Seria LM..... kolejne aktualizacje softu

Kleofas11

Active member
Bez reklam
coraz więcej osób na takie postępowanie będzie odpowiadało tym że nie będzie kupować ich TV bo takie podejście w dobie kryzysu do klienta jest niepoważne

... koncernu LG nie interesuje "podejście do klienta".
Ich interesują tylko słupki sprzedaży (czy rosną czy spadają).

Tylko to jest wyznacznikiem działania. Cała chłopska filozofia biznesu na świecie.

Jeśli sprzedaż modeli LM (rocznik 2012) spadnie, to może dodadzą serwisy online TVN i ewentualnie TVP.
A jak sprzedaż się utrzyma na poziomie który ich satysfakcjonuje, to nie dodadzą i fertig.

Dodadzą tylko do nowych modeli na 2013 rok.
A nowe modele są wprowadzane co roku w marcu/kwietniu.

I wtedy na pewno nie zaktualizują (TVN oraz TVP) starych modeli z 2012 (LM) oraz 2011 (LW), bo jak polski klient już kupił ich telewizor, to oni już nie muszą robić dobrze temu klientowi, bo już go złapali na haczyk. :grin:

orzech85

New member
A czy Wy naprawdę nie możecie żyć bez tego TVN playera? Czy ten jeden "moduł" jest aż tak istotny żeby przysłaniał wszystkie pozostałe plusy tego tv?
Jeśli komuś zależało żeby mieć tvn player odrazu po zakupie tvn to należało poszukać takiego tv który to miał a nie teraz narzekać.

dawram

New member
A czy Wy naprawdę nie możecie żyć bez tego TVN playera? Czy ten jeden "moduł" jest aż tak istotny żeby przysłaniał wszystkie pozostałe plusy tego tv?
Jeśli komuś zależało żeby mieć tvn player odrazu po zakupie tvn to należało poszukać takiego tv który to miał a nie teraz narzekać.

Masz rację odnoszę wrażenie, że nieliczni kupili ten tv-k dla właśnie obiecanego TVN Playera! Ja proponuję by zebrała się grupa miłośników tego oczekiwanego Apka i wystosowała petycję do firmy LG coś na wzór projektu obywatelskiego z jak największą ilością podpisów żądając dotrzymania słowa i podtrzymywania niezbędnych aktualizacji np. przez 5-ć najbliższych lat.Panowie założyć wypada temat o Apkach i ich rozwoju, a nie w temacie nie na temat:x

Daniello18

New member
No tp moze zglosimy sprawe do UOKIK o wprowadzanie w blad klientow?
Jestem za

Tak właśnie był to jeden z ważniejszych czynników zakupu, gdyby samsung miał pasywne 3d to nawet bym się nie zastanawiał nad lg ale uznałem że skoro lg zapowiedziało tvn player to co mi tam poczekać trochę a tak już czekam 4 miesiące z laptopem podłączonym do tv bo żona codziennie ogląda powtórki seriali, czuje się oszukany.

Duris

New member
A czy Wy naprawdę nie możecie żyć bez tego TVN playera? Czy ten jeden "moduł" jest aż tak istotny żeby przysłaniał wszystkie pozostałe plusy tego tv? ...

Tak się składa, że z perspektywy czasu im dłużej mam LG tym więcej wad zauwazam. Ale ucze sie na bledach wiec w przyszlosci ich juz nie popelnie i LG nie wybiore.

Na dzien dobry:
- gdyby nie wątek o ustawieniach obrazu w posiadanym LG, który założyłem i pomocne rece podpowiedzialy co i jak nigdy nie miałbym normalnego obrazu na tym TV,
- ogladając jakikolwiek mecz czy tez inny jednolity obraz (np. niebo) od prawa do lewa widac pionowe brudne smugi. Jak juz wiemy m.in. z tego forum to jest norma w tych telewizorach za te 4k,
- ogladam duzo w 720p lub 1080p. Czasami na szybkich scenach ten TV sobie nie radzi. Piłka kopana czy tez odbita (tenis) ma smugi,
- glupia lista kanałow naziemnych i satelitarnych da sie edytowac w minimalnym stopniu. Trzeba naprawde byc inżynierem w LG aby nie dac funkcji usuwania kanałów z listy czy tez zapisania listy na USB
- jezeli po kazdej aktualizacji dobrze jest wrocic do ustawien fabrycznych i od nowa robic ustawienia obrazu i ukladac liste kanalow to jest to amatorskie rozwiazanie wiec lepiej nie aktualizowac bo oprocz kosmetyki (wyglad ikonek w SMART) nic sie nie zmienia a nawet niektorym pogarsza,
- aplikacje SMART są, a jakby ich nie było. Tzn tych najczesciej uzywanych nie ma. Tak, mam jeszcze w domu Samsunga i to jest przepaść w tym temacie miedzy LG a Samsungiem

Grinch

New member
Jeśli chodzi o TVN Player to napisali mi tak:

LG Polska:
"dziękujemy za kontakt z naszym działem.

Uprzejmie informujemy, iż na chwile obecną nie jest przewidywane wprowadzenie aplikacji serwisu TVN Player w ramach usługi Premium w telewizorach Smart TV marki LG jak np. LM620S.

W razie dodatkowych pytań prosimy o ponowny kontakt.

Z poważaniem,
Mariusz Borys
LG Electronics Polska."

Od obsługi TVN PLayer:

"Witam,

Dziękujemy za kontakt. Niestety na razie aplikacja jeszcze nie powstała, być może znajdzie się w planach na 2013, nie mamy również na razie listy modeli telewizorów, na których aplikacja będzie dostępna.

Pozdrawiam
Krzysztof Dzidek
Biuro Obsługi Klienta TVN Online
tvnplayer.pl
reklamacje.tvnplayer@tvn.pl
Tel. 22 444 77 79"

Mich4Ł

New member
Witam też stałem się posiadaczem LG serii LM dokładnie modelu 620 S.
Przed aktualizacją oprogramowania TV nie sprawdzałem (wtedy jeszcze nie przyszło mi to do głowy) a po aktualizacji nie mogę ustawić programów z telewizji kablowej tych analogowych i cyfrowych w kolejności takiej jak mi odpowiada. Przykład: Program 1(analogowy) pod 1 ,
Program 2(cyfrowy) pod 2 , niestety mimo zmiany w edycji programów Programu 2 przypisanie mu kanału 2 , zmieniając kanały +<P>- po Programie 1 nie ma Programu 2 .
Czy ktoś z Was szanowni forumowicze orientuje się jak ten problem rozwiązać?
Miałbym jeszcze jedną prośbę którą podczepię pod ten wątek za pozwoleniem. Oglądając filmy na TV z komputera przez LAN (serwer MediaHome4) nie wyświetla napisów nie istnieje ten problem po przegraniu danego filmu z napisami na nośnik USB.
Z góry dzięki wielkie za wszelkie informacje.
Pozdrawiam

j3ryw

New member
Może aby wymóc na nich dodanie nowych aplikacji typu TVN player , czy vod TVP trzeba by się skrzyknąć i zarzucić ich mailami. To jakie mają powarzanie dla polskiego klienta widać po stronie www_lgappstv_com na której są wersje dla różnych krajów tylko nie dla Polski, a jak zadałem im pytanie kiedy pojawi się polska wersja strony dostałem odpowiedź, że nie ma takiej wersji w planach czyli np. rosyjski klient jest lepszym klientem niż polski.

andreas2012

New member
Może aby wymóc na nich dodanie nowych aplikacji typu TVN player , czy vod TVP trzeba by się skrzyknąć i zarzucić ich mailami. To jakie mają powarzanie dla polskiego klienta widać po stronie www_lgappstv_com na której są wersje dla różnych krajów tylko nie dla Polski, a jak zadałem im pytanie kiedy pojawi się polska wersja strony dostałem odpowiedź, że nie ma takiej wersji w planach czyli np. rosyjski klient jest lepszym klientem niż polski.

Wystarczy. Przestac kupowac i jako powod oswiadczyc brak programow to by natychmiast poskutkowalo

andreas2012

New member
Jak sobie to wyobrażasz? Wiesz jaki jest wolumen sprzedaży tych telewizorów w Polsce? Wiesz ilu użytkowników musiałoby "nie kupić" LG, żeby oni to w jakikolwiek sposób odczuli?

z podstaw dzialania korporacji:
ada) wolumen jest wysoki - dlatego moga sobie pozwolic na niereagowanie
abb) im wiecej tym lepiej, wazne zeby spadek byl wyrazny i zeby byla jednoznaczna przyczyna (wybrakowany smarttv)

w takiej sytuacji korporacja analizuje przyczyne zmniejszonej sprzedazy i reaguje (tutaj reaklcja skuteczna to pozbycie sie brakow w smarttv, a jesli by to bylo niemozliwe to obnizka ceny promocja wydanie poprawionych egzemplarzy lub w ostatecznosci wycofanie linni i wprowadzenie nowej

dawram

New member
Po najnowszej aktualizacji do 47LM615S (03.41.05) można odblokować z menu serwisowego tryby THX

Można! opisz metodę krok po kroku dla chętnych i poinformuj, że jest ryzyko utraty gwarancji. Zrób to sumiennie:eek:k:, lub też podaj ustawienia THX dzień, noc i dla trybu 3D.

Ostatnia edycja:

Grinch

New member
z podstaw dzialania korporacji:
ada) wolumen jest wysoki - dlatego moga sobie pozwolic na niereagowanie
abb) im wiecej tym lepiej, wazne zeby spadek byl wyrazny i zeby byla jednoznaczna przyczyna (wybrakowany smarttv)

w takiej sytuacji korporacja analizuje przyczyne zmniejszonej sprzedazy i reaguje (tutaj reaklcja skuteczna to pozbycie sie brakow w smarttv, a jesli by to bylo niemozliwe to obnizka ceny promocja wydanie poprawionych egzemplarzy lub w ostatecznosci wycofanie linni i wprowadzenie nowej

Problem w tym, że brak TVN player czy TVP Vod odczuwają Ci co już mają te telewizory. Bo ten kto faktycznie planuje oglądać treści z tych aplikacji kupi Samsunga i nie będzie czekał. Ale ten kto już kupił LG wydał kasę. Po jakimś czasie "zachcę" mieć TVN player i wtedy się okazuje, że producent ma cię gdzieś :)

Swoją drogą chyba jedynym rozwiązaniem jest kupić sobie za 150-200zł mini komputer na androidzie 4.0 i cieszyć się wszystkimi tymi aplikacjami w TV bez proszenia się o LG o jakieś tam aplikacje.

andreas2012

New member
Kh
Problem w tym, że brak TVN player czy TVP Vod odczuwają Ci co już mają te telewizory. Bo ten kto faktycznie planuje oglądać treści z tych aplikacji kupi Samsunga i nie będzie czekał. Ale ten kto już kupił LG wydał kasę. Po jakimś czasie "zachcę" mieć TVN player i wtedy się okazuje, że producent ma cię gdzieś :)

Swoją drogą chyba jedynym rozwiązaniem jest kupić sobie za 150-200zł mini komputer na androidzie 4.0 i cieszyć się wszystkimi tymi aplikacjami w TV bez proszenia się o LG o jakieś tam aplikacje.

Tak tylko ze wtedy lepiej kupic tv konkurencji bez smarttv...
Jako ze.to nie dla mnie byl tv to nie bede sie spieral o te rzeczy bo i tak ona z tego nie korzystam ale gdybym ja go mial miec to bym go oddal z powrotem albo sprzedal po co placic za smarttv z brakami...

banker_2

New member
Dokładnie. Jakbyś mógł podaj ustawienia tego trybu na dzien, noc i 3D
Macie fajne, aczkolwiek nierealne życzenia :)
Jeszcze spawdzę czy w moim LM670s nowy soft faktycznie umozliwia odblokowanie trybów THX, ale nawet jeśli to prawdopodobnie te tryby nie pokazują takich ustawień, tj. nie ma możliwośći wejścia w edycję trybu i podejrzenia wszystkich składowych. Więc jak ktoś się odważy i będzie wiedział jak sie do tego zabrać to THX bedzie miał, ale samodzielna parametryzacja raczej nie wchodzi w grę.

A propos odwagi - ryzyko utraty gwarancji z tego powodu jest raczej iluzoryczne, chyba nie ma w ogóle takiego przypadku by komuś odmówiono naprawy bo przy okazji wykryto aktywny THX. W końcu nie otwiera się obudowy, nie zrywa plomb, nie modyfikuje się oprogramowania - te pozostaje orginalne.
Natomiast ryzyko uszkodzenia telewizora wobec dowolnie i bez głowy prowadzonych "kliknięć na małpę" w trybie serwisowym już jest bardzo realne! :)

CzarnaPłyta

New member
Gwarancję traci się w momencie wejścia samowolnego w tryb serwisowy ogólnie (wspomniane menu). Telewizor zapisuje logi co do tego, które z tego co słyszałem bezproblemu może odczytać serwis. Dlatego ja tego menu nie dotykam.

A co do telewizora to mimo braku wielu aplikacji i drobnego bandingu jestem z niego zadowolony. Miałem wcześniej D6500 i powiem tylko tyle, że wole mieć juz mniej aplikacji i wspomniany drobny banding niż fatalny wręcz nie do zniesienia clouding, smużenie i tonę aplikacji abym przymknął oko na owe wady. Wybaczcie za oft.

Do góry