Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

reczak

New member
Bigger Yellow Font 0.2

Czy tę aplikację można skopiować do Content Library czy lepiej mieć na penie.

Czy będzie wersja z żółtą ale oryginalną wielkością czcionki dla posiadaczy 46 i więcej cali.

Ostatnia edycja:

regisek

New member
Witam,

przegrzebuję się przez wątek, ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie. Proszę o Wasze opinie. Szukam TV do pokoju, max 42 cale (większy się nie zmieści między półki), oglądany w ciągu dnia i wieczorem, ostre światło nie pada, ale pokój jasny, okna prostopadle do ekranu.
TV byłby używany TYLKO do kina domowego i grania na PS3. Dobrze by dobrze odtwarzał filmy w DivX oraz DVD.

Na placu boju została Plazma Panasonic G20 i Samsung C650. Możecie mi doradzić, który wybrać?

Dziękuję i pozdrawiam!

pedro_78

New member
Bez reklam
Witam,

przegrzebuję się przez wątek, ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie. Proszę o Wasze opinie. Szukam TV do pokoju, max 42 cale (większy się nie zmieści między półki), oglądany w ciągu dnia i wieczorem, ostre światło nie pada, ale pokój jasny, okna prostopadle do ekranu.
TV byłby używany TYLKO do kina domowego i grania na PS3. Dobrze by dobrze odtwarzał filmy w DivX oraz DVD.

Na placu boju została Plazma Panasonic G20 i Samsung C650. Możecie mi doradzić, który wybrać?

Dziękuję i pozdrawiam!
Oj trudne pytanie. Jeżeli chodzi o mulimedia i wew. odtwarzacz telewizora to panasonic nie odtwarza plików mkv i dyski, lub peny muszą być w fat32. Natomiast jakość obrazu w panasonicu będzie znacznie lepsza. Reszta funkcji jest ta sama, oba maja dlna i internet tv. Jeżeli za źródło obrazu w Twoim kinie domowym posłuży odtwarzacz BluRay/DVD, albo komp podłączone kablem hdmi, to chyba panasonic będzie lepszy pod względem jakości obrazu. Nie wiem natomiast jak sprawa będzie się miała z odbiciami w ekranie, to powinieneś sprawdzić sam w sklepie.
Dodatkowo przeczytaj sobie wątek o C650 http://www.hdtv.com.pl/forum/samsung/51040-lec650-jest-w-sklepach-na-stronach-samsunga-nie.html
Edit:
Widziałem że dostałeś bardzo wyczerpującą odpowiedź w wątku o panasonicu G20 :lol:

Ostatnia edycja:

moras86

New member
AVrfix 2 + telnet || Kopiowanie aplikacji Content Library || Bigger Yellow Font

W poście #5283 z 15-05-2010 Kol. myca na moje pytanie o aplikację AVrfix2 odpowiedział, że "jest też wersja (razem z telnetem) w której działają wszystkie tryby" odtwarzania formatów filmów.
Mam prośbę, czy moglibyście mi podać jaka konkretnie to aplikacja SamyGo (lub ewentualnie link do niej). Oczywiście chodzi mi tylko o taką, którą można odpalić z pendriva w menu gry telewizora.
sourceforge.net/apps/phpbb/samygo/download/file.php?id=64
Testował ktoś tą wersję AVrfix2 (z telnetem) na polskich B650 (ze slotem CI)?
Z moich obserwacji wersja z linku od myca jest starsza i przeznaczona jedynie dla TV z slotem CI+.
samygo.png

Wersja AVrfix 2 + telnet - pobierz:
Kod:
Release: 20091208-01
Target-Firmware: T-CHLCIPDEUC-2005.0 (CI+)
samygo.png

Ostatnia wersja AVrfix 2 - pobierz::
Kod:
Release: 20100116-01
Target-Firmware: T-CHL7DEUC-2005.0 (CI)
(aby pobrać klikasz prawym i 'Zapisz element docelowy jako...' LUB 'Kopiuj adres odnośnika' i potem wklejasz w nowej karcie/nowym oknie przeglądarki)​

Niby źródła obu aplikacji odpowiadających za Aspect Ratio są identyczne, lecz pliki wynikowe różnią się paroma bajtami - co może świadczyć o zastosowaniu innych parametrów przy kompilacji.
Bigger Yellow Font 0.2
Czy tę aplikację można skopiować do Content Library czy lepiej mieć na penie.
Czy będzie wersja z żółtą ale oryginalną wielkością czcionki dla posiadaczy 46 i więcej cali.
Osobiście posiadam większość aplikacji od SamyGO skopiowanych do pamięci TV, w tym Bigger Yellow Font - działają bezproblemowo. Jedynie problemy są z Control Center, w którym działa jedynie Eksplorator. Należy jedynie pamiętać, aby wyłączyć tworzenie się logów w Netsurf i ewentualnie w aplikacji PRV.
Aplikacje kopiowałem poprzez FTP.

Zaś odnośnie, z tego co wiem, nie ma osobnej aplikacji, która zmieniałaby tylko kolor czcionki. Trzeba by skompilować ją z użyciem źródła dostępnego na forum SamyGO.

pucpuc

New member
avrfix-nonci

Na LE40B650 z slotem CI dobrze skaluje mi wszystkie tryby filmów aplikacja "Avrfix-nonci" (też z telnetem), której link znalazłem na forum SamyGo. Ale moras86 dzięki za link, zaraz sprawdzę nowszą wersję "AVrfix 2"

pucpuc

New member
"AVrfix 2"

Ta nowsza wersja "AVrfix 2" też skaluje jedynie do pełnego ekranu (deformując proporcje), a na pozostałych trybach mam czarny ekran. Przydałby się tryb dopasowujący obraz do pionowego rozmiaru ekranu - z obcięciem boków, ale z zachowaniem oryginalnych proporcji filmu. W wersji z telnetem wszystkie tryby działają, ale tylko "dopasuj" i "oryginalny" nie deformują proporcji, jednak pozostawiają czarne pasy jeśli film nie jest w 16:9.

weteran10

New member
soft

moge potwierdzić to dziala :)

Kod:
localhost login: root
-sh: id: not found
# cd mtd_rwarea/
# ls -l Version.*
-rwxr-xr-x    1 root     0              44 Jan  1  1980 Version.0
# cat Version.1
cat: Version.1: No such file or directory
# cat Version.0
SWU_T-CHL7DEUC_003000_I02_EK000DK000_100125
# echo SWU_T-CHL7DEUC_002004_I02_ES000DS000_090816 > Version.1
# ls -l Version.*
-rwxr-xr-x    1 root     0              44 Jan  1  1980 Version.0
-rw-r--r--    1 root     0              44 Jan  1 00:17 Version.1
# cat Version.*
SWU_T-CHL7DEUC_003000_I02_EK000DK000_100125
SWU_T-CHL7DEUC_002004_I02_ES000DS000_090816
#

Witam.Chciałbym przywrócić stary soft ale patrząc na posty kilku osobom to się nie udało i teraz pytanie czy popełniły błędy przy wpisywaniu komend czy to jest związane z tym wpisem Version.0 lub 1 ,No such file or directory i ten wpis oznacza że nie ma takiego pliku i czy w tym momencie można przerwać wpisywanie komend czy to już jest za późno i TV jest już uwalony , może żeby robić powrót tą metodą trzeba zrobić aktualizacje do softu 3000.2 bo w tej chwili mam ten pierwszy 3000.1

tresor

New member
Hej , było juz duzo o napisach w B650 , otoz mam taki broblem ze w niektorych filmach mam problem z wyswietlaniem napisaow tz nie wyswietlaja sie wogole , Aktualnie mam problem z napisami do filmu "Book of eli " , zawsze przerabiam napisy w subedit do formatu .srt z zachwopaniem odpowiedniej ilości klatek fps ( sprawdzane w MediaInfo ) w czym moze byc problem ?

ps.
Filmy ogladam z pendrive.

awkonin

New member
Hej , było juz duzo o napisach w B650 , otoz mam taki broblem ze w niektorych filmach mam problem z wyswietlaniem napisaow tz nie wyswietlaja sie wogole , Aktualnie mam problem z napisami do filmu "Book of eli " , zawsze przerabiam napisy w subedit do formatu .srt z zachwopaniem odpowiedniej ilości klatek fps ( sprawdzane w MediaInfo ) w czym moze byc problem ?

ps.
Filmy ogladam z pendrive.
Moja "szklana kula" podpowiada mi, ze może plik srt ma inną nazwę. Spróbuj użyć Subrip-a może. Ściągnij napisy od razu w formacie srt (z napisy24.pl). Możesz zawsze wmuxować napisy do filmu (polecam program AVIAddXSub).
Nic więcej nie przychodzi mi do głowy w tej chwili.
Pozdrawiam

japollo

New member
1.W tym raczej nikt Ci nie pomoże, jednym bardzo przeszkadza, inni w ogóle go nie zauważają. Powinieneś sam przetestować.

2. Nowy soft nie wnosi żadnych poprawek co do odtwarzanych formatów, a dodatkowo blokuje SamyGO i powrót do poprzedniego softu.

Powinno Ci sie także wyświetlić:

Brak podł. urz.
Samba Server

Dopiero tam zobaczysz udostępnione pliki z komputera. Jeżeli nie pokazuje Ci się Samba Server w media play, to:
- źle wpisałeś login i/lub hasło w SamyGo All Extensions
- firewall w kompie blokuje połączenie z TV

Dzieki za odpowiedz pedro_78, wczoraj bawilem sie dalej w kwestii samby ale niesety nie podlacza "Samba serwer"

Zapora napewno nie blokuje TV ale dla formalnosci ja wylaczylem. Dla potwierdzenia logujac sie do TV puttym moge pingowac z TV kompa.

Jezeli chodzi o usera i haslo sprawdzilem ale jednak bylo wpisane dobrze, dodatkowo w linijce sammy go extension w konfigu samby dopisalem adres ip kompa.
(ponoc szybciej wyszukuje zasoby)

Niestety zaden z zabiegow nie podlacza samba serwera. Jakies inne pomysly ?

PS. wczytywalem sie nawet w post "Samsung PS50B650 LINUX on TV" z naszego forum, zeby probowac robic implementacje recznie ale nie wiem czy starczy mi mocy do takich esperymentow.

tresor

New member
Moja "szklana kula" podpowiada mi, ze może plik srt ma inną nazwę. Spróbuj użyć Subrip-a może. Ściągnij napisy od razu w formacie srt (z napisy24.pl). Możesz zawsze wmuxować napisy do filmu (polecam program AVIAddXSub).
Nic więcej nie przychodzi mi do głowy w tej chwili.
Pozdrawiam

Zawsze zmieniam nazwe pliku .srt na taka jak nazwa filmu , ale doczytałem gdzies ze napisy musza byc w formacie czasowym , nei klatkowym a własnie w nim był klatkowy zmieniłem na czasowy i smiga.

norbid

New member
klient RC5-72 / Quake

Ciekawy jestem czy daloby sie napisac klienta RC5-72 na nasze TV.
Czy moglby Ktos podrzucic ten pomysl na forum samygo ?

Sprawdzal ktos Quaka na Samsungu?
u mnie nie dziala. TV sie resetuje.
Jesli komus dziala to moze napisac jakiej wielkosci ma pliki "pak"

moulder

New member
Jeżeli masz Windows 7 to spróbuj tego :

Control Panel - Administrative Tools - Local Security Policy
Local Policies - Security Options
Network security: LAN Manager authentication level
Send LM & NTLM responses
Minimum session security for NTLM SSP
Disable Require 128-bit encryption
my SMB server worked after changing those two options

MarekWoj

New member
Bezsensowne rozumienie.
Jak kupujesz np. samochod, to z czyich czesci jest zrobiony? Na pewno nie pochodza tylko od jednego producenta, ktorego znaczek jest na grillu.
OK, wiadomo że producent samochodu czy telewizora nie produkuje wszystkich części, ale jeśli Samsung produkuje matryce (i sprzedaje innym producentom TV) to dlaczego nie montuje ich do swoich produktów ?

To tak jakby ktoś kupił Mercedesa, otwiera maskę a na silniku napis Fiat ;)

mordziasty

New member
Ta nowsza wersja "AVrfix 2" też skaluje jedynie do pełnego ekranu (deformując proporcje), a na pozostałych trybach mam czarny ekran. Przydałby się tryb dopasowujący obraz do pionowego rozmiaru ekranu - z obcięciem boków, ale z zachowaniem oryginalnych proporcji filmu. W wersji z telnetem wszystkie tryby działają, ale tylko "dopasuj" i "oryginalny" nie deformują proporcji, jednak pozostawiają czarne pasy jeśli film nie jest w 16:9.

Też tak u mnie działa jak u pucpuc i używam AVrfix-nonci. A czym grozi uruchomienie AVrfix2 dla CI+ na CI ?

luchuma

New member
OK, wiadomo że producent samochodu czy telewizora nie produkuje wszystkich części, ale jeśli Samsung produkuje matryce (i sprzedaje innym producentom TV) to dlaczego nie montuje ich do swoich produktów ?

To tak jakby ktoś kupił Mercedesa, otwiera maskę a na silniku napis Fiat ;)

kupujesz Jaguara a dostajesz Forda ;]

kupujesz skode masz Wolkswagena
Seata a dostajesz AUDI

jesli produkcja matryc jest drozsza od ich kupna to czemu maja ich nie kupowac i obnizyc sobie tym koszty?

pozatym matryce sa zalezne od wielkosci
matryce samsunga sa w duzych ale tez nie zawsze
w 37" znajdziesz tylko jedna matryce i wcale nie samsunga

QQXQ

New member
Witam
Chce kupic tv do ps3.
Zastanawiam sie nad kilka modelami plazm i lcd.
Czy ten SAMSUNG LE40B651 nadawal by sie do grania na ps3?
HZ ma 100 wiec smuzenia nie powinno byc a co z MS? ile on ma MS?

Edit znalazlem cos takiego.
http://translate.google.com/transla...st.co.uk/Samsung-LE40B650/Picture-Quality.htm

pisze tam "imponujący przetwarzania wideo Samsung LE40B650 ma swoją cenę, niestety, i to nie jest dobre wieści dla zapalonych graczy. We measured the input lag on the LE40B650 to be around 84ms to 100ms slower than our resident Samsung F96 LED-backlit LCD TV (which had [Game Mode] enabled), which is almost as bad as the Philips 37PFL9632D (the worst in our database of reviewed HDTVs). Rock Band was basically unplayable unless we compensated for the input lag via the in-game calibration menu. Zmierzyliśmy lagi wkład w LE40B650 na około 84ms do 100ms "

80ms to szok normalnie ;\

To prawda?

Ostatnia edycja:

nobange

New member
Czy jest możliwa zmiana czcionki napisów w B650? Rozwiązałoby to problem z małą czytelnością napisów - można znaleźć czcionkę z "cieniem" lub obramowaniem.

Yanki1010

New member
Witam, od tygodnia jestem szczesliwym posiadaczem modelu LE46B650 i powiem jedno WIZUALNY ORGAZM :) a i Pedro 78, niestety ale nie skorzystam z Twojej oferty, nie zamieniam sie, z poczatku byl ciut przyduzy ale teraz jest idealny, a dzieki 100Hz nawet stare filmy ozywaja i mozna odkryc je na nowo a geba sie cieszy od ucha do ucha, do minusow zaliczylbym slaba reakcje pilota (kat odbicia), soft 3000.2 do ktorego podobno nie da sie zainstalowac SamyGo, tudnosci z odswiezaniem poprzez DLNA (dodaje nowe pliki i ich nie widac, ale wierze ze da sie rozwiazac ten problem) brak DTS-u, i nie czyta wszystkich plikow mkv., brak funkcji 100Hz przy podlaczeniu kompa , natomiast poprzez DLNA uzyskanie 100Hz jest jak najbardziej możliwe ale nie ma liter, cos za cos ,
QQXQ osobiście mam xboxa360 oraz Ps3 i nie zauważyłem smuzenia i wszystko jest tip top, poczytaj poradnik na ps3site (może on ci pomoze w podjeciu decyzji), jednym z polecanych TV do grania jest wlasnie samsung LE40B650

pedro_78

New member
Bez reklam
Witam, od tygodnia jestem szczesliwym posiadaczem modelu LE46B650 i powiem jedno WIZUALNY ORGAZM :) a i Pedro 78, niestety ale nie skorzystam z Twojej oferty, nie zamieniam sie, z poczatku byl ciut przyduzy ale teraz jest idealny, a dzieki 100Hz nawet stare filmy ozywaja i mozna odkryc je na nowo a geba sie cieszy od ucha do ucha, do minusow zaliczylbym slaba reakcje pilota (kat odbicia), soft 3000.2 do ktorego podobno nie da sie zainstalowac SamyGo, tudnosci z odswiezaniem poprzez DLNA (dodaje nowe pliki i ich nie widac, ale wierze ze da sie rozwiazac ten problem) brak DTS-u, i nie czyta wszystkich plikow mkv., brak funkcji 100Hz przy podlaczeniu kompa , natomiast poprzez DLNA uzyskanie 100Hz jest jak najbardziej możliwe ale nie ma liter, cos za cos ,
QQXQ osobiście mam xboxa360 oraz Ps3 i nie zauważyłem smuzenia i wszystko jest tip top, poczytaj poradnik na ps3site (może on ci pomoze w podjeciu decyzji), jednym z polecanych TV do grania jest wlasnie samsung LE40B650
Dobrze że mamy tu kolejną zadowolona osobę. Co do pilota, to czasami tunery telewizji satelitarnej, lub kalblówki zakłócają sygnał, co nie wyklucza faktu że samsung dał dupy, bo nie wzięli tego pod uwagę. Soft jak chcesz, to możesz zmienić na starszy, ale uwaga, bo jeden forumowicz już wzywał serwis do uwalonego tv.
Z DLNA nigdy nie miałem problemu, jak jeszcze z niego korzystałem, używałem pierwszej wersji chyba 2.0 w następnych nie szło udostępniać całych folderów z dysku podpiętego pod usb. Pamiętam że tylko pierwsza aktualizacja serwera po dodaniu wszystkich folderów trwała bardzo długo, potem jak dodawałem po jednym, lub kilka plików szło szybko i wszytko było od razu widoczne w tv. Brak dts, tu pomoże Popcorn MKV Audio Converter, przerobienie filmu to ok 30 min, jak nie czyta mkv to UncropMKV ,zmienić ref.frames i profil na level4.1. Może to natomiast długo potrwać, na moim starym lapku przerobienie 9Gb trwało 20h, ale teraz film działa :bober:. Literki musza działać z każdego źródła DLNA, czy usb. Ważne jest żeby plik tekstowy był w formacie czasowym, najlepiej przerobić do srt i miał dokładnie taką samą nazwę jak film.
Jakbyś zmienił zdanie, to moja oferta jest aktualna i pamiętaj mój ma taką ładną bordową ramkę ;)

Do góry