Samsung PS42A451 i pokrewne

polls

Member
No i jestem po prezentacji udało mi się namówić pracownika pewnego sklepu do konfrontacji A451 vs PV80.

No i jak byłem zwolennikiem Sama tak po tym co zobaczyłem stwierdzam że Samsung nie odrobił lekcji.
I tak panel ma kolor szary co w żaden sposób nie przekłada się na kolor czarny podczas reprodukcji, na dodatek ma lekkie zabarwienie fioletowego chyba odziedziczył po poprzedniku Q. W porównaniu z PV80 wyglądało to naprawdę skromnie, pv'ka absorbowała więcej światła co przekładało się na mniej odbić i co za tym idzie czerń była dużo głębsza. Ten mankament najbardziej zraził mnie do nowego dziecka Sama.

Pokrótce opisze wrażenia:
Demo Panasonic HD, hmm tu nie mam zastrzeżeń oba tv odtwarzają materiał podobnie, Sam nieco podbarwione kolory, szczegółowość na podobnym poziomie na in + w stronę Sama bardziej naturalne(kwestia regulacji). Czerń no właśnie tak jak opisałem powyżej.
Sygnał sd z anteny i tu niestety według moich spostrzeżeń Sam uczynił krok w tył, to co kiedyś było płynne i pozbawione pixelozy w modelu Q, teraz robi wrażenie trzęsącej się galaretki i przypomina mi zachowanie LCD'ka.Mówiąc krótko jakikolwiek ruch czy to twarzy czy też piłki kończy się poświatą z pixelozy wokół obiektu. Twarz robi się plastelinowa nienaturalnie wygładzona i nieostra .
Sygnał z anteny to oczywiście nie jest najlepszy sposób na testowanie SD niestety nie dysponowaliśmy innym źródłem sygnału.Stąd jeśli chodzi o SD to test niebył miarodajny i na tą chwile chcę jeszcze raz potestować Sama w SD. Natomiast jeśli idzie o czerń w tym modelu to spodziewałem się że będzie dużo głębsza niż w wersji Q, a z tego co zobaczyłem jest porównywalna a może i gorsza.

Ostatnia edycja:

oski13

New member
Ja sie zaczynam poważnie zastanawiać jaki to jest czarny zeby sie kwalifikował do czarnego. Niemiałem okazji postawić obu modeli obok siebie co jeszcze napweno zrobie ale obraz z SD jakos mi nigdy w PV nieodpowiadal ale to moje subiektywne odczucia
Pools miałes okazje rególacji czy tylko tak jak Ci sprzedawca pokazał bo wiem ze z tym bywają problemy niestety Bo najbardziej mnie zaciekawiła z Twoich obserwacji pikseloza :hmm:

ArtS007

New member
Bez reklam
Ocenianie czerni w warunkach sklepowych nie jest miarodajne.

Pozwoliłem sobie na korektę tematu wątku oraz na podpięcie go na przyszłość, jako reprezentatywnego dla całej serii 450. :)

ArtS :)

Ostatnia edycja:

polls

Member
:hmm: Tak miałem okazję pobawić się menu w Samie dostałem pilota do ręki a sprzedawca miał pilota Panasa .Porównywaliśmy różne tryby TV na koniec regulacja ręczna i według preferencji .No i niestety w żaden sposób nie udało się ustawić w Samie zadowalającej czerni punktem odniesienia była PV'ka. Regulując balans bieli nie mogłem w żaden sposób pozbyć się fioletowego zabarwienia .Co do sygnału SD to nie twierdzę że Panas grał lepiej gdyż ni jak nie mogliśmy usunąć charakterystycznego efektu sklepowego pionowych linii (podobno w warunkach domowych nie występuje , to ciekawe że wszystkie Panasy w tym sklepie miały ten uboczny efekt a inne tv nie). Nie widziałem jak radzą sobie te Tv na porządnym sygnale SAT lub DVD ale na sygnale z dachu nie wyglądało to imponująco.Nie skreślam Sama chcę się upewnić jeszcze raz i potestować tv w innym sklepie,podczas testu brakowało mi zaciemnienia pomieszczenia niestety to było awykonalne.

I jeszcze jedno green ghosting tu Sam odrobił lekcje i ten efekt jest mniej zauważalny niż w PV aczkolwiek występuje na obu modelach

Swoją drogą Kiki zamilkł w temacie porównania Sam vs Panas Vs Lg ciekawe jak wyjdzie konfrontacja i czy wogóle doczekamy się takiego testu.

Może jakiś bojkot :D

Ostatnia edycja:

ciaptak

New member
polls:
potwierdzam wszystko to co napisales...dlatego od wczoraj stoi u mnie 42pv80. cyfre bede mial dopiero od poniedzialku, na razie mam na zwyklej antenie pokojowej i musze powiedziec, ze na tak kaszaniasty sygnal tv dziala wysmienicie. GG nie widze, ale to subiektywna cena bo moja kobieta dostrzega to na poruszajacych sie bialych napisach. jak dla mnie samsung nie poprawil praktycznie niczego...lg odpadl w przedbiegach bo oprocz designu nie zaproponowal mi niczego dlatego wybor byl prosty.

uQuad

New member
No nareszcie ktos napisal cos o ghostingu, dla mnie to zdecydowany plusik na Sama. Przez niego w sumie juz skreslilem pv80. Jakosc czerni imo az tak wazna nie jest - wystarczy ze czarne jest czarne. Brakuje wiec tylko porzadniejszej opinii na temat jakosci cyfrowej SD w warunkach domowych. :-/

maniekk

New member
Krótkie pytanko: te zielone krawędzie widzicie tylko w grach czy również w sygnale telewizyjnym?

Przy okazji pytanie do admina: Czy na tym forum już zawsze będzie taki "bajzel" z zegarem????

ivf

New member
jeżdżiłem dziś po różnych miastach za motorem i niechcący zawitałem do "euro agd rtv". akurat stały blisko siebie A451 i PG6000 - miałem więc pierwszą okazję zobaczyć nad czym tak naprawdę się zastanawiam.. czekałem i czekałem na testy kiki'ego i prawdę mówiąc już więcej czekać nie zamierzam..

fakt - plazma LG stała na wprost okna i to bardzo blisko, plazma samsunga była obrócona o jakieś 110st. od okna, miała więc sporą przewagę już na starcie..

sygnały na obu telewizorach były jednakowe - jakiś cienki antenowy sygnał.

dostałem do ręki pilota LG i cokolwiek próbowałem zmieniać, obraz nie chciał przestać byc dosłownie wyblakły. miałem świadomość tego, że stoi naprzeciw okna, ale bez przesady.. to była po prostu tandeta.. nie wiem czy mógłby być aż tak rozkalibrowany czy co? mało tego.. w niektórych ujęciach obraz po prostu klatkował..

zerkając w międzyczasie na plazmę samsunga nawet nie musiałem prosić o pilota do niego..

podchodząc do tematu z innej strony - o plaśmie LG mało kto pisze bo jest bodajże o miesiąc nowsza od tej samsungowej. dlatego szybciej pojawiają się negatywne opinie o samsungu, o LG wciąż ich brak bo brak użytkowników tegoż modelu. dorzucając do tego nagrody za design nowego tv LG, przeciągające się testy kiki'ego, juz byłem zdecydowany na kupno LG. całe szczęście trafiłem dziś do tego sklepu. ten telewizor wcale nie jest ładniejszy od samsunga (wprawdzie to niby bardzo subiektywna opinia, ale nawet moja żonka nie westchnęła po spojrzeniu na LG i powiedziała, że samsung "też jest ok" - czyli nie widziała między nimi różnicy w ogólnopojętej "ładności")

ogólnie ten antenowy obraz na samsungu nie był niczym wspaniałym, ale na LG był czymś jeszcze gorszym.. (oczywiście to subiektywna opinia i w dodatku zakłamana przez różne ustawienia telewizorów względem okna..)

oski13

New member
Zaczyna mnie denerwować szybkość wylogowywania. :/:/ I dzisiaj sie niebede powtarzał z pisanie Pier.........e

SORKI :cool: :mrgreen: :cool:

uQuad

New member
ivf ja skreslilem tego LG juz dawno - wg recki na jednej chyba popularniejszej stronie zachodniej ten tv poprostu slabo sobie radzi z SD i zadne ustawienia nie pomoga. Natomiast samsung ma ich tyle ze z obrazem mozna z pewnoscia zrobic niejedno.

czytelnik

New member
uQuad napisał:
ivf ja skreslilem tego LG juz dawno - wg recki na jednej chyba popularniejszej stronie zachodniej ten tv poprostu slabo sobie radzi z SD i zadne ustawienia nie pomoga. Natomiast samsung ma ich tyle ze z obrazem mozna z pewnoscia zrobic niejedno.

z tego co ja czytałem to nie najlepiej radzi sobie wbudowany tuner dvbt (freeview w GB) ale u nas chyba nikt tego wykorzystywał nie bedzie chociażby z tego powodu, że to mpeg2 a nie 4, który ma być najprawdopodobniej w w Polsce. Jeszcze gorzej jak wczoraj poczytywałem oceniają nowe paansonicki full hd bo już nad tym w wersji 46 też zacząłem myśleć gdyby jeszcze staniał ze 400 stówki do obecnej ceny 50lg pg6000.
JA oglądałem te tv w sklepie (niestety nie koło siebie ale wielkich róznic nie widzę, jedynie obraz na panasonicu pv80 przynajmniej na ustawieniach sklepowych wydaje mi się gorszy

A odnośnie Samsunga czy ktoś z was sprawdzał czy radzi sobie z n-ką po połączeniu przez HDMI.

Jak was wylogowuje to przed wysłaniem wiadomości zaznaczcie sobie ją i skopiujcie do schowka jak jest długa. Jak was wyloguje to po powtórnym zalogowaniu wystarczy wkleić.

Ostatnia edycja:

oski13

New member
Co do tego wylogowywania to odkryłem że wystarczy jeszcze raz sie zalogować i wiadomość zostaje zapiana :D Uczymy sie ns błędach

A ghostingu niezauważyłęm jeszcze w żadnej scenie. Ale tez widze czarny, który ponoć niejest czarny :p
N'ka podłączona poprzez HDMI śmigała jak ta lala jak srawdzałem

Ostatnia edycja:

czytelnik

New member
Oski 13 jesteś ana razie chyba jedynym użytkownikiem nowego Smasunga.

Napisz nam jak fomatuje obraz z 4/3 przy włączeniu automatycznego formatowania bo przy Q91 to nie działało i chyba LGPG6000 też ma jakieś problemy z tym. Czy rozciąga na cały ekran automatycznie ?, czy zostają jakieś czarne pasy ? Jak to wygląda przy różnych ustawieniach Auto, 16/9 i przy podaniu sygnału z różnych źródeł szczególnie z nki przed hdmi i dvd ??.

Czy ma ten sam funkcje wyrównywania poziomu dźwięku jak stare modele ?. Jesli tak to jak to działa szczególnie przy reklamach (czy je ścisza ?)

oski13

New member
Co do Auto formatowania to niezauważyłem takiej opcji, więc niewiem skąd o niej sie dowiedziałes w tym TV. W tym modelu są takie mozliwosci formatowania: Auto szeroko -> 16:9 -> Szer. powiekszenie (mozna przesuwać góra dół) -> Powiększenie (mozna samemu rozciągnąc i przesunąć) -> 4:3 -> Bez overscanu (przy HDMI)
Co do N'ki to niepomoge bo tylko w sklepie oglądałem na niej jak sie spisuje. A auto głósność działa ale dokładnie Ci niepowiem jak bo jeszcze tego dokońca niesprawdziłem ,bo głównie pzez kino słucham (ale ogólnie niezauważyłem zeby mi reklamy "ryczały")

Ktoś prosił o fotki to mam zrobione tel ale niewiem czy uda mi sie je wkleic ;] No i ich jakoś pozostawia wiele do rzyczenia, a cyferke porzyczyłem :( Ale cos tam widać O reklame ani antyreklame produktu chyba niebede posądzony Jak dostane aparacik spowrotem to moze pstrykne cos wyrazniejszego
No chyba ze Kiki wkońcu cos wrzuci z obiecanych testów to pewnie sie jakies fotki tez pokażą
KIKI działasz tam cos, czy narazie braki czasowe czy tez sprzetowe cie trapią
Pozdrowionka

Attachments

• Nowy-4.jpg
    Nowy-4.jpg
    12,2 KB · Wyś: 663
  • Nowy-3.jpg
    Nowy-3.jpg
    13,1 KB · Wyś: 634
Ostatnio edytowane przez moderatora:

A_ndy

New member
...fotki 450 z blu-ray na PS3

Dla zabicia czasu (czekając na testy Kiki'ego ;-) parę fotek Samsunga A450 forumowiczów zza oceanu:

57880962bw6.jpg

83342685fx5.jpg

81557881px7.jpg

48839983ue3.jpg

80115730cl0.jpg

69955819nh2.jpg

59702493xr9.jpg

34146059gj8.jpg

50960998lx1.jpg

11317030eo0.jpg

49192571tg7.jpg

29587170wg8.jpg

Generalnie wygląda bardzo obiecująco. Opinie forumowiczów, którzy porównywali A450 i PV80 mówią o nieco słabszej czerni Samsunga ale zdecydowanie lepszym wyświetlaniu kolorowych obrazów.

Pozdrawiam, A_ndy

ivf

New member
dzięki za zdjęcia, dobrze że są zza oceanu bo w pierwszym momencie przeraziłem się, że na tylnym panelu nie ma żadnego eurozłącza :D

zamówiłem w końcu ten telewizor, nie miałem już sił czekać na recenzje kiki'ego.. trochę sobie i tak poczekam bo kupowalem na raty, kilka dni więc minie zanim telewizor do mnie dotrze.. w związku z tym mam pytanie do użytkowników tego modelu (a propos, wg sprzedawcy ten model schodzi jak "ciepłe bułeczki")

czy ktoś ma go zamontowanego na ścianie? jakiego uchwytu użył? chce zamówić coś niedrogiego z allegro, ale nie wiem co, chciałbym pochylić go maksymalnie w dół (tzn maksymalne 15 st.), nie wiem na ile pozwoli sama wysokość telewizora i złącza kablowe umieszczone tak nisko..

a najlepiej jakby ktoś miał zdjęcie (obojętnie jakiej jakości) zrobione z lewej strony (tej ze złączami) pochylonego w dół telewizora, prezentujące wystające przewody (żeby mieć choć mgliste pojęcie na temat odległości złącz od ściany..)

oski13

New member
Ivf spokojnie są dwa eurozłącza Pierwsze pełne drugie bodajże bez RGB Jak chcesz to moge podesłać Ci zdjęcie zboku ale niewiszącego Widać ile odstają euro i komponent

uQuad

New member
Bylem na szybko looknac dzisiaj tego sama 451 i musze powiedziec ze podzielony sygnal z satelity (viva niemiecka) lepiej na nim wygladal niz na lg pg6000. Poprostu obraz zauwazalnie (ale jednak bez przesady) mniej pixelowaty. Zmartwilo mnie natomiast ze obraz patrzac na jakiegos lcd obok nie byl taki plynny, trochu skokowy? W sumie nie wiem czy to zle nawet bo znowu fanem super plynnosci nie jestem - dziwnie sie na cos takiego patrzy. Moze wina ustawien? Pozatym lecial tez akurat teledysk w czarno bialej tonacji - green ghosting dalo sie troche zauwazyc, ale nie bylo tak zle - moze lepiej bym go wychwycal gdyby nie ten natlok innych tv obok, wiadomo jak to na wystawach.

czytelnik

New member
oski13 napisał:
Co do Auto formatowania to niezauważyłem takiej opcji, Pozdrowionka

Może nieprecyzyjnie się wyraziłem chodzi o to jak faktycznie zachowuje się obraz przy ustawieniach, które podałeś w programach 4/3 i 16/9 czy w opcji autoszeroko modyfikuje sam obraz i rozciąga go na cały ekran zmieniając proporcje do bardziej naturalnych (bo LG pg6000 ma mieć z tym jakieś problemy) oraz czy w opcji 16/9 wyświetla obraz na całym ekranie (bo np.mój crt philips tego nie robi i zostawia paski na górze i na dole)

a odnośnie oczekwiwania na testy kikiego to w wątku plazma do 3 tyś uznał iż nowy samsung jest gorszy niż panasonic pv8 (były podane 4 propozycje) no to wskazówkę co do przyszłego testu Kikiego już mamy o ile się kiedykolwiek pojawi ;)

Ostatnia edycja:
Do góry