Nie da się edytować starych postów, więc piszę tutaj.
Telewizor jak pisałem powyżej, oglądałem w sklepie. Tymczasem przedwczoraj już do mnie dojechał. Pierwsze trzy dni użytkowania - REWELACJA. Albo 840 była dużo słabsza, albo u mnie kopnięta była nie tylko matryca, a ogólnie tv. W każdym razie teraz mam 60" w serii 857 (brawo Sharp za takie traktowanie klientów!
).
Co do tego co pisałem powyżej - drobny update:
Wszystko racja z wyjątkiem:
- pilot nie ma BT. Tylko okulary. Okulary z innych serii na podczerwień nie będą działać. Musi być model "40". Ceny zaczynają się od około 200 zł. Większość za 250 zł - ale szukajcie lepszych ofert),
- pilot jest srebrny, niby pokryty aluminium, ale to raczej plastik. Wygląda ładnie, ale to też kwestia gustu,
- design jednak kupuję. tv dużo delikatniejszy, niż 840. Wygląda na bardzo delikatnie obramowany,
- wydaje mi się (mam prawie pewność), że matryca niby nadal pół mat, ale jednak mniej matowa. Coś jak 2/3 świecąca i 1/3 matowa
dla mnie super, bo obraz na tym zyskuje, a refleksów słońca nadal nie ma, więc zmiana do 840 na plus,
- co do active motion to jednak poprawa, bo zjadliwe są ustawienia wszystkie z wyjątkiem ostatniego (800Hz). Ale już na pozostałych jst super.
- i teraz tak... ten tv nie wymaga kompromisów (lub bardzo mało). można ustawić DNR, aktywny kontrast i nie jst tak, że coś za coś, tzn. np. nie będzie szumów, ale obraz zacznie pływać. Nie jest tak. Jest bardzo dobrze. Można mieć obraz bez szumu i nadal stabilny (delikatnie tylko, więc akceptowalnie). Można mieć podbity kontrast i nadal widzieć ciemne elementy scen. Rewelacja. 840 tak nie miała, chociaż jak pisałem, może miałem poza zepsutą matrycą, również kopniętą elektronikę
tv jest suuuuper - naprawdę czuć klasę premium! i dodam coś co jest unikalne - to jest pierwszy Quatron nie wymagający kalibracji kolorów (cms, rgb, wzmocnienia, itd). Ustawia się tylko - wg. gustu - kontrasty, jasności, dnr, tryb filmu itd. Czyli tylko te łatwe dla oka rzeczy. Natomiast te dotychczas ustawiane przez urządzenia, tj. gamuty i inne pierdoły, są fabrycznie ustawione idealnie. Przyjajmniej dla "standardowy". Innymi trybami AV się jeszcze nie bawiłem, bo na standardzie jest dla mnie super.
Zatem, TV polecam każdemu. Aczkolwiek, czy sam kupiłbym tv za 10+ tysięcy. Pewnie nie. A ponieważ dostałem go w cenie 6k - jestem przeszczęśliwy.
S.