Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

jufers

New member
hdmaniac napisał:

Aby SamyGo Extensions Pack zadziałał pod Win XP to w windzie musi byś stworzony user z hasłem. OK
Edycja polega na wpisaniu user i passwd takiego jak stworzyliśmy w windows pomiędzy "" OK
W windowsach ... zaznaczamy opcję udostępniaj katalog
OK

... oraz w dolnym lewym rogu informacja o podłączeniu do samba server BRAK
... i powinniśmy widzieć "Samba Server" BRAK

Gdy samba serwer nam się nie podłączy to trzeba sprawdzić:

-połączenie sieciowe - czy TV jest w sieci, BRAK
-wyłączyć firewall i program antywirusowy w windowsach OK
-być może konieczne będzie uruchomienie konta gość OK

-sprawdzić ustawienia firewall na routerze ... 3 dni zanim to namierzyłem
No to mnie zejdzie ze 3 tygodnie:-? bo mam 2 rutery zmostkowane po WIFI do jednego jest podłączony komp a do drugiego TV. W takiej konfiguracji DLNA i inne Youtuby śmigają bez problemu, czy SAMBA powinna?

-gdy chcemy korzystać tylko z "Samba Server" to ... pozostawiając tylko 04_04_samba.init OK
-gdy znudziło nam się długie patrzenie ściągamy SamyGO-All-Extensions-v0.02 v2 też są paski ale krócej OK

-vfat to fat32 DZIEKI!
-plik 04_04_samba.init najlepiej edytować przez notepad++ DZIEKI!

Windy napisał:
fat32 wystarczy.
wazne zeby po drodze nie wypakowywac na dyski ntfs.DZIEKI!
Dzięki wszystkim za rady - walczę dalej.

jinikao

New member
Witam, mam pewien problem, uzywam LE46b561 jako monitora:) Caly czas mialem go podlaczaonego przez wejscie d-sub czyli normalne PC, teraz kupilem kabel hdmi-hdmi bo w kompie mam wyjscie na karcie, mam radeona 4200 HD. Problem jest taki ze obraz nie jest zbyt fajny, przesycony,nienaturalny, na d-sub byl super a teraz szkoda gadac. Czy wiecie moze jak to poprawic, jakies sterowniki albo cos? pozdrawiam

sam650

New member
Pryk99 napisał:
Witam, a tobie chodzi o pamięć TV czy Content Library ?
Sprawdziłem u siebie i w InfoLinkCountry mam = None a WiseLinkWrite = on
i do pamięci TV te 180 MB mogę przenosić natomiast do Content Library swoich np.zdjęć nie, tylko te ze strony Samsunga UK.

Do pamięci Content Library nie można przenosić zdjęć (ani muzyki ani filmów), a jedynie specjalnie spreparowane moduły (i niekoniecznie muszą one być pobrane ze strony Samsunga UK; można sobie zrobić własne).

Ja mam takie same ustawienia (none i ON) i wszystko jest ok.

@miki82:

Według mojego wstępnego rozeznania, faktycznie HDMI nie przepuszcza sygnału teletekstu. Do tej pory nie spotkałem się z urządzeniem, które takowy sygnał przekazywałoby do TV przez HDMI. Przykładowo, tunery satelitarne, które badałem wystawiały sygnał teletekstu na SCART, natomiast nie dało się nic odebrać przez HDMI (nawet przy równoległym włączeniu SCART do TV). W sumie nie mam pewności czy blokada następuje po stronie wyjścia z dekodera czy dopiero na wejściu w TV. Jeśli ktoś ma urządzenie, które zaprzeczy tezie, że po HDMI nie może lecieć strumień teletekstu, to proszę o informację.

Ostatnia edycja:

sam650

New member
jinikao napisał:
Witam, mam pewien problem, uzywam LE46b561 jako monitora:) Caly czas mialem go podlaczaonego przez wejscie d-sub czyli normalne PC, teraz kupilem kabel hdmi-hdmi bo w kompie mam wyjscie na karcie, mam radeona 4200 HD. Problem jest taki ze obraz nie jest zbyt fajny, przesycony,nienaturalny, na d-sub byl super a teraz szkoda gadac. Czy wiecie moze jak to poprawic, jakies sterowniki albo cos? pozdrawiam

Może to nie jest przyczyna, ale przypomnę, że ustawienia obrazu w TV reguluje się oddzielnie dla każdego z wejść. Tak więc może wystarczy pomajdrować parametrami obrazu w TV ? Samsung ma masę regulatorów, więc myślę, że da się uzyskać zadowalający obraz.

brians

New member
content library

sam650 napisał:
Do pamięci Content Library nie można przenosić zdjęć (ani muzyki ani filmów), a jedynie specjalnie spreparowane moduły (i niekoniecznie muszą one być pobrane ze strony Samsunga UK; można sobie zrobić własne).

Ja mam takie same ustawienia (none i ON) i wszystko jest ok.

@miki82:

Według mojego wstępnego rozeznania, faktycznie HDMI nie przepuszcza sygnału teletekstu. Do tej pory nie spotkałem się z urządzeniem, które takowy sygnał przekazywałoby do TV przez HDMI. Przykładowo, tunery satelitarne, które badałem wystawiały sygnał teletekstu na SCART, natomiast nie dało się nic odebrać przez HDMI (nawet przy równoległym włączeniu SCART do TV). W sumie nie mam pewności czy blokada następuje po stronie wyjścia z dekodera czy dopiero na wejściu w TV. Jeśli ktoś ma urządzenie, które zaprzeczy tezie, że po HDMI nie może lecieć strumień teletekstu, to proszę o informację.

Jak można spreparować własne moduły do content library?
Pozdrawiam

slawek1946

New member
(...)
@miki82:

Według mojego wstępnego rozeznania, faktycznie HDMI nie przepuszcza sygnału teletekstu. Do tej pory nie spotkałem się z urządzeniem, które takowy sygnał przekazywałoby do TV przez HDMI. Przykładowo, tunery satelitarne, które badałem wystawiały sygnał teletekstu na SCART, natomiast nie dało się nic odebrać przez HDMI (nawet przy równoległym włączeniu SCART do TV). W sumie nie mam pewności czy blokada następuje po stronie wyjścia z dekodera czy dopiero na wejściu w TV. Jeśli ktoś ma urządzenie, które zaprzeczy tezie, że po HDMI nie może lecieć strumień teletekstu, to proszę o informację.[/quote]

Mam "Echostar DSB-7100HD" na którym jest teletext, podłączony HDMI
( bardzo przydatna funkcja poza EPG )
np. wyniki losowania LOTTO

mcold

New member
slawek1946 napisał:
(...)
@miki82:

Mam "Echostar DSB-7100HD" na którym jest teletext, podłączony HDMI
( bardzo przydatna funkcja poza EPG )
np. wyniki losowania LOTTO[/quote]

Mam tuner Globo Opticum 9500 HD (jak w stopce) podłaczony przez HDMI i bez problemu mam teletekst. Często używam choćby na Canal+ zamiast opcji włączenia napisów (lepsza synchronizacja, ładniejsze napisy). Śmiga bezproblemowo.

malwersant

New member
mcold napisał:
Mam "Echostar DSB-7100HD" na którym jest teletext, podłączony HDMI [...]Mam tuner Globo Opticum 9500 HD (jak w stopce)
podłaczony przez HDMI i bez problemu mam teletekst.
Chodzi o możliwość włączenia teletekstu na TV, nie pilotem od tunera,
a o tym chyba piszesz?

sam650

New member
brians napisał:
Jak można spreparować własne moduły do content library?
Pozdrawiam

Nie spotkałem nigdzie ani narzędzi do tego ani jakiegoś kompleksowego opisu jak to robić. Po prostu trzeba podpatrzeć jak są zrobione te oryginalne i popróbować zrobić podobnie. Mi w ten sposób udało się zrobić kilka modułów typu galeria czy inne. Najłatwiej zrobić moduły typu galeria. Plikami obrazów mogą być zwykłe JPG-i (oryginalnie są SEC). Najważniejszy przy tym jest opisowy plik tekstowy clmeta.dat, który można poddać edycji np. Notepadem.

sam650

New member
malwersant napisał:
Chodzi o możliwość włączenia teletekstu na TV, nie pilotem od tunera,
a o tym chyba piszesz?

@slawek1946 & mcold:

No właśnie. Więc uściślijmy:
Macie podłączony zewnętrzny tuner do Samsunga kabelkiem HDMI. W telewizorze macie wybrane wejście HDMI i wyświetlany jest obraz z tego tunera. Wciskacie przycisk TXT na pilocie od telewizora i co się dzieje?

Bo jeśli macie na myśli dekodowanie teletekstu przez zewnętrzny tuner, to co innego.

pedro_78

New member
Bez reklam
Widzę że kolega Hdmaniac już ładnie opisał co i jak trzeba zrobić z SamyGo Extensions.
To może teraz ja opiszę swoje spostrzeżenia:
  • firewall windowsa musiałem wyłączyć
  • Eset smart security nie sprawił problemów
  • Foldery które udostępniacie nie powinny się składać z wieloczłonowych nazw
  • foldery duże pojemnościowo nie wyświetlają się w TV, np: folder z serialami ponad 100Gb nie wyświetlił się, ale po udostępnieniu każdego folderu z serialem z osobna widzi bez problemu nawet do 10Gb.
  • MP3 nie działają, po udostępnieniu folderu z muzyką w TV wyświetla się komunikat "Brak plików do odtwarzania, wybierz inną kategorię"
  • Zdjęcia można oglądać.
  • Pojawiły się problemy z odtwarzaniem niektórych filmów DiVX i XViD (format pliku wideo nieobsługiwany),które wcześniej nie występowały przy oglądaniu przez DLNA i USB, format MKV działa bez problemu, chociaż w moim przypadku muszę zmienić kartę WIFI w lapku bo system B jest za wolny.
  • Po każdorazowej zmianie udostępnianych plików trzeba na nowo uruchamiać SamyGo w TV, żeby zmiany były widoczne.
Jak na razie jedynym plusem jest chyba możliwość przewijania do przodu i do tyłu, czego nie było w DLNA. Tak więc póki co do filmów DiVX, XViD i muzyki będę dalej używał DLNA, a MKV bezpośrednio z pendriva. Może jak zmodernizuję sieć domową to wtedy będzie działało tak jak powinno.;)

mcold

New member
sam650 napisał:
@slawek1946 & mcold:

No właśnie. Więc uściślijmy:
Macie podłączony zewnętrzny tuner do Samsunga kabelkiem HDMI. W telewizorze macie wybrane wejście HDMI i wyświetlany jest obraz z tego tunera. Wciskacie przycisk TXT na pilocie od telewizora i co się dzieje?

Bo jeśli macie na myśli dekodowanie teletekstu przez zewnętrzny tuner, to co innego.

Rzeczywiście, nie zrozumieliśmy się (ja nie zrozumiałem). Sprawdziłem z pilota TV i faktycznie wyświetla się "Niedostępna". Niemniej akurat to dla mnie nie jest wadą, bo akurat mój tuner sat wyświetla Telegazetę znacznie bardziej "strawnie" niż z poziomu TV. Mam uniwersalnego pilota więc teletext zamapowałem na nim z poziomu dekodera sat i zapomniałem o temacie.

whiteman

Member
adamboro napisał:
Ktoś używa (z powodzeniem) takiej karty WiFi z B650:

Edimax nMAX WiFi USB 2.0 adapter, 802.11n Draft 2.0, 300Mbps, 2T2R, WPS EW-7718Un
Ja za to moge napisac ze u mnie ta karta nie chciala wspolpracowac z TV. Jak rowniez z kilkoama innymi modelami samsunga w MM. Jakis czas temu ktos pisal jakie parametry musi spelniac karta aby chodzic w TV. Mozna to wyciagnac z softu, ale nie pamietam dokladnie co i jak. Wiec jak cos to przeszukaj temat jakies 10-20 stron do tylu.

teleman

New member
Nowy pendrive,a format AVI

Witam! Posiadam TV 32B650 i do tej pory nie mialem problemu z odtwarzaniem filmow w formacie AVI z pendrive (4GB) poprzez USB.Obecnie kupilem pendrive 16GB i nie moge odtwarzac filmow w tym formacie z tego pendriva.TV informuje ze format nie obslugiwany.Prosze o poradę co jest przyczyna.Oprogramowanie w TV 1010.1.

agatomil

New member
Zoom a wydłużenie (zmiana proporcji) z czym to jeść

Witam.
Mam LE46B651 i docieram się - jak wszyscy - z większością omawianych tu tematów.
Najbardziej denerwowało mnie oglądanie filmów mkv z USB z szerokimi pasami u dołu i u góry, jeśli materiał nie był w proporcjach 16/9(np.1280x720).
Nie dość, że wykorzystuje się tylko 1/3 telewizora (!) :) i obraz jest - nie oszukujmy się - mały, to podobno można w ten sposób uszkodzić matrycę, bo powstaną stałe odbarwienia w miejscu pasów?
Po żmudnych poszukiwaniach na forum - znalazłem w końcu "alternatywny" soft, który daje możliwść rozciągnięcia obrazu z np. 1280x528 do 1280x720.
ZAINSTALOWAŁEM. I co?
Owszem - mamy wtedy obraz na cały ekran - ALE NIESTETY -
zamiast uciążliwych pasów mam teraz równie wkurzające JAJOWATE twarze, bo obraz został rozciągnięty tylko w pionie!
Czy Was to nie irytuje?
Może ma ktoś sposób na zmianę obrazu poprzez ZOOM (czyli proporcjonalne zbliżenie z obcięciem nieważnych boków) zachowujący proporcje, a nie poprzez skalowanie samego pionu?

Nie musi tego robić TV, skłonny byłbym nawet programowo przerobić plik mkv - gdybym wiedział jak i czym :-( mkvmerge chyba nie ma takiej funkcji?
Przeglądam to forum już kilka tygodni - chyba jeszcze nikt konkretnie nie wypowiedział się na ten temat.
Z nadzieją czekam na mądre głosy :)

Pozdrawiam wszyskich szczęśliwych posiadaczy B650 i B651 !
Bo co by nie było - świecą pięknie... A przecież głównie o to chodzi.:)

Do góry