chłopie, ale co chcesz żebym ci pokazał jak mi tuner sat pokazuje info że kanał nadaje w 1080i??
Jak chcesz zrobie zdjęcie ekranu z włączonym info....
Co więcej nie znam kanału który nadaje w 720i w polsce...serio wszystkie kanały hd które mam z c+ i polsatu nadawane są w 1080i i z tego co wiem to nie ma polskich kanałów któr nadają poniżej 1080i.
edit...znalazłem jeden kanał tvn hd bodajże nadaje w 720i..nie wiem na 100% bo nie ma nki.
1080p masz tylko z BD, ewentualnie coś upskalowane do tego standardu. Emisje satelitarne, platform cyfrowych, jak i naziemne (DVB-T) są 1080i. I taki standard obowiązuje w Europie. W Ameryce TV HD to jest 720p.
Cyfra+ na początku praktykowała 720p, teraz nadaje 1080i.
i - intrelace (z przeplotem): w jednej sekundzie są nadawane linie 1, 3, 5, 7, ... , itd, w drugiej 2, 4, 6, 8, ... , itd.
p - progressive (progresywne): w każdej sekundzie sa nadawane wszystkie linie 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, ... , i tak dalej.
Skanowanie z przeplotem daje niższą jakość obrazu niż progresywne, zwłaszcza w poruszającym się obrazie. Stopklatki też będą nie takie ostre. Dlatego Cyfra+ trzyma się 720p, bo obraz wychodzi lepszy niż w 1080i, zwłaszcza w sportowych programach. Przejście na 1080p wymaga szerszego pasma, a to drożej kosztuje. Kiedy koszt nadawania 1080p spadnie do akceptowalnego poziomu, wtedy będziemy się cieszyć pełną jakością HDTV z satelity.
polecam:
HDTV - Fakty i mity na temat 1080p