Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

adamboro

New member
asd1 napisał:
a ja dostałem :D , czy pytałeś na infolinii samsunga czy masz gwarancję bez tej karty...

Na infolinii samsunga powiedzieli, że bez polskiej karty gwarancyjnej Samsung Polska nie wykona, żadnej naprawy gwarancyjnej, nawet jeśli numer seryjny widnieje w spisie produktów na Polskę. Duplikatu karty także nie wydają.

Jak dzisiaj zauważyłem w euro agd nie ma większych problemów z otrzymaniem karty gwarancyjnej ponieważ mają jak to gościu określił zapasowe (czytaj plik czystych kart gwarancyjnych)

kurczak80

New member
hamster666 napisał:
wielkie dzieki za szybka odpowiedz. W takim razie mam nadzieje ze popcorn audio converter jest w miare szybki :)
Jest szybki i bardzo prosty w obsłudze.
A co do tego ze jesteś nowy to nie zwalnia cię z korzystania z wyszukiwarki. Ja uważam że zaśmiecasz bo to kolejne pytanie na które dawno już udzieliłem odpowiedzi. Jeżeli wiesz już co to DTS i MKV to bez problemu pewnie znalazłbyś resztę.

Ostatnia edycja:

koski

New member
ponawiam pytanie o PC i gry...

Witam,

naczytalem sie na roznych forach nt INPUT LAG w tych tv i nie wiem co myslec...
czy ktos z Was, kto ma podpiety PC pod te modele moze sie wypowiedziec? chodzi mi o szybkie gry FPP, czy wyscigi.
U mnie ten tv ma glownie jako "Duuuzy" monitor do kompa pracowac :wink:

Pozdrawiam!

hamster666

New member
kurczak80 napisał:
Jest szybki i bardzo prosty w obsłudze.
A co do tego ze jesteś nowy to nie zwalnia cię z korzystania z wyszukiwarki. Ja uważam że zaśmiecasz bo to kolejne pytanie na które dawno już udzieliłem odpowiedzi. Jeżeli wiesz już co to DTS i MKV to bez problemu pewnie znalazłbyś resztę.
wiekszosc pytan sie tu powtarza i odpowiedzi do nich juz byly. jakbys teraz do kazdego pytania ktore sie powtorzylo pisal taka odpowiedz jak do mnie, bylby jeszcze wiekszy smietnik. Lepszym rozwiazaniem byloby usuwanie takich postow.
Ja niestety nie wiem jak to zrobic, jezeli ty masz taka moc, usun moje posty lacznie z tym.

Ostatnia edycja:

kurczak80

New member
Chciałeś wiedzieć czy program jest szybki to odpowiedziałem bo o to chyba nikt jeszcze nie pytał. Także nie widzę w moim poście nic bezsensownego.
Teraz piszę dopiero bezsensowną odpowiedź na twój bezsensowny post. :twisted:
I lepiej zakończmy tą bezsensowną dyskusję :)

Horhe Ortega

New member
a da się włączyć pass-thru dla audio po optyku?
aby przesłać do wzmacniacza oryginalne audio np z DTS
DTS po optyku ? Myślę że wiedząc jak łatwo możemy sami w mkv zjechać z DTS do AC3 , to nie chcą bulić za DTS tylko po to , żebyśmy mogli taki "DTS"! - wypuścić po optyku .

Ostatnia edycja:

kowal801

New member
Bez reklam
adamboro napisał:
. . A może AUO produkuje lepsze matryce niż Samsung i należy się cieszyć z matrycy AUO a nie z Samsunga?
Ja napisze krótko, jak słyszę słowo Tajwan to aż mnie ciarki po plecach przechodzą.Czyli wszystko na to wskazuje, iż w modelach 32/37 cali są panele produkcji Made in Tajwan.:grin:

Ostatnia edycja:

Zitek

New member
Człowieku, na jakim świecie Ty żyjesz?
A myślisz, ze np. taka firma jak SONY, to skąd ma większość podzespołów do swojego sprzętu???
A "Made in China" Cię nie przeraża? Bo co najmniej 50% wszystkich rzeczy, które Cię otaczają są właśnie stamtąd! :p

jayu

New member
Mam pytanie w kwestii PIP.

Czy dobrze rozumiem, że taka kombinacja jest możliwa:
tuner - full screen
PC (nieważne, czy po HDMI, czy HD15) - w okienku

Czy okienko obrazu dodatkowego można skalować (zwiększać/zmniejszać/przesuwać)?
Chodzi mi o to, żeby np. oglądać formułę 1 na full screen z tunera i jednocześnie wrzucić na część ekranu wyniki zawodników w poszczególnych sektorach (z f1.com)?

Sprawdzić tego sam nie mogę, bo nie mam (jeszcze) tego TV!

/jayu

swojak1

New member
jayu napisał:
Mam pytanie w kwestii PIP.

Czy dobrze rozumiem, że taka kombinacja jest możliwa:
tuner - full screen
PC (nieważne, czy po HDMI, czy HD15) - w okienku

Czy okienko obrazu dodatkowego można skalować (zwiększać/zmniejszać/przesuwać)?
Chodzi mi o to, żeby np. oglądać formułę 1 na full screen z tunera i jednocześnie wrzucić na część ekranu wyniki zawodników w poszczególnych sektorach (z f1.com)?

Sprawdzić tego sam nie mogę, bo nie mam (jeszcze) tego TV!

/jayu
[FONT=&quot]To było ale jeszcze raz: PIP można uaktywnić tylko, wiadomo po podłączeniu innego tunera po złączu HD MI, Komponent lub z PC. Okienko PIP można tylko przesuwać po rogach i ma tylko dwie wielkości nie ma płynnego powiększania. To ostatnie pytanie to raczej pobożne życzenia a nie możliwości TV z jednym tunerem. Być może [/FONT]Internet [FONT=&quot]- komp. przez złącze PC ale tego jeszcze nie miałem okazji sprawdzić.
[/FONT]

Ostatnia edycja:

chylo

New member
.....co do gwarancji....
to pech chciał że po tygodniu użytkowania B651 padła mi płyta główna,na drugi dzień zjawił się serwisant, nie spytał o gwarancje ani o paragon czy fakturę zakupu.Ponieważ mam polską gwarancję i fakturę zakupu spytałem dlaczego nie pyta o to_Odpowiedz była taka WYSTARCZĄ MI NUMERY NA NAKLEJCE KTÓRA ZNAJDUJE SIĘ Z BOKU TV
Być może po tych numerach stwierdzają w jakiejś swojej bazie danych czy TV jest czy też nie na gwarancji

jayu

New member
swojak1 napisał:
[FONT=&quot]To było ale jeszcze raz: PIP można uaktywnić tylko, wiadomo po podłączeniu innego tunera po złączu HD MI, Komponent lub z PC. Okienko PIP można tylko przesuwać po rogach i ma tylko dwie wielkości nie ma płynnego powiększania. To ostatnie pytanie to raczej pobożne życzenia a nie możliwości TV z jednym tunerem.[/FONT]

Dzięki za odpowiedź. Trochę pomogła, choć ton mógłby być przyjemniejszy.
Nigdzie nie pisałem, że moje wymagania dotyczą podwójnego tunera (pierwsze źródło to rzeczywiście wbudowany w TV tuner, ale drugie - to komputer - po HD15 (DSUB) lub HDMI).
Kontynuując serię pytań- jakiej mniej więcej wielkości są te "wielkości okienka PIP"?

/jayu

swojak1

New member
jayu napisał:
Dzięki za odpowiedź. Trochę pomogła, choć ton mógłby być przyjemniejszy.
Nigdzie nie pisałem, że moje wymagania dotyczą podwójnego tunera (pierwsze źródło to rzeczywiście wbudowany w TV tuner, ale drugie - to komputer - po HD15 (DSUB) lub HDMI).
Kontynuując serię pytań- jakiej mniej więcej wielkości są te "wielkości okienka PIP"?

/jayu
W tym piwerwszym poście dopisalem "[FONT=&quot] Być może [/FONT]Internet [FONT=&quot]- komp. przez złącze PC (Dsub) ale tego jeszcze nie miałem okazji sprawdzić." naprawdę trzeba to sprawdzić. Okienko większe to bezmała 1/5 - 1/6 ekranu to drugie [/FONT]trochę mniejsze można również ustawić po połowie ekran, większy lub mniejszy no mniej więcej tak.
Dodam że sprawdziłem, gdy jest obraz z kompa na ekranie [FONT=&quot]przez złącze PC (Dsub) [/FONT]podgląd jest z tunera TV, odwrotnie nie jest to możliwe.

Ostatnia edycja:

kowal801

New member
Bez reklam
chylo napisał:
pech chciał że po tygodniu użytkowania B651 padła mi płyta główna
Czy ktoś może napisać jak to możliwe, żeby po tygodniu padła płyta główna ?

zitek napisał:
A "Made in China" Cię nie przeraża? Bo co najmniej 50% wszystkich rzeczy, które Cię otaczają są właśnie stamtąd!
No właśnie przeraża :(, widać już po tygodniu pierwsze efekty, tak to jest z tymi składakami.

Ostatnia edycja:

Zitek

New member
Pokaż mi dzisiaj produkt np. producenta z Japonii, czy Niemczech, który w całości składa się z części wyprodukowanych w tym kraju i złożony tam właśnie! Sorry, ale nie ma takiego! Globalizacja, tania siła robocza itp.
Więc w dzisiejszych czasach takie zawodzenie i biadolenie jest co najmniej śmieszne.
Poza tym, wszystko może się zepsuć (patrz chociażby na całkiem sporą awaryjność marki Mercedes, za której produkty płaci się przecież krocie).

surfer

New member
Zitek napisał:
Surfer,
tak, jak pisałem, jest kilka rzeczy w plaźmie niezmiennych, które na pewno się w serii B Samsunga nie zmieniły:
- jednak wciąż pozostające powidoki np. po logo (które po jakims czasie znikają, ale kto wie, co byłoby za jakiś czas, skoro dzieje się tak praktycznie od poczatku?)

LCD też mają powidoki, choć w mniejszej ilości

Zitek napisał:
- jednak zdecydowanie mniejsza ostrość plazmy (obraz jakby zmulony) aniżeli w LCD
zapraszam do mnie na TVP HD lub Eurosport HD i poszukanie zamglonego obrazu :). Jeśli w SD to wiele zależy od sygnału.

Zitek napisał:
- zalecana przez wielu konieczność początkowego procesu wypalania plazmy
ta wada znika po kilkunastu dniach

Zitek napisał:
- poziome smugi od np. ciemnych napisów na jasnym tle (coś o czym mało kto pisze, a co wynika z samej technologii wyświetlania plazmy - mi to akurat przeszkadzało, choć nie wszyscy to zauważają).
Jesteś pierwszym, który o tym pisze - chyba że miałeś wadliwy egzemplarz

Zitek napisał:
Wierz mi, ze teraz w końcu jestem baaardzo zadowolony z mojego TV.
Przy tamtej plaźmie miałem niedosyt, nawet oglądając programy w HD.
Teraz w końcu widzę, czym inni się tak ekscytowali - obraz super ostry, czysty i soczysty! :)
Jak dla mnie różnica w obrazie HD także jest, na korzyść LCD.

I bardzo dobrze, że jesteś zadowolony. Ale przez zwykłą rzetelność i dla tych, którzy będą szukać tutaj informacji do porównań dobieraj odpowiadające sobie jakością wyświetlacze. Seria A w LCD i plazmach jest gorsza niż seria B i to jest fakt. Dla uproszczenia podam, że gdybyś porównał LCD serii A z plazmą serii B wynik byłby dokładnie odwrotny - pisze o Twoich odczuciach. I by było jasne - nie mam zamiaru kogokolwiek naciągać na jedną lub drugą technologię, lecz wypowiadając się tutaj należy zachować obiektywność.

pozdrawiam

Hajawata

New member
surfer napisał:
Zitek napisał:
poziome smugi od np. ciemnych napisów na jasnym tle (coś o czym mało kto pisze, a co wynika z samej technologii wyświetlania plazmy - mi to akurat przeszkadzało, choć nie wszyscy to zauważają).
Wtrącę się odnośnie tego punktu - nie wiem czy Zitkowi nie chodziło o tzw traila, który pojawia się na plazmach.
Tutaj jest to wyjaśnione: hdtvtest.co.uk/news/plasma-phosphor-trail-2007040133.htm (przekopiujcie sobie linka, bo jestem za "młody" tutaj, żeby móc wkleić "klikalną" wersję)

kowal801 napisał:
Czy ktoś może napisać jak to możliwe, żeby po tygodniu padła płyta główna ?
"jak to możliwe, żeby po tygodniu padła płyta główna"
Napisałem. Nie dziękuj :D

rafal.b

New member
Witam serdecznie !! Mam pytanie do użytkowników B650 z siecią domową WiFi -- Czy istnieje możliwość oglądania filmów poprzez DLNA po sieci Wifi czy tylko poprzez LAN ???? oraz czy karta sieciowa musi być Samsunga WIS-09 czy 08 ??? Z góry dziękuje z odpowiedz !!

Zitek

New member
surfer napisał:
LCD też mają powidoki, choć w mniejszej ilości

zapraszam do mnie na TVP HD lub Eurosport HD i poszukanie zamglonego obrazu :). Jeśli w SD to wiele zależy od sygnału.

ta wada znika po kilkunastu dniach

I bardzo dobrze, że jesteś zadowolony. Ale przez zwykłą rzetelność i dla tych, którzy będą szukać tutaj informacji do porównań dobieraj odpowiadające sobie jakością wyświetlacze. Seria A w LCD i plazmach jest gorsza niż seria B i to jest fakt. Dla uproszczenia podam, że gdybyś porównał LCD serii A z plazmą serii B wynik byłby dokładnie odwrotny - pisze o Twoich odczuciach. I by było jasne - nie mam zamiaru kogokolwiek naciągać na jedną lub drugą technologię, lecz wypowiadając się tutaj należy zachować obiektywność.

pozdrawiam

Surfer,
idziemy o zakład, ze między seria A LCD Samsunga, a serią B nie ma zbyt wielkich różnic w obrazie?
Założę się, że gdybyś postawił takie TV obok siebie, to nie rozróżniłbys obrazu pomiędzy nimi.
Ja widziałem w akcji TV LCD poprzedniej serii i co? Obraz był ostrzejszy niz na mojej plaźmie, biel była bielsza, żadnych powidoków i innych problemów charakterystycznych dla plazmy!!!
Widziałem tez serię B lazmy w akcji i zbytnio nie różniło się to od serii A - cóż, taka technologia...

Ja rozumiem twój dyskomfort pozakupowy (sam taki miałem) i to, że teraz jesteś na etapie udowadniania sobie, jakiego to dobrego zakupu dokonałeś na podstawie zachęt innych "plazmo-fanów" i sam się przekonujesz, że dokonałeś właściwego wyboru.
NIESTETY!!! Prawda jest okrutna!
LCD ma jednak lepszy obraz pod wieloma względami (ostrzejszy, bardziej szczegółowy i bez problemów plazmy, choć także ze swoimi brakiami tzn. bez idealnej czerni i "gubieniem" kolorów pod kątem, ALE WCIĄZ LEPSZYM!).
Jak tłumaczyć Twoja obecność tutaj, skoro jesteś użytkownikiem plazmy?
Czyżbyś jednak nie do końca był pewny, ze dobrze wybrałeś i wciąż szukasz czegoś innego? Masz rację - Twój wybór był niezbyt dobry!
Ja miałem możliwość zmiany technologii; skorzystałem z niej i bardzo się z tego cieszę! :)
Ty też miałeś, ale ślepo podążyłeś za "plazmą" i nadal czujesz niedosyt, stąd Twoja obecność na forum dotyczącym LCD... Sam bym się tak czuł, więc Cię w pewien sposób rozumiem i nie potępiam!

Jednak nie przekonuj innych do tego, do czego sam wewnetrznie jednak nie jestes przekonany (tak jak Ty piszesz o moich odczuciach i je interpretujesz zupełnie niesłusznie, tak ja pozwalam robic sobie z Twoimi).

Pozdrawiam

lexo

New member
Witam. Mam pytanie odnośnie tego modelu. Szukam TV do gier (ps3), oglądania sportu i filmów BR. Zależy mi najbardziej na płynności i po pewnych oględzinach spędzonych w kilku sklepach uważam, że ten model wyświetla obraz płynnie. Waham się między tym a plazmą Panasonica G10e. Wiem, że za te pieniądze czeka mnie kompromis - albo migotanie plazmy połączone z super naturalnymi kolorami, kontrastem i czernią albo stabilny obraz nadający się do zdjęć za to z gorszym kontrastem.

Jak samsung sprawuje się w meczach piłki nożnej na HD? Czy przy bardziej dynamicznych momentach niekoniecznie zawartych na demo samsunga obraz nadal jest płynny czy zdarzają się lekkie skoki? Interesuje mnie jeszcze jak jest z kontrastem, zwłaszcza czarny na czarnym, czy nie gubi szczegółów w "czerni absolutnej". Cyfry cyframi ale mi chodzi o praktykę i waszą szczerą chodź subiektywną ocenią w tej materii. O czas reakcji matrycy nie pytam bo zakładam, że chodź jest wystarczający to rewelacyjny nie jest bo gdyby był to z pewnością producent chwalił by się nim.

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Do góry