Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

mr.hyde

New member
zainstalowałem Internet@Tv i mam tylko youtube i acuweather. Wy tez tak macie bo myślałem że jest więcej tych widgetów jak zinstalował mi sie na początku yahoo to było duzo więcej. a Jak jest u was?

asd1

New member
lukaszsk napisał:
U mnie było you tube ale po zaistalowaniu nowego softu miałem yahoo naszczeście udało się przywrócić you tube - jak dla mnie to lepszy wiget niż yahoo (poprzez przywrócenie ustawien fabrycznych EXIT).
gdzie tu szczęście? po prostu jak masz wybrany kraj UK,
to po resecie przez EXIT masz Yahoo i inne dodatki, jak kraj np. inne to Youtube i pogoda, tyle tajemnicy

asd1

New member
Galczych napisał:
Na jaki adres piszecie do samsunga?

"Pisać do Samsunga, ze zrypali Content Library - jak będzie dużo zgłoszeń to poprawią."

Na stronie samsunga jest formularz do zgłaszania problemów,
ale mają to generalnie gdzieś, napisałem 2 razy o niezgodności ze specyfikacją gdzie jest podane 1GB , ale wpierw napisali że pamięć jest zajęta przez wgrane contenty, co jest bzdurą bo one też są w tych 189Mb dostepnych. Jak ich zapytłem o procedurę odzyskania 1Gb pamięci to nie wiedzieli :confused: i musieli czekać na odpowiedź fachowca , pewnie z Korei:-D i nagle się okazało że się nie da czyli ze TV nie ma 1Gb dostępnego na contenty:( .

Jak chcesz gdzieś słać to chyba od razu do producenta bo do Samsunga PL to sobie daruj

TheHX

New member
Wrzucę tylko tyle, że dysk 250 GB WD Scorpio Blue Sata II WD2500BEVT śmiga bez zająknięcia. To już mój trzeci twardziel współpracujący z B650. Działają także 3 Sandiski 4, 8 oraz 16 GB z usuniętym systemem U3 ( to wersje Micro, bo szkoda było mi testować Cruizer Tutanium )

elvipl

New member
le46b651 i kablówka z modułu CAM

Mam LE46B651 oraz kablówkę SD z modułu CAM w gnieździe CI. Na niektórych kanałach występuje znaczne przesunięcie fonii w stosunku do obrazu (fonia wyprzedza obraz). Szczególnie jest to widoczne np. na TVP2. Czy można coś z tym zrobić? Dodatkowo zauważyłem że w kanałach dla których jest wybór języka fonii, TV nie trzyma ustawień - po zmianie ustawień dla danego kanału, przełączeniu na chwilę na inny program i powrocie na ten poprzedni, ustawienie jest zresetowane. Czy to normalne zachowanie?

KarbaHD

New member
elvipl napisał:
Mam LE46B651 oraz kablówkę SD z modułu CAM w gnieździe CI. Na niektórych kanałach występuje znaczne przesunięcie fonii w stosunku do obrazu (fonia wyprzedza obraz). Szczególnie jest to widoczne np. na TVP2. Czy można coś z tym zrobić? Dodatkowo zauważyłem że w kanałach dla których jest wybór języka fonii, TV nie trzyma ustawień - po zmianie ustawień dla danego kanału, przełączeniu na chwilę na inny program i powrocie na ten poprzedni, ustawienie jest zresetowane. Czy to normalne zachowanie?

Czy jest to normalne zachowanie? jak się zapewne domyślasz to nie, choć specjalistą nie jestem. Przypuszczam, że wina tkwić może w dwóch rzeczach, w kablach (wtedy podłączyć innymi), druga kwestia, to sygnał w kablówce, może być za słaby, albo zbyt silny. W każdym bądź razie obstawiałbym tą drugą wersję. Wtedy zostaje tel. do dostawcy kablówki, jeśli jest kiepski sygnał powinni to za darmo dostroić.

BoloJang

New member
Gdzie w najnowszym firmware do b650 zmienia się kraj? Bo za chiny nie mogę tej opcji odszukać, a ustawiło mi się badziewne yahoo. Można wybrać tylko język menu.

MouseMan

New member
Witam wszystkich
elvipl napisał:

Może to coś wyjaśni:
Moja kablówka obecnie testuje DTV i sygnał leci niekodowany. TV "widzi" wszystkie kanały cyfrowe. Kanały SD + HD. TVP1, TVP2, TVN, POLSAT kablówka zdublowała biorąc je z DVB-T.

Właśnie w tych branych z DVB-T (MPEG4) są opóźnienia w dzwięku i obraz się czasami "pikseluje". To nie jest wina kabli itp. W pozostałych kanałach (branych z satelity) nie zauważyłem tego problemu.

Jeśli chodzi o wybór języka fonii: telewizor nie potrafi zapamiętać wyboru dla każdego programu niezależnie. Można to uzyskać tylko w preferencjach wybierając domyślny język fonii, napisów oraz teletekstu. We wszystkich kanałach działa wybór języka poprawnie z jednym wyjątkiem: Canal+Film(HD). Są dostępne 2 ścieżki dzwiękowe: "Polski" oraz "Niezdef" i TV zawsze wraca do tego "Niezdef". Dodam, że mam też podłączony dodatkowo dekoder kablowy i tam jest OK.

Przy okazji mam pytanie: moja kablówka będzie kodowała w Conax, czy taki moduł CI Conax np. dla TNK będzie pasował? Czy do DTV trzeba mieć jakiś specjalny? CI+?

Pozdrawiam

swojak1

New member
darkbudda napisał:
kogos zacytuję
Więc, aby napisy były wyświetlane prawidłowo:
a.) plik z tekstem musi być tej samej nazwy, co film (kopiuj/wklej)
b.) plik tekstowy najlepiej żeby został zapisany w .STR
- otwieramy plik .txt programem SubEdit następnie -> Plik -> Eksport -> SubRipp (STR) -> 23,960 ... i finito.

Zmiany w nowym firmware T-CHL7DEUC 2001.0:
moja opinia
gra ciszej
poprzednio jakgdyby był ostrzejszy obraz
tracimy uprzednio zapisane kanały
no i fakt ,skanujac kablowke wykrył 3 kanały wiecej w sd ,mimo tych samych
pasm czetotliwoci,poprzedni soft niewidział ich
Na temat firmware 2001.0, powiem tak:
Jest lepsza od wersji 1010.1 którą od razu wywaliłem i pozostałem na 1008

[FONT=&quot]Co do obrazu to możliwe że sobie nie porobiłeś jeszcze ustawień, no ale każdy ma swój punkt widzenia, ja porobiłem dla mnie może być.
Nie wiem jak jest na kablówce czy się wykasowują kanały. Ja mam z anteny i mi zostają wszystkie. Tylko inne ustawienia robię od nowa.
A na koniec powiem nareszcie dodali nowy codec dźwiękowy, jak pisałem we wcześniejszych postach mam aparat Canona Power Shot SX 110 IS, który ładnie kręci filmy ale głosu nie było.
dodam przy tym żebyśmy nie byli zaraz hura optymistami że zaczną sypać codecami. To jest aparat jeden z najnowszych więc zrobili to przez szum bardzo wielu użytkowników, i to w większości poza Polską.
[/FONT]

Ostatnia edycja:

tajtuss

New member
samsung le 37b650

witam mam samsunga le 37b650 , mam podłaczony do niego kablem euro tuner ferguson 7600 , w nim mam telewizje na karte.Mianowicie mam taki problem że na niektóerych programach występuje zjawisko chyba imput lag nie wiem czy to o to chodzi nie jestem specem , polega to na tym że poprostu obraz się ciagnie np jak osoba podskakuje albo obraca głową to się postać rozciaga , jak to wyeliminować czy to wina kabla, czy wada telewizora , czy tez ustawienia są błędne , dzieje sie to nie na wszystkich kanałach i chyba bardziej w ciemnych scenach , podpowiedzcie co moze byc przuyczyną

tajtuss

New member
s

mam jeszcze drugie pytanie jak powinna wyglądac prawidłowo podświetlona matryca , u mnie w le37b 650 jak patrze na wprost jest mniej wiecej tak samo podswietlona , jak wstanę w niektorrych miejscach jest bardziej tak samo jak spojrze od dołu czy z boku czy to poprawne zjawisko, czy jakas wada?

Hajawata

New member
Po poczynionych wcześniej przygotowaniach dołączam wreszcie do grona (jak na razie) zadowolonych użytkowników LCDka serii B650, a dokładnie LE55B650. Telewizor przywieźli dzisiaj rano, więc odebrałem, a potem trzeba było iść do pracy więc wiele czasu na zabawę nie było. Po powrocie siadłem i testuję. Sprzęt całkiem ładnie i równomiernie świeci, póki co nic nie buczy i nie zauważyłem żadnych wad fizycznych panelu (choć jeszcze jutro obejrzę dokładnie). Co do wielkości to już teraz wiem, że nie przesadziłem - zależało mi na dużym ekranie i taki jest. Docelowo odległość od TV wyniesie jakieś 3,5 m, teraz siedzę może 2 metry od niego i też mi się podoba :). Na dokładną ocenę jakości obrazu jeszcze chwilę poczekam bo niestety z moim kablem DVI-HDMI nie udaje mi się uzyskać sensownego 1080p, więc chwilowo jadę na 720p. Co do poziomu czerni to jest jak dla mnie jak najbardziej akceptowalna, może "plazmowcy" by się do czegoś przyczepili ale ja się przesiadałem z LCD więc w moim odczuciu jest poprawa. Zapuściłem sobie gierką z kompa (Mirror's Edge), coby zobaczyć jak to jest z tym "legendarnym" input lagiem i muszę przyznać, że nawet jeśli coś takiego ma miejsce to ja go nie czuję, więc co za tym idzie, nie przeszkadza mi on. Nie wiem jeszcze jak wygląda sprawa w przypadku gier sieciowych - rzucę okiem na weekendzie. Mam możliwość sprawdzenia PS3 ale nie sądzę, żeby była jakakolwiek różnica w stosunku do komputera. Głównym zastosowaniem telewizora będzie właśnie "duży monitor" więc dlatego testuję tę opcję najpierw. Pobawiłem się też chwilę widgetami Yahoo ale jakoś mnie te dodatki nie "grzeją" - i tak podłączę TV do Media Center więc będę miał sporo więcej możliwości. Last but not least - zanim zacząłem cokolwiek ustawiać wlazłem do menu serwisowego, żeby zobaczyć co za matryca mi się trafiła. Już wiem, że nie jest to Samsung, a CMO. Problemów ze snem w nocy z tego powodu miał nie będę, natomiast chętnie bym się dowiedział na co trafił swego czasu Zitek, bo jego Samsung Polska zapewniało, że do tego modelu pakują swoje matryce. Tak czy inaczej ani myślę zwracać, o ile tylko wszystko w dalszym ciągu będzie OK.

@tajtuss - na tunerach ani ich współpracy z telewizorem się nie znam ale to co się dzieje u Ciebie na pewno nie jest input lagiem.

rudy

New member
Miałeś szanse 1:4 ,że trafisz na matrycę samsunga ,a może mniejszą.Samsung tnie koszty i do nowej produkcji pakuje matryce AU,CMO i CPT.Pytanie,czy są one gorsze,czas pokaże?

Zitek

New member
Hajawata napisał:
zanim zacząłem cokolwiek ustawiać wlazłem do menu serwisowego, żeby zobaczyć co za matryca mi się trafiła. Już wiem, że nie jest to Samsung, a CMO. Problemów ze snem w nocy z tego powodu miał nie będę, natomiast chętnie bym się dowiedział na co trafił swego czasu Zitek, bo jego Samsung Polska zapewniało, że do tego modelu pakują swoje matryce. Tak czy inaczej ani myślę zwracać, o ile tylko wszystko w dalszym ciągu będzie OK.

Hajawata, ja nie wchodziłem do menu serwisowego, ale wcześniej umknęła mi mała naklejka z boku TV, gdzie jest podane Version CN01 (czyli według wczesniejszych tu opisów - CMO).
Mamy zatem obaj matrycę CMO, a nie SAMSUNGa jak mnie zapewniał SAMSUNG POLSKA (a właściwie jeden z ich konsultantów).
Jednak nie przeszkadza mi to, bo jak na razie TV mi pasuje. :)

Zacząłem jednak zauważać pewien mankament, a mianowicie od czasu do czasu widzę klatkowanie (mimo że w Motion Plus juddering mam ustawiony na 7).
No i efekt rozmycia, który przy ruchach powoduje, ze obraz staje się mniej ostry.

Tutaj jednak plazma sprawuje się nieco lepiej, ale i tak wciąż uważam ten TV za świetny wybór i bardziej mi pasujacy niz poprzednia plazma SAMSUNGa, której mankamenty były dla mnie nie do przyjęcia (dlatego ją oddałem i zamieniłem na tego LCD).

Wiccan

New member
jestem świezo po zakupie Le 37 B 652T4W

Wg sprzedawcy ten model niczym nie rozni sie od dostepnych 650 i 651 oprócz przedniego panelu.

Natomiast jesli chodzi o tryby to mam: standard, dynamiczny, film i naturalny . A co z trybem GRA o ktorym tyle szumu?:/ Jestem posiadaczem konsoli wiec tym bardziej jest to frapująca kwestia.

Moze mam jakies stare oprogramowanie, skad mozna je sciagnac?

Czy sam jakies roznice miedzy 650 a 652 o ktorych powinienem jeszcze wiedziec?;/

Troche zaczalem sie niepokoic ze sprzedawca wprowadzil mnie w blad i prosze o pomoc doswiadczonych forumowiczow.

C7_4K

New member
RobikM napisał:
Obawiam się że o napisach możemy zapomnieć. Specyfikacja UPNP AV nie obsługuje napisów. Jak zorganizuję kilka metrów skrętki to sprawdzę to na moim Ovislinku WMU-6500FS. Z 'poprawionym' softem działa z DLNA, na orginalnym UPNP AV.

jak n poprawionym czyli na jakim bo tez mam tą obudowę ;/

jak by co to: gg: 8078023

swojak1

New member
Wiccan napisał:

Wg sprzedawcy ten model niczym nie rozni sie od dostepnych 650 i 651 oprócz przedniego panelu.

Natomiast jesli chodzi o tryby to mam: standard, dynamiczny, film i naturalny . A co z trybem GRA o ktorym tyle szumu?:/ Jestem posiadaczem konsoli wiec tym bardziej jest to frapująca kwestia.

Czy sam jakies roznice miedzy 650 a 652 o ktorych powinienem jeszcze wiedziec?;/

Troche zaczalem sie niepokoic ze sprzedawca wprowadzil mnie w blad i prosze o pomoc doswiadczonych forumowiczow.
[FONT=&quot]
W ogóle tej opcji nie używam? Ale spokojnie, ona jest podłączysz konsole lub inną grę i ta opcja Ci się uaktywni wtedy wejdź do menu – ustawienia – ogólne – tryb gry - jak telewizor wykryje grę to opcja będzie aktywna tylko ją włącz. Przyjemnej gry?

A tlewizor mam dokładnie [/FONT][FONT=&quot]taki [/FONT][FONT=&quot]sam, pytaj co już wiem odpowiem.
[/FONT]

Ostatnia edycja:

slawek1946

New member
Wiccan napisał:

(...)

http://www.samsung.com/pl/consumer/...visions&subtype=lcdtv&model_cd=LE37B652T4WXXH

Pod zdjęciem TV jest zakładka "support i centrum pobierania" - kliknąć
W spcyfikacjach w/w porównać różnice !!!

Hajawata

New member
rudy napisał:
Miałeś szanse 1:4 ,że trafisz na matrycę samsunga ,a może mniejszą.Samsung tnie koszty i do nowej produkcji pakuje matryce AU,CMO i CPT.Pytanie,czy są one gorsze,czas pokaże?
Względy oszczędnościowe mogą mieć tutaj coś do rzeczy (vide swego czasu dosyć pokrętna akcja Samsunga z monitorem 226BW: http://www.behardware.com/articles/667-1/samsung-226bw-a-and-s-series-the-verdict.html) choć z drugiej strony telewizor mam bodajże z kwietnia, a zatem krótko po wprowadzeniu na rynek. Przychylałbym sie więc raczej w kierunku teorii, że w tych modelach nigdy matryc Samsunga nie było... no chyba, że montowali je tylko przez pierwszy miesiąc produkcji. Jak wspomniałeś, w przypadku telewizorów nikt chyba póki co jednoznacznie nie wykazał, że panele innych dostawców są gorsze, więc po prostu nie widzę sensu zawracać sobie tym więcej głowy.

Zitek napisał:
Hajawata, ja nie wchodziłem do menu serwisowego, ale wcześniej umknęła mi mała naklejka z boku TV, gdzie jest podane Version CN01 (czyli według wczesniejszych tu opisów - CMO).
Mamy zatem obaj matrycę CMO, a nie SAMSUNGa jak mnie zapewniał SAMSUNG POLSKA (a właściwie jeden z ich konsultantów).
Sam później też zauważyłem tę nalepkę i u mnie pod Version jest dokładnie to samo.

Zitek napisał:
Zacząłem jednak zauważać pewien mankament, a mianowicie od czasu do czasu widzę klatkowanie (mimo że w Motion Plus juddering mam ustawiony na 7).
Gdzie widzisz ten efekt? Podczas oglądania telewizji czy korzystając z komputera/konsoli?

Do góry