Właśnie kończę weekendowe testy nowego TV. Jest po prostu rewelacyjny. Opłacał się tak długi czas namyśleń, porównań, testów, czytania opinii w internecie. Piszę tą notkę dla tego ,że ja z tego forum dużo info dostałem i muszę się odwdzięczyć. Zakupiłem w elektro.pl, bo tam nie mieli problemu ze sprawdzeniem typu matrycy (czy SQ01!). Z dostawą 4tys.
Jestem pod takim wrażeniem ,że trudno mi cokolwiek napisać. Podłączoną mam cyfre+ z kanałami HD. Nawet programy nie HD super wyglądają. Na telewizorze nie ma żadnych zakłóceń i nie dociągnięć obrazu. Skalibrowałem sobie go wg zaleceń jakiegoś anglojęzycznego portalu który przeprowadził test, po kalibracji wiedziałem że to jest to o czym marzyłem!!! Gdybym miał się mocno czepiać to chciałbym aby czarne paski przy obrazie panoramicznym były ciemniejsze ale ideału nigdzie nie ma. Gdy np. podczas przełączania cyfry napotkam na kanał bez dostępu mogę zauważyć, że matryca jest równiutko podświetlona. Współczuję ludziom z LED TV którzy wklejali fotki ze zdjęciami nierównomiernego podświetlenia, albo dokręcali śrubki, dla mnie śmiech na sali. Jak w ogóle można dotknąć się do nowego TV? (Polecam zakup w internecie ze względu na 10dniową możliwość wzrotu towaru.) Muszę jeszcze napisać o konieczności wyłączania 200Hz przy filmach, zresztą to normalna kolej rzeczy, ja w tym trybie filmowym wg ustawień z wcześniej wspomnianej strony mam ten tryb off i tyle. Tam gdzie obraz się szybko rusza 200Hz na pewno daję różnicę, może nie powalającą ale jest. Wykonie super. Mam wrażenie ,że te papierowe 200Hz to nie jedyna rożnica od B650. To coś w rodzaju poprawionego modelu. Obsługa TV intuicyjna. Pilot może nie wyglądem nie zachwyca, ale ergonomią powala. TV podłączyłem kablem do sieci domowej i internecik (widglety) śmigają, a z sieci domowej można korzystać jak z dysku usb, tyle ,że przewijania nie ma. Nawet .mkv bez problemu odczytuje przez siec. Przerzucam się na oglądanie fotek z aparatu na TV. Masakra. EDIMAX niestety nie załapał, chyba zostanę przy kablu, bo i tak będę przez ścianę przepuszczał kable, teraz pozostało zakupić ramię vogla za 1000zł
.
Uruchomiłem małą kolekcję .mkv, wszystkie filmy śmigały bez problemu. (wiadomo trzeba przerobić dźwięk na AC3 z DTS ale to nie problem, max 20 min pracy dla laptopa i 6 kliknięć, również tekst z txt do srt trzeba przerobić). Z filmów w .avi też z niczym nie było problemu. Jeżeli chodzi o obsługę formatów to tylko brak DTSa jest minusem, ale np. WD MEDIA też nie obsługuje. Szkoda, może kiedyś. Jutro jadę po dysk 1TB WD.
Jeżeli chodzi o gry to nie mam zielonego pojęcia, nigdy się w to nie bawiłem. Może kiedyś kupię jakąś konsole. Z tego co czytałem, samsung ma większego input laga od sony, ale po przełączeniu w tryb GRY, problem jest minimalny. Dla mnie nie ma znaczenia.
Jak na razie nie pojawiły zakup w 100% udany, zobaczymy tak za 2 miesiące jakie będę miał zdanie. Pozdrawiam.
P.S Motto: Lepszy dopracowany LCD, niż krawędziowy LED.