Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

pwolomin12

New member
5.1 z hdmi na s/pdif?

Pytanie krótkie: -
nbox do amplitunera po optyku - jest dźwięk 5.1 w ampli
nbox podłaczony po HDMI do tv LE46b650 a on po optyku do amlitunera - 2 kanały
Czy LE46b650 przerabia dźwięk z wejścia AC3 z HDMI na 2kanałowy?
(z tv do amplitunera idzie 5.1 z odpowiednich kanałów DVB/T i z media playera)
P.S. Na pewno to gdzieś było wałkowane ale może ktoś po prostu się podzieli wiedzą.
Dziękuję

misiakrp

New member
Co masz na myśli pisząc czysty avi?

Czy to naprawdę ciężko zrozumieć, że avi, mkv, mp4, itd. to tylko kontenery w których są dane audio-video skompresowane (czasami nie) za pomocą kodeków? Jakbyś spróbował przejrzeć tą książeczkę zwaną instrukcją dołączoną do telewizora to byś o tym przeczytał.
Odpowiadając na pytanie, zajrzyj do instrukcji kamery i przeczytaj jakich kodeków używa kamera.
Jeśli jesteś jednak osobą uczuloną na papier ;-), odczytaj dane o kodekach z nagranego materiału jakimś programem robiącym takie rzeczy. Ja polecam MediaInfo.

masz kolego racje zachowałem sie jak amator ;)

Ogólne
Pełna ścieżka : D:\majorka 1.avi
Format : AVI
Format/Informacja : Audio Video Interleave
Format_Commercial_IfAny : DVCPRO
Profil formatu : OpenDML
Rozmiar pliku : 12,9 GB
Czas trwania : 1h 0 min.
Całkowita przepływność bitów : 30,5 Mb/s
Data nagrania : 2010-10-13 15:10:28

Wideo
ID : 0
Format : DV
Format_Commercial_IfAny : DVCPRO
ID kodeka : dvsd
ID kodeka/Wskazówka : Sony
Rodzaj przepływności : Stała
Przepływność bitów : 24,4 Mb/s
Szerokość : 720 pikseli
Wysokość : 576 pikseli
Proporcje obrazu : 4:3
Tryb wyświetlania klatek : Stały
Szybkość wyświetlania klatek : 25,000 kl/s
Standard : PAL
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bitów
Rodzaj skanu : Z przeplotem
bity/(piksele*ramki) : 2.357
Rozmiar strumienia : 12,2 GB (94%)
Ustawienia kodowania : ae mode=full automatic / wb mode=automatic / white balance= / fcm=manual focus

Audio
ID : 1
Format : PCM
Ustawienia formatu, bez endiana : Little
Ustawienia formatu, znak : Signed
ID kodeka : 1
ID kodeka/Wskazówka : Microsoft
Rodzaj przepływności : Stała
Przepływność bitów : 1.536 Kb/s
Kanały : 2 kanały
Częstotliwość próbkowania : 48,0 KHz
BitDepth/String : 16 bitów
Rozmiar strumienia : 665 MB (5%)
Przeplot, czas trwania : 40 ms (1,00 klatka wideo)

juz wiem ze tv tego nie ogranie
wcześniej szlo przez nas on miał TM4 i szło teraz wgrałem TM6 i juz nie idzie więc wiem gdzie przyczyna dzięki ;)

można zmienić nazwe ktora wyswietla sie podczas wyboru źródła w tv (chodzi o moduł samba)

misiakrp

New member
Pytanie krótkie: -
nbox do amplitunera po optyku - jest dźwięk 5.1 w ampli
nbox podłaczony po HDMI do tv LE46b650 a on po optyku do amlitunera - 2 kanały
Czy LE46b650 przerabia dźwięk z wejścia AC3 z HDMI na 2kanałowy?
(z tv do amplitunera idzie 5.1 z odpowiednich kanałów DVB/T i z media playera)
P.S. Na pewno to gdzieś było wałkowane ale może ktoś po prostu się podzieli wiedzą.
Dziękuję
sam sobie odpowiedziales
nie przepuszcza z hdmi na optyka DD tylko 2 kanaly
co twierdze jest najwiekszy debilizm samsunga moze jak juz opanowali dts dojdą chłopaki z samygo i przepuszczą DD na optyka w nich cała nadzieja :)

Ryszard48

Member
Od wczoraj jestem szczescliwym posiadaczem wer. 2005 /byl nieszczesny 3000.2/.
Wczesniej na 3000.2 byla lipa - odpalam PVR - reset TV i nic.
Teraz na 2004 odpalam, wciskam REC i leci... a ze mam kab. UPC i zadnego kanalu cyfrowego to powstaje pusty plik. Chyba tak ma byc. Jak bedzie kanal cyfrowy to i nagrywanie bedzie.

Mam to samo co ty tylko ja miałem soft 2003 potem 2005 i tak jak i na jednym tak i na drugim to samo czyli nie nagrywa się ...Kablówka cyfrowa STREAM podpięta pliki raz na czas zapisują się 0 MB.

A tak przy okazji to może bu ktoś z kolegów zrobił takie coś ,strasznie mnie to kręci

Ostatnia edycja:

Ryszard48

Member
Mam to samo co ty tylko ja miałem soft 2003 potem 2005 i tak jak i na jednym tak i na drugim to samo czyli nie nagrywa się ...Kablówka cyfrowa STREAM podpięta pliki raz na czas zapisują się 0 MB.

A tak przy okazji to może bu ktoś z kolegów zrobił takie coś ,strasznie mnie to kręci

Atak na marginesie to może ktoś zrobi taki zegar ,byłbym rad.
images.jpg

Ostatnia edycja:

martin288

New member
A ja mam pytaniw z takiej serii: w win7 jest opcja po kliknięcu na *.avi ODTWARZAJ DO lecz wyświetlany film jest w dużo słabszej jakości niż bym go puścił z usb na tv. Czy da się coś z tym zrobić aby ta jakość była lepsza?

mgreta36

New member
kolego mam serwer samby qnap 110 (obecnie dziala twonkyM ale kicha bo napisów nie ma)http://translate.google.pl/translat...FS/SAMBA_share_on_a_USB_device_to_bypass_DLNA

A ja z innej - ale podobnej beczki.

Stawiam na PC z linuxem Sambe - w sieci inne kompy /Linux-Windows/ widzą co udostepniam - a extension od SamyGo odpalone na TV nie widzi zasobów.

Natomiast mała aplikacja uruchomiona w telefonie /tez od Twonky/ udostepnia wszystko z telefonu.
Mam karte 16 Gb w telefonie i multimedia po WiFi z telefonu na TV widze ok.
Telefon nie ma funkcji DLNA a mimo wszystko Twonki zalatwia sprawe - na TV widze serwer jako DLNA.

Dane z PC widze na telefonie - oczywiscie z innej aplikacji.

Jednak DLNA to fajna sprawa - pod warunkiem, ze dziala.

Jak to jest ?

Ryszard48

Member
Kilka dni spędzonych na czytaniu tego wątku i nic konkretnego nie dowiedziałem się dlaczego nie mogę korzystać z tego projektu.

Przetestował kilka ver PVR i nic ,zrobiłem nawet aktualizację do FM z 2005 r choć nie trzeba było bo na FM z 2003 też miałem to samo. Autor pisał że zaleca soft z 2005. Sygnał mam cyfrowy z kablówki DVB/C czyli spełniam wymogi .PenDrive sformatowane do FAT 32,i nic nadal nie nagrywa.Przeczytał na forum SAMYGO że nowa ver PVR plus ma błędy stare są lepsze ,próbowałem i nic. Ktoś napisał że nawet na leciwych penach nagrywa ,ktoś że nawet wsadził do obu gniazd pena i nagrywał na jednym, a u mnie cisza.
Prawie każdą aplikację przetestowałem i jakoś działa z pena można wypróbować ,a jak dojdę do nagrania to NIC.
REC +rec aby podglądnąć i 0 MB ,naciskam STOP i napis NAGRANIE USUNIĘTE. Jednym działa inny nie czy to wina softu? czy może ja coś nie kumam,chyba nie po takiej lekturze ,więc co nikt nie pomoże.

Pozdrawiam

Mój TV : LE 37B651 T3W

xyros

New member
Witam,
czy wy też macie problem z uruchamianiem internetu? Ja muszę czasami kilkakrotnie uruchamiać usługę, bo po prostu telewizor po długiej próbie sam ja opuszcza. Gdzieś wyczytałem narzekania, że po automatycznej aktualizacji Widget Manager do ver. 1.066 tak się dzieje. Jakieś spostrzeżenie, czy tylko u mnie tak dziwnie to wygląda? A jak wrócić do poprzedniej ver. Widget Manager 1.060, która jest dostępna na stronie Morasa i czy to nie będzie miało wpływu na dodatkowo zainstalowane widgety? No i wreszcze takie pytanie - czy komuś działa widget Getty Images, bo u mnie zawiesza telewizor i muszę odpinać go od zasilania?

martin288

New member
A ja mam pytaniw z takiej serii: w win7 jest opcja po kliknięcu na *.avi ODTWARZAJ DO lecz wyświetlany film jest w dużo słabszej jakości niż bym go puścił z usb na tv. Czy da się coś z tym zrobić aby ta jakość była lepsza?

awkonin

New member
Witam,
czy wy też macie problem z uruchamianiem internetu? Ja muszę czasami kilkakrotnie uruchamiać usługę, bo po prostu telewizor po długiej próbie sam ja opuszcza. Gdzieś wyczytałem narzekania, że po automatycznej aktualizacji Widget Manager do ver. 1.066 tak się dzieje. Jakieś spostrzeżenie, czy tylko u mnie tak dziwnie to wygląda? A jak wrócić do poprzedniej ver. Widget Manager 1.060, która jest dostępna na stronie Morasa i czy to nie będzie miało wpływu na dodatkowo zainstalowane widgety?

Mam tak samo. Jak wrzucisz stary Manager to ci automatycznie zainstaluje nowszy.

No i wreszcze takie pytanie - czy komuś działa widget Getty Images, bo u mnie zawiesza telewizor i muszę odpinać go od zasilania?

U mnie ten widget działa (przynajmniej działał jakiś czas temu,bo dawno go nie uruchamiałem, bo nic nowego tam nie wrzucają).

Nie działa mi za to Mahjon Fruits, a Google Maps, jak zrobić zbliżenie to lipa :(

Pzdr
Andrzej

Jericho24

Member
Bez reklam
Mam Win7 i nie widze takiej opcji. Ani w esploratorze ani po kliknieciu prawym przyciskiem myszy.

szuineg

New member
Witam,
czy wy też macie problem z uruchamianiem internetu? Ja muszę czasami kilkakrotnie uruchamiać usługę, bo po prostu telewizor po długiej próbie sam ja opuszcza. Gdzieś wyczytałem narzekania, że po automatycznej aktualizacji Widget Manager do ver. 1.066 tak się dzieje. Jakieś spostrzeżenie, czy tylko u mnie tak dziwnie to wygląda?
Norma ja włączam przeglądarkę (netsurf) wyłączam i internet@TV się już włącza, ktoś wspominał też o wejściu w menu i teście połączenia co ponoć też pomaga.
Nie wiem czy zauważyliście, ale samsung usunął jeden z widgetów - repertuar kin, nie dość że nie dodają nowych to usuwają stare, oj gdybym miał tylko wolny czas...

martin288 napisał:
ja mam pytaniw z takiej serii: w win7 jest opcja po kliknięcu na *.avi ODTWARZAJ DO lecz wyświetlany film jest w dużo słabszej jakości niż bym go puścił z usb na tv. Czy da się coś z tym zrobić aby ta jakość była lepsza?
Nie da się, po prostu WMP tak pogarsza jakość, szkoda.

Jericho24 napisał:
Mam Win7 i nie widze takiej opcji. Ani w esploratorze ani po kliknieciu prawym przyciskiem myszy.
Bo trzeba włączyć WMP, to on jest serwerem DLNA i wtedy pojawia się ta opcja w menu kontekstowym.

Ostatnia edycja:

misiakrp

New member
A ja z innej - ale podobnej beczki.

Stawiam na PC z linuxem Sambe - w sieci inne kompy /Linux-Windows/ widzą co udostepniam - a extension od SamyGo odpalone na TV nie widzi zasobów.

Natomiast mała aplikacja uruchomiona w telefonie /tez od Twonky/ udostepnia wszystko z telefonu.
Mam karte 16 Gb w telefonie i multimedia po WiFi z telefonu na TV widze ok.
Telefon nie ma funkcji DLNA a mimo wszystko Twonki zalatwia sprawe - na TV widze serwer jako DLNA.

Dane z PC widze na telefonie - oczywiscie z innej aplikacji.

Jednak DLNA to fajna sprawa - pod warunkiem, ze dziala.

Jak to jest ?

powiem tak
próbowałem różnych rozwiązań ilość komputerów w domu bałagan na kazdym dysku
i latanie po calym domu jak chciałem pokazać fotki syna to musiałem lecieć na jego komp i go włączyć itp
zacząłem interesować sie serwerami plików NAS najpierw komp ale zużycie prądu i gabaryty dyskwalifikowały ten sprzęt od początku tym bardziej że na linuksie sie nie znam a winda dochodziła dodatkowo licencja
najpierw kupiłem mybook WD ale nie do końca spełniał moich oczekiwań więc postanowiłem zainwestować dodatkowe środki na QNAP-110 i jestem zadowolony można instalować paczki QPKG (aplikacje linuksowe) ma Twonky Media obecenie 6, serwer ftp, serwer samby,serwer itunes,DLNA, PS3 media serwer itp a co najważniejsze w czuwaniu (wyłącza się jak nic sie nie robi po 30 min) 5 W a w pracy 7-13 W wiec śmiesznie mało
TM6 dziala nawet juz z MKV ale co z tego jak nie działają napisy :(
samba na tv dała 100 % rozwiązanie śmiga wszystko jak talala idą napisy,idzie przewijać itp
ja z komórki widzę serwer, komórka widzi tv wysyła obraz, wideo, muzyke na tv itp..........
wszystko śmiga !
brakuje mi tylko SKYPE na tv i przepuszczenia z hdmi na optyka więcej niż 2 kanały i będę mega szczęśliwy

No ale ja mam tv z komputerem połączone hdmi, i mam karte geforce gt9500
to co chcesz masz najlepsze rozwiązanie Tv= monitor więc gadżety tobie nie potrzebne :wink:

Ostatnia edycja:

enas

New member
Atari800

Witam,

Mam taki problem, mam na penie emulator atari800 uruchamiam program jest ok
uruchamiam jakąś grę jest ok tylko, że nie mogę w nią zagrać bo, nie działają na pilocie strzałki? start select itp. przyciski działają
gra którą uruchamiam to np. riveraid
telewizor le32b651 z softem 2005 po fw

pomocy...

miki74

Member

Polecam XBMC jest wersja na windowsy, linuxy, osx. jest świetnym media center, posiada klienta jak i serwer DNLA. Na ubuntu można uruchamiać tak, by po zalogowaniu się użytkownika uruchamiał się xbmc bez powłoki gnome. XBMC można sterować pilotem.
W czasie instalacji na windowsie komputer warto podłączyć do internetu ponieważ coś dociąga z M$. MC jest w języku polskim, należy przestawić na pl , ma skórki i są fajne dodatki. Można wypuścić dźwięk 5.1 bezpośrednio na głośniki, bądź wyjściem cyfrowym jeżeli taki posiadamy.

xbmc. org/ download/ (wywalić dwie spacje)

Jeżeli potrzebujesz zwykły odtwarzacz popatrz na VLC nowa wersja ponoć wykorzystuje CUDA z gforca .

pozdr.

Ostatnia edycja:

lesio7

New member
Witam wszystkich. Jestem z tych co się nawrócili na soft 5000 z samygo (le37b650). Mam pytanko czy jest jakaś aplikacja pozwalająca na lepsze poruszanie się po plikach w czasie odtwarzania mp3, bo w tej chwili to nawet nie można przewinąć utworu który się słucha. Na stronie (samsung netsurf) nic nie znalazłem. Czy są może jeszcze jakieś aplikacje które pomogłyby w płynnym poruszaniu się między scieżkami w trakcie odtwarzania plików mp3 z telewizora. Bawiłem się serią c le40c550 i tam poruszanie się w trakcie odsłuchu jest ok tz można przewijać i przeglądać zasób plików w trakcie odtwarzania?

xyros

New member
Norma ja włączam przeglądarkę (netsurf) wyłączam i internet@TV się już włącza, ktoś wspominał też o wejściu w menu i teście połączenia co ponoć też pomaga.
Nie wiem czy zauważyliście, ale samsung usunął jeden z widgetów - repertuar kin, nie dość że nie dodają nowych to usuwają stare, oj gdybym miał tylko wolny czas...

Witam,
a oto odpowiedź Samsunga:
Jest to kwestia oprogramowania, udało nam się wychwycić podobną sytuację
, co zostało przekazane do działu oprogramowania. Sytuacjabędzie zweryfikowana i uwzględniona w następnych jego wersjach. Proszę o
cierpliwość i wgranie nowej wersji firmawe po pojawieniu się na naszej
stronie Samsung Poland

Do góry