Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

michal102

New member
adachorr napisał:
Podłączyłem ją przez chinche(te 3 kabelki)

Jeśli to "te 3 kabelki" dołączone do zestawu z konsolą, to jest to kabel composit który nadaje się co najwyżej na śmietnik.
W przypadku PS2 i TV LCD (choć moim zdaniem PS2 i TV LCD to kiepski zestaw) najlepszy powinien być kabel COMPONENT. Niestety kabel ten jest dość drogi (kabel dobrej jakości) i nie gwarantuję Ci, że input lag zmaleje, ale na pewno zdecydowanie poprawi jakośc obrazu.

Ja gram na PS3 po kablu HDMI i w trybie gry input lag jak dla mnie nie istnieje, a jestem na to bardzo wyczulony :D

Pozdro.

Tommy_M

New member
michal102 napisał:
Ja gram na PS3 po kablu HDMI i w trybie gry input lag jak dla mnie nie istnieje, a jestem na to bardzo wyczulony :D

Pozdro.

Ja też jestem skrajnie wręcz wyczulony i tez w trybie gra na hdmi nie jestem za cholerę w stanie odczuć tego input laga - nie istnieje!

Grzegorz82

New member
Mam do Was pytanie zamierzam kupic Tv 32B653 i sie tak zastanawiam czemu roznica w cenach tych modeli jest taka duza miedzy B650 a B653 jak wyczytałem na forum to jest tylko roznica w kolorze a roznica w cenie to prawie 400zl a moze te modele roznia sie czyms jeszcze, jesli tak to prosze o info gdyz na forum nie znalazlem konkretnej odpowiedzi albo nieuwaznie czytałem ;)

a.miniu

New member
a.miniu: "słaby odbiór SD Multimedia (kablówka)+ moim zdaniem kiepski tuner analogowy w tym TV."
To jednak martwi. W recenzjach pisali o doskonałym skalowaniu sygnału SD. To jak to w końcu jest?

No właśnie to też był jeden z powodów który u mnie przeważył za wyborem.
Niestety na jakość sygnału SD na razie nic nie mogę poradzić, a tuner w moim Samie jest na pewno słabszy niż w starym Thomsonie. Może jednak nie jest aż tak źle bo oglądałem ostatnio u kolegi na słabszym modelu i SD też wyglądała nieciekawie, a kablówkę analogową ma lepszej jakości.

giekol

Member
MAdam, masz model B651. Możesz coś powiedzieć jak wygląda sport na samie. Chcem kupić model 46B650, będę duż oglądał sportu, a zwłaszcza piłki nożnej. Ktoś wspominał, że przy szybkim ruchu kamery rozmywa mu się obraz, co możesz powiedzieć na ten temat. Z góry dziękuję za opinię.

perc

New member
a.miniu napisał:
a.miniu: "słaby odbiór SD Multimedia (kablówka)+ moim zdaniem kiepski tuner analogowy w tym TV."
To jednak martwi. W recenzjach pisali o doskonałym skalowaniu sygnału SD. To jak to w końcu jest?

No właśnie to też był jeden z powodów który u mnie przeważył za wyborem.
Niestety na jakość sygnału SD na razie nic nie mogę poradzić, a tuner w moim Samie jest na pewno słabszy niż w starym Thomsonie. Może jednak nie jest aż tak źle bo oglądałem ostatnio u kolegi na słabszym modelu i SD też wyglądała nieciekawie, a kablówkę analogową ma lepszej jakości.
Więc to wina konkretnego operatora telewizji kablowej? (Podobno są jakieś normy regulujące siłę sygnału, więc zareklamuj to u operatora) Czyli jeśłi kablówka jest porządna (a bywają takie chyba?), to i obraz sd jest ładny (czy waszym zdaniem wyróżnia się pozytywnie na tle konkurencyjnych telewizorów? Myślałem jeszce o Plazmie Panasonica 37x10 i LG 32LH7000)?

Ostatnia edycja:

adachorr

New member
Tommy_MCytat:
Napisał michal102

Ja gram na PS3 po kablu HDMI i w trybie gry input lag jak dla mnie nie istnieje, a jestem na to bardzo wyczulony :grin:

Pozdro.

Ja też jestem skrajnie wręcz wyczulony i tez w trybie gra na hdmi nie jestem za cholerę w stanie odczuć tego input laga - nie istnieje!

Panowie a czy możecie podłączyc ps3 tym kabelkiem composite(chyba był w zestawie z ps3) najpierw do zwykłego telewizora a potem pod b650 ja tak robiłem i dzięki temu udało mi się wyłapać laga. Jeśli graćie na konsoli tylko na tym samsungu to nie macie punktu odniesienia w postaci CRT> Proszę jeśli macie możliwośc to porównajcie tak jak ja bo nie wiem czy zwracać telewizor czy sie pier****ąć w oko.:grin:

ebol

New member
Aktualizacja firmware

Aktualizowałem przed chwilą firmware swojej B651. Upgrade z 1004 na 1008 (hmm dostałem jakiś 'starą' serię?).
Żadne ustawienia się nie zresetowały ! A wszyscy piszą tutaj o utracie swoich ustawień. Tego u mnie nie było!

michal102

New member
adachorr napisał:
Panowie a czy możecie podłączyc ps3 tym kabelkiem composite(chyba był w zestawie z ps3) najpierw do zwykłego telewizora a potem pod b650 ja tak robiłem i dzięki temu udało mi się wyłapać laga. Jeśli graćie na konsoli tylko na tym samsungu to nie macie punktu odniesienia w postaci CRT> Proszę jeśli macie możliwośc to porównajcie tak jak ja bo nie wiem czy zwracać telewizor czy sie pier****ąć w oko.:grin:

Telewizora nie zwracaj, oko też zostaw w spokoju :D
Skoro kupiłeś jeden z lepszych TV LCD (w swojej klasie cenowej oczywiście), to nie lepiej kupić jeszcze konsolę (PS3 lub X360) która wykorzysta jego możliwości w pełni?

Tak jak pisałem wcześniej - PS2 się nie nadaje do LCD-ka i choć byś nie wiem jaki TV podłączył, to i tak nie wyciśniesz takiego obrazu jak na porządnym CRT.

Ja w tej chwili nie posiadam na stanie żadnego CRT i laga z nim nie porównam. Choć kiedyś miałem podłączoną PS-trójkę do CRT-ka i nie przypominam sobie aby tam reakcja była szybsza niż na B650.

Edit:
Jak znajdę chwilę, to podłącze PS3 kablem composit i zobaczę czy lag się pojawi. Powinno być wtedy to samo co na PS2.

Ostatnia edycja:

bczajka

New member
ebol napisał:
Aktualizowałem przed chwilą firmware swojej B651. Upgrade z 1004 na 1008 (hmm dostałem jakiś 'starą' serię?).
Żadne ustawienia się nie zresetowały ! A wszyscy piszą tutaj o utracie swoich ustawień. Tego u mnie nie było!

Ja także robiłem taką aktualizację na b651 i ustawienia zostały ale znikły kanały kablówki analogowej, które ustawiałem na nowo.

extradd

New member
Witam.Od wczoraj stałem się szczęsliwym posiadaczem tego telewizorka.Wspaniały sprzecik.Natomiast nurtuje mnie jak uruchomic film+napisy z USB.Sam film wczytuje mi idealnie natomiast w ustawieniach mam jakas opcje z napisami ale nie umiem ich wczyatc, plik z napisami nazywa sie tak samo jak plik filmu.Napisy mam w trzech formatach txt./srt./ssa, konwertuje je na rożne formaty-czasowe/klatkowe i nic, zaden z nich nie dziala, żaden sie nie wczytuje z filmem.Przekopalem ten watek caly i nie znalazlem odpowiedzi ktora by mi pomogla.pzdr:(

DarekGdynia

New member
B650 - gdzie jest włącznik / wyłącznik ?

Witam,

Pytanie za 100 pkt. do Was - chciałbym bez wyciągania wtyczki z prądu lub wyłączania listwy zasilającej wyłączyc swój TV.

Zaznaczam, wyłączyc a nie przełączyc tylko w tryb stan-by... czyli przysłowiowe czuwanie. (z pilota czy na panelu przednim z klawisza dotykowego :)

Czyzby Samsung odstąpił od takiego gadżetu ?!

bczajka

New member
extradd napisał:
Witam.Od wczoraj stałem się szczęsliwym posiadaczem tego telewizorka.Wspaniały sprzecik.Natomiast nurtuje mnie jak uruchomic film+napisy z USB.Sam film wczytuje mi idealnie natomiast w ustawieniach mam jakas opcje z napisami ale nie umiem ich wczyatc, plik z napisami nazywa sie tak samo jak plik filmu.Napisy mam w trzech formatach txt./srt./ssa, konwertuje je na rożne formaty-czasowe/klatkowe i nic, zaden z nich nie dziala, żaden sie nie wczytuje z filmem.Przekopalem ten watek caly i nie znalazlem odpowiedzi ktora by mi pomogla.pzdr:(

jak oglądasz film z usb naciśnij przycisk TOOLS i tam spróbuj zmienić ustawienia napisów

Tynio

New member
DarekGdynia napisał:
Witam,

Pytanie za 100 pkt. do Was - chciałbym bez wyciągania wtyczki z prądu lub wyłączania listwy zasilającej wyłączyc swój TV.

Zaznaczam, wyłączyc a nie przełączyc tylko w tryb stan-by... czyli przysłowiowe czuwanie. (z pilota czy na panelu przednim z klawisza dotykowego :)

Czyzby Samsung odstąpił od takiego gadżetu ?!

Cześć

Brak takiego gadżetu w tym LCD ale za to są 4x HDMI :eek:k:
Coś takiego miałem w starym CRT Philipsa oraz nowszym CRT Grundinga.
Taka prawda że coraz mniej TV ma taki wyłącznik.
Jest to elektronika która powinna być podłączana przez listwy zasilające które posiadają jakieś zabezpieczenia a tam masz wyłącznik :grin:

Tynio

Pozdrawiam

shp

New member
MAC adres LE40B650

Witam,
oj, nowy jestem, nowy i odrazu mam pytanie techniczne.
Mam nadzieje, że będziecie znali odpowiedz, bowiem samsung polska jej nie zna :(

Otóż, kupiłem wczoraj 40B650 i oczywiście dopiero się w domu dowiedziałem, że te Wifi, to jest i go nie ma (trzeba dokupić moduł :( )
Pomyslałem, trudno, ale jest jeszcze LAN. i teraz pytanie, czy ktoś z drogich forumowiczów wie jak zczytać MAC adres z tego LAN`u ?
Wiadomo tylko tyle, że nie da się go zmienić, OK. - to mnie nie boli, ale jak go zczytać ?

pzdr
shp

DarekGdynia

New member
problem rozwiązany

Tynio napisał:
Cześć

Brak takiego gadżetu w tym LCD ale za to są 4x HDMI

Dzieki za szybka odp. 2-3 hdmi w zupelnosci by mi wystarczyly, ale coz , jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma :)

tak btw np. Sharp LCD , bo na to zwrocilem uwage, ma "pstryczek" on , off... :)

shp

New member
shp napisał:
Witam,
oj, nowy jestem, nowy i odrazu mam pytanie techniczne.
Mam nadzieje, że będziecie znali odpowiedz, bowiem samsung polska jej nie zna :(

Otóż, kupiłem wczoraj 40B650 i oczywiście dopiero się w domu dowiedziałem, że te Wifi, to jest i go nie ma (trzeba dokupić moduł :( )
Pomyslałem, trudno, ale jest jeszcze LAN. i teraz pytanie, czy ktoś z drogich forumowiczów wie jak zczytać MAC adres z tego LAN`u ?
Wiadomo tylko tyle, że nie da się go zmienić, OK. - to mnie nie boli, ale jak go zczytać ?

pzdr
shp

witam ponownie,
już sobie odpowiedziałem, teraz tylko kwestja sprawdzenia w domu.

procedura:
-podpinamy po LAN komp - samsung LExxxx
-ustawiamy w LCD jakiś tam IP
-pingujemy z kompa LCD
-uruchamiamy polecenia arp -a (widzimy MAC, adresy urządzeń powiązanych z kompem)

pzdr
shp

Do góry