Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

MiChalSzy napisał:
a teraz coś z innej beczki. Wczoraj zrobiłem upgrade firmware'u. Wszystkie ustawienia oczywiście się wyczyściły. Ustawiłem Kraj na "inne" tak jak poprzednio, jednak zamiast youtube teraz mam yahoo. Widziałem w poprzednich postach, że nie tylko ja mam ten problem. Czy komuś udało się powrócić do youtube? Jeżeli tak to jak? Jakieś propozycje?
hehe, miałem ten sam problem
po update ustawiło mi się yahoo, chyba z 5 x stroilem tv na rożnych ustawieniach, nic nie pomagało
dopiero jak przytrzymałem dłużej przycisk EXIT tv wrócił do ustawień fabrycznych i udało się wszystko ustawić.
Wcześniej jak stroiłem przez plug&play to nie mogłem ustawić kraj na Polskę, nie było takiej opcji

MiChalSzy

New member
Dzięki lolekanabolek. Dzięki twojej poradzie mogę znowu cieszyć się youtube:). Przy następnych aktualizacjach zanim ustawię kanały będę musiał sprawdzić czy jest youtube żeby nie mieć dwa razy więcej roboty.
Szkoda, że nie można sobie zapisać konfiguracji w jakimś pliku.

lelus1

New member
Różnica pomiędzy Samsungiem LA40B651 a Samsungiem LA40B653

Szanowni uczestnicy niniejszego forum.
Mam pytanie dotyczące różnicy pomiędzy Samsungiem LA40B651 a Samsungiem LA40B653. Na stronie producenta nie znalazłem opisu i zdjęć serii 651, natomiast jeżeli przyjrzeć się zdjęciom zamieszczonym na stronach sklepów wyszukanych przy pomocy porównywarki cenowej, to wydaje się, że zewnętrznie nie ma różnicy. Co to za dziwo ten 651, może ktoś coś wie na ten temat.

MiChalSzy

New member
Witam.
Mam kolejny problem. Od kilku lat mam głośniki 5.1 Geniusa i z powodzeniem używam ich jako głośników do komputera. Pomyślałem sobie, że mógłbym je podłączyć do TV jednak nie bardzo się na tym znam. Poniżej fotka z wejściami na głośnikach (niestety nie mam aparatu więc fotka zrobiona komórką - sorry za jakość).
hatetepe://s4.zapodaj.net/67881313.jpg.html (nie mogę dodać linka pomimo tego, że ma już 5 wypowiedzi na swoim koncie)
Gdy podłącze do pierwszych dwóch wejść (TV) i to samo zrobie w TV (audio out). To dźwięk z TV słychać we wszystkich głośnikach, ale nie działa subwoofer (co jest oczywiste) - jak już ktoś wspomniał jest straszne opóźnienie dźwięku w stosunku do głośników w TV.
Co zrobić aby podłączyć głośniki tak aby działał również subwoofer? W głośnikach mam 6 wejść a w TV tylko 5.

marsz99

New member
lelus1 napisał:
Mam pytanie dotyczące różnicy pomiędzy Samsungiem LA40B651 a Samsungiem LA40B653. Na stronie producenta nie znalazłem opisu i zdjęć serii 651, natomiast jeżeli przyjrzeć się zdjęciom zamieszczonym na stronach sklepów wyszukanych przy pomocy porównywarki cenowej, to wydaje się, że zewnętrznie nie ma różnicy. Co to za dziwo ten 651, może ktoś coś wie na ten temat.

postaraj sie i poczytaj kilka postów wyżej albo opcja szukaj i dowiesz dużo na temat 651..

shia2

New member
37 co kupić

Chciałam kupić Samsunga, ale ma odbijającą światło matrycę, Philips 9603d nie ma mpeg4, Sharp nówka jest tylko w wersji 32, LG 200Hz i mpeg4 jeszcze nie ma i z opinii jest zawodny, i znów jestem w punkcie wyjścia. W sklepach wciskają w promocji stare modele i kazdemu coś brakuje (albo mpeg4 albo 100 HZ lub USB), czy są gdzieś porównania różnych modeli?

lelus1

New member
Różnica pomiędzy Samsungiem LA40B651 a Samsungiem LA40B653

Dla zainteresowanych tematem mam już chyba odpowiedź. Otóż od strony technicznej różnicy nie ma żadnej. Kolorystycznie te telewizory też się prawie nie różnią, jedynie usytuowanie przycisków na obudowie sterujących ich pracą jest inne. W modelu 651 są one umiejscowione pod ekranem na środku, a w 653 też na dole pod ekranem ale po prawej stronie (patrząc na wprost telewizora). Nie wiem jak jest z podświetlaniem przycisków bo na zdjęciach tego nie widać. Moje pytanie to pokłosie bałaganu lub braku staranności jaką można zaobserwować na stronach sklepów internetowych. Zarządzający tymi stronami mylą zdjęcia i np. różne modele firmują tą samą fotką. Przestrzegam przed tym potencjalnych kupujących. Najlepiej jednak jest się przejść do sklepu i obejrzeć interesujący nas model na własne oczy. Jeżeli ktoś wie jeszcze coś więcej w tej sprawie to proszę o podzielenie się swoją wiedzą.

devildriver85

New member
Kontrast Statyczny

Byłem w sklepie i dowiedziałem się, że o wiele ważniejszy od kontrastu dynamicznego (który wszędzie jest podawany) jest kontrast statyczny bo to on tak naprawdę wpływa na jakość obrazu. Wie ktoś jaki kontrast statyczny ma ten samsung?bo że ba ultra kontrast dynamiczny każdy wie;/:???:

RobikM

New member
MiChalSzy napisał:
...Za te problemy odpowiada jednak chyba DS207+. Produkty Synology wspierają narazie tylko UPnP, natomiast DLNA ma być wspierane w drugiej połowie roku. Napisów nie wyświetla a próbowałem w różnych formatach. Te same napisy gdy film oglądam z usb są wyświetlane..
...

Obawiam się że o napisach możemy zapomnieć. Specyfikacja UPNP AV nie obsługuje napisów. Jak zorganizuję kilka metrów skrętki to sprawdzę to na moim Ovislinku WMU-6500FS. Z 'poprawionym' softem działa z DLNA, na orginalnym UPNP AV.

bczajka

New member
lelus1 napisał:

wejdź na stronę np. maximedia.pl, tam zdjęcie 40calowego b651 jest prawidłowe. Wiem, bo taki posiadam osobiście.

bczajka

New member
lelus1 napisał:
Dla zainteresowanych tematem mam już chyba odpowiedź. Otóż od strony technicznej różnicy nie ma żadnej. Kolorystycznie te telewizory też się prawie nie różnią, jedynie usytuowanie przycisków na obudowie sterujących ich pracą jest inne. W modelu 651 są one umiejscowione pod ekranem na środku, a w 653 też na dole pod ekranem ale po prawej stronie (patrząc na wprost telewizora). Nie wiem jak jest z podświetlaniem przycisków bo na zdjęciach tego nie widać. Moje pytanie to pokłosie bałaganu lub braku staranności jaką można zaobserwować na stronach sklepów internetowych. Zarządzający tymi stronami mylą zdjęcia i np. różne modele firmują tą samą fotką. Przestrzegam przed tym potencjalnych kupujących. Najlepiej jednak jest się przejść do sklepu i obejrzeć interesujący nas model na własne oczy. Jeżeli ktoś wie jeszcze coś więcej w tej sprawie to proszę o podzielenie się swoją wiedzą.

mój 651 nie ma żadnego podświetlenia przycisków na obudowie, chyba że jeszcze tego nie odkryłem;)

Samsung1975

New member
Dziala u was moze przewijanie do tylu gdy sie oglada filmy (*.mkv) z USB ? Do przodu dziala, stop, play, pauza etc ale do tylu nie. Nie wiem czy to tylko u mnie jest tak czy moze rowniez u innych uzytkownikow. A moze tylko sa problemy z plikami .mkv, innych nie probowalem (ciekawe czy .avi przewija do tylu).

groch20

New member
hmm, po tygodniu zabawy z 40B651 doszedlem do wniosku ze cos kiepski jest ten system 100Hz.
Z orginalnym firmware 1005.3 praktycznie nie dalo sie ogladac mkv 1080p przy 100Hz bo niezaleznie od ustawien szarpanie obrazu bylo nieznosne.
Po upgrajdzie do 1008 jest juz lepiej ale nadal zdarza sie ze obraz szarpie na wolno scrolujacej panoramie co bardzo kiepsko wplywa na odbior. :(

trebord

New member
Witam wszystkich.
Jakiś czas temu zafundowałem sobie telewizję cyfrową z Dialogu (+internet),. Po podłączeniu telewizora z tunerem kablem hdmi nie da się wyświetlić żadnego programu na pełnym ekranie, nawet te nadawane w 16:9 ( czarne pasy na dole u góry i po bokach) Próbowałem wszystkich możliwych ustawień. Pełny ekran uzyskuję jedynie na kablu euro, jakiej jakości jest obraz nie muszę chyba mówić. Co ciekawe menu tunera, pięknie wyświetla się na pełnym ekranie! Technicy z Dialogu poinformowali mnie, że tak ma być , a jak chcę obraz na pełnym ekranie to mam podłączyć urządzenia przez kabel euro! Nie potrafiono mi wyjaśnić po co oferują telewizję cyfrową, kiedy nie można jej normalnie oglądać, oraz po co jest wyjście hdmi w tunerze.

Mam więc prośbę do znawców tematu o wyjaśnienie czy taka sytuacja jest normalna. Mam zamiar zrezygnować z Dialogu, chciałbym zamiast tego Cyfrę+ lub Polsat i mam pytanie:

Czy nie będzie przypadkiem podobnego problemu?

A może to wina tego panelu. A gdzie w B650 jest funkcja overscan???

markov10

New member
Panowie, troszke glupie pytanie, ale jak dorzucic do jakiegos filmu odtwarzanego przez USB napisy? :hmm:

&

Jak wejsc do menu serwisowego, chcialbym sprawdzic wersje firmware ;)

neo2006a

New member
Pobrac plik tekstowy z napisami do filmu i wrzucic na USB. Musi miec te sama nazwe co film.

Nie trzeba wchodzic do Menu serwisowego. Wersja firmware jest tam gdzie aktualizuje sie soft. Wlacznie z mozliwoscia powrotu do starego.

@Trebord W trybie HDMI nie wlaczysz overscan bo Tv wyswietla taki obraz jaki dostaje od tunka i tak ma byc. Musialbys pokombinowac czy w tunerze nie ma do tego jakiejs opcji.

Ostatnia edycja:

slawek1946

New member
trebord napisał:
Witam wszystkich.
Jakiś czas temu zafundowałem sobie telewizję cyfrową z Dialogu (+internet),. Po podłączeniu telewizora z tunerem kablem hdmi nie da się wyświetlić żadnego programu na pełnym ekranie, nawet te nadawane w 16:9 ( czarne pasy na dole u góry i po bokach) ...

Mam więc prośbę do znawców tematu o wyjaśnienie czy taka sytuacja jest normalna. Mam zamiar zrezygnować z Dialogu, chciałbym zamiast tego Cyfrę+ lub Polsat i mam pytanie:

Czy nie będzie przypadkiem podobnego problemu?

A może to wina tego panelu. A gdzie w B650 jest funkcja overscan???

Mam tuner "Echostar DSB-7100HD" w TV ustawione 16:9, w tunerze <Ustawienia użytkowe>
1.Typ telewizora -> 16:9
2.Konwersja proporcji ->
"Pan 7 Scan" pełny ekran (w 4:3 obcina góra i dół)
"Letterbox" pasy po lewej i prawej (w 4:3)

Podłączony tuner kablem HDMI przy nadawaniu w 16:9 automatycznie pełny ekran

karolmok

New member
Moim zdaniem w stosunku do a656 i a756 postępu w obrazie nie widać , nie równe podświetlanie i niebieską czerń widać nawet w sklepie na plus lepsze wyposarzenie i podobno skaler sd choć tego nie mogłem z twierdzić

Do góry