eh.... w złym temacie wkleiłem mój problem, więc wklejam tutaj i proszę moderatora o usunięcie mojego posta z działu B650
Dzień dobry,
jestem tutaj nowy, chociaż śledzę to forum już od jakiegoś czasu. Przeczytałem cały temat (masakra... ) i dowiedziałem się wiele, ale i tak nie potrafię poradzić sobie z moim problemem, gdyż nie jestem programistą.
Otóż, posiadam TV:
LCD Samsung LE40B551A6WXXH
AZU33SOSB00119L
Version: SQ02
Dzięki Waszym wskazówkom z tego tematu, wszedłem w menu serwisowe ale niestety nie mogłem przełączyć oglądania filmów przez USB. Funkcja ta była możliwa dopiero po zmianie na B650. Nie zadowoliło mnie to ponieważ TV włączał się 15 sekund. Ściągnąłem więc z tego tematu (około strony 46) firmware samyGO, który zamieścił tutaj użytkownik "gomar". Zrobiłem update firmware i teraz posiadam takie:
T-CHELEU-1017
T-CHL5DEUC-2008.0
T-CHL5DEUS-1007
RFS: 29_64_256-29 T-CHL5DEUC
2009-09-30
TYPE: 40A6AF0C
MODEL: LE40B550
Wszystko działa bardzo dobrze, tzn. TV włącza się po 3-4 sekundach (tak jak wcześniej). Filmy avi i mkv można bez problemu odpalić z dysku zewnętrznego. W menu serwisowym pisze że mam B550 - wszystko SUPER!
Ale.... oglądanie filmów z napisami sprawia trochę problem ponieważ są bardzo małe. Nawet po zmianie w menu na te 'największe' to i tak jest małe. Wyczytałem, że jest modyfikacja samyGO: "Bigger Yellow Font", która zwiększa rozmiar napisów oraz ich kolor na żółty. Z tego co zrozumiałem to są dwie możliwości żeby to działało:
1. Można spatchować oryginalny firmware i wgrać do TV - wówczas za każdym razem będzie to odrazu dostępne.
2. Wgrywać tego moda po każdym uruchomieniu TV z Content Library - niestety w moim modelu telewizora tego Content Library nie ma i nie mogę tego zrobić.
Dlatego mam ogromną prośbę:
Czy ktoś może zmodyfikować dla mnie oryginalny firmware (albo podać mi linka do takiego) w którym będzie już naniesiona ta modyfikacja "Bigger Yellow Font" i oczywiście będę mógł oglądać z USB oraz TV będzie odpalał się szybko i sprawnie? Tak jak to zrobił tutaj 2 lata temu użytkownik "gomar" tylko wtedy jeszcze nie było tej modyfikacji do napisów.
Jestem zielony jeżeli chodzi o takie programowanie, czytałem jak to zrobić, ale nie czuję się w tym na tyle mocny, a pewnie dla niejednego z Was przygotowanie takiego firmware to 2 minuty pracy Sam boję się, że coś źle zrobię.
Z góry serdecznie dziękuję
ps. Próbowałem modyfikować na komputerze filmy, żeby były większe napisy. Niestety po użyciu najnowszego mkvmerge i wmuxowaniu napisów i zapisaniu pliku - nie czyta go TV (ciągle wczytuje plik w telewizorze). Próbowałem zrobić to samo ze starszą wersją mkvmerge ale wówczas nie pokazywało napisów. Natomiast robienie hardsubów trwa bardzo długo i można stracić na jakości obrazu..
Jeżeli znacie jakiś inny program, którym można szybko zmuxować napisy i czyta je TV to będę wdzięczny.