Samsung R71/R72 - wszystko o serii

Je2ry

New member
Zastanawiam sie na LCD 32cale i moj wybor padl chyba na 32R72 i to chyba dobry wybor ale ostatecznej decyzji jeszcze nie podjolem mozeci mi jeszcze cos polecic do 4000zl???
WybraC 32R72 czy R71B?

radekck

New member
Je2ry napisał:
Zastanawiam sie na LCD 32cale i moj wybor padl chyba na 32R72 i to chyba dobry wybor ale ostatecznej decyzji jeszcze nie podjolem mozeci mi jeszcze cos polecic do 4000zl???
WybraC 32R72 czy R71B?

Panie Je2ry- między 32r72b a 32r71b różnica tylko w kolorze listwy i tyle. a postów o tym było już zbyt wiele ... ale sam tv godny polecenia:cool:

pinja

New member
Jeden mankamet

Ten TV, biorąc pod uwagę wspólcznik jakość/cena, ma tylko jeden mankament, który akurat teraz troche mnie boli, tzn jedno wejście HDMI. Po podłączeniu nboxa nie ma już manewru, trzeba kupić jakiś przełącznik lub amlituner z wejściami i wyjściem HDMI.

mimo to polecam

pinja

New member
pabloss napisał:
Witam

Mam model 40R72B i u mnie z nboxem to samo przez hdmi (obraz zamglony i żadna korekcja w ustawieniach nic nie dała) ,a przez component rewelacja. Dvd Denona mam podłączone przez hdmi i tam wszystko jest super więc wina leży chyba po stronie nboxa.

Pozdrawiam

Czy może atakowaliście w tej sprawie infolinie N lub serwis Samsunga. Bo też mnie trafi ten problem kiedy będe chciał podłaczyć nbox recordera, a on ze względu na VOD ma działać tylko przez HDMI.

pablo82

New member
pinja napisał:
Czy może atakowaliście w tej sprawie infolinie N lub serwis Samsunga. Bo też mnie trafi ten problem kiedy będe chciał podłaczyć nbox recordera, a on ze względu na VOD ma działać tylko przez HDMI.

Kablami w jakich cenach i jakich firm podłączacie te Samsungi do nboxa???
Czy seria S71 Samsunga zachowuje się tak samo jak seria R???

Zamierzam kupić 37 bądź 40-to calowy tv LCD. Może JVC-a, może Sharpa a może właśnie Samsunga S71 lub R71 (jeśli 40-to calowiec to tylko Samsung, bo JVC już za drogie, a Sharp zdaje się robi 42-cale...) i potem podłączyć do telewizora nboxa właśnie przez HDMI bo przez komponent wolałbym podłączyć DVD i załączyć progressive scan w odtwarzaczu; jeśli jednak mówicie, że są jakieś problemy z Samsungami po HDMI to trzeba by podłączać nboxa przez komponent- no i właśnie: wtedy nici z VODa i skanowania w DVD bo odtwarzacz musiałbym podłączyć Scartem (wyjścia HDMI w DVD u mnie niet).

Widać nawet w fototestach, że po HDMI Samsung świeci jaśniej, ale "mgiełka"? "Z czarnego robi się siwy"? Aż tak kiepściutko???

gkozoduj

New member
37r72b

Witam, po miesiącu poszukiwań zdecydowałem się na SAMSUNG’a 37R72B i oto moje subiektywne opinie:
- obraz z lokalnej kablówki – rewelacja z 4,5m
- dźwięk – bez zarzutów – jednak czekam na kino domowe
- super kolory – nie spotkałem lepszych
- super kontrast
- czerń jest czarna
- najładniejszy design
- bardzo sprytny, nieduży pilot
- bzdury o ciągłym kurzu na obudowie
- idealna współpraca z komputerem (przewód 25m)

Lekkie minusy:
- jedno wej. HDMI
- gorszy kontrast i rozjaśniony obraz pod sporym kątem

A miałem kupić JVC 37R71 - (znacznie gorszy design, grubszy o 3,5cm, matryca także SAMSUNG'a ale PVA, gorsze kolory i kontrast, chyba lepsza elektronika)

gkozoduj

New member
dynamic contrast

Mark68 napisał:
Dziękuję za powyższe informacje, chociaż jak napisał Przemcio 73, dziwne jest to, że nie można włączyć parametru "dynamic contrast". Pozdrawiam

Ja miałem na off i włączyłęm. Kontrast się nieco jeszcze poprawił, ale jest to wydoczne tylko na słabej jakości nagaranej wizji....

gkozoduj

New member
Mark68 napisał:
Mam jeden problem. Jak wielu tutaj użytkowników telewizora Samsung serii R72B dokonałem zmiany w menu serwisowym i wyłączyłem parametr "dynamic dimming". Przyznaję, że trzeba to robić ostrożnie,żeby nie dokonać przypadkowych zmian pozostałych parametrów. Zastanowiło mnie, że jeden z nich "dynamic contrast" jest w pozycji - off. ...

Ja nie zauważyłem migotania obrazu a zmina parametru "dynamic dimming" u mnie nic nie powoduje...

Przemcio73

New member
gkozoduj napisał:
Ja miałem na off i włączyłęm. Kontrast się nieco jeszcze poprawił, ale jest to wydoczne tylko na słabej jakości nagaranej wizji....
Witam. Jesteś pewien, że masz NA STAŁE włączony ten parametr? Bo jeśli tak, to chyba zacznę wierzyć w cuda:D
pozdrawiam

gkozoduj

New member
Przemcio73 napisał:
Witam. Jesteś pewien, że masz NA STAŁE włączony ten parametr? Bo jeśli tak, to chyba zacznę wierzyć w cuda:D
pozdrawiam

...myślałem, że jak się włączy to już zostaje, ale sprawdziłem ponownie i zonk - wraca do ustawienia na OFF - dziwna sprawa :rolleyes: ....

Makszyman

Member
LG 32LC25 vs. Samsung LE32R72B

Chciałbym poznać wasze opinie na temat tych dwóch telewizorów, który lepszy, dlaczego itd. Chce mieć pewność czy dobrze wybrałem kupując Samsunga...

j.jacek

New member
Witam wszystkich
Posiadam obecnie le32r72b[przejściowo]i niestety zauważyłem dziwne zachowanie lcd po hdmi.Mam go podłączonego do N-ki,przy 720p w trakcie zmiany programów na monitorze widoczne są kontury ostatnio oglądanego programu ,ta niedogodność nie występuje na 1080i.Posiadam dwa kable Tech-link seri cr i podejrzewam że nie jest to ich wina ponieważ na obydwu efekt jest identyczny.Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii. Pozdrawiam

jeffoo

New member
Jest tak :

Samsung LE32R72B podlaczony do n-box przez hdmi.
Dlaczego nie moge regulowac glosnosci pilotem od tunera ??
Po polaczeniu scartem czy componentem nie ma problemu moge zglosnic lub zciszyc zarowno pilotem od TV jak i od tunera n. Natomiast po podlaczniu przez HDMI moge modulowac dzwiek tylko tunerem od TV.

WHY ??

poszperalem na forum jest masa wuntkuff o dzwieku przez hdmi ale nie znalazlem nic w ww temacie, prosze o wyrozumialosc

Makszyman

Member
Było już o tym mówione :p
Przez HDMI jest przesyłany dźwięk cyfrowy, Dolby Digital. Zmieniając głośność w dół lub w góre zmniejszamy lub zwiększamy bitrate dźwięku (chyba o to chodziło?). Kino domowe sobie z tym radzi bez zauważalnej utraty jakości, bo co to za kino by było bez możliwości regulacji dźwięku, a n-box już ma wystarczająco dużą ilość zadań i nie byłby w stanie jeszcze redukować dźwięk cyfrowy, a nawet jak gdyby, jakość byłaby zmienna. Dlatego nie można zmieniać głośności.

jeffoo

New member
dziekuje koledze za wyczerpujaca odpowiedz

ps. telewizorek u mnie stoi w sypialni. Mam go 2 dni i coraz bardziej lubie :)

ps2 teraz w salonie mam mniejszy tv (32" sony crt) niz w sypialni :)

davvid79

New member
Problem z LE32R72B

Witam, mam pewien problem a mianowicie:
posiadam od niedawna samsunga le32r72b i nie jestem zadowolony do końca z obrazu tzn. telewizor ten jest podłączony do cyfry+ i na niektórych kanałach w czasie oglądania czy to filmu czy meczu występuje efekt "smużenia" oraz co mnie denerwuje nieraz spowalnia transmisie-(spowalnia obraz na ok1-2 sekund) jakby coś blokowało. Mam dekoder philipsa DSX-6010 - ( być może ten dekoder jest słaby ???)
Proszę o pomoc bo mogę jeszcze wymienić ten telewizor.

Ostatnia edycja:

Przemcio73

New member
davvid79 napisał:
Witam, mam pewien problem a mianowicie:
posiadam od niedawna samsunga le32r72b i nie jestem zadowolony do końca z obrazu tzn. telewizor ten jest podłączony do cyfry+ i na niektórych kanałach w czasie oglądania czy to filmu czy meczu występuje efekt "smużenia" oraz co mnie denerwuje nieraz spowalnia transmisie-(spowalnia obraz na ok1-2 sekund) jakby coś blokowało. Mam dekoder philipsa DSX-6010 - ( być może ten dekoder jest słaby ???)
Proszę o pomoc bo mogę jeszcze wymienić ten telewizor.
Witam. Jestem też użytkownikiem tego tv. U mnie nie ma żadnego smużenia, więc na pewno u Ciebie powoduje smużenie dekoder, który nie nadąża z przesyłem danych.
pozdrawiam

skocz

New member
czesc,

czy LE32R71B i LE32R72B roznia sie tylko i wylacznie obudowa, odpowiednio czarna z granatowym elementem i czarna ze srebrna wstawka, czy cos jeszcze maja rozne?

z gory dzieki za odpowiedz, pozdr.

Makszyman

Member
Tak, te telewizory różnią się tylko obudową, choć niektórzy narzekają, że R71 "bzyczy" w stanie Standby i gdy jest cicho dźwięk. Nie wiem ile w tym prawdy, ja mam R72 i takich problemów napewno nie ma :p

Do góry