Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

Garf

New member
Witam,
Po kilkumiesięcznych poszukiwaniach zdecydowalem sie na zakup Samsunga LE37B650. Udało mi sie go wyrwac w promocji w Saturnie za jakies 2860zł wiec mysle ze calkiem niezle;).

Jako ze TV mam od wczoraj chciałem sie Was zapytac czy macie moze jakies rekomendowane ustawienia TV by osiagnac jak najlepszy obraz? Strasznie duzo jest w nim opcji i jeszcze wszystkiego nie łapie;)

A jesli chodzi o sam TV to bardzo mi sie podoba. Obraz z dvd rewelacja, kablowka cyfrowa tez nie najgorzej, a jesli chodzi o gry na x360 poki co nie zauwazylem zadnych problemow z input lagiem.

Aaa jeszcze jedno czy jest jakis sposob zeby obraz z 4:3 rozciagnac na caly ekran?

Pozdrawiam

marcino_80

New member
internet

witam wszystkich mam maly problem z opcja internet w moim samsungu. yahoo smiga spoko a gdy zmienie w ustawieniach na europe wschodnia i mam dzięki temu youtube występuje problem z połączeniem z internetrm i wsyskauje komunikat problem z siecią. czy miał może ktoś z was taki problem i wie jak to rozwiązać? pozdrawiam

amadeo

New member
rudy napisał:
Miałeś szanse 1:4 ,że trafisz na matrycę samsunga ,a może mniejszą.Samsung tnie koszty i do nowej produkcji pakuje matryce AU,CMO i CPT.Pytanie,czy są one gorsze,czas pokaże?

Matryce CPT nie są montowane w serii B650.
Ogólnie to zależy od serii. Im wyższa tym więcej matryc Samsunga. Tak też bylo i poprzednio, z tym, że obecnie w serii średniej (B650) widzimy więcej matryc AUO i CMO. Tylko, że moim zdaniem, to raczej zasługa wzrostu ich jakości. Poza tym, niezależnie jakie matryce Samsung montuje w konkretnym modelu, muszą one spełniać podstawowe parametry techniczne założone przy jego projektowaniu.

Zobacz test B450:
http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsung-le32b450-le32b450c-20090625155.htm
Bardzo dobry, o doskonałej czerni i tani TV, nawiasem mówiąc w sumie lepszy od serii DH77 Sharpa:
http://www.hdtvtest.co.uk/news/sharp-lc42dh77e-20090519148.htm

Garf

New member
pl_k napisał:
Woow, cena jest niezła rzeczywiście. Można wiedzieć w którym Saturnie ?;)

Ja akurat kupilem w krakowskim Saturnie, ale wydaje mi sie ze akcja sprzedazy bez vatu jest ogolnopolska i trwa bodajze do 5 lipca, czyli do niedzieli. Jak ktos jest na kupnie to mysle ze warto, zawsze to stowka czy dwie zostana w kieszyni;)

pl_k

New member
No ale niestety we wrocławskim saturnie cena wyjściowa 37b650 to okolo 4000zl wiec po obniżce to ponad 3100. Spryciarze podwyższyli cenę przed promocją "bez VATu". Spotkał ktoś może niższą cenę w ostatnim czasie ?

neo2006a

New member
Zmiany w nowym firmware T-CHL7DEUC 2001.0:
usunięte usterki:

- TV Rebooting on DTV specific MPEG chnnel. (CH4, ITV4)
- SPDIF delay problem(Factory default value 50,driver)
- Tuning Problem in Germany Cable channel(346MHz, 410MHz) : Ludwigshafen
- Tuning Problem in Austria Cable channel(554MHz) : Salzburg

stroi więcej kanałów, mała przebudowa menu,
lepsza kompatybilność z ntfs na HD

serfer123

New member
pl_k napisał:
No ale niestety we wrocławskim saturnie cena wyjściowa 37b650 to okolo 4000zl wiec po obniżce to ponad 3100. Spryciarze podwyższyli cenę przed promocją "bez VATu". Spotkał ktoś może niższą cenę w ostatnim czasie ?

ja kupiłem za 2965zł w electo marekt w warszawie jakies 2 tygodnie temu

szym76

New member
Witam,
czy wasze B650 widzą po podlączeniu HDD pliki powyżej 4 GB? Dysk sformatowany w FAT32 widzi bez problemów, ale niestety wtedy mieszczą się jedynie pliki do 4 GB i niestety filmy w 720p nie wchodzą. Próbowałem już dysków 2,5" jak i 3'5 sformatownymi w NTFS a zawsze to samo- dysk TV widzi, niestety nie widzi już na nim filmów.
Pozdrawiam.

Zitek

New member
Hajawata napisał:
Gdzie widzisz ten efekt? Podczas oglądania telewizji czy korzystając z komputera/konsoli?

Mam telewizję "n" i głównie tam zauważalny jest problem jakby zacinania się obrazu (klatkowanie, przycinanie, czy jak kto tam sobie to nazwie).
Na PS3 prawie niezauważalny, więc nie wiem, czy to kwestia n-ki, czy ustawień, bądź tez jeszcze innego powodu?

Ma ktos jakiś pomysł jak to zniwelować?

arkadiuszdworza

New member
szym76 napisał:
Witam,
czy wasze B650 widzą po podlączeniu HDD pliki powyżej 4 GB? Dysk sformatowany w FAT32 widzi bez problemów, ale niestety wtedy mieszczą się jedynie pliki do 4 GB i niestety filmy w 720p nie wchodzą. Próbowałem już dysków 2,5" jak i 3'5 sformatownymi w NTFS a zawsze to samo- dysk TV widzi, niestety nie widzi już na nim filmów.
Pozdrawiam.
U mnie wszystko jest OK. (3,5 cala - 500 i 1000 gb i 2,5 cala - 320 gb)

asd1

New member
szym76 napisał:
Witam,
Pozdrawiam.

jeśli nie zaktualizowałeś oprogramowania TV to chyba już czas to zrobić;) (zakładam że HDD jest wpięty w odpowiedni USB)

Jeśli masz aktualne firmware to chyba serwis ci zostaje...

koski

New member
nadszedł w końcu "TEN" dzień :)

i stałem się posiadaczem 46B650 :) gra ślicznie ! :D matryca równiutko podświetlona - obraz - kryształ :) (odpukać) - mam nadzieje że mu nic nie "wyskoczy" za kilka dni/tygodni/miesiecy :-/

jutro podpinam kompa - bedzie zabawa ;-)

na szybko - dysk ntfs 600gb - chodzi bez zajakniecia, mkv - bajka!

zauwazylem jednak, ze niektorych mkv mi nie czyta - niepopr format obrazu i niekiedy tez dzwieku (wiem-DTS) - ale z tym obrazem to nie qmam ....

cały weekend do zabawy :D

Pozdrawiam panów z "parkingu" w Silesia City Center - super obsluga "pewnego" sklepu internetowego ! Pania z "informacji" również! ;-)

dodatek:

nie wiem jak u Was, ale u mnie JEST normalne wyjscie sluchawkowe!!! wszystko super slychac! - nie wiem dlaczego na stronie samsunga jest info o braku wyjscia w tym tv...

Ostatnia edycja:

bila

New member
Jestem właściwie zdecydowany na zakup 32B650, mam jednak jedną wątpliwość. Chodzi mi o lustrzany monitor. Czy ktoś z użytkowników tego telewizora mógłby opisać, czy taka matryca nie przeszkadza w oglądaniu? W sklepie wyglądało to to jak lustro niemalże.

asd1

New member
bila napisał:
Jestem właściwie zdecydowany na zakup 32B650, mam jednak jedną wątpliwość. Chodzi mi o lustrzany monitor. Czy ktoś z użytkowników tego telewizora mógłby opisać, czy taka matryca nie przeszkadza w oglądaniu? W sklepie wyglądało to to jak lustro niemalże.

nie przeszkadza

bila

New member
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź :). Jeszce jedno pytanie: czy jest jakaś zasadnicza, funkcjonalna różnica pomiędzy modelami B650 a B653? Z danych ze strony samsunga zauważalne różnice to:
- trochę inaczej wykonana obudowa - przyciski na obudowie w B650 na środku, w B653 po prawej stronie,
- kolor obudowy na dole,
- i coś czego nie rozumiem: w rubryce funkcje:
PIP (picture in picture): B650 brak wpisu, B653 - 1 tuner PIP,
a zaraz poniżej:
PIP: (ten sam PIP czy inny?) B650 - 1 tuner PIP, B653 - brak wpisu,

Acha, no i cena w sklepach: B653 droższy o ok. 300 - 400 zł.
O co tu chodzi?

asd1

New member
bila napisał:
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź :). Jeszce jedno pytanie: czy jest jakaś zasadnicza, funkcjonalna różnica pomiędzy modelami B650 a B653? Z danych ze strony samsunga zauważalne różnice to:
- trochę inaczej wykonana obudowa - przyciski na obudowie w B650 na środku, w B653 po prawej stronie,
- kolor obudowy na dole,

O co tu chodzi?
i to koniec różnic :-D
a cena no cóż witamy w PL

Hajawata

New member
bila napisał:
O co tu chodzi?
Co do ceny to sprawa jest zasadniczo prosta - model LE32B650 ma w swojej ofercie ponad 100 sklepów (wg Skąpca), 653 jest w 5-ciu. Jeśli liczba oferentów danego towaru jest niewielka, to nie walczą oni między sobą cenami tak zażarcie jak ci, którzy są jednymi z wielu. To nie jest specyfika tylko rynku polskiego, to samo obserwuje w Niemczech. Tak to po prostu działa.

User27

New member
Jeśli film 720p MKV jest z dźwiękiem DD lub DTS czy ten telewizor potrafi go odtworzyć? Bez pomocy amplitunera czy przyjmnie ten dźwięk.

Do góry