Odbiór osobisty nie pozbawia prawa do zwrotu towaru
Często kupuję różne produkty przez internet. Czasem otrzymuję je za pośrednictwem kuriera, ale zdarza się, że odbieram zakupy osobiście.

Zgadzam się, mam podobne podejście, że wolę zapłaci nawet kilka złotych więcej, ale mieć pewność że wszystko przejdzie bez problemów i zbędnego wkurzania, wypełniania dokumentów, a tym bardziej dyskusji z niedoinformowanym personelem sklepu.Czytać, nie czytać, prosić się, dyskutować, tłumaczyć, czy znosić jakieś fochy. Czekać na odpowiedz? Szkoda czasu.
Podsumowując v2 - jak chcemy mieć spokój - w kontekście zwrotów, ale nie tylko. (Z mojego pkt. widzenia, każdy może mieć swój)
- allegro, bez łaski, zbędnych dyskusji. Banalny system zwrotu, nie trzeba szukać regulaminów, zakładek co i jak zwrócić, drukować itd.
Co by nie mówić, ale świetnie zorganizowane, od razu dostajemy kod zwrotu do paczkomatu. Moment.
- dodatkowo, przy jakimkolwiek problemie, otwieramy "dyskusje" (żadne mailowe lub prywatne wiadomości do sprzedawcy) i momentalnie mamy sprzedającego ze swoim stanowiskiem. Jak coś nie tak, włącza się allegro w "dyskusje".
- wszelkiej maści sklepy online, podobnie, ale już nie tak kolorowo jak na allegro.
Każdy sklep ma w innym miejscu "zwroty", trzeba szukać gdzie, co i jak. Ostatnio musiałem latać i drukować, a sama procedura zwrotu pocudowana wieloma automatycznymi mailami, korektami itd. W zależności jaki to sklep, ale już nie ma "pomocy" jak na allegro, a jest właściciel/pracownik firmy. Generalnie złego słowa nie powiem na sprawdzone sklepy (po za wyjątkami), ale do "systemu" allegro brakuje.
- OLX, tutaj nie testowałem zwrotu (po za osobistym, czyli wizyta u oszusta i prawo dżungli), generalnie bazar, dosłownie. Od patoli, oszustów, do konkret sprzedających i okazji - ale, warto i tutaj porównać używki na allegro. Często te same sprzęty używane są sprzedawane za podobne pieniądze (np. karty graficzne, jakiś droższy osprzęt itd.), a na allegro mamy jasny system zwrotów. Dodatkowo, olejiks to dno jeżeli chodzi o obsługę pracowników serwisu, burdel na kółkach.
Pomijam Amazon, Ebay, bo tu osobny temat. Głównie kupuje na zagranicznych ebayach, Amazonach. Bywało, że zwrot z Amazona przyszedł wcześniej, jak paczka dotarła.
Jak dla mnie Alle nr. 1 i już teraz wolę nawet dołożyć te pare zł i mieć spokój, od zakupu, do zwrotu.
No chyba, że nie ma alternatywy.
Wszystko na bazie co najmniej kilkudziesięciu zakupów w ostatnich miesiącach. Lat nie licze, bo nie o to chodzi.
Tyle z mojej strony, bo i u mnie szala się przebrała z tym zwrotami w stacjonarnych.
Rzecznik faktycznie pomaga jak już sami dojdziemy do ściany, potrafi sporo pomóc.Jest jeszcze rzecznik praw konsumenta. Chyba w każdym mieście od powiatu w górę. Naprawdę potrafi zdziałać cuda. Z mojego przypadku: dziecko kupiło sobie buty do grania w piłkę, na pierwszym treningu but pękł. Pani w sklepie stwierdziła, że uszkodzenie mechaniczne i nic się nie należy. Po wizycie u RPK i jego interwencji oddano pieniążki.
Tylko w najwyższym modelu S95D będzie matowa matryca.Kupiłeś przez pomyłkę dwa?
Według mnie ten wyżej, jest za wysoko
Czyżby w końcu matowy oled? Biorę![]()
Jest też w The Frame a właściwie od niego pochodzi.Tylko w najwyższym modelu S95D będzie matowa matryca.
Zawsze biorę jeden gratisKupiłeś przez pomyłkę dwa?
Lubię tańczyć przy filmach muzycznychWedług mnie ten wyżej, jest za wysoko![]()
Kto szuka nie błądzi. Syn mi oddał tvRok temu była premiera, dwa lata temu była premiera i w 2010r. też była, ba, powiem więcej, za rok też bedzie, tylko co z tego, jak i tak nie kupisz i dalej będziesz szukał