Seria PV45

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
kiki napisał:
witam
Ceny w internecie - mozna pisać prace doktorskie. Wiele sklepów wystawia cene na rybkę

Nie trudno sie z tym nie zgodzic, wiekszosci przypadkow do fikcja, sam przez pewien czas mialem super okazje na 42" PV45 - uwaga - za 3380 zl, po zapytaniach, okazalo sie ze ktos sie machnal o 1k, cene poprawili ale jakos do mojego zamowienia nikt szacownego tutaj akurat znanego sklepu sie nie odniosl. Staje sie to powoli standardem, towar tylko na papierze, lub "juz jedzie W-wy", pozniej sie dziwic ze spiewaja zeby nie przenosic im - krakowianom - stolicy do ich miasta :wink:.

Pzdr. (C)G

kaszpir

New member
kiki napisał:
witam
Dlatego często dobrze jest zapłacić właśnie owe 100 zł więcej i kupić w sprawdzonym sklepie który posiada sprzęt na magazynie.
Na 42 PV 45 cena jest dobra 3999 zł i są dostępne w sprzedaży.
pozdrawiam
Cena 3999zł była w Euro-RTV za promocja minęła ... Chciałem kupić u tamtego gościa bo poza dobra ceną miał mi osobiście dostarczyć plazmę. Wszystkie sklepy internetowe gdzie towar przysyłają kurierem odpada. Plazmę najpierw muszę podłączyć , sprawdzić czy jest gwarancja , faktura i czy wszystko jest ok. Jak jest wszystko ok to płacę ... A tego u kuriera nie ma. Jego to nie interesuje , bo on dostarcza tylko paczkę ... Zastanawiam się tylko czy warto dopłacać do PV70. Mam obecnie TV 32" panasonic 32PS11 który ma obudowę niemalże identyczną jak plazma PV45 i osobiście srebrna obudowa mi nie przeszkadza (tym bardziej że sprzęt do KD mam srebrny). Czy w modelu PV70 jest coś za co warto zapłacić 600-700zł więcej ??? Bo niby jest nowy panel i inne bajery i ładną obudowę , ale czy jakość obrazu jest na tyle lepsza od PV45 aby dopłacać 600-700zł ??? Na DVDArea model PV71 bardzo dobrze wypadł , tutaj na forum gorzej :( Sygnał jaki bedzie to tylko C+ lub w przyszłości Nka , Xbox i DVD po componencie lub HDMI ... Sygnału z anteny RTV lub z kablówki nie będzie wogole ...

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
sklepy internetowe które działają wiele lat - to sprawdzone źródło.
Niektóre firmy internetowe są na rynku ponad 20 lat.
Sklepy wysyłają towar o wartości wielokrotnie przekraczające Twoją wartość.
Przepisy internetowe są zdecydowanie korzystniejsze dla kupującego.
Masz prawo zwroty towar bez podania przyczyn.
Ale decyzja należy do Ciebie.
Opinie na temat różnic masz w wątku. Czy warto mozesz tylko Ty ocenić.
pozdrawiam

ArtS007

New member
Bez reklam
Myślę, że niewiele jest sklepów stacjonarnych, gdzie bez problemu można konkretny egzemplarz uruchomić i sprawdzić, chyba że jest to egzemplarz z wystawy. Jeśli zamawiasz towar w sprawdzonym sklepie internetowym, to masz pewność, że dostaniesz towar, gwarancję i fakturę. Nie masz gwarancji, czy dany egzemplarz nie będzie posiadał jakichś wad, ale kupując w sklepie też nie zawsze będziesz mógł się o tym przekonać. Największe ryzyko, to sposób traktowania przesyłki przez kuriera, ale (jak ktoś tu już kiedyś trafnie zauważył), do tradycyjnego sklepu ten sprzęt też ktoś przywozi.

Myślę, że na tym forum znajdziesz wiele opinii, które powinny pomóc Ci podjąć decyzję o sposobie zakupu. I nie sądzę, aby w przypadku decyzji o zakupie na odległość, był problem ze znalezieniem odpowiedniego dostawcy. Wielu forumowiczów, w tym ja, robiło już w ten sposób zakupy i z czystym sumieniem możemy Ci wskazać, kto na pewno jest wart zaufania.

I jeszcze jedna rzecz: kupując na odległość masz prawo w ciągu dziesięciu dni zwrócić towar bez podawania przyczyn. Towar oczywiście nie powinien nosić śladów użytkowania. Jedynym warunkiem jest zgłoszenie takiego zamiaru sklepowi. Pamiętaj jednak o tym, że w przypadku takiego zwrotu koszt przesyłki musisz ponieść Ty.

ArtS :)

kaszpir

New member
kiki napisał:
witam
kuchnia i plazma razem się nie zmieszczą do kombi / chyba że jest to specjalne kombi/.
PV 70 - raczej szybko nie spadnie . Myslę że pierwszy ruch niewielki to lato .
Ceny w internecie - mozna pisać prace doktorskie. Wiele sklepów wystawia cene na rybkę. Chodzi o to aby sklep zaistniał. Później jak zadzwonisz to próbują Ci zaproponować swoje towary - bo oczywiście ceny są tylko dla pucu. Zadzwoń np. po 37 M 70 JVC dowiesz się niesłychanych opowieści z krainy baśni . I nie jest to jedyny przypadek .
Dlatego często dobrze jest zapłacić właśnie owe 100 zł więcej i kupić w sprawdzonym sklepie który posiada sprzęt na magazynie.
Na 42 PV 45 cena jest dobra 3999 zł i są dostępne w sprzedaży.
pozdrawiam
Ok. Czy tą plazmę 42PV45 za 3999zł masz u siebie w sklepie ? Czy w cenę już wliczony jest transport ? Ile u Ciebie kosztuje model 42PV70 ? Czy była by możliwość zrobienia "prezentacji" PV45 i PV70 ? Bo sam nie wiem jaki model by mnie interesował :( Jeśli tak to ile kosztuje taka "prezentacja" w domu ? Pieniądze na PV70 mam , ale obudowa w PV45 mnie nie odpycha , a model PV70 dośc drastycznie skrytykowałeś :( Szkoda mi by było płacić za obudowe i za bajery które tak naprawdę nie dawaly by widocznej poprawy jakości ... U mnie zarówno PV70 jak i PV45 działały by tylko z tunerem SAT Ferguson (w przyszłości Nka) , konsolą Xbox (połączenie component) , i DVD (połączenie component) Więc jakość sygnalu w przypadku kiepskiego sygnału z anteny RTV lub kablówki mnie nie interesuje ...

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
wszystkie wiadomości handlowe wyslę Ci na priw.
Co do 42 Pv 70 - to ja niczego nie krytykowałem . Ten model w porównaniu do Pioneera tak ma .

Regulus

New member
lukasszol napisał:
Użytkownik Pv60 napisał:
"Natomiast w ostatni weekend postanowiłem w końcu (po 2 latach od zakupu) obejrzeć kolekcjonerskie wydanie LOTR. Przed właściwym seansem postanowiłem na moment obejrzeć początek drugiej płyty i tu ZONK. W scenie gdzie Frodo chodzi po ciemnych korytarzach jakość wyświetlanego obrazu jest fatalna. Przejścia tonalne, purpurowe węże, pływająca twarz...po prostu tragedia. :-x Kupując tą plazmę, miałem nadzieję że w końcu oglądane całą trylogie w możliwie najlepszej postaci a tu taka kupa."

Na co (Cy)Gorg (od PV45):
"Potwierdzam, jakość obrazu jest fatalna, miejscami ma się wrażenie, że się ogląda materiał na VHS. Zastanawiam się czy nie jest to kwestia wydanych w Polsce płyt DVD z tym filmem, masteringu. Na innych filmach wydanych na DVD tak slabej jakości obrazu niezauwazylem, chyba że jakiś gazetowych, po 6zl sztuka i wytłoczonych na jednej wartwie."

No i co inni użytkownicy PV45 na to?

Nie potwierdzam. Jakość i płynność bez zastrzeżeń, żadnych "węży" (równiez na stop-klatkach) nie zauważyłem, przypatrując się wyjątkowo uważnie. DVD LG DVX 9700 po component.

doc38

New member
Witam :)

Kiki - z całym szacunkiem, jednak w wątku poświęconym nowym plazmom Panasonic skrytykowałeś 42PV70 nie tylko w porównaniu z plazmą Pioneer, ale także w bezpośrednim porównaniu do PV45 i PV60. Pozwolę sobie przytoczyć kilka cytatów:

"dziś drugi dzień - niestety zdjęcia jeszcze się obrabiają - narazie z dvd po hdmi .
Ale znów niestety jakość nie zachwyca. Nowo dostaczone dvd - demo Cyfry + na temat pragramów HDTV gra fatalnie . Linie skośne są tak ząbkowane że dawno już czegoś takiego nie widziałem.
Obraz przesuwany po ekranie gra jak na telewizorach które sprzedawaliśmy pięć lat temu.
Jutro bedziemy zamieszczać zdjęcia . Porównanie dziś było tylko do Pioneera. Pioneer wyprzedza ten model Panasonica o kilka lat.
Ale na drugim sklepie mamy podłączone - jako ktoś pisał - zarówno PV 45 jak i PV 60 . I plazma PV 70 - wysiada. Plazma PV 60 gra rewlacyjnie."

"Wyjmiemy nowy egzemplarz i opinia będzie ostateczna.
Jeśli się potwierdzi to modele PV 70 będziemy oddawać nawet poniżej zakupu dla fanów firmy.
Chcemy aby nie było cienia wątpliwości.
Dziś przygladało się porównaniom kilka osób. Wszyscy byli zgodni.
Tragedia."

Pozdrawiam

Janusz1313

New member
szukałem, znalazłem ale nie mogę wejść...

Witam.
Kupiłem jakieś 2 tygodnie temu Th-42PV45 w EURO RTVAGD w Zielonej Górze ten telewizorek i jestem z niego bardzo, ale to bardzo zadowolony.
Ponieważ była to ostatnia sztuka na sklepie to chciałem sprawdzić ile czasu juz tam pracował..

Wejście do Menu1 bez problemów, ale jak wejść do Menu2 ?

wyczytałem że:
"- Wejść na kanał 99.
- W menu dźwięku ustawić tony niskie na maksimum, tony wysokie na minimum.
- Należy nacisnąć i przytrzymać klawisz INDEX na pilocie i jednocześnie nacisnąć klawisz "strzałki w dół" na TV. Na ekranie powinno pojawić się MENU 1.
- Po menu poruszać się można klawiszami czerwonym (do przodu) i zielonym (wstecz) na pilocie.
- Aby wejść do MENU 2 należy dojść do końca MENU 1 i nacisnąć klawisz HOLD na pilocie
- Na samym końcu MENU 2 jest okienko z ilością przepracowanych godzin."

Biegam po tym menu1 klawiszem czerwonym na pilocie, wciskam Hold na pilocie ale nie mogę wejść wyżej... Może na tym modelu to trzeba zrobic w inny sposób?

Plazmę porównywałem z LG 42PC3Ra też w promocji po 3999. Na początku małżonka stwierdziła że LG świeci lepiej i ma bardziej naturalne kolory.
Poprosiłem o postawienie obok siebie w.w plazm i o piloty od nich. Krótka zabawa z ustawieniami i o dziwo Panasonic jest o niebo lepszy... Sygnał z tego samego źródła, dla pewności zamieniałem kable antenowe, i Panasonic dalej górą.
Trochę trwało przekonywanie małżonki że ten srebrny kolor jest lepszy od czarnego z LG, ale w końcu dała się namówić.
Co ciekawe mimo że LG ma kontrast 10000:1 a Panasonic 8000:1 to przy średnich ustawieniach Panasonić był jaśniejszy, a czerń była na mój gust lepsza.
Już w domu okazało się że Panasonic pomimo tego że był wyższy od Lg (głośniki pod ekranem, a w LG z boków), to idealnie pasuje, bo leżac na kanapie nie zasłania jego dołu blat stolika, co przy LG byłoby trochę denerwujące.
Kolor srebrny też zrobił się jakiś taki bardziej neutralny na tle jasnej ściany..
Czytałem że należy go przewozić tylko w pozycji stojącej, ale do mojego autka zechciał się zmieścić na leżąco i to tylko bagażnika (Mitsubishi Carisma), a po przejechaniu 30 km jest Ok.
Pokój bardzo jasny ( duże drzwi balkonowe i dwa okna ), tylko jak słońce świeci bezpośrednio na ekran to są problemy z czytelnym odbiorem obrazu, ale od czego są żaluzje... Poprzednio na zwykłym CRT też były problemy, tak że bez zmian.
Sprawdzałem go na tunerze Polsatu po Euro, DVD Manta Prince 1 tez po Euro, stary magnetowid Panasonica po AV i na antenie zewnetrznej szerokopasmowej - wszędzie obraz "Żyleta". Przeskalowywanie obrazu bardzo dobre, z tym że przy odbiorze DIVx z Manty ma tendencje do ucinania napisów na dole ekranu, tak że trzeba podnosić napisy wyżej.
Po podłączeniu do laptopa Hp i przy pulpicie 1024x768 obraz OK, chyba skuszę się na LiveBoxa z Neostrady.
Syn sprawdzał swoje Playstation2 i stwierdził ż dopiero teraz to jest zabawa...
Żadnych węży, powidoków nie zaobserwowałem mimo że gra po kilka godzin na jednym kanale (Telewizorek gra średnio po 10 godzin dziennie). Parametry obrazu ustawione na ok 50% i jest według mnie Ok.
Na koniec powiem Wam że od jakiegoś roku myślałem ale o zakupie TV tylnoprojekcyjnego lub plazmy (dokładniej o Sony KDF-50E2010 lub o Panasonic TH-42PV60), a decyzja o tym zakupie wynikła z mojego wcześniejszego oświadczenia małżonce że kupię tego pierwszego którego cena spadnie poniżej 4000zł. :D
Teraz myślę że to był dobry wybór, bo w pokoju jest kominek i mimo że jest zabudowany to kurz i tak jest, a prościej będzie przedmuchać tył plazmy niż dobierać się do matryc LCD w Sony.

Proszę o pomoc jak wejść do Menu2.
Pozdrawiam Janusz

Ostatnia edycja:

ArtS007

New member
Bez reklam
Janusz1313 napisał:
Na koniec powiem Wam że od jakiegoś roku myślałem ale o zakupie TV tylnoprojekcyjnego lub plazmy (dokładniej o Sony KDF-50E2010 lub o Panasonic TH-42PV60), a decyzja o tym zakupie wynikła z mojego wcześniejszego oświadczenia małżonce że kupię tego pierwszego którego cena spadnie poniżej 4000zł. :D
Dobre :)

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
Janusz1313 napisał:
Witam.
Czytałem że należy go przewozić tylko w pozycji stojącej, ale do mojego autka zechciał się zmieścić na leżąco i to tylko bagażnika (Mitsubishi Carisma), a po przejechaniu 30 km jest Ok.

Zdecydowanie nie polecam, nie chodzi tutaj o jakies widzimisie producenta, tylko realne rozkladanie sie sil, podczas transportu, inaczej one dzialaja kiedy TV lezy, inaczej (zdecydowanie) jak jest w pionie. Gratulacje z zakupu i z zadowolenia z uzytkowania.

ArtS007 napisał:

Nie zalapalem Twojej wypowiedzi?

Pzdr. (C)G

ArtS007

New member
Bez reklam
(Cy)Gorg napisał:
Zdecydowanie nie polecam, nie chodzi tutaj o jakies widzimisie producenta, tylko realne rozkladanie sie sil, podczas transportu, inaczej one dzialaja kiedy TV lezy, inaczej (zdecydowanie) jak jest w pionie. Gratulacje z zakupu i z zadowolenia z uzytkowania.
Jak najbardziej prawda. Pogratulowałbym dowiezienia sprzętu biorąc pod uwagę nasze drogi.

(Cy)Gorg napisał:
Nie zalapalem Twojej wypowiedzi?
Spodobało mi się jasne określenie kryteriów podejmowania decyzji o zakupie. Pułap cenowy to dość rozsądne kryterium. Moja znajoma też wyznaczyła sobie takie kryterium i ciekaw jestem, co z tego będzie. ;)

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
ArtS007 napisał:
Jak najbardziej prawda. Pogratulowałbym dowiezienia sprzętu biorąc pod uwagę nasze drogi.

To cisnelo mi sie na usta jak tylko przeczytalem post ale nie chcialem byc zlosliwy, tym bardziej ze rzeczywiscie skonczylo sie to szczesliwie i wszyscy z zadowoleniem odbieraja nowy nabytek.

ArtS007 napisał:
Pułap cenowy to dość rozsądne kryterium.

To kryterium takze wydaje mi sie bardzo rozsadne jednakze w zyciu wiele razy trudne do zrealizowania, bo jak cena juz sie normuje na ustalonym pulapie, upatrzony model jakby juz wypada z naszych oczekiwan, ciagle idzie nowe, a "apetyt rosnie w miare jedzenia".

Pzdr. (C)G

Regulus

New member
Janusz1313 napisał:
Witam.
Kupiłem jakieś 2 tygodnie temu Th-42PV45 w EURO RTVAGD w Zielonej Górze ten telewizorek i jestem z niego bardzo, ale to bardzo zadowolony.
Ponieważ była to ostatnia sztuka na sklepie to chciałem sprawdzić ile czasu juz tam pracował..

Wejście do Menu1 bez problemów, ale jak wejść do Menu2 ?

wyczytałem że:
"- Wejść na kanał 99.
- W menu dźwięku ustawić tony niskie na maksimum, tony wysokie na minimum.
- Należy nacisnąć i przytrzymać klawisz INDEX na pilocie i jednocześnie nacisnąć klawisz "strzałki w dół" na TV. Na ekranie powinno pojawić się MENU 1.
- Po menu poruszać się można klawiszami czerwonym (do przodu) i zielonym (wstecz) na pilocie.
- Aby wejść do MENU 2 należy dojść do końca MENU 1 i nacisnąć klawisz HOLD na pilocie
- Na samym końcu MENU 2 jest okienko z ilością przepracowanych godzin."

Biegam po tym menu1 klawiszem czerwonym na pilocie, wciskam Hold na pilocie ale nie mogę wejść wyżej... Może na tym modelu to trzeba zrobic w inny sposób?

Plazmę porównywałem z LG 42PC3Ra też w promocji po 3999....

W moim egzemplarzu (też ostatni) udało mi sie wejść do Menu 2 dokładnie w podany sposób. Przepracował 414 h w sklepie - sprzedawca nawet uważał to za zaletę - że "sprawdził się" w sklepie.

Ja tak samo porównywałem z tym LG (na filmach w HD z dekodera N-ki) - LG nie odbierał dźwięku po HDMI i "rwał" połączenie. Ale i tak zadecydowała lepsza jakość obrazu (zapewne to z powodu panelu nowszej generacji).
Po dwóch tygodniach użytkowania nadal nie stwierdziłem żadnych powidoków ani "węży" i mogę każdemu z czystym sumieniem ten model polecić. Troche długo trwa przełączanie między kanałami TV analogowej i jest duża różnica głośności między TV analogową a cyfrową (po wejściu audio). Mylne są opisy ekranowe poruszania się po menu plazmy - ale to w sumie drobiazgi.

(Cy)Gorg

New member
Bez reklam
Model PV45 prawie umarl ale cos jeszcze mozna do niego dodac. Dzisiaj (dopiero) przeprowadzilem test polaczenia PC z TV za pomoca komponentow. Rozczarowanie ogromne, nie spodziewalem sie tak kiepskiej jakosci. Wczesniej wyprowadzony sygnal przez d-sub byl bajeczny, wyrazistosc i ostrosc fontow ekranowych, szczegolowosc wrecz powalala, tutaj rozmyty obraz, fonty ekranowe rozmazane, nie zaleznie od trybow 720p, czy 1080i, i denerwujace niepelne wypelnienie ekranu po bokach. Brak skalowania, w zaleznosci od zmiany rozdzielczosci, 800x600 jest zmiejszone w proporcjach do ekranu, przy obecnosci pasow i gornych i dolnych, tragedia. Nie dziwie sie, ze Panasonic zastosowal osobne wejscie komputerowe, gdzie przez d-sub, mamy pelne wypelnienie ekranu nawet przy zmianie rozdzielczosci z trakcie pracy, zadnych problemow z ostroscia, jak pisalem wczesniej moza z powodzeniem wykorzystywac ekran plazmy jako monitor i nie ma w tym kompletnie zadnej przesady. Do filmow w jakosci zarowno przez komponent jak przez d-sub tak samo dobrze. I tu ciekawosta, przy polaczeniu przez komponent film DVD Twister (oryg.) nie chcial sie wyswietlic na plazmie, otrzymalem komunikat, ze tak zestawiony "tor wizyjny" narusza prawa autorskie (cos w tym guscie), (teza) coz HDCP nie jest tak swiezym pomyslem jakby sie ogolnie wydawalo, chyba ze te zabezpieczenia wnosi sam PowerDVD lub plazma, po sciagnieciu klucza zabezpieczajacego film DVD poszlo bez najmniejszych problemow. Z ciekawoscia bym zapytal posiadaczy jak to sie odbywa u mlodzego brata PV70, moze w tej kwestii przez komponent rozwiazali to zdecydowanie lepiej.

Pzdr. (C)G

kaszpir

New member
To bardzo zła wiadomość :( U mnie plazma ma także współpracować z konsolą Xbox (połączenie przez component). Jeśli jakość obrazu jest nędzna to niezła kicha :( A jak w przypadku oglądania filmów z DVD stacjonarnego i podłączenia poprzez component ? Czy takie połączenie jest aż tak fatalnej jakości że dużo lepsze jest w przypadku połączenie poprzez HDMI ? Jeśli masz możliwośc podpięcia np. DVD z HDMI i mógłbyś porównać jak sobie radzi plazma w przypadku porównania HDMI vs component to byłbym wdzięczny ... Obecnie mam DVD Pioneera model DV-380 kupiony okazyjnie. DVD ma wyjście component i te wyjście było by wykorzystywane do połączenia z plazmą.

ArtS007

New member
Bez reklam
Karta graficzna typowego komputera pracuje w trybie RGB, więc konwersja na komponent wnosi nieuniknione straty. W przyapadku konsoli może być na odwrót. One są konstruowane z myślą o podłączeniu do telewizora. Jest jeszcze jedna rzecz. Słaby sygnał przez komponent może wynikać z nienajlepszych układów karty graficznej.

zenonblacha

New member
To, co napisal (Cy)Gorg tyczy sie podlaczenia PC do plazmy. Component to normalny (no, troche lepciejszy) TV-Out, wiec nie mozna mowic o doskonalej jakosci pulpicie, ikonach, czy wrecz pracy na tak podlaczonym ekranie. TV-Out, jak sama nazwa wskazuje, nadaje sie wtedy tylko i wylacznie do wypuszczania materialu wideo.

ArtS007 napisał:
Jest jeszcze jedna rzecz. Słaby sygnał przez komponent może wynikać z nienajlepszych układów karty graficznej.

Albo kiepskich kabelkow ;)

Podlaczenie componentem playera DVD w pelni cie zadowoli - to w koncu nie PC i zachowuje sie inaczej. Do tego zostal stworzony i przystosowany (choc i tak wole wypuscic film DVD z komputera przez DVI->HDMI :p ).

Co do konsoli Xbox360, to nic nie stoi na przeszkodzie, zeby podlaczyc ja przez D-Sub. Bedziesz mial wtedy pelen wybor rozdzielczosci, a soft konsoli bedzie robil upscaling filmow DVD do ustawionej rozdzielczosci (przez component tego nie realizuje).

Do góry