Seria PV45

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
Ciezko mi samemu ocenić czy karta ma kiepskie podzespoly (SAPPHIRE x1600 Pro), czy kable nie sa najwyzszej jakosci (Prolink Exclusive 1,2m w cenie 40zl - szkoda bylo na nie kasy:( ). Na marnym kablu Made in China monitorowym, mam zdecydowanie lepszy obraz niz przez component, oczywiscie biorac calosc pod uwage, fonty ekranowe (itd.) o czym pisalem wczesniej i w natywnej rozdzielczosci plazmy. W odtwarzanych filmach HD nie widzialem zadnej roznicy, niemniej jednak obciecia po bokach (lewo-prawo) sa mocno denerwujace, a kazde wyjscie na pulpit po dluszym czasie powoduje dosc silny bol oczu.

Pzdr. (C)G

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
kaszpir napisał:
Jeśli masz możliwośc podpięcia np. DVD z HDMI i mógłbyś porównać jak sobie radzi plazma w przypadku porównania HDMI vs component to byłbym wdzięczny ...

Niestety nie mam (troche mi juz szkoda kasy na kolejny testowy wydatek), tak jak zauwazyl slusznie zenonblacha porownywalem polaczenienie PC-plazma przez komponenty zwracajac takze uwage na jakosc odwzorowania pulpitu, ikon, fontow ekranowych itd. Komponenty jako wyjscie video nie mam zadnych zastrzezen, chociaz te 5% obciecia po bokach (po 2,5% na kazdy z bokow ;)) moze rozczarowywac i zdecydowanie lepiej to wyglada przez d-sub kiedy plazma wypelniona jest w calosci (nie pisze tutaj gora-dol, konsekwencje roznych proporcji obrazow w 16:9).

Pzdr. (C)G

Ostatnia edycja:

pete2

New member
witam, stały wczoraj w MM PV 42 pv 45 i 42 PA 60 obok siebie, na obu leciał Discovery HD, jeżeli moje oczy nie widziały róznicy w obrazie to czy będę w przyszłości żałował zakupu tv o niższej rozdzielczości gdy pojawi się wiecej kanałów HD? Czy warto dopłacic do PV i mieć wyższą rozdzielczość ale nie widziecć własciwie różnicy?

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
pete2 napisał:
Czy warto dopłacic do PV i mieć wyższą rozdzielczość ale nie widziecć własciwie różnicy?

Jezeli nie widzisz roznicy, zdecydowanie nie warto, szkoda przeplacac :razz: . Mam nadzieje ze zadales sobie trud i zapytales obsluge MM, moze tez sam organoleptycznie stwierdziles przez co podpiete sa obie plazmy bo jak przez scart, PV45 wyswietlal sygnal SD (to ze akurat lecial na nim sygnal z Discovery HD, praktycznie jest bez znaczenia), wiec i roznicy nie mogles zobaczyc. Moze z zadowoleniem przyjmuje, ze w SD, sygnal w PV45 byl tak dobry jak w PA, ktory generuje bardzo dobrze sygnaly SD z racji matrycy bardziej do tego "przystosowanej".

Pzdr. (C)G

najsbit

New member
Prawdopodobnie temat się zdezaktualizował ale gdy przeczytałem na temat połączenia PC to Plazma musiałem stanąć w obronie tej ostatniej. Mam laptopika Amilo Pro Pi1505 i podłączam do do mojego 42PV45EH praktycznie codziennie po RGB. Obraz żyleta - mogę pracować na plazmie jak na normalnym monitorze komputerowym bez zmęczenia wzroku. Ikonki wyraźnie, doskonmale widoczne fonty itd...Nie muszę nawet wspominać o filmach x264 (np. Trying Day) - poprostu idealnie!!!!!Czasem zajmuje się obróbką wideo via. Adobe premiere i z powodzeniem robię to na ww. plazmie. Nie wiem skąd się biorą problemy moich przedmówców - mój laptopik ma raczej mierną kartę graficzną z współdzielonym RAM-em. TAke care

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
Wkrótce ta plazma ma sie pokazać w specjalnej cenie / niskiej / w jednej z sieci sklepów. Prawdopodobnie Avans.

MiniMe

New member
lukasszol napisał:
No i jest. AVANS, cena 3699, może być też w 30 ratach 0%.

Dzwonilem do Avans na ich infolinie i byłem w sklepie w Szczecinie i nic o promocji nie slyszeli. Jedyne co znalazłem to tą gazetkę promocyjną (nie wiem czy aktualną bo rozdzielczość słaba) na której jest jakaś plazma Panasa za cenę którą podajesz - http://www.gamma-rtvagd.pl/promo_avans.htm .
1) Czy wiecie od kiedy promocja ma obowiązywać?
2) Czy będą to modele powystawowe?

pozdrawiam
Bartek

Daretzky

New member
Dzwonilem do Avans na ich infolinie i byłem w sklepie w Szczecinie i nic o promocji nie slyszeli. ....

W sobotę również byłem w jednym ze sklepów w tej sieci (miejscowość pod Warszawą). Opisywany model (37PV45EH) był w cenie 3999. Jutro będę kupował go więc zajrzę tam jeszcze raz i opiszę aktualny stan ;)

Za to w Saturnie w Złotych tarasach stał taki jeden za 4500 PLN (stałem z 5 minut i nie mogłem uwierzyć). To chyba cena dla idiotów ;)

Druga sprawa to kontrast tego modelu. Czy ktoś z forumowiczów wczytał się dokładnie w instrukcję i zauważył że model TH-37PV45eh według rzeczonego dokumentu ma kontrast 10000:1 :D I bądź tu mądry :D

Tak czy inaczej decyzja zapadła.

Daretzky

Ostatnia edycja:

MiniMe

New member
Witam,
42PV45EH jest w oficjalnej gazetce Avansa za 3699 zł i możliwość 30 rat 0%,. za bardzo zdjęcie tego telewizora się nie zgadza, jak i kontrast opisany na zdjęciu ( w tekscie już sie nie walneli). Dzwonilem do sklepu Avans w Szczecinie i nie mają jeszcze tych telwizorów na magazynie tutaj link do gazetki:
http://www.avans.pl/gazetka/avans_maj.pdf

pozdrawiam
Bartek

Daretzky

New member
No i stało się. Od wczoraj jestem posiadaczem 37PV45EH.

Zapłaciłem 3700 w niedużym sklepie RTV pod warszawa (zadne MM czy Awans).

Narazie testowałem wyłącznie telewizję publiczną i jakość pozytywnie mnie zaskoczyła. Polsat i TVN bardzo dobrze (jak na sygnał ze zwykłej anteny) trochę gorzej TVP i pozostałe. Dźwięk również ok.

Nie zauważyłem żadnych wężyków czy innych gadów :).

Jeden mały minus. Nie wiem czy to specyfika wszystkich panasoniców ale telewizor cały czas robi cichutkie bzzzzz i to na pewno nie wentylatorki. Brzęczenie staje się minimalnie głośniejsze przy "jasnych" scenach i prawie cichnie gdy ekran jest całkowicie czarny. Byćmoże jestem bardzo wrażliwy na tego typu brzęczenie bo pozostali "domownicy" nic nie słyszą (no chyba że staną tuż przy telewizorze). Czytałem na zagranicznym forum (sorki nie pamietam adresu mailowego) że takie cichutkie bzzz występuje przy modelach najnowszej serii 70. Czy ktoś z posiadaczy modelu serii 45EH też zauważył taki problem ???

Pozdrawiam
Daretzky

marcel.worst

New member
Daretzky napisał:
No i stało się. Od wczoraj jestem posiadaczem 37PV45EH.

Zapłaciłem 3700 w niedużym sklepie RTV pod warszawa (zadne MM czy Awans).

Narazie testowałem wyłącznie telewizję publiczną i jakość pozytywnie mnie zaskoczyła. Polsat i TVN bardzo dobrze (jak na sygnał ze zwykłej anteny) trochę gorzej TVP i pozostałe. Dźwięk również ok.

Nie zauważyłem żadnych wężyków czy innych gadów :).

Jeden mały minus. Nie wiem czy to specyfika wszystkich panasoniców ale telewizor cały czas robi cichutkie bzzzzz i to na pewno nie wentylatorki. Brzęczenie staje się minimalnie głośniejsze przy "jasnych" scenach i prawie cichnie gdy ekran jest całkowicie czarny. Byćmoże jestem bardzo wrażliwy na tego typu brzęczenie bo pozostali "domownicy" nic nie słyszą (no chyba że staną tuż przy telewizorze). Czytałem na zagranicznym forum (sorki nie pamietam adresu mailowego) że takie cichutkie bzzz występuje przy modelach najnowszej serii 70. Czy ktoś z posiadaczy modelu serii 45EH też zauważył taki problem ???

Pozdrawiam
Daretzky

Takie samo bzzz robil moj poprzedni Panasonic z kineskopem :) PV45 tez to robi

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
Daretzky napisał:
Czy ktoś z posiadaczy modelu serii 45EH też zauważył taki problem ???

Nie zauważył (;)) ale nie mam wrażliwego ucha, z tego co kiedys wyczytalem (link gdzies i-net) to kwestia elektroniki. Promocja w Avans bardzo ciekawa i model PV45 jest warty swojej ceny.

Wreszcie wyszedlem z trybu docierania plazmy i jakby obraz wreszcie ożyl. Do ustawienia parametrow wyswietlania obrazu mozna skorzystac z testow dolaczonych do plyt z nowej serii SW, jednak niczym on sie nie rozni od ustawienia w trybie normalnym dolaczonym w standardowym trybie wyswietlania przez firme Panasonic (juz o to zadbali). Dla zwolennikow "smolistej" czerni mozna pobawic sie kontrastem, dobre rezultaty daje ogladanie TV przy wlaczonym dodatkowym zrodle swiatla, nawet punktowym daje zdumiewajace efekty.

Do kontrastu PV45 ma 8000:1 ale jest to najprawdopodobniej obciete programowo. Przy ustawionym trybie auto i w trakcie automatycznego przelaczania formatow owe 10000:1 potrafi sie przebic (na ulamek sek) zdarzylo mi sie to trzy razy podczas ponad trzy miesiecznego uzytkowania tv. Szkoda, ze nie ma mozliwosci programownia PV45 przez SD, z pewnoscia pojawil by sie soft dajacy pelne 10000.

Dla mnie, nawet po obejrzeniu nowych Samsungow serii 91, PV45 pozostaje faworytem (obraz bajeczny), przy tej cenie nie ma co sie w ogole zastanawiac. Wypuscilem material 1080p (demo Philipsa) z kompa na PV45, szczeka potrafi naprawde opasc, pewnie wnosi to material w 1080p a nie matryca 720p ale zadowala ze ta roznice miedzy 720p a 1080p po prostu widac i jest stracona bo matryca jest tylko 720p.

Pzdr. (C)G

ArtS007

New member
Bez reklam
(Cy)Gorg napisał:
[...] Przy ustawionym trybie auto i w trakcie automatycznego przelaczania formatow owe 10000:1 potrafi sie przebic (na ulamek sek) zdarzylo mi sie to trzy razy podczas ponad trzy miesiecznego uzytkowania tv. [...]
Napisz, jak to oszacowałeś?

ArtS :)

kaszpir

New member
(Cy)Gorg napisał:
Dla mnie, nawet po obejrzeniu nowych Samsungow serii 91, PV45 pozostaje faworytem (obraz bajeczny), przy tej cenie nie ma co sie w ogole zastanawiac. Pzdr. (C)G
Każdy chwali swoje ;) Ja tam prawdę mówiąc podczas oglądania obrazu z plazm jakoś nie widziałem jakiś olbrzymich różnic pomiędzy np. LG PC1R , PV45 , PV70 a np Samsungiem C7H. Dla mnie największą wadą PV45 jest niesamowicie paskudna obudowa ... Plazma w salonie także pełni rolę "mebla" więc musi być elegancka i pasować do salonu ... U mnie PV45 odpadł ze względu na obudowę i to że w plaźmie są wentylatory ... Ale sama plazma PV45 napewno jest dobrym wyborem , ale pod warunkiem że potencjalny klient zaakceptuje brzydotę obudowy oraz wentylatory (nawet jeśli teraz ciche to za jakiś czas na 100% będą głośniejsze ...)

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
kaszpir napisał:
Każdy chwali swoje ;)

Masz rację, każdy chwali swoje, mam nadzieję że już chwalisz powrót swojego Samsunga po naprawie (długo się nim nie nacieszyłeś a o awaryjności Samsungów z serii C wcześniejszej edycji pisało dość dużo osób na tym forum, chociaż w dalszym ciągu współczuję). Z Twoim pierwszych wypowiedzi ani obudowa ani kolor srebny w PV45 Tobie nie przeszkadzał, szukać tych postów mi się nie chce i ich cytować (pozostawiam to zainteresowanym) aż tu raptem "niesamowicie paskudna obudowa", często się Tobie zdarza zmiana poczucia smaku i estetyki. Zdecydowanie wole dobry obraz w być może malo atrakcyjnej obudowie niż na odwrót pewnie dobrze byłoby połączyć jedno z drugim (akurat - jak dla mnie - w samsungach C91, nie idzie to w parze), kiedy wieńczy to jeszcze bardzo dobra cena lepiej jak sadze byc nie moze, przy obecnych promocjach jest na co się kusic (piszę o PV45).

Pzdr. (C)G

kaszpir

New member
(Cy)Gorg napisał:
Masz rację, każdy chwali swoje, mam nadzieję że już chwalisz powrót swojego Samsunga po naprawie (

Pzdr. (C)G
Wiesz tylko krowa nie zmienia swoich poglądów ;)

Na poczatku PV45 mi się podobał. Dobra cena (poniżej 4000zł) , moja ulubiona marka (mam także CRT 32" Panasonica).
Jednak po obejrzeniu tej plazmy w rzeczywistości mój zapał trochę opadł ...
Obudowa na zdjęciu wyglądała przecietnie , ale w rzeczywistości było jeszcze gorzej a dodatkowo podstawa wyglądała okropnie.
Dodatkowe informacje o zainstalowaniu kilku wentylatorów spowodowały to że plazma ta odeszła na dalszy plan zakupowy ...

Po obejrzeniu plazm innych producentów (samsung,LG) a także panasonic PV70 stwierdziłem czemu mam sobie psuć wygląd salonu , którego urządzenie mnie kosztowalo mnóstwo pieniędzy ?
Dla mnie TV to także mebel który nie może szpecić salonu ...

Zaczęłem chodzić po sklepach i przyglądac się plazmą i szczerze mówiąc różnicie w jakości obrazu są minimalne ...
Dużo zależy od sygnału i ... ustawień w plaźmie ...
Czasami "bajery" zamist poprawić obraz - pogarszają go ...

Inni producenci jakoś mogli zaproponować plazmy w jakiś w miare ładnych obudowach ...

Wybrałem w "ślepo" Samsunga C91H i z obrazu jestem bardzo zadowolony. Musiałem dość drastycznie zmienić ustawienia obrazu bo te fabryczne mi nie pasowały ...
Obudowa jest wręcz cudowana. Sądzę że takie wykonanie było dotychczas zarezerwowane dla sporo wyższej klasy cenowej ...
Plazma ma swoje wady (o jakich pisałem!) ale też ma zalety które sam wymieniałeś i sam stwierdziłeś że szkoda że nie ma tak w Panasonicu ...

Naprawdę nie rozumię ...
To o czym mówię (brzydota obudowy i podstawki + wentylatory) to nie mój wymysł , ale fakty ...

PS. Niestety mój Samsung jeszcze z naprawy nie wrócił. Zbyt nowy model i serwis lokalny ma problemy z ... wgraniem oprogramowania ...
Ehhh ...

Ostatnia edycja:

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
kaszpir napisał:
które sam wymieniałeś i sam stwierdziłeś że szkoda że nie ma tak w Panasonicu

Jak najbardziej o tym pisalem jednak nic nie rekompesuje obrazu który sie widzi (tez o tym pisalem), czy to "cudowna obudowa", czy niewątpliwe różne nowinki zastosowane w Samsungach. Czy ich brakuje, zdecydowanie potwierdzam, że tak, ale nie kosztem jakości obrazu. Chociaż niewątpliwie każdy ją widzy inaczej i w czymś innym. Nie bez przyczyny zachęcałem by swój przyszły zakup ocenic na własne oczy - "pod siebie".

OT. Co do zmian pogladów, hmm, cóż może i masz rację, chociaż w częstych (często też i skrajnych) zmianach pogladów bardziej bym upatrywał w niedojrzałości (zarówno przed jak i po zmianie poglądu) niż w bezmyślnym "skubaniu trawy na łące". Być świadomym siebie nie znaczy nie dopuszczać, że było się błędzie czy w nie być przekonanym do danego poglądu (bynajmniej nie piszę tego personalnie do kogokolwiek) ale to już całkowity off topic.

Pzdr. (C)G

Do góry