wczoraj doszedł do mnie w końcu model 42"; wprawdzie nie miałem za dużo czasu na testowanie (jakaś godzina zabawy z pilotem, później film z divx), jednak co nieco zdążyłem zauważyć.. (obraz z "cyfrowej" kablówki, dekoder podłączony złączem SCART w trybie RBG)
opcja "uwydatnianie krawędzi" - ogólnie bardzo ciekawy efekt, jednak jak się włączy tą funkcję to trzeba siedzieć wg mnie min. 3-3,5m od ekranu żeby nie denerwować się pikselozą. po wyłączeniu tej funkcji można siedzieć i metr od ekranu, obraz jest wtedy po prostu wygładzony - brzydszy ale ładniejszy.. trudno powiedzieć - no wygładzony podchodzący pod rozmyty, jednak wciąż wyraźny.. (ogólnie działa to podobnie do antyaliasingu w kartach graficznych - włączenie "uwydatniania krawędzi" to jak wyłączenie antyaliasingu, ale jednocześnie jakby polepszenie kontrastu) tu naprawdę oceny mogą być tylko czysto subiektywne. dla mnie włączona funkcja jest super, ale z uwagi na to, że za blisko siędzę, nie mogę z niej korzystać
zoom - jeszcze nie za bardzo się przyglądałem, ale proszę zwrócić uwagę (ci co mają ten tv) na "powiększenie" - pomimo tego że można wybrać zarówno opcję przesuwania jak i rozciągania "góra-dół", wydaje mi się, że opcja rozciągania nie działa
(albo coś mam ze wzrokiem, albo rozciąganie również tylko przesuwa obraz zamiast rozciągać)
paski postępów (głośność, wszelkie ustawienia w menu itp) - wg mnie inteligentnie rozwiązane - krótkie wciśnięcie klawisza powoduje mometalne działanie i kreska szybko się przesuwa, natomiast wręcz króciutkie wciśnięcie powoduje pojedyncze przesuwanie kreski na pasku postępu. wprawdzie w pierwszym momencie było to denerwujące, jednak dosłownie po kilku minutach przyzwyczaiłem się i uznałem to za miły plus (takie małe coś a cieszy)
automatyczne wyłączenie tv po 3h (zgodnie z instrukcją) - wczytałem się ponownie w instrukcję i rzeczywiście stwierdzam, że ta funkcja działa chyba tak jak widział to oski - tylko jeśli wcześniej ustawione było automatyczne WŁączenie tv na jakąś ustaloną godzinę
PIP - na dzień dzisiejszy mam podłączoną tylko antenę i dekoder kablowy, myślałem, że takie połączenie będzie skutkowało działaniem PIPa, ale zawiodłem się
sugerowałem się zapisem w instrukcji, jakoby w głównym oknie można było oglądać obraz ze złącz "MODUŁ, HDMI 1 i 2, PC" - myślałem, że moduł oznacza zwykłą antenę, jednak tak nie jest - kto w takim razie powie mi co to ten MODUŁ?? (pocieszam się jedynie tym, że w przyszłości może dadzą nam jakiś nowszy dekoder ze złączem hdmi, wtedy nie będzie z tym problemu - w głównym oknie będzie obraz z dekodera, w oknie podglądu obraz z anteny)
hmm.. a może moduł to złącze component? w takim razie wystarczyłby mi zakup kabla euro-component? dużo stracę na jakości obrazu? to już nie będzie tryb RGB czy będzie? przecież amerykańce nie mają eurozłączy, korzystają tylko z tych componentów i nie narzekają.. :hmm:
czas - wg instrukcji resetuje się wraz z odłączeniem tv od prądu - czy to nie przesada? mój stary CRT pobierał czas nie wiem skąd, może z telegazety, ale przynajmniej nigdy nie musiałem się nawet zastanawiać nad ustawianiem czasu i często wciskałem przycisk info żeby dowiedzieć się która godzina..
generalnie pierwsze wrażenia z odbioru tego marnego sygnału bardzo pozytywne, jedynie kolory nie spełniły moich oczekiwań.. jakaś kalibracja z pewnością by się przydała.. może po zbliżającym się spływie będę miał więcej czasu i kabli na testowanie.. na pewno kupię HDMI żeby podłączyć kompa, bo obecnie miałem CRTka podłączonego przez scart, przy tym tv nie zniosę marności tego połączenia
aha jeszcze kwestia czerni.. nie miałem nigdy do czynienia z plazmami i nie wiem o co chodzi z marnością czarnego, jednak wydaje mi się, że czarny jest po prostu czarny.. fakt - jeśli obraz nadawany jest z niby czarnymi pasami na dole i górze, te pasy rzeczywiście są NIBY czarne. jednak biegająca w pewnym momencie indianka miała włosy czarne jak obudowa! może to taki mój wzrok, ale żonka też to potwierdziła.. czarne marynarki też nie zawsze są czarne, ale to raczej nie wina telewizora tylko nagrywanego obrazu.. włosy indianki to potwierdziły.. (białemu nie przyglądałem się)
mam jednak jeden poważniejszy mankament.. dziś przyjżę się jeszcze temu problemowi.. może na innych złączach nie występuje (mam nadzieję).
przez cały wyświetlany obraz płynie taka jakby jasna fala (od dołu do góry) - nie jest mocno widoczna ale jest.. najlepiej ją widać jak na dekoderze zrobię stop klatkę - wtedy tylko obraz stoi, fala płynie cały czas.. czy to może być wina słabej jakości kabla euro-euro? słabego sygnału z kablówki? a może samego dekodera? mam nadzieję, że nie telewizora.. no właśnie muszę przetestować inne sygnały..