Prawda jest taka że dysk podpięty do TV jest już ''stracony''...
A co to za bzdury wypisujesz? Może najpierw przetestuj to samemu a potem wypowiadaj się na forum...
[FONT="]do TV podpiałem zewnętrzny dysk twardy (500gb, usb 3.0) i pojawia się problem. Dysk jest sformatowany (partycja NTFS) i przechodzi wszystkie testy pozytywnie. Przy próbie nagrania materiału TV prosi o sformatowanie dysku i po procedurze formatowania proces nagrywania działa bez żadnych problemów. Problem pojawia się przy podpięciu tego dysku do komputera PC (testowane na systemie WinXP i Win 7) gdyż dla komputera nie istnieje już partycja NTFS tylko partycja systemowa oznaczona jako RAW. W związku z tym nie da się skopiować na dysk dodatkowych danych i ponownie wymaga on formatowania do Fat/NTFS. Próbowałem ominąć ten problem poprzez podzielenie dysku na partycje z któych jedna jest w formacie NTFS na dane a druga jako partycja RAW ma służyć do nagrywania materiałów, ale niestety TV nie widzi dysku podzielonego na partycje a jedynie widzi pierwszą partycję. Proszę o informację czy istnieje możliwość pracy z dyskiem żeby służył zarówno do nagrywania materiałów jak i przechowywania na nim danych widocznych przez TV.[/FONT]
Telewizory Samsung nie potrafią zapisywać nagrań PVR na partycjach NTFS. Potrafią to robić jedynie na partycjach w systemie XFS, obsługiwanych przez Linuxa, których za to nie widzą Windowsy
Partycja NTFS, sformatowana przez TV, automatycznie zmienia system plików do XFS. Zresztą wystarczy podpiąć pod TV dysk z partycją XFS stworzoną pod Linuxem i TV będzie również potrafił na tak przygotowanym dysku nagrywać i nie będzie potrzebował dodatkowego formatowania.
Nie wiem, jak dzieliłeś dysk na partycje i co zrobiłeś źle, ale coś musiałeś zrobić nie tak. Podłączam na co dzień do TV 2 dyski WD, w tym jeden 320GB podzielony na 2 partycje: 200GB partycja NTFS i 120GB partycja XFS. TV widzi obie, z czego oczywiście potrafi nagrywać na tej z systemem plików XFS. Windows bez problemu cały czas odczytuje i zapisuje na partycji NTFS, jednocześnie nie potrafiąc obsłużyć tej mniejszej, w systemie XFS, jednocześnie pokazując ją jako dysk RAW.
Partycję XFS w każdej chwili da się, bez żadnego problemu, usunąć. Na jej miejsce możemy stworzyć nową partycję i sformatować ją jako FAT32 bądź NTFS, które znowuż będą widoczne pod windozą - także pisanie o straceniu dysku jest co najmniej mocno przesadzone
No to Lipa na Maxa,mam dysk twardy tez 500GB(nawet nie wiem i nie pamiatam w jakim jest formacie) i caly zapelniony filmami.I sobie myslalem ze jak kupie nowy Tv to sobie z zonka w zime bede ogladal a tu taki Psikus.
Mozna to puscic przez Laptopa i kabel HDMI i do Tv i ruszy czy nie ???
Żadna lipa - podpinasz posiadany dysk bezpośrednio pod TV - i cieszysz się oglądaniem filmów
Dopóki nie zapragniesz nagrywać na tym dysku za pomocą TV (która to próba zostałaby poprzedzona prośbą TV o zgodę na sformatowanie dysku - którą można bez problemu odrzucić), struktura danych na dysku pozostanie nienaruszona.
TV sam z siebie, bez ostrzeżenia, nie przystąpi do formatowania dysku
Niestety dysk podłączony do TV w celu PVR jest widoczny po sparowaniu tylko i wyłącznie dla TV sparowanego. TV powinien nawet dać jakieś info przed sfinalizowaniem formatu....
Nieprawda. Dysk jest widoczny również z poziomu Linuxa. Tyle tylko, że nagrania wykonane przez nasz TV są zakodowane i dadzą się odtworzyć tylko na naszym egzemplarzu TV. Co nie znaczy wcale, że plików utworzonych przez nasz TV nie da się przenieść na inny dysk - da się. Ale nie ma to większego sensu, bo i tak nie odtworzymy ich na żadnym innym sprzęcie. Nie zetknąłem się jeszcze z informacją, żeby ktoś opracował metodę rozkodowywania nagrań z naszych Samsungów.
Ja osobiście nie jestem wielkim fanem Linuxa i nie mam na komputerze zainstalowanej żadnej dystrybucji teog sysytemu. Jednak do zarządzania partycjami dysku wystarczy jakakolwiek bootowalna (z płytki) dystrybucja Linuxa i ja właśnie problem rozwiązuję w ten sposób