Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

pl_k

New member
tomek_fcb napisał:
nie jestem nowicjuszem i wiem, że convertery audio nie narusza video ;) z tą normalizacją będę musiał coś pokombinować bo takie oglądanie a raczej słuchanie trochę denerwuje. Ewentualnie mogę podłączyć pod tv lapka i z niego odpalać .mkv wtedy proporcje i dźwięk będą ok ale z pen-a bądź zew. dysku na usb jest wygodniej :D

Hehe, myślałem że posądzasz o to ten biedny programik :p
Ale czegoś nie rozumiem, te same sample masz na kompie w innych proporcjach ? Na całym ekranie ? Jaki masz monitor ?

artsaulo

New member
witam kolegów
Po przetestowaniu 3 egzemplarzy(z 2 sklepów) w ciągu 2 tygodni pożegnałem się dziś z moim 40b650 na dobre.
Co do elektroniki i jej jakości nie mam zastrzeżeń.
Najbardziej wkurzyły mnie drobne niedoróbki:
1 egzemplarz - dioda zasilania nie działała od nowości
2 egzemplarz - po 4 dniach pojawiły pęknięcia(jakby pęcherzyk powietrza) wewnątrz obudowy
3 egzemplarz - w świetle słonecznym zauważyłem jakby tłuste plamy na obudowie, przetarłem i nic. Przyjrzałem się dokładnie i wyszło że plastik wewnątrz nie jest jednolity, chyba błąd przy produkcji obudowy.
Miałem dość, czekam teraz na Philipsa 37PFL8404H.
Mam nadzieję,że w końcu coś pooglądam:)
Życzę kolegom lepszych egzemplarzy.

tomek_fcb

New member
pl_k napisał:
Hehe, myślałem że posądzasz o to ten biedny programik :p
Ale czegoś nie rozumiem, te same sample masz na kompie w innych proporcjach ? Na całym ekranie ? Jaki masz monitor ?
sample sa w stałych proporcjach niezmienne, podczas uruchamiania gom playera mam ustawiony aspect ratio na format 16;9 wtedy znikają czarne pasy i wszystko jest ok natomiast laptopa mam z matrycą hd ready 1366x768 ;)

pl_k

New member
tomek_fcb napisał:
sample sa w stałych proporcjach niezmienne, podczas uruchamiania gom playera mam ustawiony aspect ratio na format 16;9 wtedy znikają czarne pasy i wszystko jest ok natomiast laptopa mam z matrycą hd ready 1366x768 ;)

A obraz nie jest zniekształcony (rozciągnięty) ? Albo obcięte boki obrazu ?

AS33

New member
Wczoraj zdecydowałem się na upgrade firmware'u do wersji 2004 z 1010. Zaraz po restarcie TV, obraz SD, po prostu tragedia - np. TVP3 nie dość, że granulat to jeszcze z cieniami wokół postaci.
Czy też tak macie? Czy na 2001 też mieliście coś podobnego?
Chciałbym, się upewnić zanim wróce 2 wersje niżej do 1010.

Nadmienię, że nie wykonywałem żadnego "reset to default" - ustawienia: kraj : Inne, interfejs : polski.

petersson1

New member
lucycha napisał:
tak już gwoli ścisłości: mam wymienić dekoder SC na HD, a obraz będzie lepszy? I jeszcze zapytam jak typowa blondynka. czy można dokupić kabel HDMI z jednej strony z wejściem Euro (od strony dekodera) a z drugiej HDMI (od strony telewizora). Jeżeli taki kabel istnieje czy wystarczy go podłączyć bez konieczności zmiany dekodera, aby obraz był czysty?

ja wymieniłem dekoder SD na ..... common interface.
Pozbyłem sie kilku kabli , pudełka, dodatkowego pilota no i mam HD gratis.

petersson1

New member
artsaulo napisał:
witam kolegów
Po przetestowaniu 3 egzemplarzy(z 2 sklepów) w ciągu 2 tygodni pożegnałem się dziś z moim 40b650 na dobre.
Co do elektroniki i jej jakości nie mam zastrzeżeń.
Najbardziej wkurzyły mnie drobne niedoróbki:
1 egzemplarz - dioda zasilania nie działała od nowości
2 egzemplarz - po 4 dniach pojawiły pęknięcia(jakby pęcherzyk powietrza) wewnątrz obudowy
3 egzemplarz - w świetle słonecznym zauważyłem jakby tłuste plamy na obudowie, przetarłem i nic. Przyjrzałem się dokładnie i wyszło że plastik wewnątrz nie jest jednolity, chyba błąd przy produkcji obudowy.
Miałem dość, czekam teraz na Philipsa 37PFL8404H.
Mam nadzieję,że w końcu coś pooglądam:)
Życzę kolegom lepszych egzemplarzy.

No fakt - jakosc obudowy to chyba jest nie tak. Na oko wygląda ładnie - szklana noga itp..
Ale wczoraj czyszcząc matrycę zuważyłem ze obudowa na styku z matrycą jest jakby przecięta - coś jakby nożyk wykrojnika poleciał lekko w plastik. Z daleka nie widać - nie bede robił z tego problemu ale fakt jest faktem ze sie nie przyłozyli do jakości wykończenia.

surfer

New member
tomek_fcb napisał:
dźwięk przerobiony w Popcornie jest strasznie cichy ( słyszalny dopiero przy ustawieniu volume w tv na wartość 75 i wzwyż, bitrate w popcornie ustawiłem na poziomie 640), ktoś wie o co kaman?

Hmm ciekawe to co piszesz. Ja mam co prawda plazmę PS...B650 ale myślę, że elektronika jest ta sama. Przearbiam wszystkie filmy z dts-em w popcornie i jak oglądam filmy z dysku zewnętrznego to normalnie mam głos na około 15-25 a jak wieczorem, to nawet schodze do 3-5 (małe dziecko) i słyszę bardzo dobrze :)

komar12

New member
wi fi

Czy do ogladanie np.Youtube musze do TV podpiac kabel?czy po WiFi bedzie net w TV?bo po kablu mam ale bez nie wykrywa sieci(mam ruter WiFi)

tomek_fcb

New member
surfer napisał:
Hmm ciekawe to co piszesz. Ja mam co prawda plazmę PS...B650 ale myślę, że elektronika jest ta sama. Przearbiam wszystkie filmy z dts-em w popcornie i jak oglądam filmy z dysku zewnętrznego to normalnie mam głos na około 15-25 a jak wieczorem, to nawet schodze do 3-5 (małe dziecko) i słyszę bardzo dobrze :)
nie we wszystkich filmach głos jest marny, może ustawienia w samym popcornie coś pomogą, muszę poszperać ;) wczoraj Crank 2 testowałem i działał dobrze, głośność na poziomie 20 i było w sam raz

petersson1

New member
thor2010 napisał:
A gdzie takie cudo można dostać???

Nasz LCD ma wbudowane złącze CI. (z boku nad USB) sęk w tym ze trzeba dokupić moduł. U mnie taki moduł wypożycza operator kablówki. (na tej samej zasadzie co dekoder)

ale wydaje mi sie ze ten bedzie pasował:
wuwuwu.eltrox.pl/modu£-ci-dostepu-warunkowego-technisat-conax-p-879.html
spytac trzeba operatora w jakim formacie nadają sygnał cyfrowy

No i w ten moduł wsadzamy kartę którą otrzymaliśmy z kablówki. (ta sama karta która wchodzi do dekodera).

Potężny (i nieoczekiwany) plus to to ze teraz mam HDTV. Widac operatorzy oddzielają tych z HD od SD tylko rodzajem dekodera. A moduł CI ma to gdzies i oglądam wszystko. Oczywiscie w ramach pakietu SD.

thor2010

New member
Moduł CI

petersson1 napisał:
Nasz LCD ma wbudowane złącze CI. (z boku nad USB) sęk w tym ze trzeba dokupić moduł. U mnie taki moduł wypożycza operator kablówki. (na tej samej zasadzie co dekoder)

ale wydaje mi sie ze ten bedzie pasował:
wuwuwu.eltrox.pl/modu£-ci-dostepu-warunkowego-technisat-conax-p-879.html
spytac trzeba operatora w jakim formacie nadają sygnał cyfrowy

No i w ten moduł wsadzamy kartę którą otrzymaliśmy z kablówki. (ta sama karta która wchodzi do dekodera).
Obecnie mam dekoder Technisat DIGIT MF4-K CXV
System kodowania CONAX. Kablówka INEA Poznań
Myślisz, że ten moduł będzie pasował?

Rozmawiałem z kablówką i powiedzieli, że nie oferują modułów CI i programy cyfrowe można odbierać tylko przez ich dekodery.

pl_k

New member
thor2010 napisał:

Rozmawiałem z kablówką i powiedzieli, że nie oferują modułów CI i programy cyfrowe można odbierać tylko przez ich dekodery.

To zależy czy karty nie są sparowane z dekoderami. Najlepiej to wziąć na próbę moduł, który można później zwrócić.

bobby_69

New member
thor2010 napisał:

Powinien pasować jeśli kodują CONAX ale można kupić taniej za 90 zł.
Co do kablówki to może być tak jak stwierdziła @pl_k .
Albo marketing poco dawać karty za np. 10 zł jak z dekoderem będzie 20 zł.
Tak jest u mnie w kablówce. Tylko ze nie robią problemów że tylko ich dekoder (można opcjonalnie). Moduł oczywiście we własnym zakresie - może to mieli na mysli.

Ostatnia edycja:

pl_k

New member
bobby_69 napisał:
Co do kablówki to może być tak jak stwierdziła @pl_k .

Tak tylko na marginesie - jestem płci męskiej ;)

A szczerze mówiąc to wątpię by się kablówce chciało coś takiego robić. Co innego Cyfrowy Polsat ...

Do góry