Ja mam 6750 i jest ten sam efekt co u was. Najgorzej było po aktualizacji firmware. Obraz skakał (szczególnie widoczne na piłce nożnej w HD), dodatkowo pojawia sie jakby cień przy konturach piłkarzy (najwyraźniejszy przy twarzach) - szczególnie wczoraj widoczne to było na meczu Realu Madryt i ich białych koszulkach. Wczoraj już mnie to tak wku... że zamiast oglądać mecz męczyłem ten TV

Po części udało się

Co u mnie pomogło:
1. Pierwsza rzecz to reset TV ale tylko przyciskiem "exit" trzymanym około 15 sek. Jak zrobiłem taki reset to część problemów zniknęła (nie działa reset ustawień obrazu ani nawet factory reset z menu serwisowego - tzn po takim resecie dalej są problemy z obrazem - jedynie reset przyciskiem "exit" poprawia obraz!!!)
2. Wyłączone uwydatnianie krawędzi (czy jak ta funkcja się nazywa)
3. Tryb film - wyłączony
4. Tryb True Motion - wyłączony całkowicie
5. Kontrast dynamiczny - wyłączony
wychodzi mi z tego, że najlepiej wyłączyć wszystkie polepszacze. Teraz obraz jest ok. Pozmieniałem tylko podświetlenie, kontrast, jasność, ostrość, barwy tak aby mi odpowiadał a te polepszacze wyłączyłem. Nie ma już 95% tych wszystkich wad. Teraz raz na jakiś czas widzę gdzieś jakieś klatkowanie ale bardzo sporadycznie.
Mecz Realu, który nagrywałem, po odtworzeniu nie miał już tych przeskoków.
Kluczem do wszystkiego jest początkowy restet ustawień przyciskiem "exit"