Samsung 82" vs Sony 85" vs LG 86"?

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Dostałem kartkę z elektrowni :grin:
QwtWDOwWRP6I_a8mHdL3zw.jpg

Arek

Member
O, widzę że temat prądu się przyjął :LOL: ,tak myślałem że to trochę bajki marketingowe , to tak jakby ktoś udowadniał że można zużyć połowę mniej prądu do zagotowania wody - nie wierzę w różnice sięgające 50 czy 100% gdy oba odbiorniki są skalibrowane i mają podobne matryce.

Widzę, że sporo z Was ma TCL, szczególnie 855C , a powiedzcie jak to jest z programowaniem pilota, aby odpalać TV razem z rekorderem Canal+ na przykład , a następnym razem z setem 3 urządzeń . W Tizenie można było łatwo programować sprzęty i przy odrobinie sprytu zarządzić tym blondynkowym AI, a jak to wygląda w TCL. No i co jest z uniwersalnymi pilotami po śmierci Logitecha, ktoś robi coś sensownego?

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Super film:

Poczytajcie w komentarzach jak fabrycznie celowo montuje się źle i nieodpowiednie komponenty żeby sprzęt szybko padał. Identyczną sytuację miałem z falownikiem do pompy głębinowej. Non stop się palił. W końcu trafiłem na super fachowca, który stwierdził, że fabrycznie zamontowane kondensatory są za małe. Wymienił na większe i parę lat już bez awarii.

A co do zużycia prądu my się tutaj śmiejemy bo wszystkiego mamy pod dostatkiem. Jak ktoś będzie na wakacjach na Zanzibarze polecam nocleg w wiosce u miejscowej ludności. Do umycia się wieczorem każdy ma kubeczek wody.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie, nie tylko. Nie wiem jak z C+, bo nie mam, ale podobnie w TCL, obsługa zewnątrznych urządzeń pilotem, jak Shield, czy vol up/down, ampli itd.
Generalnie wyłączanie/włączanie to samo, zalacza się ampli razem z tv, a co istotne, nie robi problemu przy zmianie źródeł audio - czyli bezproblemowe wykrywanie ścieżek Atmos/DTSx, itd. i to bez względu, z którego źródła korzystasz.
Dla kumatych, to dosyć kluczowe.

Arek

Member
Nie, nie tylko. Nie wiem jak z C+, bo nie mam, ale podobnie w TCL, obsługa zewnątrznych urządzeń pilotem, jak Shield, czy vol up/down, ampli itd.
Generalnie wyłączanie/włączanie to samo, zalacza się ampli razem z tv, a co istotne, nie robi problemu przy zmianie źródeł audio - czyli bezproblemowe wykrywanie ścieżek Atmos/DTSx, itd. i to bez względu, z którego źródła korzystasz.
Dla kumatych, to dosyć kluczowe.

Dzięki. To dobra wiadomość, bo u mnie wszyscy przyzwyczaili się do korzystania z jednego pilota w samsungu. A powiedz można jakoś zarządzić ważną dla mnie kwestią żona i dzieciaki - odpalają set "TV+dekoder SAT i koniec". A ja swój set "TV+dekoder+ampli" - dla przypomnienia w samsungu można to obejść łopatologicznie - on pamięta ostatnio załączony set, więc gdy nocą kończymy oglądać set "TV+dekoder lub inne źródło+ampli" to ja z pilota Onkyo wyłączam ampli a potem samsungowym resztą i dzięki temu rano załącza się tylko set "TV+dekoder".

Czy myślicie, że to wykonalne w TCL?

@czarny2807 dzięki za info, youtuby mówią, że najlepiej paruje się właśnie Samsung i LG z perfyferiami

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wiem o co chodzi, ale u mnie scenariusz jest powtarzalny.
Sprawdziłem wyłączając najpierw ampli, następnie wyłączyłem tv. Załączyłem ponownie i cały set z ampli się załączył.

Arek

Member
Wiem o co chodzi, ale u mnie scenariusz jest powtarzalny.
Sprawdziłem wyłączając najpierw ampli, następnie wyłączyłem tv. Załączyłem ponownie i cały set z ampli się załączył.

To na moje potrzeby lepiej działa w Samsungu. To dla mnie ważne, bo żona nie lubi jak jej reklamy dookoła głowy latają :)

Wyczytałem w jednym z komentarzy pod Bravią 9, że działa to perfekcyjnie - cały pilot od Canal+ obsługuje pilot od TV a decyzja czy włączanie i wyłączanie z/bez ampli jest pod klawiszem jakimś, muszę się temu przyjrzeć, ale topowych modeli i tak nie lubię kupować.

Arek

Member
Ale co zrobić jak intryguje mnie ta opinia z jednego z elektromarketów pod bravią 9, na potrzeby dyskusji przekopiuję treść :

cyt " Plusy: + System operacyjny działa, eARC po prostu działa, w poprzednim TV innej firmy ciągłe problemy, a to audio nie działa a to idzie na nie tym wyjściu, tutaj po prostu wszystko działa, jak chcę dźwięk na amplitunerze to wciska się przycisk i działa, jak na TV, wciska się przycisk i działa, nie ważne, które HDMI w TV lub w amplitunerze, pierwszy raz doświadczam czegoś takiego, dopiero w tak drogim TV..."

Tylko, że pilot to jakieś maleństwo przecież, to jaki to niby klawisz??? :D

1733959004138.png

Ostatnia edycja:

czereśniak

New member
Tylko, że pilot to jakieś maleństwo przecież, to jaki to niby klawisz??? :D

Pod tym przyciskiem Menu masz dostęp do wszystkich funkcji pilota C+, z kolei pod przyciskiem TV dostęp do kanałów z podglądem co dany kanał w danym momencie nadaje, drugiego pilota nie używam więc się nie wypowiem. Pilot jest zarąbisty, podświetlenie działa już od momentu wzięcia go do ręki, ładowanie przez ładowarkę np. telefonu. Szkoda że nie jest zrobiony z metalu, moim zdaniem jest pilotem premium więc zasługuje na wygląd premium. I jeszcze jedno, nie trzeba celować w odbiornik

headstar

New member
Jest to wygodne, chociaż teraz przestawiam się z Logitech Harmony, zobaczymy czy zostanie Sony czy przeprogramuje Harmony.
Jeśli ktoś dużo pauzuje, przewija itp, to pilot ze wszystkimi przyciskami może być wygodniejszy. Przy tym okrojonym wszystkie opcje wyświetlają się na ekranie TV
IMG_8863.jpeg

Arek

Member
Dzięki, w międzyczasie potestowałem TV w elektromarketach i ta zmiana "spod klawisza" to chyba skrót myślowy, po prostu chodzi o wywołanie menu podręcznego tego co wyświetla się na dole TV jako belka do przewijania, tam jest "audio output" i można w locie włączać wyłączać odbiornik przez eARC. Co ciekawe, w Sony można ustawić priorytet co ma się włączać najpierw, jak rozumiem zawsze przy odpalaniu TV. Ustawiliśmy TV , tak też się włączył, ale jeśli potem zmieniliśmy ręcznie na soundbar i potem wyłączyliśmy TV to ponowne załączenie znów wstało razem z sounbarem więc priorytet nie zadziałał (sprzedawca wyłączył uprzednio tryb sklepowy)

Ta dolna belka to jak się domyślam google TV więć w TCL też to powinno być....

Do góry