Samsung seria LE(xx) C650 - wszystkie wielkości (32C650 40C650...), wszystko o serii.

davidsx

New member
W przypadku TV-PC po HDMI to raczej norma że źle skaluje ( z mojego doświadczenia ) , dlatego też
po podłączeniu HDMI w sterownikach uaktywnia się specjalna opcja , która umożliwia ręczę dopasowanie obrazu - do ekranu . Warto też zmniejszyć ostrość w ustawieniach TV co poprawi obraz .

Znalezione na innym forum ( dot. ATI ) :

"Windows 7 w sterownikach ati należy wejść do Catalyst Control Center następnie w menu grafika wybrać pulpity i ekrany, z załączonym pulpitem TYLKO na telewizorze wybieramy opcje konfiguruj i ustawiamy tam w opcjach skalowania na 0% odznaczamy "użyj wartości skalowania..." i następnie w menu w telewizorze wybieramy dopasowanie do ekranu i o to możemy teraz się cieszyć obrazem full hd na pełnym ekranie telewizora (dotyczy tylko połączenia HDMI-HDMI, reszta nie wiem)"

Ostatnia edycja:

Cybe

New member
davidsx:

niestety ta porada nie działa, TV w opcji hdmi-hdmi nie ma opcji dopasowania ekranu i gdy ustawimy w ati 0% w ccc to obraz jest zbyt duzy mimo tego ,ze czcionka juz prezentuje sie lepiej .

davidsx

New member
Ja posiadam grafikę Nvidia , tak więc nie wiem jak to wygląda w przypadku ATI , ew. spróbuj wartości pośrednich 5-10%itp może to coś pomoże .

mg147

New member
U mnie w ogóle takich opcji nie ma w panelu CCC, może dlatego że sygnał wychodzi z DVI do przejściówki na HDMI. Mam zaległości w sterownikach, więc spróbuje jeszcze zainstalować nowsze, tym razem nie modowane.

Jednak aktualizacja sterowników pomogła. Teraz mam w opcjach odziwo kilka nowych opcji których wcześniej nie miałem. Ustawienie scalingu na 0% pomogło.

Ostatnia edycja:

simarik

New member
No i wczoraj dotarł do mnie po długim oczekiwaniu model 46C650. Te model u mnie ma matryce AA01 czyli AUO :hmm: Ogólnie wrażenie ok zwłaszcza po przesiadce z 32 kineskopowca.
Podzielę się wrażeniami po większym użytkowaniu. Ale zauważyłem wczoraj dziwną rzecz!
Oglądam wieczorem TV i nagle rzuca mi sie w oczy taki dziwny nieregularny, nieostry czarny poziomy pasek wielkości gdzieś 3cm długi szerokość 2mm. Myśle pewnie mają brudną kamerę bo akurat oglądałem Animal HD. Ale przełanczam na inne kanały, a ten pasek nie znika i jest nadal. Wygląda jakby cienkim markerem coś po szybie przejechało. Wyłączyłem i ponownie włączyłem TV i pasek zniknął i już się nie pojawił. Zobaczymy czy dzisiaj coś będzie jak zacznę go eksploatować dłużej. Trochę mnie to zaniepokoiło!
A brak gazety.pl
Dam znać jak sytuacja się rozwinie.

Wigash

New member
a sprawdzałeś w tym Samsungowym AppStore? Powinny być dwie aplikacje gazety.pl wiadomości i repertuar kin.
Ja też mam matrycę AA01, ale nie stwierdziłem takich efektów. Już nawet tego bzyczenia nie słyszę, o którym pisałem. Chyba naprawdę jest ono zależne od trybu obrazu. Ale na chwilę obecną tryb standard mi pasuje. Jakby co to mam dwa lata na zgłoszenie awarii.:bober:

Hartson

New member
Bez reklam
A jak model C650 radzi sobie ze skalowaniem SD i formatowaniem obrazu ?
Czy np. twarze prezenterów telewizyjnych nie są takie jakby trochę spłaszczone ?

simarik

New member
Panowie Katastrofa
Mam 46C650 od wtorku.
Wczoraj wieczorkiem oglądam Indiana Jonsa a tu nagle telewizor się zawiesił. Obraz i dźwięk stanęły w miejscu. Próbuje przełączać kanały ale telewizor nie reaguje na pilota - także nie reaguje na przyciski na panelu. Odłączyłem więc zasilanie włączam ponownie a telewizor nie zastartuje już. Cały czas miga nieregularnie dioda czuwania (standby) a telewizor nie chce się włączyć. Sygnał z pilota dochodzi do tv bo reaguje on na pilota ale dalej kaszana nie chce się włączyć
Najgorsze jest to że czekałem na ten TV bardzo długo a jak już przyszedł to schrzanił się szacuje po ok 4 godzinach pracy.
Hmm nie wiem co teraz z tym fantem zrobić - dzwonić do sprzedawcy (zakupiłem ze sklepu przez internet, a właściwie przez allegro) bo okres 10 dni na oddanie minie 21 maja, czy od razu dzwonić do serwisu i zawozić go tam.

Chyba stałem się jednym z pierwszych użytkowników tego TV, któremu ta seria odmówiła posłuszeństwa

Liczę na wskazówki
Pozdrawiam!

sochcio

New member
nie chce Cie denerwowac, ale telewizor kupowac przez alledrogo ?
Ja bym zwrocil ten tv jesli jest taka mozliwosc i kupil nowy w jednym ze stacjonarnych sklepow doplacajac 200 czy 300 zl.

Wigash

New member
Ja bym zwrocil ten tv jesli jest taka mozliwosc i kupil nowy w jednym ze stacjonarnych sklepow doplacajac 200 czy 300 zl.
na allegro sklepy tez wystawiają swoje oferty. Ja kupiłem przez internet wszystkie sprzęty RTV AGD jakie mam w domu. Jestem do przodu pewnie z 2000 PLN
Panowie Katastrofa
Mam 46C650 od wtorku.
(...)
Hmm nie wiem co teraz z tym fantem zrobić - dzwonić do sprzedawcy (zakupiłem ze sklepu przez internet, a właściwie przez allegro) bo okres 10 dni na oddanie minie 21 maja, czy od razu dzwonić do serwisu i zawozić go tam.
no to niefart :(
Najlepiej to go zwrócić jeśli masz możliwość, ale dokładnie dowiedz się jak to działa w tym sklepie. Niektóre sklepy obniżą wartość towaru jeśli będzie nosił "ślady użytkowania". Może to być brak instrukcji, jakiegoś przewodu itp. o uszkodzonym TV już nie mówię. Na pewno będziesz musiał z własnej kieszeni wydać na transport do sklepu. Musisz się skontaktować ze sklepem i poinformować ich, że chcesz zwrócić, bo jak wyślesz bez żadnej informacji to mogą tego nie przyjąć i TV wróci do ciebie. Tyle teoria. Tylko ciekawe czy wezmą tą awarię jako ślady użytkowania, czy nie?
Najlepiej pogadać ze sklepem (opierdolić ich zdrowo) i niech zrobią podmianę na inny egzemplarz. Powinno im zależeć, bo jak nie to ten 10 dniowy zwrot oznacza dla nich stratę całej kasy.
No sam nie wiem co bym w Twojej sytuacji zrobił :sad:

simarik

New member
No jestem już po rozmowach ze sklepem i odsyłam im TV na podmianę kurierem na ich koszt. Jak sprawa się rozwinie to oczywiście poinformuje. Miejmy nadzieję, że doczekam rychłego i szczęśliwego rozwiązania.

mg147

New member

200-300zł to dużo, osobiście też w niemal wszystko w domu kupuje przez neta. Zanim kupiłem mojego samsunga byłem w sklepie dla idiotów zobaczyć je z bliska i porównać i tak się składa, że u nich bez promocji cena telewizora była o 800zł wyższa.

simarik

New member
200-300zł to dużo, osobiście też w niemal wszystko w domu kupuje przez neta. Zanim kupiłem mojego samsunga byłem w sklepie dla idiotów zobaczyć je z bliska i porównać i tak się składa, że u nich bez promocji cena telewizora była o 800zł wyższa.

Jak już się tak licytujemy - to ja decydując się na zakup przez neta zaoszczędziłem np. w porównaniu do tego samego modelu w Saturnie prawie 2000 zł :shock: (tak - też nie mogłem uwierzyć w tą cenę w sklepie)

sochcio

New member
a ja kupilem ten telewizor w sklepie dla idiotow 3 tygonie temu i zaplacilem za niego 2100 zl - wiec bardzo porownywalnie ze sklepami internetowymi.
Byla akurat promocja - 22% Vat.
Chce Wam tylko ukazac ze nie kazdy zakup przez internet sie oplaca - a juz napewno tak jest z towarami drogimi i duzymi gabarytowo.
Oplata za przesylke (w przypadku drogiego towaru) ubezpieczona i do tego jeszcze ciezka i duza gabarytowo moze okazac sie nie oplacalna. Tym bardziej w przypadku kolejnych reklamacji nie chcialbym zeby moj sprzet byl obijany po kraju.

simarik

New member
a ja kupilem ten telewizor w sklepie dla idiotow 3 tygonie temu i zaplacilem za niego 2100 zl - wiec bardzo porownywalnie ze sklepami internetowymi.
Chce Wam tylko ukazac ze nie kazdy zakup przez internet sie oplaca - a juz napewno tak jest z towarami drogimi i duzymi gabarytowo.
Oplata za przesylke (w przypadku drogiego towaru) ubezpieczona i do tego jeszcze ciezka i duza gabarytowo moze okazac sie nie oplacalna. Tym bardziej w przypadku kolejnych reklamacji nie chcialbym zeby moj sprzet byl obijany po kraju.
Czekaj nic nie kapuje - kupiłeś samsunga 46C650 w MM za 2100 :shock:. Hm ja bym wziął od razu dwie sztuki

Mnie na szczęście nie dotyczą koszty przesyłki podczas reklamacji - wysyłam na koszt odbiorcy

mg147

New member
Ja wyszedłem z założenia, że telewizor nie musi się zepsuć. I poświęciłem te 46zł dla kuriera, żeby kupić te kilka stówek taniej.

Wigash

New member
kolego sprecyzuj jaki ty TV kupiłeś dokładniej...
Po za tym... ja za przesyłkę zapłaciłem 29 zeta plus 15 za pobranie (oczywiście była ubezpieczona itp) gdybym miał sam odebrać TV ze sklepu to miałbym problem z zorganizowaniem transportu, po za tym gdyby to mi się uszkodził tv podczas transportu to nie mógłbym go już reklamować, a tak panowie kurierzy wnoszą mi tv do salonu, tu już raczej nic mu się nie stanie. Ok TV jeszcze można zabrać, ale co z lodówką? Jak kupujesz w MM to transport jest gratis do granic np Warszawy, ja mieszkam po za więc i tak musiałbym dopłacić :)
Niee, już za dużo razy to ćwiczyłem, żeby jechać po coś większego samemu :krol:

sochcio

New member
ja kupilem 32C650 za 2100 w Media oczywiscie z dowozem i wniesieniem na 4 pietro ;]

Ale nie licytujmy sie tutaj co jest lepsze wysylka czy kupic tv w sklepie.

Mam pytanie w tej chwili mam do tego tv podlaczonego technisata z TNK-a przez kabel euro i jakosc jest taka sobie. Mysle nad tym czy nie lepiej kupic jakis tuner z wyjsciem hdmi i w taki posob polaczyc TNK-a. Czy ktos porownywal jakosc obrazu - czy roznica bedzie znaczna przy kanalach SD nadawanych w TNK-a ?
Chodzi mi o roznice obrazu w polaczeniu Euro a hdmi, warto wogole inwestowac ?

Ostatnia edycja:

simarik

New member
Niestety nie mam tego potwierdzonego organopletycznie ale ja bym się w to nie bawił. Też miałem TNK podłączonego do kineskopowca przez rok prawie, ale przerzuciłem się na n'ke dla kanałów HD więc zmieniłem TV na nowy!

Sorry za off'a
Pomimo, że oglądałem tv w zasadzie tylko jeden wieczór ale kanały HD z n'ki w porównaniu do tego co miałem na crt do przepaść kolosalne. Powiem szczerze te 46" do kanałów HD to tak w sam raz i nie chce już oglądać zwykłych kanałów SD
Ale to chyba jest temat na nowy post bo nie dotyczy C650

Do góry