Pdp-4270xa
Witam;
Mija prawie miesiąc od kiedy jestem szczęśliwym posiadaczem Pioneera 4270XA. Myślę ze po tym czasie użytkowania moge podzielić się z Wami swoimi spostrzeżeniami i ustawieniami.
USTAWIENIA :
Obraz - STANDARDOWE
KONTRAST - 35
Cała reszta - 0
Reg. Zaawansowana :
Pure Cinema - STANDARDOWY
Szczegóły kolorów :
Temp. kolorów - ŚREDNIA
Cti - WŁĄCZONE
Zarz. kolorami - BEZ ZMIAN
Obszar koloru - 2
Inteligentny - WŁĄCZONE
NR:
Dnr - ŚREDNIA
Mpeg NR - ŚREDNIA
Bnr - Włączone
DNR:
Kontr. Dynamiczny - NISKA
Poziom Czerni - WŁĄCZONE
Acl - WŁĄCZONE
Współ. Gamma - 2
Intel. DRE - WŁĄCZONE
INNE
3DYC- ŚREDNIE
Tryb i-p - 2
Kontrola zasilania :
TRYB ENERGOOSZCZĘDNY
Na kablówce - ZAPISZ 2
Dvd , konsole - ps2, xbox - ZAPISZ 1
To tyle jeśli chodzi o moje ustawienia. Myśle ze na początku użytkowania są najlepsze. Pioneera miałem na pokazie razem z JVC 40S70 , zdecydowanie wygrał pioneer ( Pozdro KIKI ). Lepsza jakość obrazu na gorszym sygnale , kablówka, na dvd po hdmi . I oczywiście wygląd. Ale to moje zdanie i nie wszyscy muszą sie z tym zgadzać.
Sprawa duszków - do dziś żadnego nie zauważyłem i mam nadzieję ze tak zostanie. Profilaktycznie staram się używać przy oglądaniu kablówki opcji -POWIĘKSZENIE i znaczki wyrzucam poza ekran.
Jakość filmów dvd. Mam dvd DENONa 1930 i ampli 2307. Odtwarzacz podłączyłem do tv bezpośrednio kablem hdmi , firmy BANDRIDGE.
Jakość na większosci filmów REWELACYJNA ! W dvd włączam HDMI - 720p , chyba tak jest najlepiej. Te starsze grają troche gorzej. Polecam filmy oryginalne nagrane na płytach dwuwarstwowych.
Konsole. Mam konsole PS2 i XBOXa. Tutaj niestety rozczarowanie , ale tego się spodziewałem , obraz ziarnisty , rozmazany nie da się grać , moja ulubiona seria Pro Evo.Soccer na ps2 poszła w odstawke

. Zamówiłem kable żeby podłączyć konsole przez wejście component , ponoć będzie lepiej , zobaczymy.
Kablówka. Mam dośc słaby sygnał i też nie wypada rewelacyjnie , aczkolwiek nie jest żle , tvn-y grają najlepiej.
Żeby nie było tak słodko , wypatrzyłem jedną rzecz która coraz bardziej mnie denerwuje - hmmm.
Zdarza się , na kablówce najczęściej , na dvd czasami też , że jasne obiekty które są w ruchu i są w tle , tracą wyrażnie ostrośc i pojawiają sie na nich paski , robią sie rozmazane , np. jadące w dali samochody (jasne).
Ostatnio zauważyłem coś takiego na pasku z newsami na tvn24, litery się rozmazują , na literach które nie są w ruchu czegoś takiego nie ma. Trwa to jakis czas potem jest dobrze. Nie wiem czy to wina sygnału , czy może czegoś innego , jak wspominałem na dvd tez coś takiego zaobserwowałem, aczkolwiek zdecydowanie rzadziej.
Myśle że to na razie wszystko czym mogłem się z Wami podzielić. Proszę o ewentualne sugestie i podpowiedzi osób które dłuzej użytkują ten model , zwłaszcza dotyczące problemu , który opisałem na koniec.
Pozdrawiam