Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

rexer23

New member
bsw napisał:
Miałem taki problem w starym CRT Samsunga.
To wina wejść w EURO i kabla. Otóż Samsung w EURO nie obsługuje zbiorowego wejścia chrominancji tylko osobne: R G i B. A w wyjściu S-Video mamy tylko luminancję (jasność) i chrominancję (kolor) Rozwiązaniem jest połączenie tych żyłek we wtyczce (najprościej po stronie euro) za pomocą kondensatora 470pF - sprawdzone działa.

Ale obraz będziesz miał marny... Tak to się CRT podłączało. Kup kabel D-SUB - jakość obrazu bez porównania lepsza ! Z powodzeniem używam w ten sposób telewizora zamiast monitora.​

Wielkie dzieki za podpowiedź - spróbuję zrobić połączenie w e wtyczce EURO. ale mam pytanie co do kabla D-SUB- ...czy dźwięk też idzie po takim kablu?

slawek1946

New member
rexer23 napisał:
Wielkie dzieki za podpowiedź - spróbuję zrobić połączenie w e wtyczce EURO. ale mam pytanie co do kabla D-SUB- ...czy dźwięk też idzie po takim kablu?
[/left]

Powinien być podłączony: Laptop -> Jack (wtyczka jak do słuchawek)

bsw

New member
rexer23 napisał:
[/LEFT]

Dźwięk nie - tylko obraz. Dźwięk podłącza się kablem jack<->jack do wejścia oznaczonego PC-audio-in.
Podobnie jest przy złączu oznaczonym HDMI-DVI: Wiele kart graficznych PC z HDMI nie wysyła dźwięku na tym wyjściu. Są w sprzedaży specjalne kable-przejściówki z dodatkowym jack'iem, ale w samsungu mamy extra wejście DVI-audio-IN. Zatem obraz łączymy zwykłym kablem HDMI, a dźwięk dołączamy zwykłym jack<->jack.

W ogóle to niezły pałąk kabli mam do TV podpięty - nie chce mi ich trzymać to gumowe zapięcie z tyłu. Ale fajny bajer to ta rurka do spinania kabli - dzięki niej jakoś to wygląda...

Xristof

New member
UPC karta CI

kris7777777 napisał:
.
...
Ciekawe czy można w UPC zakupić jakąś kartę, która by ten sygnał rozkodowywała bez korzystania z mediaboxu UPC?
na stronach UPC jest odpowiedz
"
Mój telewizor wyposażony jest w gniazdo DVB-CI. Czy UPC udostępni moduły deszyfrujące z czytnikami kart?

UPC nie planuje udostępniania modułów deszyfrujących (czytników kart).
"
Tak wiec jestesmy skazani na korzystanie z dodatkowego pudelka od upc.

asd1

New member
Xristof napisał:
na stronach UPC jest odpowiedz
"
Mój telewizor wyposażony jest w gniazdo DVB-CI. Czy UPC udostępni moduły deszyfrujące z czytnikami kart?

UPC nie planuje udostępniania modułów deszyfrujących (czytników kart).
"
Tak wiec jestesmy skazani na korzystanie z dodatkowego pudelka od upc.

karty i dekodery w UPC są "parowane" ale pewnie spece np. od spliterów C+ jakby chcieli to by numer dekodera użyli dla karty CI;)
tylko i tak by był niepotrzebny dekoder w domu:(

jerzor

New member
złożyłem właśnie 32b650 i zauwazyłem, że tv kiwa się na kolumnie -
czy tak ma być?

(w drugim pokoju 37b650 trzyma się ok.)

Xristof

New member
asd1 napisał:
karty i dekodery w UPC są "parowane" ale pewnie spece np. od spliterów C+ jakby chcieli to by numer dekodera użyli dla karty CI;)
tylko i tak by był niepotrzebny dekoder w domu:(
Patrząc racjonalnie to oferta UPC jest bardzo droga. O wiele taniej wychodzi jakakolwiek platforma satelitarna. Tak wiec jak tylko mamy mozliwosc zamontowania czaszy satelitarnej, to problem, czy wybrac pudelko z UPC, czy karte CI dla UPC, znika :D . Mozliwość dokupienia samej karty, a nie wypozyczania odplatnie dekodera od UPC, traktuje zatem jako ciekawostke

swojak1

New member
jerzor napisał:
złożyłem właśnie 32b650 i zauwazyłem, że tv kiwa się na kolumnie -
czy tak ma być?

(w drugim pokoju 37b650 trzyma się ok.)
To jest wiadome że nie powinien się kiwać. Natomiast nie napisałeś czy skręciłeś cztery śruby które są do tej podstawy i czy poprawnie włożyłeś podstawę w gniazdo obudowy TV. Proponuje położyć TV na plecach na czymś miękkim i to sprawdzić.

Ostatnia edycja:

bartmot

New member
podświetlenie przediego panelu le 32b 650

witam!
Mam taki problem i za cholere nie wiem jak go rozwiązać, otóż czy istnieje możliwość podświetlenia panelu z przyciskami w telewizorze bo w ogóle ich nie widać, jeśli tak to jak to podświetlenie włączyć???

jerzor

New member
swojak1 napisał:
To jest wiadome że nie powinien się kiwać. Natomiast nie napisałeś czy skręciłeś cztery śruby które są do tej podstawy i czy poprawnie włożyłeś podstawę w gniazdo obudowy TV. Proponuje położyć TV na plecach na czymś miękkim i to sprawdzić.

oj tak, i włożyłem i skręciłem
(najpierw w pionie, jak radzą w instrukcji)
później sprawdziłem to w poziomie, zwracając uwagę na pasowanie i luzy).

dziwne w 32" jest to, że dolne śruby łapią tylko na jeden gwint, później jest opór -
może powinienem dokręcić na siłę i metalowe chassis dociągnęłoby się -
jednak nie chciałem ryzykować połamania plastykowej obudowy.

obecnie, gdy stoi pionowo, mam po kilka stopni luzu w każdym kierunku,
tzn do siebie 5 st., lewo-prawo po 2 st.

oprócz tego stoi stabilnie, nie kiwa się sam
i nic się nie rozpadnie przy podnoszeniu, czy skręcaniu.

(jak mówiłem z 37" nie mam takiego kiwania)

swojak1

New member
bartmot napisał:
witam!
Mam taki problem i za cholere nie wiem jak go rozwiązać, otóż czy istnieje możliwość podświetlenia panelu z przyciskami w telewizorze bo w ogóle ich nie widać, jeśli tak to jak to podświetlenie włączyć???
[FONT=&quot]Niestety nie ma takiej możliwości, rzeczywiście trzeba się dobrze przyglądać żeby zobaczyć oznaczania przycisków. To jest zrobione optycznie, więc mogło by również zapalać się jakieś podświetlanie. Ale na dzisiaj to tylko nasze pobożne życzenia.[/FONT]

rexer23

New member
Wielkie Dzięki Panowie !!!

powiem , że bez szczególnego entuzjazmu brałem sie za połaczenie 17 i 20 pinu w Eurozłączu - no i ZADZIAŁAŁO...co prawda to nie nie jest to kondensator 470pF ale zadziałało - są kolory...jest jeszcze mały problem (od jaśniejszych części wyświetlanego ekranu ida pasy poziome) ale myślę, że gdy dobiorę odpowiednią wartość kondensatora to będzie OK - - - jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrowienia...

mcold

New member
youTube po raz kolejny

Już się poddałem zadowalając się widgetami Yahoo aż tu nagle niespodzianka: pojawił się widget YouTube w konfiguracji z Yahoo. Radość moja była krótka, bo po zainstalowaniu i próbie uruchomienia pojawia się komunikat "YouTube Data Error. We encountered an error attempting to fetch data from YouTube. Please try later bla bla bla". Ktoś to może miał i udało mu się zdiagnozować i rozwiązać problem? Pozostałe widgety działają bez problemu (pogoda, newsy, finanse itp).

donkroko

New member
Firmware 2001 vs. 1010

swojak1 napisał:
Moim skromnym zdaniem powinieneś przywrócić FW 1010 i sprawdzić czy już jest dobrze, ponieważ TV mógł się źle zaflaszować. A następnie ponownie jeszcze raz przywrócić FW 2001. jeżeli nie poprawi się to poinformuj,pomyślimy co zrobić dalej.

Czy ktoś mógłby się podzielić linkiem (lub plikiem) do FW1010.
Miałem, ale skasowałem :(
Ew. info na donkroko(at)gmail.com

swojak1

New member
donkroko napisał:
[FONT=&quot]Ja oczywiście posiadam wszystkie softy oprócz oryginalnego, ale z tego wynika że nie wież o przywracaniu poprzedniego softu który znajduje się w telewizorze w pamięci flash tylko trzeba go przywrócić. Więc tak w TV- menu – pomoc techniczna – Aktualizacja oprogramowania, i tu wybierz Alternatywne oprogramowanie parę sekund, i poprzednia wersja FW 1010 jest przywrócona.[/FONT]

slawek1946

New member
rexer23 napisał:
powiem , że bez szczególnego entuzjazmu brałem sie za połaczenie 17 i 20 pinu w Eurozłączu - no i ZADZIAŁAŁO...co prawda to nie nie jest to kondensator 470pF ale zadziałało - są kolory...jest jeszcze mały problem (od jaśniejszych części wyświetlanego ekranu ida pasy poziome) ale myślę, że gdy dobiorę odpowiednią wartość kondensatora to będzie OK - - - jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrowienia...

Wartość kondenastora powinna być jak najmniejsza. spróbować 47 pF.

donkroko

New member
swojak1 napisał:
[FONT=&quot]Ja oczywiście posiadam wszystkie softy oprócz oryginalnego, ale z tego wynika że nie wież o przywracaniu poprzedniego softu który znajduje się w telewizorze w pamięci flash tylko trzeba go przywrócić. Więc tak w TV- menu – pomoc techniczna – Aktualizacja oprogramowania, i tu wybierz Alternatywne oprogramowanie parę sekund, i poprzednia wersja FW 1010 jest przywrócona.[/FONT]

Dzięki za wskazówki.
Oczywiście mogę przywrócić FW do oryginalnej wersji, lecz w moim przypadku jest to v. 1008.
Nadal poszukuję 1010....

Ostatnia edycja:

mcold

New member
donkroko napisał:
Dzięki za wskazówki.
Oczywiście mogę przywrócić FW do oryginalnej wersji, lecz w moim przypadku jest to v. 1008.
Nadal poszukuję 1010....

Przywraca się "poprzednia" a nie "fabryczna" wersja softu, więc jeśli miałeś wgraną 1010 a następnie 2001 to przywrócona zostanie 1010.

dzidek59

New member
donkroko napisał:

Podaj e-mail a wyślę ci firmware v.1010. waga 45.4 archiwum winrar.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Siary

New member
Witam.Ja również poproszę o soft w wersji 1010.Po wgraniu najnowszej wersji zmniejszyła się ostrość w tv.Byćmoże to jest moje subiektywne odczucie, jednak wolałbym wrócic do poprzedniej.
Poproszę o wysłanie na maila: siary@poczta.fm
Pozdrawiam i dzięki:)

Do góry