Samsung seria A8 XX

OLRO

New member
Jaką aktualizację oprogramowania do telewizora macie wykazaną jako najnowszą?
:eek:k:
Mi wciąż wskazuje, że z sierpnia 2008 (2008/08/14/001003) i nie mogę ściągnąć nic nowszego (po podłączeniu sieciowym przewodowym - bezpośrednio do routera; przez komputer i USB jeszcze nie próbowałem).
Alternatywę stanowi wersja oznaczona jako 2008/08/13/001003.

W Centrum pobierania Samsunga jest (Scaler & CPU) Firmware (ver.T-RBYDEUC-1010.0) z 3.02.2009.
Ciekawe, dlaczego nie chce się to pobrać samo po podłączeniu telewizora bezpośrednio do internetu?

Ostatnia edycja:

cacumen

Member
Bez reklam
OLRO napisał:
Zgodnie z zaleceniem producenta , można zaktualizować za pomocą pamięci
flash , na którą zapisujemy plik ze strony producenta ten z 03.02.2009 i wówczas po włożeniu jej w port USB następuje zmiana oprogramowania na nowsze-w instrukcji można poczytać na ten temat.
Ja na razie od tygodnia "walczę " z moim egzemplarzem i mam wielki problem
z uzyskaniem satysfakcjonującego odbioru sygnału przy silnym oświetleniu zewnętrznym-mowa o obrazie z zewnętrznej anteny TV a nie z dekodera sat czy DVD..Po nastawieniu na właściwe parametry jasności , kontrastu itp.
przy zmianie warunków "oświetleniowych" nawet zmieniając dostępne tryby
bądź korzystając e.mode muszę ponownie dokonywać ręcznej korekty
zmienionych nastawień , co jest wyjątkowo uciążliwe i odbiera zadowolenie
z korzystania z telewizora.
W pomieszczeniu , gdzie jest odbiornik w ciągu dnia następują wyraźne
zmiany w ilości zewnętrznego oświetlenia i stąd moje niezadowolenie , bo
przy "Philipsie" a nawet "Sony" takie utrudnienie nie było tak dokuczliwe.
Teraz muszę poszczególne elementy obrazu łącznie z podświetleniem ustawiać na maksimum , bo inaczej jest zbyt ciemno do obserwacji programów a wieczorem znów zmieniać , bo parametry są przejaskrawione ,
gdy w pokoju jest ciemno-a dodatkowo w dzień słoneczny "lustrzana"
powłoka LCD sprawia ,że mogę na nim obserwować ...siebie i otoczenie
pokoju mimo transmisji telewizyjnej!!!!
Może są jakieś metody lub sposoby na taką niedogodność???

szafarz

New member
Witam, dla ciekawych jak wygląda moja obudowa załączam linki do fotek śącianąć zapisać i zmniejszyć do wielkości ekranu monitora w obecnej wielkości za duża rozdzielczość dokładniej widać że nie ma sreberek.
Dla tych którzy chcieli by poszperać trochę w menu serwisowym lub może zmieniali coś i nie wiedzą jak powrócić do ustawień fabrycznych zamieszczam scriny z fabrycznych ustawień.

Attachments

• ob1.jpg
    ob1.jpg
    223 KB · Wyś: 106
  • ob2.jpg
    ob2.jpg
    222,2 KB · Wyś: 89
  • ob3.jpg
    ob3.jpg
    220,6 KB · Wyś: 87

ADAM12116

New member
OLRO napisał:
Mi wciąż wskazuje, że z sierpnia 2008 (2008/08/14/001003) i nie mogę ściągnąć nic nowszego (po podłączeniu sieciowym przewodowym - bezpośrednio do routera; przez komputer i USB jeszcze nie próbowałem).

W Centrum pobierania Samsunga jest (Scaler & CPU) Firmware (ver.T-RBYDEUC-1010.0) z 3.02.2009.
Ciekawe, dlaczego nie chce się to pobrać samo po podłączeniu telewizora bezpośrednio do internetu?

ja zgrałem na pendriva i zainstalowałem wersje 1010 z grudnia, , wyszła jakas nowsza wersja 1010 z lutego 2009??????:hmm:

ADAM12116

New member
OLRO napisał:

ja zgrałem na pendriva i zainstalowałem wersje 1010 z grudnia, , wyszła jakas nowsza wersja 1010 z lutego 2009??????:hmm:

szafarz - na tych fotach co załączyłeś to i tak nie ująłeś miejsca grze występują te srebrzenia , górna częśc ramy pod odpowiednim kątem, na twoich fotach nic nie widac przynajmniej tej części na której sreberka występują!!!!!!

szafarz

New member
A już wiem o co wam chodzi, znaczy miejsce w którym u Was występują sreberka. Jutro jak będzie jaśniej w domu wyedytuje post i podmienie fotki. Co do firmware to mam takie które kupiłem z już było czyli 2008/11/12_001010 nie widziałem nic nowszego na stronie Samsunga.

ADAM12116

New member
szafarz napisał:
A już wiem o co wam chodzi, znaczy miejsce w którym u Was występują sreberka. Jutro jak będzie jaśniej w domu wyedytuje post i podmienie fotki. Co do firmware to mam takie które kupiłem z już było czyli 2008/11/12_001010 nie widziałem nic nowszego na stronie Samsunga.

sreberka widać jak patrzysz lekko z góry pod kątem na ramę TV tą przeźroczysta część, co do softu to ten jest najnowszy

OLRO

New member
Podsumowując sprawę aktualizacji oprogramowania sprzętowego, to faktycznie jedyna w tej chwili możliwość zainstalowania tej aktualizacji jest przez USB po uprzednim jej ściągnięciu ze strony Samsunga i postępowaniu zgodnie z instrukcją.

ADAM12116 napisał:

Na stronie Centrum Pobrań jest Firmware ver.T-RBYDEUC-1010.0 z datą dodania 3.02.2009.
W rzeczywistości instaluje się oprogramowanie oznaczone jako 2008/11/12_001010.

OLRO

New member
cacumen napisał:
Ja na razie od tygodnia "walczę " z moim egzemplarzem i mam wielki problem z uzyskaniem satysfakcjonującego odbioru sygnału przy silnym oświetleniu zewnętrznym-mowa o obrazie z zewnętrznej anteny TV a nie z dekodera sat czy DVD..Po nastawieniu na właściwe parametry jasności , kontrastu itp.
przy zmianie warunków "oświetleniowych" nawet zmieniając dostępne tryby
bądź korzystając e.mode muszę ponownie dokonywać ręcznej korekty
zmienionych nastawień , co jest wyjątkowo uciążliwe i odbiera zadowolenie
z korzystania z telewizora.
W pomieszczeniu , gdzie jest odbiornik w ciągu dnia następują wyraźne
zmiany w ilości zewnętrznego oświetlenia i stąd moje niezadowolenie , bo
przy "Philipsie" a nawet "Sony" takie utrudnienie nie było tak dokuczliwe.
Teraz muszę poszczególne elementy obrazu łącznie z podświetleniem ustawiać na maksimum , bo inaczej jest zbyt ciemno do obserwacji programów a wieczorem znów zmieniać , bo parametry są przejaskrawione ,
gdy w pokoju jest ciemno-a dodatkowo w dzień słoneczny "lustrzana"
powłoka LCD sprawia ,że mogę na nim obserwować ...siebie i otoczenie
pokoju mimo transmisji telewizyjnej!!!!
Może są jakieś metody lub sposoby na taką niedogodność???

Spróbuj wprowadzić sobie na danym źródle sygnału odpowiednie ustawienia obrazu w ramach trzech dostępnych trybów, tak, aby np.: w trybie Dynamiczny był najlepszy obraz podczas oglądania przy mocnym świetle dziennym, w trybie Standardowym - najlepszy obraz dla oświetlenia słabszego lub sztucznego, a w trybie Film - najlepszy obraz wieczorem i w nocy przy przygaszonym lub wyłączonym oświetleniu w pomieszczeniu.
Potem wystarczy wybrać odpowiedni tryb dla danych warunków.
Pamiętaj, że możesz zindywidualizować te ustawienia dla poszczególnych źródeł sygnału, tym samym, muszą one być wprowadzone kilka razy (osobno np. dla TV, danego eurozłącza czy HDMI).

Gdyby dokonane ustawienia okazały się mimo wszystko nieodpowiednie dla występującego oświetlenia, nie pozostaje nic innego jak kolejna zmiana parametrów w ramach dostępnych opcji lub skorzystanie z jednego z trzech domyślnych ustawień trybu Rozrywka (E.MODE).

Co do lustrzaności odbicia to nie ma mądrej rady.
Wieczorem najlepiej przygasić światła, zwłaszcza te, które się odbijają w ekranie (kontrujące).
Gdy mimo wszystko występuje efekt lustra, można patrzeć nieco pod kątem, żeby nie widać było odbicia lub starać się nie zwracać uwagi na ewentualne odbicia i skoncentrować zwrok na wyświetlanym obrazie.
Coś za coś.
To dzięki m.in. rezygnacji z matowego ekranu, Samsung uzyskał większy kontrast, głębię i czerń.

A jak tam, Caumen, Twoja rama?
Masz jakieś srebrne skazy?

cacumen

Member
Bez reklam
OLRO napisał:
Co do lustrzaności odbicia to nie ma mądrej rady.
Wieczorem najlepiej przygasić światła, zwłaszcza te, które się odbijają w ekranie (kontrujące).
Gdy mimo wszystko występuje efekt lustra, można patrzeć nieco pod kątem, żeby nie widać było odbicia lub starać się nie zwracać uwagi na ewentualne odbicia i skoncentrować zwrok na wyświetlanym obrazie.
Coś za coś.
To dzięki m.in. rezygnacji z matowego ekranu, Samsung uzyskał większy kontrast, głębię i czerń.

A jak tam, Caumen, Twoja rama?
Masz jakieś srebrne skazy?

Z niedoskonałościami obrazu "walczę" dalej , a moje obramowanie bez zauważalnych "ozdobień"...dokładniej popatrzę jak zadowoli mnie jakość
obrazu-to priorytet na najbliższe dni.

ProSiaczek

New member
Witam ponownie.
Oj dawno tu nie zaglądałem a tu tyle postów.Długo się tu nic nie działo ale widzę, że ten tv staje się coraz popularniejszy.

Co do głośnośny pracy - mam go od końca września i dalej stwierdzam że nic nie słychać.Faktycznie w nocy gdy wyłączy się głos jest subtelny dzwięk pracujących wiatraków ale w oglądaniu i spaniu drugiej osoby nie przeszkadza.

Jako że zaktualizowałem soft na początku wydawało mi się coś nie tak bo na stronie jest podawany jako luty a pokazuje z listopada lecz ORLO już odpowiedział na zadane pytanie.

Czy ktoś wie do czego służy w "akyualizacji oprogramowania": tryb gotow. do aktualizacji?? Można wybrać wył., 45 min i 22:00 ??

I jak bezpiecznie usunąć PenDrive po zakończeniu aktualizacji.Nigdzie nie znalazłem takiej funkcji.Właściwie to znalazłem ale pokazuje, że nie można bezpiecznie odłączyć??

cacumen

Member
Bez reklam
ProSiaczek napisał:
Witam ponownie.

I jak bezpiecznie usunąć PenDrive po zakończeniu aktualizacji.Nigdzie nie znalazłem takiej funkcji.Właściwie to znalazłem ale pokazuje, że nie można bezpiecznie odłączyć??

Strona 31 instrukcji:

Bezpieczne odłączanie urządzenia USB
Bezpieczne odłączenie urządzenia od telewizora wymaga wykonania poniższych
czynności.
1. Naciśnij przycisk TOOLS na ekranie WISELINK Pro file, lub podczas pokazu
slajdów oraz odtwarzania muzyki i filmu.
2. Za pomocą przycisków ▲ lub ▼ wybierz opcję „Bezpieczne odłączenie”, a
następnie naciśnij przycisk ENTERE.
3. Odłącz urządzenie USB od telewizora.

Strona 41 instrukcji:
Korzystanie z menu konfiguracji
W menu konfiguracji wyświetlane są ustawienia użytkownika menu WISELINK.
1. Naciśnij na pilocie przycisk W.LINK, aby wyświetlić menu WISELINK Pro.
2. Za pomocą przycisków ◄ lub ► wybierz opcję „Setup”, a następnie naciśnij
przycisk ENTERE.
3. Za pomocą przycisków ▲ lub ▼ wybierz żądaną opcję.
4. Za pomocą przycisków ◄ lub ► wybierz opcję, a następnie naciśnij przycisk
ENTERE.
Aby wyjść z trybu WISELINK Pro, naciśnij na pilocie przycisk W.LINK.
Prędkość pokazu slajdów → Szybka/Wolna/Normalny
Wybierz tę opcję, aby ustalić prędkość pokazu slajdów.
Tryb Powtarz. Muzyki → Wł/Wył
Wybierz, aby powtarzać odtwarzane utwory.
Tryb Powtarz. Filmu ��→ Wł/Wył
Wybierz, aby powtarzać odtwarzane filmy.
Przyp. o ciąg. odtw. fil.� → Wł/Wył
Opcja dotycząca wyświetlania okienka z pomocą przy funkcji kontynuowania
odtwarzania.
Czas ur. wyg. ekr. → 1 min/3 min/5 min
Ustawienie wymaganego czasu bezczynności przed aktywacją wygaszacza ekranu.
Informacja
Wyświetlenie informacji o podłączonym urządzeniu.
Bezpieczne odłączenie
Funkcja pozwalająca na bezpieczne odłączenie urządzenia od telewizora.

OLRO

New member
Teoria jest piękna, ale praktyka wskazuje na to, że bezpieczne odłączanie nie działa, przynajmniej w stosunku do moich pendrive'ów.
Stąd ProSiaczek, ma rację, zwracając na to uwagę.
Występuje komunikat w stylu: "Nie można bezpiecznie odłączyć urządzenia USB" i jedyne rozwiązanie, które przychodzi mi do głowy, to wyłączenie zasilania USB przez wyłączenie TV (wystarczy przejście w stan czuwania) i dopiero potem wyjęcie pendrive'a. Niektórzy się jednak tym nie przejmują i w ogóle nie gaszą pamięci flash przed wyjęciem.

Ostatnia edycja:

OLRO

New member
ProSiaczek napisał:
Czy ktoś wie do czego służy w "akyualizacji oprogramowania": tryb gotow. do aktualizacji?? Można wybrać wył., 45 min i 22:00 ??

Sprawy związane z aktualizacją są, moim zdaniem, w sposób mało przejrzysty opisane w podręczniku użytkownika.
Funkcjonalność możliwych trybów jest marna, bo, jak pisałem, działa tylko aktualizacja przez USB.
Aktualizacja przez kanał (za pomocą emitowanego sygnału) i w trybie czuwania to na razie fikcja.
Niejasne jest też sformułowanie, co oznacza aktualizacja ręczna (która może być poniekąd kontynuowana w trybie czuwania) i jak ma ona niby przebiegać?
Wspomniane opcje 45 min lub 22:00 chyba odnoszą się do aktualizacji w trybie czuwania i oznaczają, że będzie ona kontynuowana po 45 minutach lub o godz. 22:00. Ale to moja interpretacja, bo podręcznik na ten temat milczy. Przynajmniej ja nic nie znalazłem.

A jak tam, ProSiaczek, u Ciebie z sreberkiem na ramie?
Czy jesteś nielicznym szcześliwym jego nieposiadaczem?

Ostatnia edycja:

cacumen

Member
Bez reklam
OLRO napisał:
...Niektórzy się jednak tym nie przejmują i w ogóle nie gaszą pamięci flash przed wyjęciem.
To prawda ...wystarczy wyjść z funkcji "Wiselink Pro" na kanał telewizyjny
i pendrive można usunąć bez zagrożenia dla jego pamięci...sprawdzone już kilkanaście razy!!!!!

Natomiast jak skorzystać z funkcji "Content Library" ,ściągniętej ze strony Samsunga jako uzupełnienie zawartej w samym odbiorniku.
Mimo postępowania zgodnie z instrukcją -dodatkowa zawartość nie jest
"widziana" przez odbiornik.
Czy komuś to się udało i w jaki sposób???

Chyba już wiem , gdzie tkwi błąd ściągałem bez UDN i dlatego nie działało...

Ostatnia edycja:

ProSiaczek

New member
cacumen dzięki za cały wykład ale to co napisałeś nie działało więc stąd moje pytanie ale widzę, że ORLO też zna ten problem. Starałem się robić wedle instrukcji ale nie działało.

Czytając o Waszych problemach ze sreberkiem włos na głowie mi się jeżył!

Nic u mnie takiego nie występuje.Jak trzeba mogę zrobić zdjęcia całej ramki.Nawet najmniejszego śładu nie ma.

cacumen

Member
Bez reklam
ProSiaczek napisał:
Nic u mnie takiego nie występuje.Jak trzeba mogę zrobić zdjęcia całej ramki.Nawet najmniejszego śładu nie ma.

Tak jak ...na razie u mnie-ale to podobno kwestia czasu. Zobacz za 3-4 tygodnie przy codziennym korzystaniu z odbiornika.

bercikw

New member
Witam wszystkich użytkowników Samsunga.
Jestem nowy na tym forum, więc proszę o wybaczenie, jeżeli było by coś z moimi postami nie tak.
Zacznę od początku.
Byłem do poniedziałku użytkownikiem lampowego Sonego z przed 10 lat. Wszystko było OK do czasu, póki na kineskopie nie pojawiły się skośne czerwone pasy :( No i zacząłem wędrówkę po forach HDTV w poszukiwaniu TV. Szukałem szukałem i były dwa do wyboru - Sony EX1 i nasz Samsung.
Wybrałem Samsunga. Kupiłem 46 cali i .........:
1 Wygląd zewnętrzny boski, fajnie się prezentuje na ścianie jak i na stojaku.
2 Ilość funkcji, wejść i wyjść jak i dodatkowe gadżety super.
3 Obraz na programach HD fajny.
4 Konsole i DVD podłączone do TV dają maksymalnie akceptowalny odbiór obrazu.
.......... ale są rzeczy, które są poniżej krytyki i wybaczcie ale :
1 Obsługa, menu ekranowe, ustawienia są poniżej krytyki. Funkcjonalność jest straszna. Żeby ustawić kanały w kolejności musiałem spędzić przed TV 3 godziny (mam UPC).
2 Obraz w SD jest koszmarkiem. Mamy w pracy plazmę Samsunga i na nim obraz jest o niebo lepszy z SD, niż na moim LCD. Może jestem laikiem, jeżeli chodzi o ustawienia ale po wielu kombinacjach dałem sobie spokój. Może kiedyś będzie lepiej, lub dojrzeję w obsłudze :)
3 Dźwięk to nawet nie dorasta mojemu Grundingowi z piwnicy. Kombinacja ustawień nic nie daje i wciąż jest głos jak z puszki po konserwach.

Może niektórym się wyda dziwne, że go wogóle kupiłem ,ale mam na to odpowiedź :)
Sony nie dorasta do pięt Samsungowi. Wszystkie mankamenty Samsunga powiela w 100%, a nawet je zdwaja. Ale w pozytywach odstaje Sony strasznie.
Wiec obraz mam tylko z tunera SAT HD i Cyfry+. Tutaj wszystko jest OK a na HD wręcz bosko. Chyba o SD zapomnę przez to :)
Dżwięk mam puszczony po kinie domowym, więc jedyny mankament to włączenie 3 urządzenia (TV-SAT-DVD) ale można się przyzwyczaić.
A do menu ekranowego trzeba maksymalnie rzadko zaglądać i wszystko będzie OK.
Co do spraw wymienianych przez przedmówców. Sreberka nie mam. I mam nadzieję że mieć nie będę :) Z USB mam ten sam problem z wyciąganiem ale przechodzę na kanał TV i go wyciągam. Wiatraczki w moich 46 calach chodzą, ale nie dają się we znaki. To mój laptop, jak zacznie korzystać z procka na max, to je zagłusza. W nocy da się przy nich spać. W standby nic się nie włączyło do tej pory.
W ustawieniach obrazu mam jasność na 6 i nic mi nie buczy i nie muszę dawać na 10.
Może to tylko 6 dni użytkowania i jeszcze lub na razie laba,m ale mam nadzieję, że dalej będę zadowolony z mojego LCD. Ogólnie w ocenie max 5 wystawiam swojemu Samsungowi 4+.
Ach i jeszce jedno - nie że się czepiam w tym poście Samsunga. Mam w domu dużo urządzeń, tej firmy zaczynając od TV CRT i komórkowego telefonu kończąc na innych gadżetach. I jak na razie nie zawiodły mnie mając swoje plusy i minusy.
Pozdrawiam

bercikw

New member
Newion napisał:
Jakim kablem masz podlaczony sygnal?

Może źle to opisalem, ale chodzi mi o obraz z telewizji naziemnej lub UPS analog. Czyli o zwykle nadawanie. Chociaż muszę przyznać, że UPC daje sygnal o jakości gorszej niż myślalem. Oglądając na lampie Sony wydawal mi się OK, ale dopiero na Full HD wychodzi jaki to gniot ich sygnal :(

Do góry