Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

rexer23

New member
Lapek - B651

myślę, że skoro produkowane są i sprzedawane kable o takiej długości to powinny zapewnić możliwości przesyłu...chyba że jest coś o czym nie wiem....
Jeśli ktoś jeszcze się orientuje to proszę o podpowiedzi...:confused:
...przypomnę , że chodzi o połączenie lapka z B651 10-metrowym kablem S-video+jack >Euro..
obraz jest OK. lecz brakuje kolorów :-(
pozdrawiam...

Ostatnia edycja:

rexer23

New member
dodam tylko że przez Video-sender obraz ma kolory ale z kolei widać zakłócenia częstotliwości i niestety nie jest taki ostry jak po kablu....
Buuuuu....

slawek1946

New member
rexer23 napisał:
(...)
...przypomnę , że chodzi o połączenie lapka z B651 10-metrowym kablem S-video+jack >Euro..
obraz jest OK. lecz brakuje kolorów :-(
pozdrawiam...

S-video składa się z dwóch sygnałów
"luminacji" - widoczny czarno biały obraz
"chrominacji" - kolor (którego brak)
Proponuje jakoś zewrzeć "luminacje" z "chrominacją" i włączyć do żółtego "Cincza" z boku TV.
Kombinować w ustawieniach Laptopa aż sie pojawi kolorowy obraz.
Jak się pojawi podłączyć "normalnie" i kombinować w TV

Ostatnia edycja:

Delaney

New member
rexer23 napisał:
dodam tylko że przez Video-sender obraz ma kolory ale z kolei widać zakłócenia częstotliwości i niestety nie jest taki ostry jak po kablu....
Buuuuu....

Pytanie czy TV w ogóle obsługuje S-VIDEO? Jeśli już to sprawdź na EURO2 bo EURO1 obsługuje RGB.

bsw

New member
rexer23 napisał:
połączyłem laptop z gniazda S-video i jack z telewizorem B651 na wejscie Euro, i co prawda dźwięk jest i obraz jest super ale niestety bez kolorów :confused:... wydaje mi się, że stosowałem juz wszystkie dostępne ustawienia tak w lapku jak i w TV....czyżby przyczyną mógł być za długi ( 10m ) kabel ??? toż to oryginał kupiony w Media M...

Miałem taki problem w starym CRT Samsunga.
To wina wejść w EURO i kabla. Otóż Samsung w EURO nie obsługuje zbiorowego wejścia chrominancji tylko osobne: R G i B. A w wyjściu S-Video mamy tylko luminancję (jasność) i chrominancję (kolor) Rozwiązaniem jest połączenie tych żyłek we wtyczce (najprościej po stronie euro) za pomocą kondensatora 470pF - sprawdzone działa.

Ale obraz będziesz miał marny... Tak to się CRT podłączało. Kup kabel D-SUB - jakość obrazu bez porównania lepsza ! Z powodzeniem używam w ten sposób telewizora zamiast monitora.

Xristof

New member
Cyfrowe kanaly UPC

Wormsik napisał:
Właśnie zeskanowałem od nowa na kablówcę (UPC) cyfrowo+analog i znalazł mi analogowo 59 programów a cyfrowo 162 !! (ale niestety zakodowane) EPG działa tylko dla zakodowanych) niestety nie widze polskich znaków)
W krakowie kilka kanalow cyfrowych z UPC nie jest zakodowana (TVP Info, TVP2, Instrukcja obslugi), tak wiec chodza na b650 bez problemu.
Ciekawostka:
Mam analogowe UPC i zauwazylem, ze cyfrowo mam gorszy obraz, niz w sygnale analogowym (kompresja za duza i pogarsza obraz)

boss131

New member
S-video -> SCRAT

[B napisał:
rexer23[/B]]
(...)
obraz jest OK. lecz brakuje kolorów :sad:
pozdrawiam...

slawek1946 napisał:
S-video składa się z dwóch sygnałów
"luminacji" - widoczny czarno biały obraz
"chrominacji" - kolor (którego brak)
Proponuje jakoś zewrzeć "luminacje" z "chrominacją" i włączyć do żółtego "Cincza" z boku TV.
Kombinować w ustawieniach Laptopa aż sie pojawi kolorowy obraz.
Jak się pojawi podłączyć "normalnie" i kombinować w TV

Ja miałem podobny dwa podobne problemy z podłączeniem mojego kompa ( ATI radeon 9200 ) ze starym telewizorem i z połączeniem kumpla laptopa z TV, przez ten właśnie kabel. Nie wyświetlało kolorów.
Rozwiązanie było bardzo proste. Pomiędzy piny (we wtyczce Euro piny 17 i 20 - o ile dobrze pamiętam) trzeba było wlutować kondensator 470pF i wszystko zaczęło śmigać, aż miło. Dokładny schemat kabla znalazłem na elektroda*pl.
Dziwi mnie tylko dlaczego LEB650 nie działa na zwykłym kablu, przecież to nowy sprzęt.

kris7777777

New member
Cyfrowe kanaly UP

Xristof napisał:
W krakowie kilka kanalow cyfrowych z UPC nie jest zakodowana (TVP Info, TVP2, Instrukcja obslugi), tak wiec chodza na b650 bez problemu.
Ciekawostka:
Mam analogowe UPC i zauwazylem, ze cyfrowo mam gorszy obraz, niz w sygnale analogowym (kompresja za duza i pogarsza obraz)

U mnie jest odwrotnie, (TVP Info, TVP2, Instrukcja obslugi) cyfrowo jest żyleta natomiast sygnał analogowy totalna porażka. Nie wiem czy jest to wina samego sygnału - może można go jakoś wzmocnić jakimś wzmacniaczem, ale pewnie szumy też się wzmocnią i będzie jeszcze gorzej.
Ciekawe czy można w UPC zakupić jakąś kartę, która by ten sygnał rozkodowywała bez korzystania z mediaboxu UPC?

Delaney

New member
boss131 napisał:
[/I]

Ja miałem podobny dwa podobne problemy z podłączeniem mojego kompa ( ATI radeon 9200 ) ze starym telewizorem i z połączeniem kumpla laptopa z TV, przez ten właśnie kabel. Nie wyświetlało kolorów.
Rozwiązanie było bardzo proste. Pomiędzy piny (we wtyczce Euro piny 17 i 20 - o ile dobrze pamiętam) trzeba było wlutować kondensator 470pF i wszystko zaczęło śmigać, aż miło. Dokładny schemat kabla znalazłem na elektroda*pl.
Dziwi mnie tylko dlaczego LEB650 nie działa na zwykłym kablu, przecież to nowy sprzęt.

To jest tak. SCART może pracować na 3 poziomach jakości sygnału wideo:

- przez pin 20; to jest tak zwany CVBS czyli composite (nie mylić z kompozytem!) - tryb podstawowy; jakościowo bardziej kiepskie od niego jest tylko wejście przez modulator antenowy. Taki sygnał otrzymujesz właśnie zwierając przez kondensator pin 15 (chrominancja) z 20 (którym w trybie S-VIDEO idzie luminancja czyli obraz czarno-biały)

- przez pin 20 (luminancja) i 15 (chrominancja) - tzw. S-VIDEO; nieco lepszy jakościowo od CVBS-a ale nadal kiepski

- przez RGB (odpowiednio piny 15, 9 i 7+ impulsy synchronizacji z pinu 20) - najlepszy dla SCARTa tryb pod względem jakości

Jak widać w 2 ostatnich trybach powtarza się pin 15, który raz (dla S-VIDEO) jest wykorzystywany jako wejście koloru (chroma) a innym razem obsługuje wejście składowej czerwonej (tryb RGB). Dlatego najczęściej odbiorniki mają kilka oddzielnych złącz SCART, które pracują w jednym lub drugim trybie (czasem tryb ten można przełączyć w menu).

Z instrukcji wynika, że seria B65X SCART1 obsługuje jako RGB, natomiast nic nie pisze czy SCART2 ma tryb S-VIDEO. Jeśli nie ma, to zostaje tylko CVBS, który obsługiwany jest zawsze, czyli właściwie najgorsza jakościowo opcja.

Dodam jeszcze, że nowsze karty ATI mają bardziej rozbudowane gniazdko miniDIN i znajdzie się tam nie tylko CVBS i S-VIDEO ale również o wiele ciekawszy komponent (Y, Pb, Pr). Seria B65X ma wejście komponentowe i jeśli laptop wystawia takowe wyjścia, to radzę z nich skorzystać, bo jakość sygnału jest wtedy najlepsza i obsługuje również tryby HD. Lepsze jest już tylko HDMI.

Delaney

New member
boss131 napisał:
[/I]

To jest tak. SCART może pracować na 3 poziomach jakości sygnału wideo:

- przez pin 20; to jest tak zwany CVBS czyli composite (nie mylić z kompozytem!) - tryb podstawowy; jakościowo bardziej kiepskie od niego jest tylko wejście przez modulator antenowy. Taki sygnał otrzymujesz właśnie zwierając przez kondensator pin 15 (chrominancja) z 20 (którym w trybie S-VIDEO idzie luminancja czyli obraz czarno-biały)

- przez pin 20 (luminancja) i 15 (chrominancja) - tzw. S-VIDEO; nieco lepszy jakościowo od CVBS-a ale nadal kiepski

- przez RGB (odpowiednio piny 15, 9 i 7+ impulsy synchronizacji z pinu 20) - najlepszy dla SCARTa tryb pod względem jakości

Jak widać w 2 ostatnich trybach powtarza się pin 15, który raz (dla S-VIDEO) jest wykorzystywany jako wejście koloru (chroma) a innym razem obsługuje wejście składowej czerwonej (tryb RGB). Dlatego najczęściej odbiorniki mają kilka oddzielnych złącz SCART, które pracują w jednym lub drugim trybie (czasem tryb ten można przełączyć w menu).

Z instrukcji wynika, że seria B65X SCART1 obsługuje jako RGB, natomiast nic nie pisze czy SCART2 ma tryb S-VIDEO. Jeśli nie ma, to zostaje tylko CVBS, który obsługiwany jest zawsze, czyli właściwie najgorsza jakościowo opcja.

Dodam jeszcze, że nowsze karty ATI mają bardziej rozbudowane gniazdko miniDIN i znajdzie się tam nie tylko CVBS i S-VIDEO ale również o wiele ciekawszy komponent (Y, Pb, Pr). Seria B65X ma wejście komponentowe i jeśli laptop wystawia takowe wyjścia, to radzę z nich skorzystać, bo jakość sygnału jest wtedy najlepsza i obsługuje również tryby HD. Lepsze jest już tylko HDMI.

boss131

New member
Kanały Cyfrowe

Na kilku stronkach znalazłem zawartość I Multiplexu naziemnej telewizji cyfrowej w różnych miastach. Ja odbieram telewizję cyfrową z Warszawy na kan. 48, częst. 690 (mieszkam ok 80km od Warszawy). Z tych spisów wynika, że powinienem odbierać TVP1, TVP2, TVP INFO, TV4, TVN, POLSAT, TV PULS i trzy kanały radiowe PR1, PR2 i PR3. Z podanych kanałów brakuje mi dwóch kanałów radiowych PR1 i PR2 mam tylko PR3. Czy u Was jest tak samo? Może u kogoś jest inaczej? Może byśmy się podzielili informacjami, kto, gdzie, skąd i co odbiera z naziemnych nadajników cyfrowych?

Proponuję dla porównania:
emi*emitel*pl/EMITEL/przeglad_obiektow*aspx
zmieniamy * na . i w zakładce rodzaj emisji wybrać DVB.

donkroko

New member
Firmware 2001 vs. 1010

Po zmianie firmware z v.1010 do v. 2001 mam wrażenie, że spod przycisku TOOLS na pilocie (z menu na ekranie) zniknęła opcja skalowania obrazu.
Jestem przekonany, że poprzednio tam była.
Proszę forumowiczów posiadających FW 1010 o sprawdzenie.
W FW 2001 ustawianie skalowania ekranu jest o tyle niewygodne, że trzeba to robić z menu głównego.
Proszę o ewentualną podpowiedź gdzie może "leżeć" FW 1010, chętnie bym do niej powrócił.

asd1

New member
donkroko napisał:
Po zmianie firmware z v.1010 do v. 2001 mam wrażenie, że spod przycisku TOOLS na pilocie (z menu na ekranie) zniknęła opcja skalowania obrazu.
.
przecież jest?
druga od góry FW2001

Ostatnia edycja:

donkroko

New member
Firmware 2001 vs. 1010

No właśnie, że u mnie nie ma!!!
Menu NARZĘDZIA:
- tryb obrazu (standard, naturalny, film ....)
- tryb dźwięku
- aut. wyłączanie
- SRS TS HD
- oszcz. energii

...to wszystko co jest..
U mnie tak było w FW 1010 a w 2001 jest jak wyżej!
>>ASD1, u Ciebie tak jest z FW 2001 ???

asd1

New member
donkroko napisał:
Menu NARZĘDZIA:
- tryb dźwięku
- aut. wyłączanie
- SRS TS HD
- oszcz. energii

...to wszystko co jest..

tak FW2001, przecież o to pytałeś ;)

coś masz nie tak bo pierwsza opcja jest Anynet+
druga: Picture Size
a potem te co podałeś

Ostatnia edycja:

swojak1

New member
donkroko napisał:
Menu NARZĘDZIA:
- tryb dźwięku
- aut. wyłączanie
- SRS TS HD
- oszcz. energii

...to wszystko co jest..

Moim skromnym zdaniem powinieneś przywrócić FW 1010 i sprawdzić czy już jest dobrze, ponieważ TV mógł się źle zaflaszować. A następnie ponownie jeszcze raz przywrócić FW 2001. jeżeli nie poprawi się to poinformuj,pomyślimy co zrobić dalej.

Do góry