Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

tresor

New member
nic kołeczko kreci dwa kołka i wyswietla ze kodek nei obsługiwany , a chodzi mi o pozycje UFC 118 720p (UFC.118.Edgar.vs.Penn.2.720p.REPACK.HDTV.x264-BOV )

cypisek_xl

Member
Bez reklam
nic kołeczko kreci dwa kołka i wyswietla ze kodek nei obsługiwany , a chodzi mi o pozycje UFC 118 720p (UFC.118.Edgar.vs.Penn.2.720p.REPACK.HDTV.x264-BOV )

Hmm pytałeś o odtwarzanie plików MKV a teraz widać że jakby o jeden plik chodzi.
To napisz jak inne pliki MKV się zachowują? To jakby istotne jeśli chodzi o twoje pytanie.

tresor

New member
Hmm pytałeś o odtwarzanie plików MKV a teraz widać że jakby o jeden plik chodzi.
To napisz jak inne pliki MKV się zachowują? To jakby istotne jeśli chodzi o twoje pytanie.

Nie mam aktualnie zadnego innego pliku w mkv , czyli moze to byc wina tylko tego pliku. Przetestuje jak cos zassam w mkv :) dzieki za odpowiedzi

szuineg

New member
Nie mam aktualnie zadnego innego pliku w mkv , czyli moze to byc wina tylko tego pliku. Przetestuje jak cos zassam w mkv :) dzieki za odpowiedzi
Zależy jaka była aplikacja zapisująca, ja postępując wg rady jednego z forumowiczów przemuxowałem niedziałające pliki mkvmerge 4.0.0 i już działają. Muxując właśnie wersją 4.0.0 nie zdarzyło mi się aby coś nie zadziałało.

nobange

New member
SamyGoControlCenter podobno umozliwia "zobaczenie" przez TV plikow na CD/DVD.
Udala sie komus ta sztuka?
Probuje juz roznych modyfikacji skryptu i nic nie wychodzi.

Mnie się udało. Nagrywarka DVD LG. Zmodyfikowałem trochę ten skrypt z ControlCenter, ponieważ TV czasami przydziela pendrivom inną nazwę niż /dev/sda. Na razie TV nie reaguje na komendę spowalniającą obroty (na końcu skryptu), brak programu eject, dlatego też nie można wysunąć płytki:

Kod:
#!SamyGO DVD_CD usb device
pwd
insmod ./lib/modules/drivers/scsi/sg.ko
insmod ./lib/modules/drivers/cdrom/cdrom.ko
insmod ./lib/modules/drivers/scsi/sr_mod.ko
insmod ./lib/modules/fs/isofs/isofs.ko
insmod ./lib/modules/fs/udf/udf.ko

cd /dtv
mkdir devices
mknod devices/sr0 -m 0660 b 11 0

if [ -d /dtv/usb/sda ]
then
mkdir /dtv/usb/sda/dvr-mount
pendrive=/dtv/usb/sda
elif [ -d /dtv/usb/sdb ]
then
mkdir /dtv/usb/sdb/dvr-mount
pendrive=/dtv/usb/sdb
elif [ -d /dtv/usb/sdc ]
then
mkdir /dtv/usb/sdc/dvr-mount
pendrive=/dtv/usb/sdc
else
echo "Brak pendrive"
fi

# chmod 777 ./dvr-mount
mount /dtv/devices/sr0 $pendrive/dvr-mount

eject -x 8 /dtv/devices/sr0
Film nagrany na płytce byłem w stanie obejrzeć, chociaż przeszkadzał hałas napędu. Szybsze przewijanie powodowało u mnie przywieszanie odtwarzania, ale jeszcze nie testowałem tego dokładniej.

Ostatnia edycja:

szuineg

New member
podziel sie tym opisaem przerobie moze ruszy :)

Cały opis zawiera się w moim poście, no ale jak mało czytelnie to proszę:
Index of /videotools/mkvtoolnix/win32/ - stąd ściągasz mkvtoolnix-unicode-4.0.0-setup.exe i instalujesz odpalasz mkvmerge, e sekcji "input files" klikasz add i dodajesz plik który ci nie działa. Jeśli chcesz to możesz coś usunąć z zawartości (np. jedną ze ścieżek dźwiękowych jak jest więcej, czy napisy niepotrzebne), w "output filename" podajesz ścieżkę i nazwę nowego pliku i klikasz "start muxing". Po 90-500 sekund (zależne od pliku i prędkości dysku przede wszystkim) otrzymujesz nowy plik, który powinien działać.
59664d1194847295-mkvmerge-add-remove-streams-mkv-files-fds.jpg

norbid

New member
Po wielu probach TV zobaczyl CD/DVD. Okazalo sie ze wystarczylo podlaczyc naped przez hub USB a nie bezposrednio do TV.
Udalo sie rowniez uzyc zewnetrzej komendy EJECT do wymiany plytek jak i zmniejszania predkosci CD/DVD.
Dziala to tylko przez telnet, a skrypt wpiety pod SGCCenter wywala informacje ze BRAK DOSTEPU.
Dlaczego po uzyciu EJECT nie widac plikow z nowej plyty?
Trzeba ponownie podmontowac naped ?

nobange

New member
Po wielu probach TV zobaczyl CD/DVD. Okazalo sie ze wystarczylo podlaczyc naped przez hub USB a nie bezposrednio do TV.
Udalo sie rowniez uzyc zewnetrzej komendy EJECT do wymiany plytek jak i zmniejszania predkosci CD/DVD.
Dziala to tylko przez telnet, a skrypt wpiety pod SGCCenter wywala informacje ze BRAK DOSTEPU.
Dlaczego po uzyciu EJECT nie widac plikow z nowej plyty?
Trzeba ponownie podmontowac naped ?

U mnie wszystko działa przez ControlCenter. Stworzyłem dodatkowy skrypt do wysuwania płyty, uruchamiany również z ControlCenter. Po wysunięciu i zmianie płyty trzeba powtórzyć montowanie, już bez tworzenia /dtv/devices/sr0. Mam tez skrypt, który można skopiować do pamięci TV i montować płyty bez wpiętego pendriva - korzysta z VirtualUSB (wszystko do tworzenia VirtualUSB jest w ControlCenter, trzeba tylko trochę zmiksować dwa skrypty).

Oto skrypcik do wysuwania CD/DVD:
Kod:
#!/bin/sh
#!SamyGO eject CD/DVD

umount /dtv/devices/sr0

pwd
./bin/eject -v /dtv/devices/sr0

Program eject wrzuciłem do katalogu SamyGo_ControlCenter/bin. Powinno śmigać, nie wiem co za brak dostępu, wrzuć co się pokazuje dokładnie.

suwak

New member
A może ktoś zetknął się z takim problemem: Otóż moja kablówka (chyba) przesyła sygnał cyfrowy, gdzie obraz i dźwięk nieco się rozmijają. A przynajmniej to to wygląda u mnie. Nie mam żadnych zewnętrznych głośników. Dźwięk jest u mnie troszeczkę szybszy niż obraz. Próbowałem to ustawić w menu serwisowym, ale wartość "audio delay" (czy jakoś tak) można ustawić na max 150 (domyślnie było 100), a to nie wystarcza. Czy ktoś ma pomysł jak można to poprawić?

pucpuc

New member
"U mnie wszystko działa przez ControlCenter. Stworzyłem dodatkowy skrypt do wysuwania płyty, uruchamiany również z ControlCenter. Po wysunięciu i zmianie płyty trzeba powtórzyć montowanie, już bez tworzenia /dtv/devices/sr0. Mam tez skrypt, który można skopiować do pamięci TV i montować płyty bez wpiętego pendriva - korzysta z VirtualUSB (wszystko do tworzenia VirtualUSB jest w ControlCenter, trzeba tylko trochę zmiksować dwa skrypty)"

Super - cieszę się, że to już działa! Bardzo Was proszę o umieszczenie tych modyfikacji w liście aplikacji SamyGo kol. Morasa86. A jest nadzieja na stworzenie oddzielnej aplikacji (poza Control Center) do obsługi zewnętrznych napędów CD/DVD - uruchamianej z menu GRY?

norbid

New member
A może ktoś zetknął się z takim problemem: Otóż moja kablówka (chyba) przesyła sygnał cyfrowy, gdzie obraz i dźwięk nieco się rozmijają. A przynajmniej to to wygląda u mnie. Nie mam żadnych zewnętrznych głośników. Dźwięk jest u mnie troszeczkę szybszy niż obraz. Próbowałem to ustawić w menu serwisowym, ale wartość "audio delay" (czy jakoś tak) można ustawić na max 150 (domyślnie było 100), a to nie wystarcza. Czy ktoś ma pomysł jak można to poprawić?

napisz co sie dzieje jak przestawisz TV na tryb GRA.

norbid

New member
"U mnie wszystko działa przez ControlCenter. Stworzyłem dodatkowy skrypt do wysuwania płyty, uruchamiany również z ControlCenter. Po wysunięciu i zmianie płyty trzeba powtórzyć montowanie, już bez tworzenia /dtv/devices/sr0. Mam tez skrypt, który można skopiować do pamięci TV i montować płyty bez wpiętego pendriva - korzysta z VirtualUSB (wszystko do tworzenia VirtualUSB jest w ControlCenter, trzeba tylko trochę zmiksować dwa skrypty)"

Super - cieszę się, że to już działa! Bardzo Was proszę o umieszczenie tych modyfikacji w liście aplikacji SamyGo kol. Morasa86. A jest nadzieja na stworzenie oddzielnej aplikacji (poza Control Center) do obsługi zewnętrznych napędów CD/DVD - uruchamianej z menu GRY?

Teraz przydalby sie program pozwalajacy na podstawienie danego dzialania - (montowanie CD, eject plyty) pod wybrany klawisz. Wtedy obsluga napedy bylaby "dziecinnie prosta"

Pixeel

Member
Cały opis zawiera się w moim poście, no ale jak mało czytelnie to proszę:
Index of /videotools/mkvtoolnix/win32/ - stąd ściągasz mkvtoolnix-unicode-4.0.0-setup.exe i instalujesz odpalasz mkvmerge, e sekcji "input files" klikasz add i dodajesz plik który ci nie działa. Jeśli chcesz to możesz coś usunąć z zawartości (np. jedną ze ścieżek dźwiękowych jak jest więcej, czy napisy niepotrzebne), w "output filename" podajesz ścieżkę i nazwę nowego pliku i klikasz "start muxing". Po 90-500 sekund (zależne od pliku i prędkości dysku przede wszystkim) otrzymujesz nowy plik, który powinien działać.
59664d1194847295-mkvmerge-add-remove-streams-mkv-files-fds.jpg

Może ktoś spróbuje zmusić B650 do odtworzenia:
I.Robot.2004.1080p.BluRay.DTS.x264-CtrlHD.mkv
Ja próbowałem bezskutecznie. Mam jeszcze kilka pozycji, które nie idą, jest to co prawda odsetek, ale brakuje mi ich w "zbiorach".

moras86

New member
Zewnętrzny CD/DVD - test aplikacji

Na podstawie sterowników z aplikacji SamyGO Control Center oraz skryptu podanego przez nobange spróbowałem stworzyć małą aplikację, która wykonuje te komendy w konsoli telnet TV. Nie jest to nic wielkiego i z góry ostrzegam, że nie wiem, czy w ogóle to zadziała (nie posiadam zewnętrznego odtwarzacza CD/DVD pod USB)!
Dodatkowo nie mogę przewidzieć jak zadziała odmontowanie (wysunięcie) napędu, gdyż przy pierwszym uruchomieniu pierw napęd jest odmontowany, a dopiero potem montowany. Gdy wystąpią z tym problemy sądzę, że trzeba będzie uruchomić sterownik CD_DVD z Control Center a potem przy następnym wysunięciu płyty użyć tej aplikacji.

testgm.png

Attachments

• CD_DVD test.zip
    1,1 MB · Wyś: 71

norbid

New member
Program dziala, ale nie dziala skrypt, ktory jest błędny.
Zrobilem mala modyfikacje i stworzylem dwa osobne skrypty, jeden do montowanie CD a drugi do funkcji EJECT.

W menu GRY pokazuja sie 2 programy
Montowanie CD i EjectCD
Po wlozenie plyty wystarczy uruchomic pierwsza "aplikacje",
Wymiana plyty to druga aplikacja , po ktorej nalezy wykonac jeszcze raz Montowanie CD

Mozna to jeszcze bardziej z automatyzowac i EjectCD dodac montowanie CD ktore nastapi pod jakms czasie np. 15sek

Jesli jest ktos zainteresowany to moge podac linka

ps.
jeszcze lepszym rozwiazaniem byloby podpiecie pod przycisk RECORD wymiany CD i ponownego montowania.

Pioro

New member
witam ja mam taki problem tzn, gdy ogladam tenis (teaz US Open) to piłeczka tenisowa zachowuje sie jak kometa, macie ten sam efekt? czy da sie to jakos zniwelowac ustawieniami tv (probowalem wlaczyc 100hz) ? mam zwykla kablowke cyfrowa nie HD, czy w transmisjach HD taki problem tez wystepuje?

moras86

New member
Aplikacja do obsługi CD/DVD (z wysówaniem)

Program dziala, ale nie dziala skrypt, ktory jest błędny.
Zrobilem mala modyfikacje i stworzylem dwa osobne skrypty, jeden do montowanie CD a drugi do funkcji EJECT.

W menu GRY pokazuja sie 2 programy
Montowanie CD i EjectCD
Po wlozenie plyty wystarczy uruchomic pierwsza "aplikacje",
Wymiana plyty to druga aplikacja , po ktorej nalezy wykonac jeszcze raz Montowanie CD

Mozna to jeszcze bardziej z automatyzowac i EjectCD dodac montowanie CD ktore nastapi pod jakms czasie np. 15sek
Można by zmodyfikować to aby uruchamiało się z jednej aplikacji. Nie jestem obeznany w komendach linuxowych, ale wydaje mi się że przy użyciu deklaracji zmiennej można by sprawdzać czy jest to pierwsze uruchomienie (wykonywany skrypt montowania), czy kolejne (wykonywany skrypt wysówania, a po tym montowania).

Refix

Member
witam ja mam taki problem tzn, gdy ogladam tenis (teaz US Open) to piłeczka tenisowa zachowuje sie jak kometa, macie ten sam efekt? czy da sie to jakos zniwelowac ustawieniami tv (probowalem wlaczyc 100hz) ? mam zwykla kablowke cyfrowa nie HD, czy w transmisjach HD taki problem tez wystepuje?
W "n" na kanałach HD nie występuje ten efekt, również w C+ na kanałach SD tego efektu nie zauważyłem,
więc raczej kiepska jakość kablówki.

Do góry