agatomil napisał:Witam.
Mam LE46B651 i docieram się - jak wszyscy - z większością omawianych tu tematów.
Najbardziej denerwowało mnie oglądanie filmów mkv z USB z szerokimi pasami u dołu i u góry, jeśli materiał nie był w proporcjach 16/9(np.1280x720).
Nie dość, że wykorzystuje się tylko 1/3 telewizora (!)i obraz jest - nie oszukujmy się - mały, to podobno można w ten sposób uszkodzić matrycę, bo powstaną stałe odbarwienia w miejscu pasów?
Po żmudnych poszukiwaniach na forum - znalazłem w końcu "alternatywny" soft, który daje możliwść rozciągnięcia obrazu z np. 1280x528 do 1280x720.
ZAINSTALOWAŁEM. I co?
Owszem - mamy wtedy obraz na cały ekran - ALE NIESTETY -
zamiast uciążliwych pasów mam teraz równie wkurzające JAJOWATE twarze, bo obraz został rozciągnięty tylko w pionie!
Czy Was to nie irytuje?
Może ma ktoś sposób na zmianę obrazu poprzez ZOOM (czyli proporcjonalne zbliżenie z obcięciem nieważnych boków) zachowujący proporcje, a nie poprzez skalowanie samego pionu?
Nie musi tego robić TV, skłonny byłbym nawet programowo przerobić plik mkv - gdybym wiedział jak i czymmkvmerge chyba nie ma takiej funkcji?
Przeglądam to forum już kilka tygodni - chyba jeszcze nikt konkretnie nie wypowiedział się na ten temat.
Z nadzieją czekam na mądre głosy
Pozdrawiam wszyskich szczęśliwych posiadaczy B650 i B651 !
Bo co by nie było - świecą pięknie... A przecież głównie o to chodzi.![]()
Hej
o czym ty wogole mowisz:niewiem:
nie mam pojęcia
jak nie chcesz mieć pasów to sobie kup TV PHILIPSA
wypuścil ostatnio w Formacie 21:9 i wtedy będziesz mial OK
albo zainstaluj rzutnik w domu.
Mowisz tak jakbyś nigdy nie posiadal TV 16:9
NIESTETY DUŻA ILOSC FILMOW jest obecnie produkowana rowniez 21:9
i NIC na to NIE PORADZISZ, chyba ze tak jak przedstawilem powyższe.
Ale dla mnie ten TV PHILIPSA wygląda tak glupio że szkoda gadac
jak duże akwarium
Przeciez jak dasz ZOOM to utniesz szczegoly z boków, jak przeskalujesz na wysokości to TWARZE JAJOWATE
więc daj sobie spokój
pozdrawiam