Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

allen

New member
Witam jestem posiadaczem 32 calowego b650 i mam pytanie. Czy da się oglądać z dysku zewnętrznego np. Western Digital WDME1600TE filmy w formacie .mkv o pojemności np 15 GB, czy też nie?

januszkop

New member
pojemność

allen napisał:
Witam jestem posiadaczem 32 calowego b650 i mam pytanie. Czy da się oglądać z dysku zewnętrznego np. Western Digital WDME1600TE filmy w formacie .mkv o pojemności np 15 GB, czy też nie?
to nie zależy od wielkości pliku tylko od kodowania - np. nie czyta plików w formacie DV zrzucanych z kamery mimo tego, że pliki mają rozszerzenie .AVI

allen

New member
lolekanabolek napisał:
podłącz dysk i sprawdź :hmm:

Dobre. Dysk najpierw trzeba kupić, i jeśli mam go specjalnie kupować po to tylko by się później okazało, że mi filmy tną to dziękuję bardzo. Oglądałem film w .mkv z odtwarzacza .mp3 podłączonego pod usb a ściślej ostatnie 2 odcinki lostów w wysokiej rozdzielczości(jakoś 1,5GB) i wyglądało to naprawdę fajnie. I dlatego też, zastanawiam się nad zakupem tego dysku bym mógł sobie jakiś filmik w w wysokiej rozdzielczości z rozszerzeniem .mkv oglądać.

A co do kodowania to nie znam się na tym, oczekuje odpowiedzi czy filmy, które moge sobie pościagać z neta, a mają kilkanaście GB jeden będą mi chodzić płynnie z tego dysku podłączonego pod USB.

bobitos

New member
allen napisał:
Dobre. Dysk najpierw trzeba kupić, i jeśli mam go specjalnie kupować po to tylko by się później okazało, że mi filmy tną to dziękuję bardzo. Oglądałem film w .mkv z odtwarzacza .mp3 podłączonego pod usb a ściślej ostatnie 2 odcinki lostów w wysokiej rozdzielczości(jakoś 1,5GB) i wyglądało to naprawdę fajnie. I dlatego też, zastanawiam się nad zakupem tego dysku bym mógł sobie jakiś filmik w w wysokiej rozdzielczości z rozszerzeniem .mkv oglądać.

A co do kodowania to nie znam się na tym, oczekuje odpowiedzi czy filmy, które moge sobie pościagać z neta, a mają kilkanaście GB jeden będą mi chodzić płynnie z tego dysku podłączonego pod USB.

Mam TV od 1,5 miecha i kupiłem dysk 500 GB (na początek) i jakieś 30 filmów mkv i wszystkie chodzą bez cięcia , obraz petarda , ale w niektórych jest problem z dźwiękiem (DTS-u nie odtworzy- trzeba konwertowć do AC3-najlepiej popcornem 10 min i gotowe) Rozmiar filmów do 12 GB i nic się nie dzieje , wiekszych nie próbowałem szkoda łącza.

Garf

New member
Witam,
Zastanawiam się nad kupnem tego TV, głównie pod xboxa. Przeczytałem w tym wątku masę postów, jednak nie jestem nadal przekonany. Wszystko mi odpowiada, jednak słyszałem o występowaniu dużego input laga w tym modelu. Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć w tym temacie? A może moglibyście polecić jakiegoś innego Samsunga pod ixiaka? Dzięki!

ksiezopolski

New member
co idzie optykiem

czy moze mi ktos powiedziec co idzie opt out na tv , czy trzeba go jakos uruchamiac, poniewaz po podlaczeniu do kina nie dziala, natomiast po podlaczeniu za pomoca chinchow leci dzwiek tylko oczywiscie stereo. Prosze o pomoc.

yarodilah

New member
samsung b650+laptop+logitech z-5500

Witam,
Proszę o podpowiedź jak podłączyć samsung b650+laptop+logitech z-5500 za pomocą kabla hdmi i optycznego. Czy z lapka przez samo hdmi poleci, że tak powiem ;)dźwięk do tv ?

Jak kombinowałem tak podłączyć (teoretycznie) z lapka do tv kablem hdmi i optykiem z lapka do z-5500. Nie wiem czy jakość dźwięku będzie dobra i czy jest szansa uzyskać 5.1 i DTS.

:confused::D

dzudzu9

New member
Błyszcząca matryca

Witam szanownych forumowiczów ;)
Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem TV i co tu dużo mówić, za te pieniądze w tej chwili nie ma nic lepszego na rynku. Na moje potrzeby w zupełności wystarczy 37" (37B650), będę oglądał z odległości 2,5-3m. Odnośnie brzęczenia to już wiem, że u niektórych jest lepiej, u innych gorzej... Zależy jak się trafi. Co mnie bardziej interesuje, to jak wygląda na codzień korzystanie z TV z błyszczącą matrycą?... Czy nie odbija za bardzo światła i innych przedmiotów?... Mam lapka HP z błyszczącą matrycą i jak siadam, żeby coś na nim porobić, a za sobą mam okno (strona północna) to strasznie je odbija i korzystanie jest bardzo mało komfortowe :/ Po prostu trzeba gdzie indziej usiąść bo odbija niemiłosiernie :/ Proszę o wasze odczucia w tym temacie.
Druga sprawa to 100Hz... Stać mnie na ten dodatkowy wydatek, ale z drugiej strony mogę kupić 37B550 i zaoszczędzę ~700zł... Co prawda na korzyść 37B650 przemawia możliwość odtwarzania filmów z USB, ale w tym momencie najbardziej chciałbym się dowiedzieć jak wygląda te 100Hz? Warto dopłacić te 700zł? Duża jest różnica w obrazie porównując modele 37B550 i 37B650?
Sorry, że tak długo, ale te kwestie bardzo mnie nurtują i de facto wstrzymują mnie z zakupem :/
Z góry dzięki za Wasze odpowiedzi.

kwasior21

New member
A to i ja o cos zapytam. Podpialem 37B650 do kompa. Karta 9600GT, kabel Hdmi 1.6m Alphard'a. Wlaczam sobie fear 2 do testow w full hd a tu takie smuzenie ze grac sie nie da:/ Owszem ta gra jest troche dziwaczna i naszpikowana roznymi efektami ale bez przesady. Czy moge miec felerny model ? czy to w ogole mozliwe? Jak sadzicie?

Pozdro.

macek

New member
Bez reklam
No to ja zapytam bardziej kumatych niz ja w sprawie internetu po wifi nabylem wlasnie adapter samsunga podlaczylem i.... lipa tzn. siec mi znajduje ip.i tak dalej problem mam tylko z bramka cos nie tak.
Wpisuje recznie i nic dalej to samo.
W domu po wifi chodzi mi jeszcze laptop oraz ps3.

Wiem,ze gdzies o tym byla mowa tzn.po kablu ale nie bede na nowo wertowal calego watku.:roll:

MIRO-GN

New member
Kalibracja

mam pytanko czy ktoś z Was robił profesjonalną kalibracje swojego tv ?
( chodzi mi kalibracje urządzeniami a nie na tzw. "oko" :) )
jeśli tak to czy mocno pozmieniały się ustawienia

swojak1

New member
dzudzu9 napisał:
Witam szanownych forumowiczów ;)
Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem TV i co tu dużo mówić, za te pieniądze w tej chwili nie ma nic lepszego na rynku. Na moje potrzeby w zupełności wystarczy 37" (37B650), będę oglądał z odległości 2,5-3m. Odnośnie brzęczenia to już wiem, że u niektórych jest lepiej, u innych gorzej... Zależy jak się trafi. Co mnie bardziej interesuje, to jak wygląda na codzień korzystanie z TV z błyszczącą matrycą?... Czy nie odbija za bardzo światła i innych przedmiotów?... Mam lapka HP z błyszczącą matrycą i jak siadam, żeby coś na nim porobić, a za sobą mam okno (strona północna) to strasznie je odbija i korzystanie jest bardzo mało komfortowe :/ Po prostu trzeba gdzie indziej usiąść bo odbija niemiłosiernie :/ Proszę o wasze odczucia w tym temacie.
Druga sprawa to 100Hz... Stać mnie na ten dodatkowy wydatek, ale z drugiej strony mogę kupić 37B550 i zaoszczędzę ~700zł... Co prawda na korzyść 37B650 przemawia możliwość odtwarzania filmów z USB, ale w tym momencie najbardziej chciałbym się dowiedzieć jak wygląda te 100Hz? Warto dopłacić te 700zł? Duża jest różnica w obrazie porównując modele 37B550 i 37B650?
Sorry, że tak długo, ale te kwestie bardzo mnie nurtują i de facto wstrzymują mnie z zakupem :/
Z góry dzięki za Wasze odpowiedzi.
[FONT=&quot]
Witam! Z tym co w obecnej chwili wiem to nieco się podzielę chociaż na pewno różni użytkownicy mają różne odczucia i poglądy co do tego telewizora, oczywiście ja go mam od półtora miesiąca, i tak: jeżeli chodzi o brzęczenie mówię to o swoim odbiorniku?, to niema żadnego brzęczenia ani z kpompa połączonego po LAN-ie niema z programów telewizyjnych niema również jak odtwarzam z pendrive filmy u mnie tego nie ma a domownicy mają wyczulony słuch. Jeżeli chodzi o matryce to nie ona jest błyszcząca tylko jest nałożona na nią szyba z plexiglasu która jest błyszcząca, lepiej światła nie mieć za plecami, mi to nie przeszkadza. Telewizorowi dodaje to dostojeństwa, doprawdy jest elegancki. Jeżeli chodzi o te 100Hz to nic nie mogę powiedzieć. Inni na pewno coś wiedzą więcej natomiast mam „Filipsa” 32 cale to obraz jest również piękny i na koniec telewizor posiada bardzo dużo bajerów dla lubiących się tym bawić dla mnie osobiście zupełnie mało przydatne. Oprogramowanie sporo ma do życzenia, z kompa, ten sam film wyświetlając bezpośrednio przez port LAN nie można przewijać, ale nie każdy i to dzwne? a z pendrive można i trochę kodeków brakuje to już inni pisali tu na forach.
Pozro.[/FONT]

Ostatnia edycja:

dzudzu9

New member
Ad. Błyszcząca matryca

Wielkie dzięki swojak1 za odpowiedź na mojego posta.
Może ktoś jeszcze podzieli się swoimi odczuciami dotyczącymi błyszczącej matrycy oraz czy podpowie czy na prawdę warto dopłacić te ~700zł żeby mieć w TV 100Hz?...
Z góry wielkie dzięki.

leszcz-yk

Member
yarodilah napisał:
Dzięki za odp. ja próbowałem na różnych pendrivach w różnych gniazdach usb tv i 32gb ocz i kingstona data traveler 1gb i pojedyńcze pliki w katalogach i bez katalogów i ze zmianami nazw i nic.........w takim razie czekamy na kogoś komu udało się to odpalić w tv i podzieli sie znami instrukcją :eek:

LE37B650:eek:k:

To wina oprogramowania. Nie działa i już. Pisać do Samsunga, ze zrypali Content Library - jak będzie dużo zgłoszeń to poprawią.
Korci mnie, żeby zdeassemblować firmware i sprawdzić w jakich katalogach mają być pliki, żeby je widział.... bo to normalnie "porażka" - taki babol.

leszcz-yk

Member
allen napisał:
1. Należałoby poczytać zanim zada się kolejne 150 pytanie dotyczące tego samego. I tak zamiast 30tu rzeczowych stron mamy 120 stron w większości powielonych....

2. Minimum znajomości chociażby terminologii by się przydało ZWŁASZCZA facetowi. POJEMNOŚĆ to może mieć akwarium, ewentualnie dysk czy pendrive - film ma ROZMIAR.

3. Ty nie OCZEKUJESZ odpowiedzi, tylko GRZECZNIE CZEKASZ, AŻ ktoś kto chce pomóc ŁASKAWIE udzieli Ci odpowiedzi LENIU.

4. Znałbyś się minimum na technice to wiedziałbyś, że problem przy odtwarzaniu leży po stronie kodeków i mocy kompresji - więc nie musisz kupować wielkiego dysku - starczy mały pendrive i WYCINEK filmu, który ściągnąłeś z sieci - ale to trzeba zrobić, minimum wiedzy i chęci.

Ostatnia edycja:

leszcz-yk

Member
Jari1234567 napisał:
... Przy testowaniu połączenia (menu TV) ADRES MAC - OK, ADRES IP - OK, PAKIET DLA BRAMY - OK natomiast PAKIET DLA DOMENY - X (NG) i nie wiem dlaczego!!
Jak chcesz odtwarzać filmy z komputera potrzebujesz jedynie komunikacji pomiędzy TV i komputerem - u mnie na teście działa jedynie "MAC i IP - OK".

Warto sprawdzić czy z komputera możesz "zapingować" TV. Jak możesz zapingować to wina, że TV nie widzi filmów leży po stronie oprogramowania/ustawień na kompie.

Do góry