Witam w Klubie
Witam wszystkich w swoim pierwszym poście na tut. Forum.
Kilka tygodni temu kolega mało obeznany z netem, poprosił mnie o wybór któregoś z tv 42`. Raczej nastawił się na LCD. Powiem szczerze, że i ja sceptycznie odnosiłem się do plazmy, pamiętając niespecjalne wrażenie jakie wywarł na mnie Panasonic 42`, który kupowaliśmy ze znajomym 2 lata temu.
(symbol 42/??/45(?). Pierwsze wrażenia niestety na długo odebrały mi ochotę na plazmy, ale był to panel g8 a więc poprzedni o gorszych parametrach niż ten w PV60.
I szukając opinii na temat LCD trafiłem na ten wątek ( Chwała Ci
dnc za jego założenie i prowadzenie) Czytałem posty przez kilka ładnych dni, nabierając przekonania do tego modelu.
Koledze starałem się wybić z głowy LCD i namówić go na tego Panasonica. Niestety. Chciał Lcd. I jak to w życiu bywa, chociaż wcale nie byłem na kupnie TV, tak się zakręciłem do PV60, że zdecydowałem się w okolicy wakacji go kupić, licząc na jeszcze niższe ceny. Tydzień temu byłem w sklepie popatrzeć jak się maja ceny sklepowe do tych znalezionych w sieci.
W tym miejscu przypomnę, że w 2 lata temu ta plazma, która nie bardzo mną wstrząsnęła kosztowała 12kzł.
42PV60 w sieci pojawiły się już za 4,7kzł. U nas w sklepie wisiały po 5,499 :/.
Nie wytrzymałem, potargowałem i mam

.
Wrażenia. Zacznę od minusów.
1. Pilot to raczej jakiś żart. Fatalne wykończenie i ergonomia. Bardziej pasuje do taniego boomboxa niż plazmy. Pewnie zamawiany u chińskiego kooperanta.
2. Audio - czyli tzw. dźwięk

.
Przesiadłem się z kineskopowego panoramicznego Philipsa 32PW9723, wyposażonego w baterię głośników, łącznie z bezprzewodowymi tyłami. Mocny dźwięk. Natomiast PV60 to raczej głośniki z większego monitora niż do słuchania.
Wydaje mi się, że projektanci nie przewidywali, że w XXI wieku ktoś bez instalacji audio-video może używać plazme. I mają racje. Plazma powinna być elementem całości odpowiedzialnym za obraz, a od dźwięku mamy inne urządzenia.
Wypalenia , węże, duszki - jak ktoś WIE to na moment można przyuważyć "wypalenia" tzn. wygrzane bardziej niż inne miejsca. Kilka chwil , ostygnie i nie ma śladu. Byłem sprawdzić jak przez 2 lata wypaliła sie u znajomego, ale on zdziwiony o co go pytam bo nie widzi niczego , a plazma goni na okrągło od 2 lat w godz. 8-2 !!! Codziennie!
Ktoś wcześniej pytał o "autoformat" z czarnym paskiem tylko na dole.
Myślę , że działa OK, a bierze się stąd, że po kilku chwilach gdy pojawia się obraz z paskami od góry i dołu, czarne pasy zostają potraktowane jako element nieaktywny ekranu. I teoretycznie powinien obciąć i górę i dół, i zamiast nich dopasować scenę na pełny ekran. Ale w przypadku tego divx o którym wspominano wyżej w którymś z postów, są jeszcze...napisy

które wchodząc w czarny pasek są odbierane jako zmieniający się element ekranu. Stąd tylko górny znika.
Plusy.
Jest to panel naprawdę przyszłościowy. Nie patrzcie na to co pokazują w sklepach, marketach czy innych miejscach sprzedaży. Klasę ten TV pokazuje dopiero wpięty w źródło HD i TYLKO poprzez kabel HDMI. Patrząc na programy nadawane w HD naprawe można usiąść z wrażenia. Szczegółowość, barwa, nasycenie kolorów to po prostu bajka. Obszar efektywny ekranu jest dużo większy. Na TVN24 z n-ki zobaczyłem zdziwiony, że pasek informacyjny wiadomości nie jest na samym dole ekranu, ale kilka cm od dołu, a na lewo od znaczka stacji i godziny jest jeszcze 10cm studia

Pierwsza noc z PV60 z nboxem po HDMI oczywiście nieprzespana, a w ciszy nocnej można było usłyszeć cichutkie "o k...a" o zabarwieniu zdecydowanie wpadającym w zachwyt, po kolejnych zmianach programu.
Mało niestety nadawców w HD, ale przybywa i przybywac będzie. Pamiętam czasy gdy polskie radio uruchamiało "stereo"

. Też niewiele tego było, a czekaliśmy na ulubione audycje kilka dni, aby zaświeciła się lampka stereo.
Z HD jest i będzie lepiej i szybciej.
Czerń, jej głębia i jakość budzi szacunek. W słoneczne dni problemem może być światło odbijające się od przedniej szyby. Ja powiesiłem swojego na ścianie na uchwycie uchylnym, pod kątem ok 15st od pionu i problem odbić zmalał.
DVD niestety nie widziałem materiału w jakości HD. Stwierdzam natomiast poprawę jakości każdego materiału puszczanego przez HDMI.
Podsumowując. Jestem naprawdę baaaardzo zadowolony z zakupu, szczególnie, że kupiłem go naprawdę bardzo tanio (po targach)
Jestem pewien, że gdy tylko będzie więcej kanałów w HD sprzedam tego 42PV60 a kupię 50cali. FullHD. Pełen wymiar, bez obcięć, bez up i down przeskalowań.
Na koniec jeszcze raz wyrazy uznania i podziękowania dla dnc-załozyciela wątku- bo właściwie dzięki temu co tu przeczytałem mam tą plazme-cudo i mam nadzieje, że długo będę miał o niej bardzo dobre zdanie.
Nie wiem czy mój entuzjazm podzieli żona, która wraca niedługo i zobaczy nie tylko plazme , ale i n-boxrecorder i dvd z HDMI :/.
Pozdrawiam póki czas