Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

bla

New member
korczyniak napisał:
Nieraz jest tak że trzeba sprawdzić najprostsze rozwiązania
W PC share Manager w menu Udostępnij opcja "Ustaw Zabezpieczenia dla urządzenia >stan>potwierdz
Może to to.

to już robiłem ale tam pokazuje mi tylko jakieś obce IP

bla

New member
Cytat:
Napisał ergk
Koniecznie musisz mieć dwie podsieci? Coś mi sie wydaje że router który ma działać jako most "APN" jest skonfigurowany jako normalny router i stąd dwie podsieci :smile:

Probowałem się bawić mostem - ale raczej mi to nie wyszło na dobre - albo nie chodziło wcale albo strasznie powoli :sad: Odpowiadając wiec wprost na Twoje pytanie - wolę mieć 2 podsieci

Cytat:
Napisał ergk
Spróbuj nadać obu podsieciom maskę 255.255.0.0
powinno zatrybić

zmieniłem zgodnie z Twoją sugestią - WYNIK: net nie działa :sad:
w celu poeksperymentowania zmieniłem również IP w głównym routerze na 10.0.0.1 i w kliencie na 10.0.1.1 - nie pomogło na routerze klienckim nie ma teraz w ogole sieci

ergk napisał:
To w końcu widzą sie te podsieci czy nie bo nie wiem czy problem leży po stronie konfiguracji sieci czy oprogramowania Samsunga? Czy możesz pingować z komp. na adres TV. Bo prawdę powiedziawszy nawet jak masz dwie podsieci to prawidłowa konfiguracja (brama) pozwoliła by na komunikację TV z serwerem DLNA
Nie widzą się podsieci. mysle ze jakby sie widzialy to niebyłoby problemu

Dzieki za pomoc i jezeli masz jeszcze jakies sugestie to chętnie je przeczytam

PS.
TTL - powinien być włączony czy wył (przy obu ustawieniach net na APC nie działa)

Ostatnia edycja:

Pioro

New member
witam, obecnie w mojej kablowce osiedlowej nadaja programy hd, oczywiscie wymagany jest settbox za 600 zl, mam pytanko czy tuner wbudowany w tv moze odbierac w jakis sposob sygnal hd z tej kablowki? mam narazie zwykly dekoder sd...

adwolf

New member
Witam. Czy do obsługi multimediów , głównie filmy po lanie lub wifi jest potrzebny jakiś specjalny router z obsługą DLNA czy może być dowolny router nawet bez obsługi DLNA ?. Pytam ponieważ nie posiadam żadnego i nie wiem na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Lazi11

New member
Witam
Kupiłem tv Samsunga LE40B650 za 3600zł i musze przyznać że televizor dysponuje bardzo ładnymi kolorami. Panel dotykowy umieszzceony z dołu ciekawie sie prezentuje ale od razu dostrzegłem pewien dyskomfort. Nie wiem czy jest on podświetlany, szukałem w instrukcji obsługi, nie znalazłem nic na ten temat. Może wie ktoś jak to jest z tym podświetleniem panelu dotykowego w tym tv bo wystarczy że lekko sie zachmurzy i już nic na nim nie widać.

grajen

New member
adwolf napisał:
Witam. Czy do obsługi multimediów , głównie filmy po lanie lub wifi jest potrzebny jakiś specjalny router z obsługą DLNA czy może być dowolny router nawet bez obsługi DLNA ?. Pytam ponieważ nie posiadam żadnego i nie wiem na co zwrócić uwagę przy zakupie.
jeśli mówiąc "obsłuży dlna" masz na myśli, czy będziesz mógł odtwarzać multimedia z komputera podłączonego do tej samej sieci co telwizor to obojętni jaki router to umożliwi. A jeśli nie masz routera i chcesz go zakupić tylko po to, żeby połączyć kompa z tv to nie jest to konieczne - wystarczy podłączyć kabel sieciowy (taki, jak do podłączenia 2 komputerów bez routera - jeśli tak powiesz w sklepie to będą wiedzieli o co chodzi i Ci taki przygotują). Jeśli jesteś zainteresowany to napisz prywatną wiadomość do mnie to pomogę Ci z konfiguracją.

Jeśli chodzi o wifi - to jeśli chcesz oglądać wysokiej rozdzielczości filmy (duży bitrate) to może Ci przycinać i dlatego do takiego wykorzystania polecam niezawodny kabelek :)

cypiz

New member
asd1 napisał:
Odpowiadając ponownie na twoje pytanie :
Tak ustawione NIE będzie działać.

A ja powiem w ten sposób: Będzie działać, tylko musiałbyś ustawić odpowiednie trasy rutingu na ruterze. Tylko po co? Wszystko może dsziałać w tej samej podsieci.

zxcasd

New member
Witam!
Kupiłem Samsunga 32B650 i po podłączeniu go kablem HDMI-HDMI do kompa (wejścia na płycie głównej - ASRock M3A790GXH/128M, zintegrowana karta graficzna Radeon HD 3300, Windows XP SP3) nic nie wykrywa. Dodam, że tym samym kablem kolega ma połączone DVD ze swoim TV i wszystko działa jak należy. Wnioskuję zatem, że to nie wina kabla, skoro u kolegi działa, a u mnie nie. Podejrzewam, że problem leży po stronie kompa, bo telewizor widzi, że coś jest podłączone, ale przy wybraniu odpowiedniego wejścia w menu pokazuje komunikat o braku sygnału. Próbowałem ze wszystkimi czterema wejściami HDMI w tv, za każdym razem było to samo. Przy łączeniu innym kablem (HDMI-DVI, podpinanym do karty graficznej - Radeon HD 4890) obraz był widoczny na monitorze i telewizorze.
Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Delaney

New member
zxcasd napisał:
Witam!
Kupiłem Samsunga 32B650 i po podłączeniu go kablem HDMI-HDMI do kompa (wejścia na płycie głównej - ASRock M3A790GXH/128M, zintegrowana karta graficzna Radeon HD 3300, Windows XP SP3) nic nie wykrywa.

Musisz próbować bawić się ustawieniami na kompie - pogrzeb w CCC. Zakładam, że kiedy podłączasz tę wbudowaną grafę to jest ona ustawiona jako aktywna (nie masz innej grafy w gniazdach pciex). Spróbuj innych wyjść - DSub albo DVI czy karta wystawia tam obraz.

zxcasd

New member
Podłączam ją tylko dlatego do portu HDMI na płycie, bo moja karta graficzna nie ma tego wejścia, a zależy mi na tym, żeby dźwięk i obraz leciały po jednym kablu. Tak jak pisałem, po podłączeniu do DVI na karcie graficznej, obraz jest na telewizorze (chociaż występuje problem z rozdzielczością, ale nie próbowałem go rozwiązywać, gdyż jednak wolę to mieć po jednym kablu).

pl_k

New member
zxcasd napisał:
Podłączam ją tylko dlatego do portu HDMI na płycie, bo moja karta graficzna nie ma tego wejścia, a zależy mi na tym, żeby dźwięk i obraz leciały po jednym kablu. Tak jak pisałem, po podłączeniu do DVI na karcie graficznej, obraz jest na telewizorze (chociaż występuje problem z rozdzielczością, ale nie próbowałem go rozwiązywać, gdyż jednak wolę to mieć po jednym kablu).

Jak podłączasz tv przez HDMI to masz podłączone coś przez DVI ?
Z tego co wiem to obraz idzie albo jednym albo drugim.

bobby_69

New member
zxcasd napisał:
Witam!
Kupiłem Samsunga 32B650 i po podłączeniu go kablem HDMI-HDMI do kompa (wejścia na płycie głównej - ASRock M3A790GXH/128M, zintegrowana karta graficzna Radeon HD 3300, Windows XP SP3) nic nie wykrywa. Dodam, że tym samym kablem kolega ma połączone DVD ze swoim TV i wszystko działa jak należy. Wnioskuję zatem, że to nie wina kabla, skoro u kolegi działa, a u mnie nie. Podejrzewam, że problem leży po stronie kompa, bo telewizor widzi, że coś jest podłączone, ale przy wybraniu odpowiedniego wejścia w menu pokazuje komunikat o braku sygnału. Próbowałem ze wszystkimi czterema wejściami HDMI w tv, za każdym razem było to samo. Przy łączeniu innym kablem (HDMI-DVI, podpinanym do karty graficznej - Radeon HD 4890) obraz był widoczny na monitorze i telewizorze.
Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Tak to działa że nie możesz równocześnie korzystać z dwóch gniazd cyfrowych. A więc albo bedzie działać D-SUB i DVI albo D-SUB i HDMI.
Pobaw się ustawieniami na kompie gdzieś powinna być opcja zmiany wyjśc sygnału. Mozliwe że trzeba zmienic też domyślne urzadzenie odtwarzania audio na zainstalowane urządzenie HDMI.

Delaney

New member
zxcasd napisał:

No moja też nie ma (4770) ale do tego są przejściówki DVI-HDMI. Mam taki kabel - z jednej strony DVI, z drugiej HDMI i niestety też nie mam dźwięku po HDMI. Podobno konieczna jest oryginalna przejściówka dołączana do karty ale nie sprawdzałem bo nie mam kabla HDMI-HDMI. Z tego co zrozumiałem to chcesz zrobić coś takiego, że używając karty w pciex, chcesz mieć z niej obraz na wbudowanym w mobo HDMI. Tak to się chyba nie da. Tamto HDMI jest od grafy wbudowanej w chipset. Jak chcesz go używać to musisz zrezygnować z karty w pciex. Chyba, że obie karty są od ATI i można je połączyć w jakiś CrossFire. Nie wiem, nie mam tej płyty, nie wiem czy ona takie coś umożliwia. A co za kartę masz na pciex? Ona nie ma dedykowanej przejściówki?

EDIT: nie doczytałem: masz 4890. Nie ma dołączonej przejściówki? Trzeba było kupić Sapphire. :)

Ostatnia edycja:
Do góry