W większości różnych TV sygnał DTS 5.1 doprowadzony do TV przez HDMI z telewizora wychodzi wyjściem optycznym jako DTS 2.0.
Na wyjściu optycznym C750, DTS 5.1 otrzymasz z DVB-C, USB, DNLA.
Opóźnienie dźwięku można regulować w menu TV.
1) Opis wyjścia w TV to
DTS 2.0 PLUS Digital OUT.
Wg specyfikacji z DTS.com oznacza to przepuszczenie strumienia przez urządzanie - nic nie piszą o obcinaniu czegokolwiek. Co gorsza na wyjściu TV nie pojawia sie żaden dźwięk, gdy odtwarzam DTS
"DTS Digital Out indicates that a unit reads and passes the DTS bit stream via the device's digital output to a device equipped with a DTS decoder. This is a necessary feature for playback of a DTS soundtrack through a DTS-capable decoding receiver or preamplifier equipped with digital inputs."
[[
http://www.dts.com/DTS_Audio_Formats/DTS_Audio_Formats.aspx]]
Oczywiście w instrukcji - na stronie 12 znalazłem to co napisałeś - "sygnał 5.1 z bluray, itp nie pojawi sie na wyjsciu optycznym" ale to jest niezgodne z ww specyfikacją. Samsung po prostu oszukuje klientów. Musze zwrócic sprzęt ale dochodzenie niezgodności ze specyfikacją potrwałoby wieki, więc po prostu odeślę w 10 dni ale stracę 120 zł na transport. Za to obsmaruje sprzet dokładnie za te niezgodnośc - w komentarzach. Niech inni sie nie nabiorą.
W końcu klient widzi jakis opis (DTS+digital out) i wie co on znaczy. Potem z instrukcji sie dowiaduje, że wg Samsunga znaczy co innego - rozumiem dlaczego to "szajsung".
2) Ty piszesz o regulowaniu opóźnienia gdy cyfrowy dźwięk wypuszczasz z TV - wtedy mam to obcinanie DTS i ta opcja NIE wchodzi w grę (u mnie w ogóle nie ma dzwieku rozpoznawanego przez wzmacniacz).
Ja pytałem się, czy masz desynchronizacje dźwięku jeżeli dźwięk puszczasz bezpośrednio np. z DVD do wzmacniacza.
Ja mam. W poprzednim LCD nie miałem. Co więcej, gdy podłaczyłem do N-ki 2 LCD na raz (jedno przez Component, drugie HDMI (potem zamieniłem), to na starym LCD obraz był wyświetlany szybciej. To była różnica rzędu klasniecie, podniesienie ręki czy obrót głowy. Takie własnie opóźnienie w Samsungu powoduje desynchronizację z dźwiekiem puszczanym ze źródła obrazu bezpośrednio do wzmacniacza (z bluray, DVD, PS3). Jeżeli Samsung ma taki problem, to powinien zamontować 4 wejścia cyfrowe dzwieku i pozwolić na regulacje ich opóźnień, a nie bawić sie w wypuszcaanie dżwieku z digital out ale otrzymanego wcześniej z HDMI (i degradować go dodatkowo, co jest niezgodne z definicją DTS zacytowaną powyżej - powinno być "pass through").
Tak sam problem mam i przy dźwięku DTS z PS3, DVD czy WD TV.