Samsung UE40EH6030

Dev83

New member
W saturnie również. Sam zamierzam jutro kupić, ale nie wiem czy warto. Otóż zamówiłem ostatnio 5300 z pośpiechu. Poszedłem dzisiaj do Saturma obejrzeć ten model jeszcze raz na spokojnie. Trafiłem na dość normalnego sprzedawce. Nie wciskał jakiś tam bajeczek. Powiedział otwarcie że ten TV jest słaby do gier i nawet do niektórych filmów. Powod jest prosty. Jest to matryca 50 hz z podbiciem do 100. Podłaczyłem wiec USB z Sample z Avatara. Odtworzyłem przy sprzedawcy i od razu kazał mi zwrócić uwagę na poruszanie się obiektów. Dostrzegłem tez na innym filmiku smużenie i jakby przekłamanie kolorów. Może to kwestia ustawień. Po czym sprzedawca zaproponował mi przetestować ów 6030 za 1999zł. Podłaczyłem USB i obraz niby lepszy. Na pewno płynniejszy.

Ktoś moze coś jeszcze napisać o tym modelu 6030 (5300 już nie wchodzi w grę). Wiadomo że w dobrze oświetlonym sklepie i bez mozliwości podłączenia np konsoli PS3 nie sprawdze tego TV. Jak się sprawuje w grach zarówno na konsoli PS3 jak i po podłączeniu do PC? Czy smużenie będzie znaczne tak jak to opisują niektórzy w przypadku 5300?

Popatrzcie na ten filmik (trzeba usunąć _przedy y i wkleić do przeglądarki. Sorry, ale to mój pierwszy post) to zrozumiecie moje obawy. Wygląda to tragicznie i to jest główny powód że anulowałem zamówienie na UE40EH5300:

_youtube.com/watch?v=reCEQWc8I5U

Podobne opisy (bez filmików) można przeczytać na niektórych naszych i zagranicznych forach.

Szczerze to wolałbym żeby tej poświaty nie było w 6030, a jak już to nie w takim chamskim niebieskim kolorze. Jest mi znane pojęcie smużenia. Znam się na komputerach bardzo dobrze. Ale wiadomo monitor (mam Dell 2209WA z IPS), a tani TV z gorszą matrycą to dwie inne pary kaloszy. Jestem wstanie zrozumieć że może smużyć. Ale to niebieskie.. porażka.

Ostatnia edycja:

marx2

New member
Czytałem że należy wyłączyć w tym tv motion plus, ponieważ po prostu źle działa i psuje obraz. Być może tu jest przyczyna?
Niestety nie udało mi się znaleźć w tej cenie i wielkości innego tv z 100Hz. W UK można go kupić za 400£.
Myślę że najlepiej nagrać na pendrive kilka próbek filmów i spróbować je obejrzeć w sklepie.
Czy ten tv odtworzy strumienie ts nagrane bezpośrednio z dvb-t, czy trzeba je konwertować do jakiegoś kontenera typu avi?

testerownik

New member
Nie zauważyłem problemu ghostingu na eh6030 przynajmniej na filmach w 720p i w full HD, jakość obrazu imho jest bardzo dobra również na filmach 3D. Nie wiem o jakim modelu pisał Marx jeśli chodzi o Motion Plus ale na eh6030 sport w tym trybie ogląda się świetnie.

Sent from i9001 using Tapatalk 2

Dev83

New member
Mam nadzieje że chodziło mu o ten niższy model (5300), który mialem kupić. Z tego co czytałem na innym forum opis jednego użytkownika z Polski. To też dostrzegł tą niebieską poświatę i wyłaczenie filtrów nic nie pomogło. Nie wiem czy wyłaczał też Motion Plus. W ogóle jak testowałem ten TV w Saturnie to nie mogłem się doszukać tej opcji w 5300.

Ale wracając do 6030, bo ten model teraz mnie interesuje i raczej sie zdecyduje po tym co zobaczyłem na 5300. Jak jest w tym modelu z białymi plamami na czarnym tle? Jest to ponoć wada wiekszości telewizorów podświetlanych LED'ami niekoniecznie tych tańszych.

tdx

New member
Bez reklam
Mam nadzieje że chodziło mu o ten niższy model (5300), który mialem kupić. Z tego co czytałem na innym forum opis jednego użytkownika z Polski. To też dostrzegł tą niebieską poświatę i wyłaczenie filtrów nic nie pomogło. Nie wiem czy wyłaczał też Motion Plus. W ogóle jak testowałem ten TV w Saturnie to nie mogłem się doszukać tej opcji w 5300.

Ale wracając do 6030, bo ten model teraz mnie interesuje i raczej sie zdecyduje po tym co zobaczyłem na 5300. Jak jest w tym modelu z białymi plamami na czarnym tle? Jest to ponoć wada wiekszości telewizorów podświetlanych LED'ami niekoniecznie tych tańszych.

Ciężko jest znaleźć opcje motion plus w modelu który go nie ma... Motion PLUS zaczyna się od serii 6xxx

Dev83

New member
No czyli wychodzi na to że większość poleca wyłaczyć Motion plus. Rozumiem że Motion plus nie ma nic wspólnego z odświeżaniem i dalej będzie CMR 200hz. Troszkę to zakręcone, bo nie wiem czy Motion + to jest właśnie CMR czyli podbicie odświeżania czy zupełnie co innego... Wiem że upłynnia ruch, ale czy dzięki zwiększeniu częstotliwości odświeżania czy czego innego.

przeeemek

New member
W saturnie jest teraz za 1999zł + dwie pary okularów. Kusi mnie ten tv. Teraz mam 32a551. Z tv jestem bardzo zadowolony ale przydałby się większy :).

Dev83

New member
A co do 3d. W sumie jest mi obojętne, ale jak ono sie ma w tym modelu do tego w droższych Samsungach. Z okularami migawkowymi. Takimi co się włącza. Zdaje się że są one określane jako aktywne. Bo do 6030 zdaje się dostajemy takie zwykłe jak w 2D. Rozumiem że efekty mogą być słabsze?

marx2

New member
To jest ten sam system. Być może w droższych modelach są bardziej wypasione okulary, ale wciąż jest to ten sam aktywny system.

BiegiHD

New member
No czyli wychodzi na to że większość poleca wyłaczyć Motion plus. Rozumiem że Motion plus nie ma nic wspólnego z odświeżaniem i dalej będzie CMR 200hz.

Moim zdaniem kupowanie 6030 (prawdziwe 100 HZ) - umożliwia w opcji motion plus zwiększenie płynności (po to jest ta szybka matryca) a potem wyłączania tego to kompletny bezsens. Od razu lepiej kupić EH serii 5 i już. Jeżeli się mylę to może niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu.

Dla mnie wszystkie TV z matrycami 100HZ są po to z wyższej półki aby umożliwić przetwarzanie 3D lub i dać użytkownikowi możliwość upłynnienia ruchu w sposób już oczywiście zależny od producenta i algorytmów które zastosował.

marx2

New member
Tam jest jeszcze "led motion plus" - niestety nie miałem nigdy takiego tv więc nie wiem który daje rzeczywiste 100Hz a który udawane 200Hz, ale podejrzewam że wyłączyć trzeba ten udawany, a ten rzeczywisty zostawić.

Dev83

New member
Led Motion Plus to zdaje sie jest podświetlenie dodatkowe matrycy. Ta opcja jest również w 5300. Co do tych 200hz to sam nie wiem czy po wyłaczeniu tego podbicia dostajemy 50 hz jak w 5300 czy jednak może 100hz. W zasadzie to powinno być 100hz, bo tak samo jest przecież w monitorach LCD (nie LED) 3D. Tyle że one domyślnie pracują w 60 hz, więc te w 3D mają już 120 hz i opinie użytkowników wskazują że w grach 2D i filmach 2D mają 120hz.

testerownik

New member

marx2

New member
Ten tv ma tylko dwa wejścia hdmi, a ja mam 3 źródła, da się to jakoś obejść czy po prostu jedno urządzenie muszę podpiąć np chinchami?

testerownik

New member
Htpc, dekoder hd a z czasem zamiast dvd będzie pewnie br

Zwykle DVD zawsze można podpiąć pod component, dekoder z reszta też, chyba że masz pełno kanałów w 1080p :) Osobiście jak bym miał htpc to do niego wkladalbym wtedy BR jeśli miałbym taka opcje, no chyba ze masz bez napędu to może warto by było zainwestować w obudowę z miejscem na napęd.

Component zawsze jest opcją, trzeba się liczyć tylko z tym ze to sygnał analogowy (ale też HD) i kabelek dobrze jest kupić jakiś lepszy niż za 30zl. No i audio też chinchami osobno prowadzić, albo optycznie.

Ja mam Xbox pod componentem i różnica z hdmi jest marginalna.

Sent from i9001 using Tapatalk 2

Do góry