Seria ES6800 - "tani" dwurdzeniowiec???

Mirex85

New member
Wczoraj kupiłem ta bestie 40" i powiem że nie jestem jakoś och i ach ale odpowiada mi ten tv. Ktoś tu pytał o PS3
Właśnie gram i sprawdzam jak to wygląda. Mi się podoba, gralem w Fife, Gta4, Mortal kombat + włączyłem sobie jeszcze 3d do tego. bajeczka jak dla mnie.
Mimo wszystko wiem że moze wyglądać jeszcze lepiej tylko trzeba by było jakies fajne wartości wpisać w ustawienia. Może ktoś juz odnalazł ten święty gral?

rdcom

New member
witajcie
bardzo długi ten temat. Mam pytanko co byście wzieli 32_6800 czy 37_6710 cena porownywalna prosze napiszcie dlaczego taki wasz wybor

unkas

Member
Witam.
Pytanie do posiadaczy tego TV
Powiedzcie czy ES6800 faktycznie nie ma liniowego wyjścia audio??
Czy podłączenie starszych modeli kina domowego (bez wejścia optycznego) jest niemożliwe?

Zadałem też te pytanie przez pomyłkę w temacie o ES6100 proszę je usunąć z tamtego tematu

itepe

Klub HDTV.com.pl
VIP
Witam.
Pytanie do posiadaczy tego TV
Powiedzcie czy ES6800 faktycznie nie ma liniowego wyjścia audio??
Czy podłączenie starszych modeli kina domowego (bez wejścia optycznego) jest niemożliwe?

Zadałem też te pytanie przez pomyłkę w temacie o ES6100 proszę je usunąć z tamtego tematu

Liniowego nie ma, ale jest słuchawkowe. Swego czasu przez prawie rok korzystałem na swoim A551 do głośników Logitech. Ale pamiętaj, ze na wyjściu słuchawkowym nie masz stałego poziomu sygnału i nie jest ono o charakterystyce liniowej.

itepe

Klub HDTV.com.pl
VIP
kto poda wartosci ustawien obrazu

Proszę bardzo,moje ustawienia:

typ obrazu - standardowy
podświetlenie - 15
kontrast - 75
jasność - 45
ostrość - 85
kolor - 50
odcień - 50/50

Ustawienia zaawansowane:
kontrast dynamiczny - średni
tonacja czerni - ciemniejsza
odcień skóry - 0
przestrzeń kolorów - oryginalna
balans bieli - domyślny
gamma - 0
oświetlenie dynamiczne - włączone

Opcje obrazu:
tonacja kolorów - ciepły2
filtry - auto
tryb film- wyłączony
motion plus - wyraźny
LED motion plus - włączone

Do codziennego oglądania TV dość dobre ustawienie (podkreślam: jak dla mnie). Bywa, że w niektórych scenach w filmach zamiast czerni jest fiolet.
Ciekawe jest dla mnie jak duży wpływ na jakość obrazu ma podświetlenie - przy 15 jest OK, ale 14 i mniej to już kolory stają się bure, wyprane.

Bardzo proszę nie dyskutować z tymi ustawieniami - każdy egzemplarz jest nieco inny, nieco inne posiadamy warunki do oglądania i, co najważniejsze, mamy zupełnie inne preferencje obrazu. Każdy może sprawdzić jak ustawiam ja, nic więcej. Nie pretenduję do miana Master of settings :p

Ogólnie, cały zachwyt nad tym TV prysł w domu, szczególnie w czerni, która oglądana pod kątem ok. 30 stopni staje się fioletowa, na wprost - idealna. Między starym 50Hz a nowym CMR 400Hz nie ma szału. Stare filmy potrafią wyglądać tragicznie, gorzej niż na 50Hz LCD.

Ostatnia edycja:

itepe

Klub HDTV.com.pl
VIP
Cóż, TV mam dopiero od wtorku i wciąż szukam ustawienia najlepszego w moich warunkach. Na ten moment, korekty już są nieznaczne. Sądzę, że to będzie jeszcze kwestia przestawienia się na nowy rodzaj TV. Może to faktycznie mało istotne, ale przy tych ustawieniach u mnie clouding nie występuje, co mnie bardzo cieszy.

Gorzej sprawa wygląda z HDMI-CEC czyli Anynet+. W instrukcji opisane jest, ze TV steruje urządzeniami zgodnymi, ale to nie do końca prawda. U mnie TV nie wyłącza kina HT-D5530, zaś przy włączaniu, kiedy kino już chodzi - wyłącza je. Wsparcie Samsunga milczy jak zaklęte. Poczekamy, zobaczymy.

pawko89

New member
Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem tego telewizora od ponad tygodnia ;) Żadnych zastrzeżeń co do telewizorka nie mam. Dla mnie możliwości tego telewizora są ogromne i jak na razie codziennie odkrywam nowe funkcję. Jedynie mogę mieć małe zastrzeżenia do działania aplikacji Explorer 3D, zależy od pory dnia, ale czasami zdarza się, że każdy filmik z tej aplikacji zatrzymuje się bo buforuje, czasami z tak dużą częstotliwością że nie da się oglądać. I stąd moje pytanie czy Wy też macie czasami taki problem? Od razu mówię że sprawa łącza odpada, gdyż mam łącze UPC 30mb/s przez wi-fi, siła sygnału znakomita.

itepe

Klub HDTV.com.pl
VIP
Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem tego telewizora od ponad tygodnia ;) Żadnych zastrzeżeń co do telewizorka nie mam. Dla mnie możliwości tego telewizora są ogromne i jak na razie codziennie odkrywam nowe funkcję. Jedynie mogę mieć małe zastrzeżenia do działania aplikacji Explorer 3D, zależy od pory dnia, ale czasami zdarza się, że każdy filmik z tej aplikacji zatrzymuje się bo buforuje, czasami z tak dużą częstotliwością że nie da się oglądać. I stąd moje pytanie czy Wy też macie czasami taki problem? Od razu mówię że sprawa łącza odpada, gdyż mam łącze UPC 30mb/s przez wi-fi, siła sygnału znakomita.

Potwierdzam jest tak samo: 51Mb wire/wireless

sasukepl

New member
Potwierdzam jest tak samo: 51Mb wire/wireless

daj po kablu i nie bedzie problemu. pliki w 3d sa duze i po wifi 54mb/s bedzie ci buforowac.mozesz sprubowac na routerze jak masz ustawic tryb n 450mb/s czesto.5ghz. tak przesylam u siebie filmy 3d i nic sie nie tnie. moj router to asus rt-n66u.

i9000

itepe

Klub HDTV.com.pl
VIP
No tak, tylko ja napisałem "wire/wireless" ;)
Oznacza to, ze po kablu mam tak samo. Moim zdaniem to kwestia połączenia gdzieś miedzy operatorami. Ale materiały w tym widgecie nie są powalające, więc ja nie narzekam :) Potraktowałem je jako sprawdzenie działania 3D.

misiek122

Member
nie wiecie może z jakim opóźnieniem ukazują się najnowsze odcinki seriali w aplikacji tvp.vod ? Chciałem obejrzeć sobie Czas Honoru, na stronie tvp.vod już jest wczorajszy odc, a w tej aplikacji jeszcze nie ma..?!

unkas

Member
Liniowego nie ma, ale jest słuchawkowe. Swego czasu przez prawie rok korzystałem na swoim A551 do głośników Logitech. Ale pamiętaj, ze na wyjściu słuchawkowym nie masz stałego poziomu sygnału i nie jest ono o charakterystyce liniowej.

I naprawde nie ma innego sposobu na podłączenie go do kina domowego jak niema optycznego wejścia ?

itepe

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeszcze można użyć złącza Euro SCART2 i stamtąd wziąć sygnał audio. Spróbuj użyć taniej przejściówki z przełącznikiem in/out, ustaw na out i sprawdź czy audio wychodzi.
Ale ja niczego nie gwarantuję.

itepe

Klub HDTV.com.pl
VIP
nie wiecie może z jakim opóźnieniem ukazują się najnowsze odcinki seriali w aplikacji tvp.vod ? Chciałem obejrzeć sobie Czas Honoru, na stronie tvp.vod już jest wczorajszy odc, a w tej aplikacji jeszcze nie ma..?!

Z tym rożnie bywa, czasem jest od ręki, a czasem 1-2 dni opóźnienia.

Do góry