Zoom a wydłużenie (zmiana proporcji) z czym to jeść
Witam.
Mam LE46B651 i docieram się - jak wszyscy - z większością omawianych tu tematów.
Najbardziej denerwowało mnie oglądanie filmów mkv z USB z szerokimi pasami u dołu i u góry, jeśli materiał nie był w proporcjach 16/9(np.1280x720).
Nie dość, że wykorzystuje się tylko 1/3 telewizora (!)

i obraz jest - nie oszukujmy się - mały, to podobno można w ten sposób uszkodzić matrycę, bo powstaną stałe odbarwienia w miejscu pasów?
Po żmudnych poszukiwaniach na forum - znalazłem w końcu "alternatywny" soft, który daje możliwść rozciągnięcia obrazu z np. 1280x528 do 1280x720.
ZAINSTALOWAŁEM. I co?
Owszem - mamy wtedy obraz na cały ekran - ALE NIESTETY -
zamiast uciążliwych pasów mam teraz równie wkurzające JAJOWATE twarze, bo obraz został rozciągnięty tylko w pionie!
Czy Was to nie irytuje?
Może ma ktoś sposób na zmianę obrazu poprzez ZOOM (czyli proporcjonalne zbliżenie z obcięciem nieważnych boków) zachowujący proporcje, a nie poprzez skalowanie samego pionu?
Nie musi tego robić TV, skłonny byłbym nawet programowo przerobić plik mkv - gdybym wiedział jak i czym

mkvmerge chyba nie ma takiej funkcji?
Przeglądam to forum już kilka tygodni - chyba jeszcze nikt konkretnie nie wypowiedział się na ten temat.
Z nadzieją czekam na mądre głosy
Pozdrawiam wszyskich szczęśliwych posiadaczy B650 i B651 !
Bo co by nie było - świecą pięknie... A przecież głównie o to chodzi.