Samsung BD-C5500

MKusiu

Member
Witam serdecznie czy do odtwarzacza Samsung BD-C5500, jeśli podepniemy dysk twardy, ważne jest jaki? i czy filmy bd9 oraz blu ray będą odtwarzane z dysku bez problemu i jakiś przeskoków bardzo proszę o odpowiedz..

Pozdrawiam

da_holl

New member
Witam

jaki dysk nie powinno mieć znaczenia ale im więcej obrotów i wyższa rewizja USB najlepiej 3.0 będzie lepszy dysk . Z tym BD9 a co to takiego nie raczej DVD 9 z plikami mkv lub coś w tym stylu ? jak o to biega to tak . A filmu BluRay z dysku przenośnego nie odpalisz . A co do mkv to różnie z nimi to bywa niektóre pójdą a inne nie poczytaj tan wątek jest opisane co i jak

da_holl

New member
Witam

obawiam się że na razie żaden struktury nie odpali jedynie co to poszukał bym odtwarzacza multimedialnego bo gdzieś mi się obiło o uszy że jakiś odpala ISO z dysku przenośnego wtedy z płyty bluray robisz ISO pytaj ludzi co mają taki sprzęt tu na forum są wątki poszukaj :)

dark2

Member
Witam, czy ktoś używał c5500 z kartą wifi Edimax EW-7718Un ? Pdobno z tv samsunga działa, a jak jest z BD ? Jakoś nie znalazłem nić w necie na ten temat.

tranzystor82

New member
Witam

jaki dysk nie powinno mieć znaczenia ale im więcej obrotów i wyższa rewizja USB najlepiej 3.0 będzie lepszy dysk . Z tym BD9 a co to takiego nie raczej DVD 9 z plikami mkv lub coś w tym stylu ? jak o to biega to tak . A filmu BluRay z dysku przenośnego nie odpalisz . A co do mkv to różnie z nimi to bywa niektóre pójdą a inne nie poczytaj tan wątek jest opisane co i jak

Witam
roche chyba tutaj sie kolega myli nie nalezy patrzec na "rewizje" oraz liczbe obrotów bo i tak host usb ma ogranicznie na port do 45MB/s co do obrotów skłaniał bym sie do dysku 2,5' 5400 obr, 7200 mają wyzszy pobór pradu czym to zaowocuje ? tym ze ci nie ruszy na porcie odtwarzacza.
CO do rewizji USB jest to tylko rożnica w przepustowości oraz w przypadku USB 3.0 1,5A na port co w zasadzie może spowodować to ze na samym zasilaniu otwarzacza poprostu dysk nie ruszy ...

da_holl

New member
Witam

no o tym nie pomyślałem mój błąd ale zawsze można kupić dysk z zewnętrznym zasilaniem . Ja już miałem MKV który miał takie bitrate że USB nie dało rady hehe dysk mi fiksował ale mam dysk bez zewnętrznego zasilania nie sprawdziłem na dysku ze swoim zasilaniu muszę jeszcze przetestować

tranzystor82

New member
Hehe nic sie nie stało wkoncu po to chyba jest to forum by sobie wzajemnie pomóc, a czy czasem nie dławił sie juz czasem sam odtwarzacz ??? , lub nie była to fragmentacja dysku twardego ...

przyznam szczerze ogladalem ostanio underworld 47GB zajmował i nic mi sie nie zacinalo na moim BD-P1600

da_holl

New member
Witam

Oj sam nie wiem bo gdy zrobiłem z nich strukturę BD i wypaliłem na płytkę to już było ok i teraz albo coś programiści z samasa skopali z kodekami w oprogramowaniu . Mam 2 takie filmy jeden rwie obraz co kilka sekund a na drugim wyskakują makro-bloki wydaje mi się że dysk się dławił bo z tego co sprawdzałem około 47 MB bitrate mają sprawdzę to jeszcze na dysku z zewnętrznym zasilaniem a jak nie to zakupie dysk z USB 3 i wtedy zobaczymy co mu dolega :)

tranzystor82

New member
WItam

Wprawdzie mam BDP_1600 ale MKV z DTS chodzi bez problemów po wgraniu nowego firmwaru.
Co do DLNA nie nastawiał bym sie na to za bardzo jeśli przymierzasz sie do oglądania filmów w formatach MKV, MP4 ze sporawym bitrate - pliki ok 4,5- 25GB, to znacznie lepiej jest to ogladać z dysku twardego podłączonego przez port USB dlaczego? Dlatego że jeśli masz to połączone przez W-LAN bedziesz zapychał lokalne połączenie a tym samym przełozy sie to na urządzenia chodzące w tej sieci. Po drugie nigdy oglądanie przez sieć nie nalezało do komfortowych - długi czas dostępu do pliku przez sieć - da sie to zauwazyć na duzych plikach podczas przewijania, jeśli jesteś cierpliwy to ok jeśli nie to podłącz dysk.

KOlejna kwestia to już bardziej ekonomiczna -- włączony komputer i włączony B-Ray by oglądać film ... poroniony pomysł ...

fingerr

New member
Witam

A to dziwne z tym pilotem może wadliwy ten MKV .Tak można z 8 GB pliku zrobić strukturę blu ray wypalić na DVD 9 z zastosowaniem UDF 2.5 i hula sprawdzałem :)

Pozdrawiam

Witam,

mam do Ciebie pytanie, możesz napisać czym wypalałeś strukture bluray na DVD? Chodzi mi o soft i w jakim formacie (BDAV, BDMV ...) oraz czy tworzyłeś własne menu itp...

Napiszę jeszcze o co dokładnie mi chodzi, mam płyte DVD Audio, i zawiera ona pliki zarówno w AUDIO_TS jak i VIDEO_TS. BDC5500 odtwarza (jak większość) tylko część DVD Video (VIDEO_TS). Udało mi się zgrać zawartość AUDIO_TS do wav'ow (5.1 24bit/96kHz) oraz skonwertować do DTS MA. Niestety BD-C5500 nie odtwarza ani wav, ani flac a zależy mi na oryginalnej jakości.
Naszła mnie myśl aby użyć TSMUXERA aby zjonować te 14 numerów (jedna długa ścieżka) nie dodając żadnego video oraz za pomocą IMGBurn'a wypalić na DVD5 (UDF2.50). Niestety po włożeniu do BR zaczyna czytać płytę i zawiesza się... Dodam że zmuxowany plik 000.m2ts odtwarzany jest w VLC czy Media Player Classicu bez problemu.

Może ma ktoś jakiś pomysł jak się do tego zabrać (najlepiej darmowym softem ale nie koniecznie, mogą być 'trajale' :) )

p.s.
próbowałem wrzucić to do mkv (w wolnej chwili spróbuję mkvtooonix 4.3, ale na TV nie miałem problemu z odtwarzaniem DVD przerobionym makemkv i ponownie po usunięciu zbędnych ścieżek zmuxowany za pomocą wersji 4.4) ale mówi że nie rozpoznano formatu (zarówno BD-C5500 jak i TV LE40C650).

Ostatnia edycja:

da_holl

New member
Witam

tylko IMG burnem polecam bo ten program ma potencjał i jest dobry darmowy nero do kosza struktura BDMV menu nie tworzyłem . Ale program jaki polecę do takich zabaw to multi AVCHD w nim zrobisz wszystko i przyjmuje pojedyncze pliki jak i struktury DVD AVCHD Blu-ray tylko ja nim wogule nic nie robiłem ale tu na forum jest wątek o tym programie

fingerr

New member
Witam

tylko IMG burnem polecam bo ten program ma potencjał i jest dobry darmowy nero do kosza struktura BDMV menu nie tworzyłem . Ale program jaki polecę do takich zabaw to multi AVCHD w nim zrobisz wszystko i przyjmuje pojedyncze pliki jak i struktury DVD AVCHD Blu-ray tylko ja nim wogule nic nie robiłem ale tu na forum jest wątek o tym programie

Dzięki za info da_holl.
Dodatkowo obawiam się ze ten BR nie odtworzy DTS HD MA z mkv. Sciagnalem jakieś dema ze ścieżkami w tym formacie ale kiszka, co ciekawe le40c650 dał radę (obcinając do podstawowego DTS).

Może ktoś z forumowiczow zna jakiś prosty w obsludze program coby na szybko stworzyć menu do bluray i dodać jakaś zapętloną grafikę?

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

da_holl

New member
Witam

No niestety na dzień dzisiejszy nie odtwarza Tru-HD DTS-MA z kontenera MKV a wystarczyło dobre połączenie między kodekami zrobić bo normalnie odtwarza z filmów BD :fool: A jeszcze jedno te formaty zdegradujesz bardzo szybko w TSmuxerze ja tak robię jak mam taki format dźwięku w MKV

Ostatnia edycja:

fingerr

New member
Witam

No niestety na dzień dzisiejszy nie odtwarza Tru-HD DTS-MA z kontenera MKV a wystarczyło dobre połączenie między kodekami zrobić bo normalnie odtwarza z filmów BD :fool: A jeszcze jedno te formaty zdegradujesz bardzo szybko w TSmuxerze ja tak robię jak mam taki format dźwięku w MKV

Nie muszę degradować, bo podłącze dysk do TV (LE40C650) i on to zrobi, ale miałem nadzieję że skoro bdc5500 obsługuje DTS MA to i da rade z mkv.

Ostatecznie puściłem sygnał z notka po HDMI na ampli i dzięki ffmpeg mam DTS HD MA :) Musze jeszcze znaleźć sposób na 'rozmyty' obraz z notka (http://www.hdtv.com.pl/forum/jak-podlaczyc-x-y-z/65254-pc-onkyo-608-le40c650-rozdzielczosc.html).

Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

da_holl

New member
Witam

pytanie do Fingerr jaki masz ampli odtwarza bez problemu DTS-MA i Dolby-truhd bo z odtwarzacza jest możliwość włączenia opcji bitsremu dźwięku do ampli ja mam na razie 5.1 i nie mam jak sprawdzić jak to działa bo jak rzeczywiście będzie bez problemu to ampli załatwi sprawę DTS-MA w MKV zapomniałem o tej opcji bardzo byłbym wdzięczny jak byś dał rade to sprawdzić bo jeszcze się nie dorobiłem ale już niedługo będzie 7.1 :D

fingerr

New member
Witam

pytanie do Fingerr jaki masz ampli odtwarza bez problemu DTS-MA i Dolby-truhd bo z odtwarzacza jest możliwość włączenia opcji bitsremu dźwięku do ampli ja mam na razie 5.1 i nie mam jak sprawdzić jak to działa bo jak rzeczywiście będzie bez problemu to ampli załatwi sprawę DTS-MA w MKV zapomniałem o tej opcji bardzo byłbym wdzięczny jak byś dał rade to sprawdzić bo jeszcze się nie dorobiłem ale już niedługo będzie 7.1 :D
Kurcze, czytam i czytam Twój post i nie bardzo go czaję bo wszystko w jednym zdaniu napisałeś i nie wiem co mam sprawdzić :)
Ale po kolei, mój ampli (Onkyo TX-SR608 ) daje radę z kodekami DTS MA i Dolby TrueHD (kolumny mam 5.0 czyli bez suba). W opcjach audio odtwarzacza mam bitstream (audiophile - czy jakoś tak). Odtwarzając płytę BD, ampli jak najbardziej pokazuje mi że sygnał to DST MSTR (płyta Resident Evil).
Niestety BD-C5500 nie chce odtworzyć pliku mkv ze ścieżką DTS HD.
W notku mam HDMI więc jak na razie z niego zapodaje mkv na ampli.

Jak potrzebujesz dodatkowe info daj znać, ale pisz z przecinkami :)

Ostatnia edycja:
Do góry