Samusng F6500 vx F6640 vs F6650

tdx

New member
Bez reklam
No i w końcu kupiłem UE46F6500…
Mam trochę mieszane odczucia co to tego TV, obraz n N-ki jest ok. ale jak oglądam na nim swoje zdjęcia to w porównaniu z moim „starym” 40B550 są one po prostu nie ostre.
Czy tylko ja to zauważyłem?, chyba że mam coś nie tak poustawiane?
Proszę o pomoc 

Masz racje calkowicie sa skopane zdjecia... ale tylko zdjecia :)

wysłane z mojego ATARI 65XE z magnetofonem XC-12

tdx

New member
Bez reklam
Czy może mi ktoś rozsądnie doradzić: SAMSUNG UE40F6640 czy LG 42LA660S. Nie mogę wybrać który TV będzie dla mnie lepszy, LG ma jednak 42" jest odrobinę tańszy i dla mnie sporo ładniejszy.

Tutaj nie ma sie nad czym zastanawiac lg przegrrywa pod wzgledem czerni i kontastu i to znacznie

wysłane z mojego ATARI 65XE z magnetofonem XC-12

wwns

Member
Moja opinia, jedna jak i druga marka to badziewie sam się naciąłem na samsunga! Oprogramowanie to totalne dno ostatnia aktualizacja załatwiła odtwarzanie .jpg ze skydrive i hdmi-cec a z tego co mi wiadomo to tez moduły ci w innych modelach.
na poprawę nie ma co liczyć bo samsung szykuje następną porcje badziewia i jak zawsze wyścig szczurów na wiosnę.
Wtedy nowe stare modele wejdą do sprzedaży ( odgrzewane kotlety) :)
taka to polityka marketingowa, a co do 4k to zostawiam bez komentarza.

yaroray

New member
tak mam model f6640 ale nie chce mi sie logowac na tvn player...odpal sobie you tube i tam pusc cos w full hd. Jesli chodzi o sygnal HD to pewnie bedzie wygladac tak samo jak filmy z DVD czyli srednio:)

obraz na dvd wydaje mi sie ze jest slabszy bo to jest TV pod full hd a nie pod HD. Ja mam tez podlaczone kabel antenowy (analogowy) i to jest dopiero porazka w SD:) ale idzie sie przyzwyczaic:)
Niestety nie mam możliwości robienia co chcę z telewizorem, bo stoi on w sklepie, a z internetem jest taki problem, że facet musiał przenosić go z miejsca na miejsce, bo tam gdzie stał nie było kabla, a bezprzewodowy nie chciał działać, więc nie wiem czy jeszcze będzie chciał go podłączać. Najwyżej wezmę jeszcze ze sobą jakiś film na pendrivie w full hd i sprawdzę, to pewnie będę mógł. Poza tym apropo TVN Playera to może niesłusznie, ale założyłem że HD to full HD. Jakoś wydawało mi się to oczywiste, że skoro full HD jest już tak popularne, to na pewno na takiej jakości nadają. Ale nawet jeśli nie, to telewizor powinien poradzić sobie z przeskalowaniem w taki sposób, żeby wyglądało to ładnie. Na 32" (telewizor full HD) oglądałem to samo też w HD i obraz był bardzo ładny i ostry. Więc ponowię pytanie, które może wydawać się bez sensu. Bo teoretycznie na większym telewizorze - 46" obraz powinien wyglądać tylko gorzej, ale może np. przy tym rozmiarze telewizor radzi sobie jednak lepiej albo to taka cecha matryc 40"-owych, że tak źle skalują. Czy faktycznie może ktoś potwierdzić (kto widział na własne oczy), że na 46" będzie tylko gorzej?

Ostatnia edycja:

SDman

Banned
Poza tym apropo TVN Playera to może niesłusznie, ale założyłem że HD to full HD. Jakoś wydawało mi się to oczywiste, że skoro full HD jest już tak popularne, to na pewno na takiej jakości nadają. Ale nawet jeśli nie, to telewizor powinien poradzić sobie z przeskalowaniem w taki sposób, żeby wyglądało to ładnie.

Witam,
nie wiem jak TV Samsunga ale już Blu BD-F6500 z TVN PLayer`a w jakości HD rozwala jakością,
jest rewelacyjna, Ipla również, Vevo, Iplex plus, Cineman.vod i wiele innych.
Potwierdzone na 2 odbiornikach Philips 42PFL9664, obecnie Panasonic 50ST60.

Coś musi być nie tak, tak uważam.

Pozdr.

yaroray

New member
Witam,
nie wiem jak TV Samsunga ale już Blu BD-F6500 z TVN PLayer`a w jakości HD rozwala jakością,
jest rewelacyjna, Ipla również, Vevo, Iplex plus, Cineman.vod i wiele innych.
Potwierdzone na 2 odbiornikach Philips 42PFL9664, obecnie Panasonic 50ST60.

Coś musi być nie tak, tak uważam.

Pozdr.
Bardzo dziękuję za sprawdzenie. Jednak jak ktoś sprawdziłby bezpośrednio na TV Samsunga, to również byłbym wdzięczny. Właśnie też tak sądzę, że coś tu nie gra. Jedyne co mi jeszcze przyszło do głowy, to to, że może łącze w sklepie nie wyrabiało i telewizor pogarszał jakość, żeby obraz nie przycinał, ale nie wiem czy jest on na tyle inteligentny, skoro ustawiam HD to ma być HD i nawet jak będzie przycinać, to chcę mieć HD. Ale tutaj dodam przeciwstawny argument. Skoro ustawiłem gorszą jakość (np. standardową) i łącze powinno już bardziej wyrabiać, to jakość powinna być taka sama (bo. np. telewizor na ustawionej HD zmniejszył sobie do standardowej), a tu nie, im niższą jakość ustawiłem, tym jakość rzeczywista była też gorsza. Może ktoś wysnuje jakieś logiczne wnioski?

Ostatnia edycja:

SDman

Banned
To nie jakość łącza, jak jest liche to HD nie chce ruszyć, buforuje tnie itd.
Na Dialogu 10Mb/s po wifi jest super.

Pozdr.

yaroray

New member
To nie jakość łącza, jak jest liche to HD nie chce ruszyć, buforuje tnie itd.
Na Dialogu 10Mb/s po wifi jest super.

Pozdr.
To dobrze, bo tak powinno być według mnie. W takim razie nie mam pomysłu. Może coś z ustawieniami, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby złe ustawieniach mogły aż tak zepsuć jakość.

SDman

Banned
To dobrze, bo tak powinno być według mnie. W takim razie nie mam pomysłu. Może coś z ustawieniami, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby złe ustawieniach mogły aż tak zepsuć jakość.

Nie ma takiej opcji, ostrość bez pikselozy powinna być na każdych ustawieniach.
Walnięty egzemplarz, lub skopany soft, musi się wypowiedzieć ktoś z posiadaczy TV.

Pozdr.

tdx

New member
Bez reklam
Może po prostu na sklepie zainstaluj aplikacje vevo i odpal. Najłatwiej spobie sprawdzisz co jest nie tak.
Ja w pracy mam neostrate + roudel i mimo mocnego łącza i dobrego rutera były straszne problemy początkowo nawet z konfiguracją TV (zakłócenia sieci, błędu itp)

yaroray

New member
Może po prostu na sklepie zainstaluj aplikacje vevo i odpal. Najłatwiej spobie sprawdzisz co jest nie tak.
Ja w pracy mam neostrate + roudel i mimo mocnego łącza i dobrego rutera były straszne problemy początkowo nawet z konfiguracją TV (zakłócenia sieci, błędu itp)
Tak jak pisałem, nie wiem czy jeszcze mi się uda, bo sprzedawca i tak był niechętny, żeby przestawiać telewizor w sklepie i podłączać do kabla. Ale zakładając, że to zrobię, zainstaluję i odpalę, jak mam znaleźć przyczynę? Nie znam tej aplikacji, ale z tego co widzę pozwala na oglądanie video przez streaming podobnie jak TVN Player. Jeżeli ją odpalę i obraz będzie spikselowany, to nadal nie daje mi to żadnych wniosków oprócz ogólnego, że coś jest nie tak. A jeżeli nie będzie, to mam podejrzewać problem z TVN Playerem? W to też ciężko uwierzyć. A jeżeli chodzi o zakłócenia sieci z Twojego przypadku, to rozumiem, że chodzi o bezprzewodową, bo raczej nic aż tak nie zakłóci kabla (w codziennych warunkach). Ale wtedy pewnie odtwarzanie by przerywało, a tu wszystko płynnie chodziło i było po kablu.

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
Moim zdaniem powinieneś wziąć pena i nagrać coś co wiesz jak wygląda...
jakieś demko albo film.
W domu na PC/laptopie czy na starym TV zobacz jak wygląda i porównaj w sklepie....

yaroray

New member
Moim zdaniem powinieneś wziąć pena i nagrać coś co wiesz jak wygląda...
jakieś demko albo film.
W domu na PC/laptopie czy na starym TV zobacz jak wygląda i porównaj w sklepie....
Tak planuję zrobić, ale mimo tego będę wdzięczny za przetestowanie TVN Playera przez kogoś kto ma telewizor w domu. Bo może się okazać, że film z pendrive'a będzie dobrze wyglądał, a TVN Player źle. Teraz jeszcze myślę, że postaram się pojechać do innego sklepu, który ma ten telewizor i może tam nie będzie takich problemów z internetem. Jak się uda, to poszukam też f6500 dla porównania, chociaż teraz już widzę, że ciężko znaleźć je na miejscu w sklepie.

tdx

New member
Bez reklam
Mogł być stary player i wtedy to nie przełącza rozdzielczości czy ustawisz na bardzo wysoką jakość to i tak wygląda jak na standardzie....

Miś z Doliny

New member
Jeżeli to faktycznie wina zdjęć, to nic z tym nie zrobisz, ale może warto sprawdzić na jakimś innym telewizorze u kogoś z rodziny / znajomych / ew. w sklepie z telewizorami.

Porównywałem zdjęcia z moim starym B550, tam zdjęcia były „żyleta” a tu... zero ostrości i szczegółów :-(

- Szkoda ze tego nie sprawdziłem przed zakupem bo chyba wybrał bym inny TV, mam 500gb zdjęć :D

yaroray

New member
Porównywałem zdjęcia z moim starym B550, tam zdjęcia były „żyleta” a tu... zero ostrości i szczegółów :-(

- Szkoda ze tego nie sprawdziłem przed zakupem bo chyba wybrał bym inny TV, mam 500gb zdjęć :D
W domyśle miałem, żeby porównać z telewizorem o takiej samej liczbie cali, Twój poprzedni telewizor jest mniejszy z tego co pamiętam.

SDman

Banned

Witam,
dokup Blu Samsunga BD-F6500 i po problemie + skalowanie z USB, DVD, internetu
i oczywiście sam BD.
Obraz z powyższych treści jest zauważalnie lepszy niż z samego TV (testy na serii F7000).

Pozdr.

Do góry