lycone napisał:
Witam,
Przeczytałem już mnóstwo postów i odnoszę wrażenie, że czym więcej czytam tym bardziej niezdecydowany jestem. : )
Mam zamiar kupić 46'' TV LCD w cenie do 4500 zł (w/g Ceneo).
Do TV będzie podpięty dekoder Cyfry+/Polsatu/N. Jeszcze nie zdecydowałem (Obecnie mam Vectre, ale po przeprowadzce będzie niedostępna), oraz Laptop poprzez DVI-HDMI.
Zastanawiam się nad tymi TV:
Samsung LE46B650
Samsung LE46B550
Sony KDL-46W4000
Mam kilka pytań odnoście tych trzech TV:
Czy jest jakaś różnica w jakości obrazu pomiędzy B550 a B650? Czy jest sens rozglądać się za 46W4000, który jest stosunkowo długo na rynku, ale nie wiem jak wypada w porównaniu z tymi Samsungami.
Może polecacie jakiś inny TV w tej cenie?
Hmmm. Jak dla mnie Twoja uwaga powinna skoncentrować się na dwóch modelach:
Samsunga serii B65* i
Sony W5500, Z4500 jest jeszcze LG LH5000 (powyżej 46 cali 5lat gwarancji, ale to wydatek powyżej 6tys.) W przypadku Sony, wolałbym zmniejszyć cale do 40 i wybrać W5500 (~3900zł), seria Z4500, to już większy wydatek. Miałem te telewizory na wystawie (mowa o Z4500) rewelacja, używałem też do prezentacji przez 2tyg. modelu W5500 i też nie miałem się do czego przyczepić (wykonanie, obraz, funkcjonalność).
Lecz... kupiłem Samsunga B653
dlaczego?:
1.) Funkcjonalność (Internet-Youtube, DLNA, możliwość oglądania filmów, nawet w HD bez potrzeby zakupu dodatkowego urządzenia)
2.) Matryca, jak w Sony w serii W5***, 100Hz
3.) Cena
Wady, to:
1.) wykonanie (pilot, obudowa, wejścia)
2.) brak wsparcia dla kodeków dźwięku DTS - filmy HD (lecz tu pomocna staje się aplikacja:
PopCorn MKV Audio Converter) DTS -> AC3
Co do reszty opisów omawianego TV na forum, to nie mogę się wypowiedzieć np. w kwestii Imput Lag podczas gry w sieci na konsole PS3, Xbox 360, inni mają, jeszcze inni nie ? Za miesiąc kupuję konsolę także może się na ten temat wypowiem.
Co do obrazu cyfrowego z dekodera, to też nie mogę nic na ten temat napisać, bo mam podłączoną kablówkę anal.
, obraz, bez zastrzeżeń.
Wsparcie Samsunga też zaskakuje, soft pokazuje się dosyć często, co świadczy, że pracują, lecz jakie poprawki wnoszą, to już temat do dalszej dyskusji.
Podsumowując:
B65* - ekonomia, funkcjonalność odkupiona trochę przeciętnym materiałem,
Sony W5***,Z4***, lat 5 gwarancji, i wszystko to, co ma Samsung, prócz dobrej ceny.
Kwestią czasu jest tylko możliwość oglądania filmów z USB w TV Sony, z tego, co zadeklarował producent aktualizacja softu umożliwi cieszenie się kinem HD z USB.