Właśnie o taka opcję pytałem w ME.
Ekspedient twierdził ,że zakup przez internet z opcją odbioru w sklepie to jest jak normalny zakup stacjonarny.
Tu wydaje się sprawa prosta.
Prawo mówi zupełnie co innego. Jednym słowem pitoli.
Nie ma znaczenia gdzie odbierzemy zakupiony towar.
Fakt jest taki, że umowa zakupu została zawarta na odległość i opłacona.
Regulaminy sklepowe z innymi zapisami są na liście klauzul niedozwolonych i sąd się już do tego odnosił
Dla mnie nie do końca jest jasna inna sprawa, zamówienie przez e-sklep i płatność w sklepie stacjonarnym.
Zapytam prawnika, bo sprzeczne informacje są.
W sklepie RtvAgd stoi jak byk w opcjach zakupu:
1. Odbiór w sklepie z płatnością przez internet
(czyli umowa zastała zawarta i opłacona, a odbiór gdzie już pasuje i 14 dni na zwrot, bez łaski i humorów)
2. Rezerwacja z płatnością w sklepie.
no i tutaj, użyte słowo "rezerwacja", więc tutaj jak najbardziej zakup może być traktowany jak stacjonarny.
Cytując, no chyba, że już nie aktualne:
Inaczej wygląda sytuacja, gdy na stronie e-sklepu jedynie zarezerwowano towar. Wówczas do zawarcia umowy dochodzi dopiero podczas odbioru produktu przez kupującego. Oznacza to, że nie mamy tu do czynienia z umowa zawartą na odległość, a co za tym idzie konsumentowi nie przysługuje prawo odstąpienia od umowy. Rezerwując rzecz przez internet nie jesteśmy jeszcze związani żadną umową. Nie musimy również odebrać rzeczy ani za nią zapłacić. Sprzedawca nie może nas do tego zmusić.
Tyle, że już taki ME ma inne opcje zakupu w e-sklepie:
1. Kurierzy itd. tu wiadomo
2. Odbiór w sklepie (płatność online w e-sklepie)
(Tu podobnie, mamy pełne prawo zwrotu, tak jakbyśmy zamówili kuriera)
3. Odbiór w sklepie (płatność w sklepie)
No i ten 3 punkt nie jest dla mnie jasny, bo nie ma tu użytego słowa "rezerwacja".
A inny artykuł mówi:
Nie ma znaczenia, w jaki sposób poczynione zakupy dotrą do klienta. Ma on prawo zwrócić towar zakupiony przez internet lub szerzej – poza siedzibą firmy, nawet wtedy, gdy zdecydował się odebrać zakupy w sklepie stacjonarnym, oddziale lub w biurze sprzedającego. Mimo iż taka transakcja przypomina tradycyjne zakupy, to jednak należy pamiętać, że umowa została zawarta na odległość. Nie zmienia tego nawet sytuacja, w której klient wybiera płatność przy odbiorze.