W saturnie również. Sam zamierzam jutro kupić, ale nie wiem czy warto. Otóż zamówiłem ostatnio 5300 z pośpiechu. Poszedłem dzisiaj do Saturma obejrzeć ten model jeszcze raz na spokojnie. Trafiłem na dość normalnego sprzedawce. Nie wciskał jakiś tam bajeczek. Powiedział otwarcie że ten TV jest słaby do gier i nawet do niektórych filmów. Powod jest prosty. Jest to matryca 50 hz z podbiciem do 100. Podłaczyłem wiec USB z Sample z Avatara. Odtworzyłem przy sprzedawcy i od razu kazał mi zwrócić uwagę na poruszanie się obiektów. Dostrzegłem tez na innym filmiku smużenie i jakby przekłamanie kolorów. Może to kwestia ustawień. Po czym sprzedawca zaproponował mi przetestować ów 6030 za 1999zł. Podłaczyłem USB i obraz niby lepszy. Na pewno płynniejszy.
Ktoś moze coś jeszcze napisać o tym modelu 6030 (5300 już nie wchodzi w grę). Wiadomo że w dobrze oświetlonym sklepie i bez mozliwości podłączenia np konsoli PS3 nie sprawdze tego TV. Jak się sprawuje w grach zarówno na konsoli PS3 jak i po podłączeniu do PC? Czy smużenie będzie znaczne tak jak to opisują niektórzy w przypadku 5300?
Popatrzcie na ten filmik (trzeba usunąć _przedy y i wkleić do przeglądarki. Sorry, ale to mój pierwszy post) to zrozumiecie moje obawy. Wygląda to tragicznie i to jest główny powód że anulowałem zamówienie na UE40EH5300:
_youtube.com/watch?v=reCEQWc8I5U
Podobne opisy (bez filmików) można przeczytać na niektórych naszych i zagranicznych forach.
Szczerze to wolałbym żeby tej poświaty nie było w 6030, a jak już to nie w takim chamskim niebieskim kolorze. Jest mi znane pojęcie smużenia. Znam się na komputerach bardzo dobrze. Ale wiadomo monitor (mam Dell 2209WA z IPS), a tani TV z gorszą matrycą to dwie inne pary kaloszy. Jestem wstanie zrozumieć że może smużyć. Ale to niebieskie.. porażka.