Na wstepie chcialbym sie przywitac gdyz jest to moj pierwszy post na tym forum.
Chce sie podzielic moim doswiadczeniem w uzytkowaniu tv samsung le40a656a1f.
Pierwsza i chyba najistotniejsza sprawa jest taka, że osobiście nie polecam tego tv osobom, które kupują ten model oraz pozostałe serii 6, 7, i wyzsze chcąc mieć krystalicznie czysty, głęboki obraz, a nie mają odpowiedniego doświadczenia w strojeniu (kalibracji) balansu bieli, oraz pozostałych szczegółów wpływających na jakość obrazu, ze względu na mnogość ustawień. Na pewno żaden tv z tych serii po przywiezieniu ze sklepu nie bedzie mial dobrego obrazu nawet po wstepnej regulacji kolorów kontrastu w menu.
Ja mam swój tv dokladnie od tygodnia i dopiero dzis po tygodniu testów z różnych źródeł sygnału mogę powiedzieć, że jestem z niego zadowolony chociaż nie do konca.
Podałem tv nowe firmware 1020.1, nastepnie na fabrycznych ustawieniach tj. dynamiczny, standard i film w menu serwisowym skorygowałem balans bieli tak żeby obraz był w miarę naturalny a nie taki jak namalowany. Dopiero potem zabrałem się za balans bieli w menu tv. Najważniejsza sprawąjest chyba to żeby podczas ustawiania balansu bieli w menu zjechac wczesniej nasyceniem na 0 zeby uzyskac czarno bialy obraz na polowie jaskrawosci, i wtedy regulowac kolory R,G,B tak aby obraz byl idealnie czarno biały.
Później po ustawieniu nasycenia kolorów (u mnie na 35) możemy jeszcze skorygować wzmocnienie R,G,B suwakami poniżej jeśli mamy wrażenie ze któryś z kolorów podstawowych jest zbyt intensywny.
Regulację przeprowadziłem na dekoderze PHILIPS HD PVR z Cyfry+ podłączonym do tv za pomocą HDMI. Porównywałem jakość na kanałach takich jak Filmbox HD, Canal+ HD oraz na kanalach SD takich jak TV P 1 TVP 2 czy TVN. Wydaje mi się ze osiągnąłem świetne naturalne odwzorowanie barw zarówno na kanalach HD i SD.
Oczywiście na kanałach SD obraz nie jest tak wyrazny jak na HD ale to norma, poza tym starsze produkcje oraz kanały nadawane z niskim bitrate wyglądają na tv lcd nieciekawie.
Z uwagi na fakt ze nie ma mnie teraz w domu nie mogę zaprezentować zdjęć ale zrobię to jeszcze dziś wieczorem jeśli ktoś jest zainteresowany.
Pozostaje tylko jedno pytanie z mojej strony. Objawia się to tylko na kanałach SD mianowicie gdy nadawany jest program ze studia to kiedy siedzi ktoś blisko przed kamerą to obraz jest idealnie ostry tak jak na HD ale kiedy są pokazywane dwie osoby przy stole (wiadomo zeby zmieścic sie w kadrze kamera jest dalej) to mozna zauwazyc nieostre twarze oraz wokół głowy i całej sylwetki delikatną obramówkę (mozna to porównać do malutkiego odbicia sygnału na stacjach tv naziemnej) Mam wrazenie jednak ze jest to spowodowane kiepską jakością dekodera philips ktory daje cyfra+. Jednak nie jestem do konca pewien chociaz ostatnio podlaczalem do mojego tv dekoder pionera 1530 z cyfry+ za pomocą kabla SCART i powiem szczerze ze jakosc kanalow SD była dużo lepsza (na prawdę naturalne kolory i bardzo ostry wyraźny obraz, brak jakichkolwiek odbić) niż na moim philipsie.
Stąd moje pytanie: czy ktoś zauważył podobne objawy, czy ktoś wie czy można to skorygować w menu serwisowym w advanced menu i jak, bo na pomoc serwisu nie ma co liczyc, z reszta jestem elektronikiem z wykształcenia i nie mam zaufania do nawet najlepszych serwisów (zboczenie zawodowe)
Proszę tylko nie pisać ze ten tv tak juz ma bo ojciec ma tez samsunga 40'' tylko starszy model bez 100Hz i wlasnie na tym pionerze 1530 obraz na SD jest rewelacyjny.
Zeby sie upewnic na 100% podlacze jeszcze naziemna do mojego tv a konkretnie DVB-T bo na moim terenie nadaje 1,2 i regionalna i sprawdze jak z jakością.
Pozdrawiam serdecznie i czekam na jakies wskazowki odnosnie polepszenia ostrosci na kanalach SD.