Samsung F6770/F6650

garibaldi

Member
3 szybkie pytania do posiadaczy F6770
1) Da się go zawiesić jak obraz ? Mam linkę od mojego poprzedniego samsunga i nie chciał bym nic zmieniać na ścianie.
2) Czy odtwarzanie filmów po DLNA z NAS chodzi bezproblemowo ?
3) F6770 czy może F6800 ? są jakieś różnice na korzyść F6800 ?

Ivanez

New member
Witam,
miałem trzy dni w domu 50" z matrycą AUO
Zastrzeżenia i to znaczne do kątów minimalna zmiana punktu oglądania i coś się gubiło.

Druga znacznie ważniejsza sprawa to:
Kontrast, głębia czerni (przez to o wiele lepsze drugie plany), coś było nie tak.
Albo czarna breja po całości albo podniesienie jasności dla wydobycia szczegółów i koniec z kontrastem oraz czarnym.

Nie mogłem również dojść do ładu z ustawieniem tonacji barw tego TV albo odcienie ludzkiej skóry poprawne, a otoczenie bardzo blade, albo przepalone twarze i reszta ok..
Może to przypadłość matrycy AUO w 50"

Polecam zakup przez internet z możliwością zwrotu.

Pozdr.

No nic chyba wyjścia nie ma tylko zaryzykować, chociaż sam już nie wiem czy wybierać większy i idealny dla mnie format 50 cali. Czy brać mniejszy i też szukać matrycy Samsunga

tdx

New member
Bez reklam
Vesa jest taka sama tylko jaka wielkosc
6800 ladniej wyglada na scianie na papierze lepiej prezentuje sie f6770 cmr i microdimming

Wysłane z mojego GT-I9100

Pawell1

New member
TDX ja ostatnio u u siebie zauważyłem szczególnie podczas meczów piłkarskich na zielonym tle kiedy obraz sie przesuwa takie dziwne szarości jakby tv był brudny model 46f6770 co to moze byc? I mam jeszcze jedno pytanie czy w tych modelach matryca jest samsunga?

Wysyłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 2

jarjar82

New member
Pawell1 to co widziałeś i niejednokrotnie zobaczysz, oglądając mecze....to Banding lub inaczej DS ..:( dużo mnie kosztuje nie zwracanie na to uwagi ...

...bardziej mnie dobija blokada drgań.. cienkich czarnych linii lub jakiś kontrastowych wzorków..a raczej jej brak. Ciekawe jak do tego ma się jakość sygnału ..czy np z takiej NC+ problemu nie ma ? :/ Jak zaczniecie zwracać na to uwagę to Was krew zaleje DS..cluding..ciemne rogi to pikuś :(

Kolejny kwiatek to nie wiedzieć czemu od paru dni oglądając film z pena ..mam mocno ściszony dźwięk ..muszę kręcić poziom na max do góry...może wina pena ...może releaseu ? :/

Teraz kwaśna analiza zakupu po niemal 5 ma-cach ....

Bardzo dobry "smart " ....może i dobry ale całkowicie nieużywany.
Bardzo dobra czerń .....dobra ale gubi przejścia tonalne i mamy czarne placki
Świetne 3D ....które też poszło w zapomnienie ....
DLNA ...zbędne przy materiałach powyżej 8 GB ...potrzebny dysk twardy i problem zniknie.

wynik: mógłbym zaoszczędzić sporo kasy ...i kupić TV stricte pod newsy i kilka serialowych odc w ciągu tyg. Mecz też można na takim obejrzeć. Ktoś zapyta ..po co żeś ośle wybrał ten a nie inny...hmmm może jak córeczka podrośnie będzie więcej czasu na zabawę ...a może wręcz odwrotnie, TV okaże się całkowicie zbędny.

Podejrzewam że wybierając coś tańszego ...rozmyślałbym o tych wszystkich super funkcjach ...lub dołował się potwornym cloudingiem. Gadżety są i czekają na lepsze czasy ;)

Następny TV będzie wybierany tylko i wyłącznie pod wzg jakości obrazu bez zbędnych bajerów.

...ehh co ja się tak dziś na to wszystko wkurrr ???

SDman

Banned
Pawell1 to co widziałeś i niejednokrotnie zobaczysz, oglądając mecze....to Banding lub inaczej DS ..:( dużo mnie kosztuje nie zwracanie na to uwagi ...

...bardziej mnie dobija blokada drgań.. cienkich czarnych linii lub jakiś kontrastowych wzorków..a raczej jej brak. Ciekawe jak do tego ma się jakość sygnału .
.cluding..ciemne rogi to pikuś :(

Bardzo dobra czerń .....dobra ale gubi przejścia tonalne i mamy czarne placki

Witam,
pobierz sobie

pobieranie

i zobacz na tym uważam, że mam b.dobry sygnał.
No właśnie dobra czerń to na pewno nie taka, która daje czarną breję, a taka w której widać
szczegóły (plastyczność), przez to znacznie lepsze są drugie plany.
Jeśli brak szczegółów musimy podnosić kontrast i jasność, a wtedy goodbye czerń,
Zwiększony kontrast powoduje przepalenie kolorów (szczególnie skóry) i jesteśmy w punkcie wyjścia.

Przez 3 dni nie znalazłem punktu OK.

Pozdr.

Pawell1

New member
To wszystko jest trochę chore człowiek wydaje kasę małą czy nie to zależy od portfela, kupuje nowy sprzęt a później zamiast sie nim cieszyć to sie wku...ia :mad: a to banding a to coś innego...

Wysyłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 2

INTseed

New member
Ivanez nie widziałem matrycy samsunga, ale wydaje mi się że kąty są kiepskie. Oglądałem film o 11 rano i pod kątem 20 stopni widziałem niebieską czerń. Jak obróciłem tv tak żeby patrzeć na wprost niebieski znika. Dodatkowo w nocy czarny jest szary z delikatnym zabarwieniem niebieskim, jak załącze dodatkowo te opcje od czerni to traci obraz na szczegółach.
Ja teraz czekam żeby mi matryca padła :) Co do całego cloudingu to jest całkowicie pomijalny. Co do załanczania na ps3 gier to trzeba wyłączyć większość opcji.
Ciągle chodzi mi po głowie profesjonalne skalibrowanie, ale nie wiem czy warto to robić.
Smart działa zajebiście szybko, filmy po dlnie też fajnie działają.

PuKnIĘte nA fAjCe f1 :)

PuKnIĘte nA fAjCe f1 :)

garibaldi

Member
A jak odpalisz taki plik z dysku a nie przez DLNA to jest ok ? Szukam TV właśnie do oglądanie wieczorami/nocą filmów z dysku NAS po DLNA. Pliki często mają rozmiar 8-17 GB - czasem sam swoje BD ripje na dysk by nie musieć zmieniać ciągle płytek. Miałem nadzieje że ten 55F6770 lub F6800 poradzi sobie z tym. Jak nie to to co da rade do max 6 tyś w 55 calach ?
55ET60; Tos 55YL863; Soniak 805/7 ? phil 7008 ? F7000 troche drogi :( a w 50 calach go nie robią :p
Może jakaś plazma ? Czy ten 6770 ma 2 czy 4 rdzeniowe CPU ?

jarjar82

New member
INTseed to temat rzeka...

..nie mówię że to nie możliwe ... odpal MKV z dts i zobacz czy się nie rozpruje.
Wszystko zależy od otoczenia i zagłuszenia przez inne sieci WiFi...nie wspominając o routerze większe prawdopodobieństwo że te z przedziału 100 -200 zł będą średnio radzić sobie z dostarczeniem syg....znowu wydanie na router 500zł mija się chyba z sensem ( na n też są zakłócenia) kiedy dobry dysk można zakupić za 200zł .

Garibaldi ...to nie jest wina TV on i tak dobrze obrabia i zbiera co moje WiFi z 2 pokoi obok dostarcza ( router od VECTRY Thompson do tego mieszkanie w bloku) jednak samo WiFi ma swoje ograniczenia.

INTseed

New member
Ja mam dlna po kablu więc lepiej będzie.
Po wifi nie sprawdzałem. Router mam pod tv :)
Ale z przewijaniem jest problem. Nie widze żeby szło przewijać co 30sek
Strasznie to wnerwia jak masz 40 min przewijania.
Jest na tym uniwersalnym pilocie "mute" czy tylko opcja zmniejszenia do zera
głośności.
jarjar82 masz pewnie inną matryce ale jakby ci się chciało podać twoje ustawienia będzie miło :)

rudzik136

New member
MUTE na uniwersalnym pilocie jest z boku pilota
a przewijanie po dlna u mnie działa strzałkami w bok... oraz drugi sposób:
TOOLS na pilocie i szukanie po czasie (Ikona dalej po nieaktywnych ikonach przewijania), w chwile można cały film przewinąć.
Router mam z DLNA od Orange, a TV F6500...

Do góry