Witam,
Z tym HBO GO w TV LG LAXXX, to faktycznie dziwne rzeczy się dzieją, ale od początku.
Otóż, u mnie nadal działają wszystkie te filmy, które sprawdzałem od wczoraj do dzisiaj!
Przy czym, wczoraj bardzo późnym wieczorem sprawdziłem film "O czym marzą faceci" i rzeczywiście nie było polskiego lektora. Zmiana ścieżek dźwiękowych też nic nie dała. Nie napisałem o tym wczoraj, bo najpierw przeczytałem wpis użytkownika Robsonik20, lecz film ten sprawdziłem dużo później, ponieważ wcześniej członek rodziny oglądał już drugi z rzędu film na HBO GO i nie chciałem mu przerywać oglądania. Ale dzisiaj mam już ten film z lektorem i to od razu! Ponadto, jak do tej pory, z żadnym innym filmem nie miałem problemu w wiadomym zakresie, ani w jakimkolwiek innym.
W ciągu ostatniego miesiąca po wiele razy próbowałem otworzyć około 30 filmów, z tego około 10 udało mi się uruchomić z lektorem po kombinacji (zmiany ścieżek dźwiękowych). Pozostałe albo się zawieszały podczas zmiany ścieżki z PL na OR albo i nie zawieszały, lecz i tak te przełączania nie powodowały wskoczenia polskiego lektora.
A od wczorajszego poranka z tej listy około 20 filmów dosłownie wszystkie się odtwarzają od razu z polskim lektorem! A przez miesiąc ani jeden z nich nie wskoczył z polskim tłumaczeniem. Zatem, jak mogłem w takiej sytuacji nie myśleć, że została pobrana aktualizacja, chociaż - UWAGA - u mnie jednak też jest stara wersja z początku maja!!!
Ale to nie koniec zaskoczeń. Z jednej strony zdecydowana większość filmów albo i wszystkie (jeszcze tego nie sprawdziłem) na moim LA740S działają prawidłowo, ALE zauważyłem po pewnym czasie, że sknociło się coś nowego, chociaż o znaczeniu drugorzędnym.
Mianowice, po aplikacji można się poruszać na dwa sposoby. Albo kursorem, m.in. (i przede wszystkim) zaznaczając pola filmów, a po zaznaczeniu klikając w nie po to, aby wejść w szczegóły filmu (znacznie większa recenzja) i ewentualnie uruchomić odtwarzanie (cały czas za pomocą kursora). Drugim sposobem jest poruszanie się po aplikacji przyciskami pilota góra/dół/prawo/lewo i klikanie w zaznaczone pole, ale to wszystko bez wyświetlającego się kursora. I do tej pory obie metody u mnie działały. A od wczoraj, zaznaczając pole filmu kursorem i klikając w nie, nie można wejść dalej w szczegóły tego filmu. Trzeba więc wyjść z funkcji kursora i przyciskami góra/dół/prawo/lewo najechać na wybrane pole filmu i kliknąć rolką (a więc nie może się wyświetlać kursor, żeby przejść dalej).
Ta zmiana, wada aplikacji, jest o tyle istotna, że są osoby, które preferują poruszanie się po aplikacji HBO GO (jak po innych) za pomocą wskaźnika, a nie przyciskami góra/dół/prawo/lewo.
Prócz tego, ta zadziwiająca zbieżność w czasie. Nie nastąpiła aktualizacja programu, ale u mnie nagle wszystkie filmy zaczęły działać z polskim lektorem (w dodatku bez stosowania kombinacji), a jednocześnie popsuło się coś innego (jak wyżej), chociaż o znacznie mniejszym znaczeniu, ale też nie będące bez znaczenia.
I co można o tym sądzić?
Gdyby soft systemu operacyjnego TV został zaktualizowany, to być może można byłoby skierować podejrzenia na tę właśnie zmianę. Ale również tego rodzaju aktualizacja nie nastąpiła. Aż ciekaw jestem ewentualnych komentarzy i pomysłów bardziej znających się forumowiczów.
W razie czego, jestem do dyspozycji, aby np. sprawdzać u siebie działanie danego filmu. Na razie, włącznie z filmem "O czym marzą faceci" (chociaż jeszcze wczoraj późnym wieczorem było inaczej w przeciwieństwie do pozostałych sprawdzanych filmów) wszystkie filmy na moim LA740S włączają się od razu z polskim lektorem.
Ach, i przykro mi Robsonik20 z powodu zepsucia się Twojego TV. Bardzo Ci współczuję. Tak to już jest. Wcześniej, czy później, prawie każdy przez to przechodzi, a Twój komentarz jest całkowicie zrozumiały. Takie czasy, że coraz częściej, coraz nowocześniejszy sprzęt się psuje. Ale to już jest oddzielna kwestia.