Samsung seria M87 LE40M87BDX LCD TV 1080P

Masa

New member
stmarcin napisał:
Czy w 46M87 jest taka funkcja, która pozwala na proporcjonalne dopasowanie (powiększenie) obrazu do wielkości ekranu z sygnału nadawanego przez HDMI, np. oglądanie TVP1 z cyfowego tunera satelitarnego przez HDMI bez czarnych pionowych pasków bo bokach .

Wiem, że większość telewizorów ma taką możliwość ale tylko przez łącze analogowe np. SCART.

Jak jest w M87 przez HDMI?

Tak, obraz można dopasować bez problemu dostępne są nastepujące opcje:

- 4:3
- 16:9
- Bez overscanu
- Powiększenie
- Szerokie powiększenie

Najbardziej uniwersalne jest oglądanie na szerokim powiększeniu. Obraz jest troszkę rozciągnięty, lecz minimalnie, ale zakrywany jest praktycznie caly ekran. Jeżeli nadawany jest obraz w standardzie 16:9, wybieramy powiększenie i mamy zakrytą cały ekran.

kojak_ct

Member
Dzisiaj dostałem 40M86. U mnie jest 1013 i 1004. Działa poprawnie 24Hz z PS3 oraz obraz nie zacina się z movie+. Obraz zdecydowanie lepszy niż na Toshibie 42x3030. W końcu nie zmienia kolorów pod kątem. :) No i smużenie zdecydowanie mniejsze niż na Toshibie. Dzisiaj w nocy najwiekszy test czyli czerń w całkowitej ciemności.

PS.
Soft ma kilka bugów. Nie chce zapamiętać brak overscanu na PC po HDMI jak również nie chce działać w 1080p@60Hz na fullscreenie. W 30Hz działa bez overscanu ale odświerzanie jest do bani. ;) Po VGA brakuje kilku rozdzielczości w tym 1080p.

Romanoff

New member
Masa napisał:
Tak, obraz można dopasować bez problemu dostępne są nastepujące opcje:

- 4:3
- 16:9
- Bez overscanu
- Powiększenie
- Szerokie powiększenie

Najbardziej uniwersalne jest oglądanie na szerokim powiększeniu. Obraz jest troszkę rozciągnięty, lecz minimalnie, ale zakrywany jest praktycznie caly ekran. Jeżeli nadawany jest obraz w standardzie 16:9, wybieramy powiększenie i mamy zakrytą cały ekran.
No tak, wszystko ładnie pieknie, tylko w trybie powiększony system movie+ zaczyna wariowac i nie radzi sobie z obróbką obrazu.To samo dzieje się w serii R81, oraz we wszystkich M86/M87 od 40" do 52"(37" nie sprawdzałem).
Czy uważacie że tak powinno być?Moim zdaniem nie.Philipsy sobie z tym radzą doskonale, nowe Sharpy WD1E również.
Można ten system wyłaczyc ale nie ma to już większego znaczenia jeżeli oglądamy obraz w trybie powiekszony ponieważ i tak on wtedy nie działa.
A jak nie działa, to nasz tv zamienia się w zwykły,przecietny panel który nie radzi sobie z płynnością obrazu (nie porównuję innych parametrów,typu kontrast).
Chyba jednak poczekam na nowe Philipsy z HD Natural Motion,chociaż przyznam że na poczatku myslałem o Sasmsungu M86-mnie jednak nie satysfakcjonuje.Mam nadzieje ,że inni uzytkownicy będą zadowoleni.

Ostatnia edycja:

kojak_ct

Member
Jeśli chodzi o movie+ to sporo wczoraj oglądałem TV SD i nie ma z nim rzadnego problemu. Tylko trochę słaby tuner ma Samsung. Zresztą tak jak i głosniki. Toshiba miała obydwie rzeczy znacznie lepsze. :)

Masa. Jaką masz kartę w kompie? Dziwi mnie fakt, że po HDMI nie działa 1080p w 60Hz 1:1. Po VGA też kiepsko chodzi. Dzisiaj instalnę Vistę i zobaczymy, czego to wina.

Romanoff

New member
kojak_ct napisał:
Jeśli chodzi o movie+ to sporo wczoraj oglądałem TV SD i nie ma z nim rzadnego problemu. ....

OK, na siłę nie będę nikogo przekonywał.Zresztą jedni widzą tak a inni inaczej i nie ma w tym nic dziwnego.Ważne żebyś był zadowolony chociaż u mnie(i kolegów z pracy) niesmak pozostaje bo prezentacja Philipsa leci non stop i widać to wyraźnie że sie nie wyrabia.Możliwe że po prostu nie zwracasz na to uwagi i niech tak zostanie bo nie raz sie przekonałem iż zycie w nieswiadomości może być dużo lepsze.

Pozdrawiam.

kojak_ct

Member
Nie no spox. ;) A może mieliście jakiś stary firmware? Ale zgodzę się, że to co prezentuje od lat philips bije na głowę konkurencje. Gdzieś o tym pisałem na forum bo stały obok siebie Sam i właśnie któryś z modeli philipsa z Digital Natural Motion. Aha. Co zauważyłem. Na niektórych rozdziałkach z PC po HDMI działa movie+ i też się nic nie zacina. Oznacza to, że movie+ jest w stanie sobie z tym poradzić. Niestety samsung nie ma najlepszego oprogramowania. Parę bugów w nim jest.

Pozdrawiam

Masa

New member
@kojak_ct

Radeon X1600, a Visty nie mam tylko poczciwy XP, sterowników też nie mam za nowych, fajne uczucie pograć w gierki na 40" :D

kojak_ct

Member
No to ja mam Radeona X1800XT więc nie powinno być problemu. W ogóle nie wykrywa mi 1920x1080@60Hz po VGA. 1080p jest po HDMI ale nie 1:1 nawet bez overscanu, obraz jest tak na 4/5 powierzchni ekranu. Nie mam zielonego pojęcia w czym tkwi problem. Zobaczymy na Viście. Zaraz zapodaję instalkę.

Co do gier to wiem, że jest bajka ale tak na odległość 2 metrów. :) Dalej to trzeba z 46 albo jeszcze więcej. :)

Update.
Instalnąłem Vistę i działa 1080p w 50Hz bez overscanu na fullscreenie 1:1. :) 60Hz nadal nie daje pełnego ekranu po HDMI. Po VGA nie mam nadal 1080p. ;) Zastanawiam się teraz, czy wina leży po stronie ATI czy TV.

Ostatnia edycja:

srubek|13|

New member
Czesc Wszystkim!
Prosze was o pomoc w wyborze kupna LCD. Mialem juz Toshiba 40X3030D ale trzy dni temu oddalem do wymiany poniewaz pojawily sie dwa pixel centralnie po srodku monitora.Okres oczekiwania na nowy od 2 do 3 tygodni, to troche za dlugo wiec sprzedawca zaproponowal zebym wziol SAMSUNGA LE40M86BD.Nic niewiem na temat tego Telewizora,i zastanawiam sie co mam zrobic? czy< czekac na Toshiba,czy bradz w poniedzialek tego Samsunga,-cena Toshiby 1370€ a za Samsunga musial byb dolozyc! bo kosztuje 1610€ co robic! prosze was pomozcie mi w frachowym wyboze jednego z tych dwoch w/w LCD.
Z Gory wam Serdecznie Dziekuje__Mariusz

Masa

New member
@kojak_ct

Wypróbuj sterwoniki Omega

@srubek|13|

O Toshibie nic nie wiem, a do Samsunga nic nie mam, działa świetnie i ten kontrast <3

kojak_ct

Member
Sprawdzałem te stery i też nic nie pomaga. Szczerze nie wiem co może byc. Mam jeszcze jeden pomysł ale to w wekkend sprawdzę. ;)

Srubek|13|
Ja miałem toshibę 42x3030 i oddałem bo denerwowało mnie świecenie matrycy w nocy oraz słabe kąty. Wymieniłem na Sama 40M86 i jestem znacznie bardziej zadowolony. No i normalnie mogę w nocy oglądac TV bo matryca już tak nie świeci. :) Co ja bym zrobił? Wymienił bez wahania. Ale musisz się liczyc z szybą, która odbija światło ale po kilku dniach urzytkowania ani razu mi nie przeszkodziła. ;)

Pozdro

srubek|13|

New member
kojak_ct & Masa Dziekuje wam,w poniedzialek wezne tego Samsunga! a jezeli chodzi o Toshiba 40X3030D to masz 100% racje kojak_ct w nocy matryca swieci ja 1000 robaczkow swietojanskich! no i pixel fehler Toshiba
Norm ISO 13406-2 dla 42X3030D LCD , w Klasse II musza byc 11 defekte Sub-Pixel albo 5 ciagle swiecace czarne Pixel,zeby wam wymienili na nowy inaczej nawet niechca slyszecz o wymianie ! Nie wie jak sprawa wyglada w Samsungu,moze ktos wie?

Jeszcze raz dziekuje wam za porade! ___Mariusz

srubek|13|

New member
kojak_ct napisał:
Jeśli chodzi o movie+ to sporo wczoraj oglądałem TV SD i nie ma z nim rzadnego problemu. Tylko trochę słaby tuner ma Samsung. Zresztą tak jak i głosniki. Toshiba miała obydwie rzeczy znacznie lepsze. :)

Masa. Jaką masz kartę w kompie? Dziwi mnie fakt, że po HDMI nie działa 1080p w 60Hz 1:1. Po VGA też kiepsko chodzi. Dzisiaj instalnę Vistę i zobaczymy, czego to wina.

kojak_ct mozesz wiecej powiedziec cos na temat tych glosnikow w samsungu! tuner jest mi obojetny,ale Audio sygnal jest dla mnie szczegulnie wazny! wiem ze w Toshibie wszystko gralo bez zarzutow,Audi rewelacja! jak to wyglada w Samsungu przyblisz troszke prosze, czy az tak tragicznie? wyglada to w Sams...

Masa

New member
@srubek|13|

Z głośników wbudowanych w TV, korzystałem jakieś 5 dni i nie odczuwałem żadnego dyskomfortu, ale później podłączyłem do Ampli, bo trochę mi brakowało basu :)

srubek|13|

New member
Masa napisał:
@srubek|13|

Z głośników wbudowanych w TV, korzystałem jakieś 5 dni i nie odczuwałem żadnego dyskomfortu, ale później podłączyłem do Ampli, bo trochę mi brakowało basu :)

kojak_ct

Member
Jeśli chodzi o dźwięk to w zupełności wystarcza do oglądania programów telewizyjnych. Często siedząc na kompie przez ten właśnie TV mam włączonego pipa z Viva i słuchanie muzyki jest jak najbardziej w porządku. Ale mając wcześniejsze porównanie do dźwięku toshiby wiem, że samsung ma gorsze głośniki. Basu nie uświadczysz takiego jak na X3030. Tam te głośniczki chyba onkyo robią niezłą robotę. ;)

PS. Widzę, że samsung puszcza dźwięk po optyku z każdego źródła. :) Toshiba robiła to tylko w trybie tunera cyfrowego. :(

Ostatnia edycja:
Do góry