Samsung ue55mu7002

mario.79

New member
I ostatnie pytanie i Cię nie męczę :) Rozumiem, że gammy, balance bieli, jasność i kolor to już kalibracja i sam jej nie przeprowadzę ale zostaje przestrzeń barw na rtings jest że auto a na innych żeby była oryginalna (native) wtedy bardziej są nasycone kolory. Bo kolor mam standard, nie wyobrażam sobie ciepły do meczu i codziennego oglądania (może ew. do filmów). No nic cudów się tu nie wyciągnie, jest jak jest raz lepiej a raz gorzej. Po jakimś czasie się człowiek przyzwyczai. Tak jak kiedyś kupiłem amplituner Denon, na początku ustawiałem i ustawiałem a potem dałem spokój bo do mp3 i radia internetowego to tak jak z kanałami tv wiele się nie wymyśli. A filmy dopiero Netflix dał 5.1 i inne DD bo nawet na C+ nie bardzo mi wykrywało.

mario.79

New member
Ponawiam zapytanie bo konkretów nie ma. Wszędzie podana jest kalibracja pod film w ciemnym pomieszczeniu i super ale czy ma ktoś ustawienia pod zwykłą telewizję a także sport tylko w dzień lub przy dużym świetle. Wiem że to pojęcie względne i dla każdego oświetlenie w dzień i duże światło może wyglądać inaczej ale coś nie coś można uogólnić.
Bo o ile wszędzie (fora, YT) jest zgoda żeby wyłączyć wszelkie dopalacze jak reedukacja szumów czy contrast, motion przy sporcie 10/5, jasność 0, kolor 50 (wartości gamma i balans bieli jest nie do ustawienia samemu bo na oko to nie ustawienia wiążące).
Zostaje podświetlenie, ostrość, kontrast i tu już nie ma zgody i nie wiadomo jak ustawić. Ciekaw jestem też waszej opinii czy przestrzeń kolorów ustawiać na auto czy oryginalną (natywną) no i sama temperatura barw (bo nie wierzę że mecze ktoś ogląda na ciepły2).

icotunapisac

New member
Witam, ma ktoś na zbyciu te dystanse plastikowe do wieszania tv? Albo wie gdzie można takie zdobyć?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

adawro

New member
Ponawiam zapytanie bo konkretów nie ma. Wszędzie podana jest kalibracja pod film w ciemnym pomieszczeniu i super ale czy ma ktoś ustawienia pod zwykłą telewizję a także sport tylko w dzień lub przy dużym świetle. Wiem że to pojęcie względne i dla każdego oświetlenie w dzień i duże światło może wyglądać inaczej ale coś nie coś można uogólnić.
Bo o ile wszędzie (fora, YT) jest zgoda żeby wyłączyć wszelkie dopalacze jak reedukacja szumów czy contrast, motion przy sporcie 10/5, jasność 0, kolor 50 (wartości gamma i balans bieli jest nie do ustawienia samemu bo na oko to nie ustawienia wiążące).
Zostaje podświetlenie, ostrość, kontrast i tu już nie ma zgody i nie wiadomo jak ustawić. Ciekaw jestem też waszej opinii czy przestrzeń kolorów ustawiać na auto czy oryginalną (natywną) no i sama temperatura barw (bo nie wierzę że mecze ktoś ogląda na ciepły2).

Ja do codziennej telewizji używam po prostu "STANDARD" ewentualnie czasem przy sporcie lub ostrym słońcu zmieniam na DYNAMICZNY lub NATURALNY, ale nie zawsze.

mario.79

New member
Czyli najciemniej pod latarnią :) W sumie na tą naszą tv to i tak nie ma ustawień bo tak kiepsko nadają że tylko słabe telewizory obsłużą co nie wyświetlają tyle szczegółów :)

kosimazaki12

New member
Zupełnie nie rozumiem o czym wy tu piszecie. Jak można pytać się kogoś jaki obraz mi pasuje ? Przecież to indywidualna sprawa. Pilot do ręki i próbować ustawień.

mario.79

New member
Zupełnie nie rozumiem o czym wy tu piszecie. Jak można pytać się kogoś jaki obraz mi pasuje ? Przecież to indywidualna sprawa. Pilot do ręki i próbować ustawień.
Myślę, że każdy z nas tutaj już ustawiał samodzielnie i po prostu chce dopytać jak taka czy inna funkcja w menu działa u innych. Bo gdy u 100 osób działa coś dobrze lub źle to raczej tak jest. A przy dzieciach nie ma tak czasu na samodzielne testowanie wszystkiego

kasper226@wp

New member
Mam pytanie w związku z connect box, który ma dwa wejścia Sattelite Main oraz Sub. To znaczy, że mogę podłączyć pod jeden wejście pod kanały z Astra a pod drugi moduł CI z Cyfrowego Polsatu i będę mógł odbierać oba żródła jednocześnie?

adawro

New member
Mam pytanie w związku z connect box, który ma dwa wejścia Sattelite Main oraz Sub. To znaczy, że mogę podłączyć pod jeden wejście pod kanały z Astra a pod drugi moduł CI z Cyfrowego Polsatu i będę mógł odbierać oba żródła jednocześnie?

To działa inaczej. To drugie złącze jest od drugiej głowicy, aby jednocześnie nagrywać jeden kanał a oglądać niezależnie inne kanały. Albo żeby z satelity działał w pełni PiP.

adawro

New member
Jak włączyć dźwięk DTS ,żeby szedł przez kino domowe przy odtwarzaniu z dysku?

Najpierw przełącz w odtwarzaczu ścieżkę dźwiękową na DTS i wtedy w eksperckich ustawieniach dźwięku będzie można dla wyjścia wybrać DTS. ALE UWAGA - wtedy jak zmienisz w odtwarzaczu ścieżkę dźwiękową na DOLBY to znowu będziesz musiał wchodzić do menu dźwięku i przestawić na DolbyDigital bo inaczej będzie zwykłe stereo.
WIEM - samsung to zrobił KIJOWO - powinien dać opcję BITSTREAM, albo jeszcze lepiej listę wielokrotnego wyboru (zaptaszkowania) i wtedy wszystko leciało by do amplitunera.

panamejra

New member

Osobiście tego nie sprawdzałem czy tak obsłuży dwa konwertery ale jak masz możliwość to sprawdź, ale wydaje mi się że mogą być jakieś problemy bo jak zapodasz ustawienia satelity.

To działa inaczej. To drugie złącze jest od drugiej głowicy, aby jednocześnie nagrywać jeden kanał a oglądać niezależnie inne kanały. Albo żeby z satelity działał w pełni PiP.

Ale do tego musi być moduł wielostrumieniowy który nie jest dostępny u naszych operatorów satelitarnych.
Podwójny obraz PIP tylko kanałów nadawanych z tego samego transpondera no i rzecz sama twin konwerter.

Ostatnia edycja:

viptomek

New member
Jestem szczesliwym posiadaczem 65mu7002t.
Tv ustawiony na obraz standardowy lub naturalny

Proszę o pomoc.

1. Porównując stary tv 4 letni thomson 55 cali full hd 60hz tani model ztym samsungiem wlaczajac eleven czy inny kanal sportowy z cyfrowego polsatu w piłce nożnej nie widzę roznicyr w obrazie, a podobno mam matrycę 120hz.
2. Jak moge zorientować się że jest to matryca 120hz. Jakie korzysci daje mi ta matryca 120hz.
3. Jak wylacze motion plus ten uplynniacz to na zadnym kanale tv nie widze roznicy w plynnosci obrazu miedzy starym tv 60hz a nowym 120hz

Ostatnia edycja:

czarek46

Banned
Bo prawda jest taka że te testy , porównania , jakieś wykresy , kalibracje za 400,600 czy więcej są gówno warte ..... ja też mam tv 60hz i widzę jedna piłkę bez ogona komety .....

Mangus112

New member
Bo prawda jest taka że te testy , porównania , jakieś wykresy , kalibracje za 400,600 czy więcej są gówno warte ..... ja też mam tv 60hz i widzę jedna piłkę bez ogona komety .....

Wydaje mi się, że kalibracja coś tam pomoże. Ten problem z rozdwajaniem się piłki itp to artefakt wygenerowany upłynniaczem (redukcja drgań/de-judger). Algorytm nie nadąża z szybką akcją.

mario.79

New member
Już ogarnąłem prawie wszystko w tym tv ale nadal nie wiem czym się różni ostrość 0 a 50 ? Nie widzę różnicy na ekranie i nie wiem czy to widać w ruchu czy na jakiś szczególnych obrazach film/sport/wiadomości ? Domyślnie jest 50 w standardzie a wszyscy piszą że ma być 0 i się gubię. Kiedy widać różnicę ?
I dodatkowo przy sporcie rozumiem motion+ 10/5 a na filmach i wiadomościach zostawić to czy wyłączać/zmieniać ?

Do góry