Witam!
Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum, więc pozwole sobie wszystkich serdecznie przywitać!
A teraz do sedna. Od dłuższego czasu śledzę ten wątek, bo noszę się z zakupem tv TH-37PV7P albo TH-37PV70P. Najpierw moje małe i skromne spostrzeżenia> Byłem dziś w jedny ze sklepów w moim mieście i poprosiłem sprzedawcę o mały test: puszczenie sygnału z D-SUB mojego laptopa na 37pv70p, na jakąś Toshibe LCD z podobnego przedzialu cenowego i wypasionego Sharpa LCD z FullHD i b. wysokim kontrastem (oznaczeń tych dwóch TV nie pamiętam). Puszczałem demo jakiegoś filmiku w 720p - z dużą ilością ciemych scen (noc, stacja kolejowa, para i światła). Co zauważyłem:
- najlepiej z wyświetlaniem obrazu radziła sobie plazma - dużo widocznych szczegółów na ciemnych scenach, naturalne kolory - i to mnie cieszy
- niestety na plaźmie były widoczne przejścia tonalne (podświetlone kłeby dymu), na testowanych LCD byly one mniej widoczne, pomijając fakt, że ogolna jakośc obrazu jak dla mnie była dużo gorsza na LCD.
No i teraz pytania:
1. Czy takie przejścia tonalne mają prawo się pojawiać? czy zależy to od technologii, czy może od jakości sygnału i rodzaju wejścia?
2. Czy ktos może się jednoznacznie wypowiedzieć na temat praktycznych różnic pomiędzy TH-37PV7P, a TH-37PV70P? Bardziej chodzi mi o to co widać, niż o to co jest napisane w specyfikacji.
3. Czy dużo tracę na jakości sygnału jeżeli puszczę obraz z kompa (filmy DivX, czy filmy HD) przez component w porównaniu do sygnalu przez D-SUB? Czy ma to sens?
Pozdrawiam i liczę na wyrozumiałość, bom laik w temacie HDTV