Samsung 82" vs Sony 85" vs LG 86"?

sypus

Member
Z tym ARC w Samsungu to stary problem, u mnie w UE75 też wszystko działało i znikło pewnego dnia. Poszperałem w internecie i ludziska przez te niedopracowane samsungowe ARC wymieniaja telewizory. Sposób jest taki, że trzeba zresetować TV poprze wyjęcie wtyczki z gniazka i działa - tylko nie ma reguły na to - dzień, dwa, godzinę albo tydzień. Potem znowu znika. Mi działało 1 dzień i to olałem. Podepnę chyba optyka do TV/ampli i będę z tym żył :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Może dlatego, że masz soundbara Samsunga? Jedna stajnia, to się dogadują. Cholera wie.

Sypus, wiem, czytałem. Kilkadziesiąt wypowiedzi na stronie Samsunga, czy na tematycznych forach zagranicznych.
Tylko nie mogę pojąć, dlaczego działa tydzień, a tu nagle zonk i jest problem.
Każde włączenie tv, to niespodzianka. Bo nie wiesz czy będziesz miał głos, czy nie. Czy pilot będzie działał z ampli, czy nie.
Teraz dla przykładu, w ogóle nie mam dżwięku w aplikacjach tv, Netflix, YT.
Rewelacja.

Co masz na myśli wyciągnięcie wtyczki? Ot tak i tyle?
To jest dla TV reset, czy trzeba dodatkowo w menu znowu resetować?
Fakt, że jeszcze nie wyciągałem wtyczki, zaraz wyrwę ten kabel... ; )

EDIT:
Wyłączyłem listwę, działa !!!

Co za badziew. Bo trzeba nazywać rzeczy po imieniu.
Pojawiła się ikona w szybkim menu "wyjście dżwięku" - "Odbiornik (..hdmi)"
Tak która zniknęła zupełnie. Ampli się załącza/wył. razem z tv. Tak jak powinno być.

Natomiast dalej nie działa np. Discovery, tam jest DD. U mnie cisza w głośnikach, zresztą w TV też.
Wyłączyłem na chwilę ampli i dżwięk się załączył na sekunde z tv.

W menu audio w ustawieniach eksperckich, bez względu co ustawię ma wejściu, czy Bitstream, PCM, jeden pieron.
Natomiast na wyjściu (czyli format wyjściowego dżwięku) mam tylko opcję PCM, nie aktywne Dolby Digital, DD+.
Jak to u was wygląda?

Wiem co dokładnie czym jest, ale w tym tv nic nie jest normalne z tego co widać.

Trzeba będzie też wystawić na wierzch schowaną listwę, skoro tv wymaga "restartu" z gniazdka, bomba.

Ostatnia edycja:

dmk84

New member
Armanig nie strasz:-(
Właśnie czekam na tego Samsunga (65nu8042) od kikiego.
Myślałem że takie wyciąganie kabla z gniazdka dotyczyło tylko Philipsow.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Może dlatego, że masz soundbara Samsunga? Jedna stajnia, to się dogadują. Cholera wie.

Sypus, wiem, czytałem. Kilkadziesiąt wypowiedzi na stronie Samsunga, czy na tematycznych forach zagranicznych.
Tylko nie mogę pojąć, dlaczego działa tydzień, a tu nagle zonk i jest problem.
Każde włączenie tv, to niespodzianka. Bo nie wiesz czy będziesz miał głos, czy nie. Czy pilot będzie działał z ampli, czy nie.
Teraz dla przykładu, w ogóle nie mam dżwięku w aplikacjach tv, Netflix, YT.
Rewelacja.

Co masz na myśli wyciągnięcie wtyczki? Ot tak i tyle?
To jest dla TV reset, czy trzeba dodatkowo w menu znowu resetować?
Fakt, że jeszcze nie wyciągałem wtyczki, zaraz wyrwę ten kabel... ; )

EDIT:
Wyłączyłem listwę, działa !!!

Co za badziew. Bo trzeba nazywać rzeczy po imieniu.
Pojawiła się ikona w szybkim menu "wyjście dżwięku" - "Odbiornik (..hdmi)"
Tak która zniknęła zupełnie. Ampli się załącza/wył. razem z tv. Tak jak powinno być.

Natomiast dalej nie działa np. Discovery, tam jest DD. U mnie cisza w głośnikach, zresztą w TV też.
Wyłączyłem na chwilę ampli i dżwięk się załączył na sekunde z tv.

W menu audio w ustawieniach eksperckich, bez względu co ustawię ma wejściu, czy Bitstream, PCM, jeden pieron.
Natomiast na wyjściu (czyli format wyjściowego dżwięku) mam tylko opcję PCM, nie aktywne Dolby Digital, DD+.
Jak to u was wygląda?

Wiem co dokładnie czym jest, ale w tym tv nic nie jest normalne z tego co widać.

Trzeba będzie też wystawić na wierzch schowaną listwę, skoro tv wymaga "restartu" z gniazdka, bomba.
Możliwe, że tak jest z tym Sounbarem.
Nie dziwię się też, że się denerwujesz. Nic tak nie irytuje jak coś raz działa, a raz nie... Trzeba mieć nadzieję, że Samsung to poprawi w którejś aktualizacji oprogramowania.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Brałem MM, nie robią też problemów z wymianą jak kupisz stacjonarnie.
Bynajmniej nie sklep w którym ja brałem. Zresztą ja sobie zastrzegłem wyrażnie przed kupnem, że nie chce potem problemów i jęków.

Uczciwie, nie mogę się do niczego przyczepić. Chłopaki bardzo ok, sympatico i do pogadania, a przegadałem z godzine.
Duży plus.

Jednak zalecam, żebyś kupował przez internet. Możesz oczywiście kupić w sklepie, ale mimo wszystko zawsze bezpieczniej jest przez internet.
Odpada zbędne tłumaczenie. Ja już nigdy nie kupię stacjonarnie tv, nie zraziłem się, wręcz przeciwnie, ale mimo wszystko.
Wówczas 100% pewności ew. wymiany w razie problemów poparte odpowiednimi paragrafami, a nie jakimś humorem sprzedawcy, który będzie pytał "a cooo się stało?".

Gdybyś kupował tą przekątną, to wiedz, że występują egzemplarze z cloudingiem.
To nie jest idealny tv. Ja swojego już wymieniłem, mam nowy egzemplarz.
Okazało się, że po powieszeniu występują naprężenia i clouding się uwydatnił.

To samo miał Kolega z drugiego forum, za moją namową m.in. też wymienił.
Dlatego istotne jest to, żeby zapewnić sobie 100% pewności właśnie na ew. wymianę, czy zwrot.

Czy kupiłbym ten tv jeszcze raz? Tak. Bo nie widzę żadnej alternatywy w tej cenie na tą przekątną, a ja nie chce nic poniżej 80".
Czy kupiłbym ten tv jeszcze raz, gdybym miał alternatywe innych producentów w tej lub podobnej cenie? Nie. Wybierałbym już z innych z ciekawości chociażby. Sony 85" którego miałem brać, nie jest tą alternatywą, bo jest 4-5k droższy, a jak już się dowiedziałem z pierwszej ręki, też występują niezłe kwiatki, a dać 15k za coś co jest niemal tym samym co Samsung? Dziękuje. To już musiałaby być wyższa seria modelu Sony. Wówczas bym się nie zastanawiał.
To samo, gdyby Samsung miał w tej cenie 82", ale wyższy model z pełnym podświetlaniem.
Po za tym, ta cena 10-11k bardzo mi odpowiada, zdroworozsądkowa. Pierwszy raz czuję się, że nie przepłaciłem.

Jestem zadowolony, bo mam lepiej jak na poprzednim (po za czernią, na Sharpie była lepsza).
Głównie gry. Tu jest super. HDR, 4K, jest ok.
Tizen świetny, mi się podoba, ale mam Shielda, więc nie potrzebuje drugiego Androida. Pilot super. Tyle.

Dla mnie to jest tv przejściowy, za parę lat kupię na 100% coś, co będzie miało idealną czerń i absolutnie żadnych cloudingów, bandingów. Tylko na tym mi zależy. Reszta jaka jest, wystarczy mi w zupełności.

To tyle, po miesiącu wrażeń. Teraz korzystam i się ciesze, mam gdzieś już temat tv i analizowanie.

Ostatnia edycja:

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Mogę się podpisać pod tym postem powyżej. TV nie jest idealny, ale nie ma konkurencji. Użytkuje go od paru ładnych miesięcy i cały czas włączam go z przyjemnością. Szczególnie gry robią duże wrażenie na tym TV.

wucash

Active member
Bez reklam
Biorąc pod uwagę nowe ceny Sony na 2019 (na razie UK) to chyba czas zejść na ziemię i szukać 85 cali w wśród modeli 2018.... wybór jak dla mnie oczywisty czyli Sony 85xf8596. Ceny już poniżej 14k i tylko teraz muszę trafić na egzemplarz pozbawiony cloudingu....

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Za 14k, to już można było kupić jakiś czas temu, w czym problem?
Ten ceny w sklepach są do ubicia. Gdyby spadł do 12k, to ok. Można poważnie się zastanawiać, chociażby dla tych 3" więcej.
A tak, to dalej 4k więcej jak za Samsunga, a tv to taka sama średnia półka.
Nic specjalnego. Nie myl tego TV z wyższymi modelami, to żadne premium. To XF85.
Wybór nie jest oczywisty, w żadnym wypadku.
Są wyższe i lepsze modele, czy to Samsunga czy Sony.
Sprawdż uważnie clouding w Sony, bo tu też cyrki.
Miejmy nadzieję, że dobry Ci się trafi i będzie cacy.

Tvmania

New member
Bez reklam
Ja tez jak splace bose kupuje 85 cal widziałem na żywo i armaning ma w 100 %racje rozmiar ma znaczenie i film na takim 85 w 4k poezja dla oczow i będzie to model czuje sony xg9505

wucash

Active member
Bez reklam
Za 14k, to już można było kupić jakiś czas temu, w czym problem?
Ten ceny w sklepach są do ubicia. Gdyby spadł do 12k, to ok. Można poważnie się zastanawiać, chociażby dla tych 3" więcej.
A tak, to dalej 4k więcej jak za Samsunga, a tv to taka sama średnia półka.
Nic specjalnego. Nie myl tego TV z wyższymi modelami, to żadne premium. To XF85.
Wybór nie jest oczywisty, w żadnym wypadku.
Są wyższe i lepsze modele, czy to Samsunga czy Sony.
Sprawdż uważnie clouding w Sony, bo tu też cyrki.
Miejmy nadzieję, że dobry Ci się trafi i będzie cacy.
Napisałem poniżej 14k i dopiero rozpoczne negocjacje :D i tak mam świadomość że to nie jest klasa premium ale tegoroczny XG95 w tym rozmiarze raczej nie zjedzie poniżej 20k a to już powyżej mojego budżetu. Swojego 75W855 tez nie będe mógł sprzedać w nieskończoność w przyzwoitych pieniądzach...

ps. armanig jak zrobisz miejsce w skrzynce to spytam cos na priv ;)

Ostatnia edycja:

wucash

Active member
Bez reklam
Właśnie boje się ceny tego xg9505 za 85cal
Jeśli premierowa cena XG95 to 3999 funtów za 75 cali to nie łudźmy się .... 25k pln jako cena wyjściowa za 85 cali to moim zdaniem pewne minimum. 85XF8596 startował z 20k pln i po prawie roku spadł do tych 14k a xg95 to jednak wyższa półka.
Jak dla mnie matryca va i direct led wystarczy, kwestia tylko trafienia modelu bez cloudingu.... polowanie czas zacząć :D

Ostatnia edycja:

FanKosmosu

New member
Jeśli premierowa cena XG95 to 3999 funtów za 75 cali to nie łudźmy się .... 25k pln jako cena wyjściowa za 85 cali to moim zdaniem pewne minimum. 85XF8596 startował z 20k pln i po prawie roku spadł do tych 14k a xg95 to jednak wyższa półka.
Jak dla mnie matryca va i direct led wystarczy, kwestia tylko trafienia modelu bez cloudingu.... polowanie czas zacząć :D

Wszystko zależy od tego czy na IFA w Berlinie TCL wprowadzi 8K. Jeśli tak, to ceny serii XG95 zjadą w dół natychmiast, bo 8k będzie tylko w 75/85 calach.

bodziokrak

New member
Nie chcę nikogo krytykować, każdy robi z forsą co uważa, ale kupienie tv w roku którym zaczną się pokazywać tv z hdmi 2.1 i przed rokiem kiedy wejdą nowe konsole które to obsłużą to porażka. 2.0 jest z nami od około 10 lat, teraz te nowe tv działają z takim zaciągniętym ręcznym. Fajnie jest się cieszyć i mieć to u siebie ale ja bym radził cierpliwości chłopcy. Sam czekam i wybiorę zdecydowanie powyżej 80" i napewno nie oled, ale koniec tego roku albo w następnym. Piszę to z życzliwości nie rzucajcie się na mnie, można mieć inne zdanie nie jestem wyrocznią. Pozdro.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
To dobrze, że ja kupiłem w tamtym roku ; )
Fakt jest taki, że jak komuś się nie spieszy, to niech czeka.
Tylko ile, rok, dwa? Kupując za rok, okaże się, że znowu za pare msc. będzie następny model, może już 8K który robi sobie miejsce na rynku. To się nigdy nie zmieni, zawsze będzie coś nowszego "za rok". Ja swojego poprzedniego FHD miałem wiele lat, były już 4K/HDR od dawna, no i jakoś zupełnie mi to nie przeszkadzało.
Jak wejdą nowe standardy i będą one faktycznie "niezbędne", to się wymieni tv, w czym problem, a póki co człowiek się cieszy z każdej chwili.

wucash

Active member
Bez reklam
Bo chodzi o to żeby gonić króliczka ;-) Nie korzystam z konsoli a więc przeżyję z HDMI 2.0 :) Obecny Soniak kupiłem 2 lata temu ze świadomością, że to "tylko" FHD a więc przejściówka i w końcu na 4k przyjdzie czas... A ile dał radości z rozmiaru to moje :D

Do góry