"Pływający", przyspieszający obraz ue40es6100?
Witam, trafiłem na to forum szukając informacji na temat tv led samsunga i podoba mi się, że jest bardzo merytoryczne i można pomóc sobie nawzajem.
Byłem ostatnio w Saturnie naocznie sprawdzić jakość obrazu tv led samsunga. Na moim usb miałem filmy; w full hd (transformers 3), 720p (Avatar), mp4 720p (Szeregowiec Ryan) oraz zwykły avi (Drive 2011).
Szczególnie interesowały mnie modele ue40es6100, ue40es6340 oraz ue40d6500. Pracownik sklepu od razu poinformował mnie, że model 6100 i 6340 to jedno i to samo więc filmy sprawdzałem na 6340. Wszystko fajnie tylko raził mnie w oczy zbyt płynny ruch, tak jakby film właczony był na delikatnym ale odczuwalnym przyspieszeniu. Może to wina procesora przetwarzającego obraz, gdy pojawia się dużo efektów pojawiają się jakieś lagi i aby nadgonić obraz dostaje przyspieszenia. Niezbyt ładnie to wygląda a już na pewno nie chciałbym tak oglądać filmów. Odtwarzając zwykły avi było lepiej alei tak obraz nie był taki filmowy jak powinien. Nie sprawdzałem 6100 więc nie wiem czy to prawda, że 6340 to własciwie ten sam model.
Sprawdziłem jeszcze ue40eh6030wxxh (6500 nie mieli) i tam wyglądało to znacznie lepiej ale także obraz był zbyt płynny jak dla mnie i niekomfortowo się czułem. Co powiecie na ten temat i na ile to wina np. tych wszystkich bajerów, "dopalaczy obrazu" itp.?
To już na moim monitorze lg flatron w2252tq (22 cale) lepiej się ogląda filmy w hd choć teoretycznie nie nadaje się on do tego ale pomijając jakość obrazu, brak szerokich kątów widzenia, rozdzielczośc to obraz nie ulega zmianie tempa wyświetlania, rzadko kiedy przycina i generalnie jest filmowy jeżeli wiecie o co mi chodzi.
Jakieś sugestie?