Samsung 82" vs Sony 85" vs LG 86"?

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Ale , że 85 calowa Bravia 9, czyli najjaśniejszy miniLED w historii z gniazda w HDR bierze podobnie do mojego 65 calowego EDGELed to bym się nie spodziewał. Szczerze mówiąc, słabo w to wierzę...
A czytałeś opinie i testy tego tv? Jedną z zalet jest właśnie ograniczenie poboru prądu w stosunku do modeli z poprzednich lat.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
TCL 98C855- dla członków już jest w specjalnej ofercie z pełnym pakietem .
Wcale nie trzeba czekać roku.

mac-ony

Well-known member
Bez reklam
HDR 10

Attachments

• IMG_20241123_081649.jpg
    IMG_20241123_081649.jpg
    725,6 KB · Wyś: 28
  • IMG_20241123_081202.jpg
    IMG_20241123_081202.jpg
    643,7 KB · Wyś: 27

luck76

Well-known member
A czytałeś opinie i testy tego tv? Jedną z zalet jest właśnie ograniczenie poboru prądu w stosunku do modeli z poprzednich lat.
@Arek na stronie Sony i na stronach sklepów masz pobór ich Oledów. Ale jak widzisz tak jak pisałem TCL to potwór prądożerny.
Na flatpanels testowali 75-calowe B9 i c855.
W SDR Sony pobiera przeciętnie ok 40W więcej od TCL a w HDR ok o tyle mniej

czereśniak

New member
Na tabliczce znamionowej z tyłu Sony Bravia 9 85" podane jest 528 W, gdzieś w internecie podawano dane dot. zapotrzebowania na prąd i z tego co pamiętam, bo "znikło" - w HDR było 340 W. Nie zmienia to mojego zdania o tv, jest świetny, szkoda tylko że nie ma 98".

luck76

Well-known member
Panowie Wy serio martwicie się zużyciem prądu w tv 85' lub 98' ? Może lepiej wrócić do 55 w takim razie.
Odpowiem za siebie - serio. Są dwa typy ludzi: którzy mają w d. naszą planetę, bezrefleksyjnie konsumując i tacy którzy podejmując decyzje czy i co kupić. Nie chodzi tylko o to czy coś konsumuje więcej zasobów (energii, wody, surowców) ale też czy to jest w ogóle potrzebne. Do wyprodukowania też potrzeba surowców i energii, trzeba to magazynować, dystrybuować.
Dlatego ważne jest zarówno ile coś zużywa energii na tle innych podobnych produktów, ale tak samo z czego jest zrobione (ile komponentów zostało wytworzone z surowców w wtórnych). Tak samo trzeba sobie postawić pytanie czy i dlaczego czegoś potrzebuje, czy to co mam nie jest wystarczające.

luck76

Well-known member
Może ktoś chce OLED-a 55" B4 do mniejszego pokoju...
View attachment 26840
Thx za info, osobiście ciesze się w sypialni z TV, któremu leci 10 rok pomimo, że nie ma HDR. Ma za to szybki interfejs, bezproblemowo współpracuje z Apple TV 4K a przede wszystkim doskonale rysuje obraz, myślę że nie gorzej od obecnych LCDków. To 55 Panas z serii CX7. Ma bezpośrednie podświetlanie, co prawda bez FALD, wiec czerni smolastej nie pokaże ale jednocześnie nie ma problemów jak wpychane tu swojego czasu przez takiego jednego pana TPV (Philips) z serii PUS88. 100hz matryca wiec NBA można w nocy pooglądać :)

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Musisz pogadać z celebrytami, którzy latają prywatnymi samolotami po drożdżówki do Paryża albo na szczyty klimatyczne, jakby nie mogli się spotykać online. Jeszcze napisz, że jeździsz ekologicznym elektrykiem:)
Odpowiem za siebie - serio. Są dwa typy ludzi: którzy mają w d. naszą planetę, bezrefleksyjnie konsumując i tacy którzy podejmując decyzje czy i co kupić. Nie chodzi tylko o to czy coś konsumuje więcej zasobów (energii, wody, surowców) ale też czy to jest w ogóle potrzebne. Do wyprodukowania też potrzeba surowców i energii, trzeba to magazynować, dystrybuować.
Dlatego ważne jest zarówno ile coś zużywa energii na tle innych podobnych produktów, ale tak samo z czego jest zrobione (ile komponentów zostało wytworzone z surowców w wtórnych). Tak samo trzeba sobie postawić pytanie czy i dlaczego czegoś potrzebuje, czy to co mam nie jest wystarczające.

Do góry